De raad aanvaardt het voorstel.
E-mail van raadslid Carine Borghans van 17 mei 2025
- Artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda van de gemeenteraad toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de gemeenteraadsvoorzitter. Noch een lid van het college van burgemeester en schepenen, noch het college als orgaan, kan van deze mogelijkheid gebruik maken.
De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten zoals vastgesteld door de voorzitter van de gemeenteraad de eerstvolgende werkdag via e-mail mee aan de gemeenteraadsleden, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen.
Aanleiding is de uitbreidingsronde Agentschap Opgroeien. Begin april lanceerde Vlaams Minister Caroline Gennez haar masterplan voor de kinderopvang waarbij er 6.000 extra gesubsidieerde opvangplaatsen in Vlaanderen bij komen. Hiervan zijn er ook 14 plaatsen voor Tervuren. Tervuren kampt met een reëel tekort aan kinderopvang waardoor ouders moeten uitwijken naar andere gemeenten of erger nog geen oplossing hebben om te starten met werken. Om dit tekort aan kinderopvang concreet aan te pakken, zijn doelgerichte maatregelen of initiatieven nodig van de lokale overheid.
Investeren in infrastructuur neemt de moeilijkheid voor potentiële uitbaters om een geschikt pand te vinden weg. Drie locaties komen in aanmerking: het masterplan ‘Moorsel centrum’, waar een nieuw centrum voor Moorsel wordt gecreëerd achter de kerk; de reconversie van de oude jongensschool in Duisburg en de renovatie van de Pastorie in Vossem. Voor het snel bij creëren van bijkomende plaatsen kan de gelijkvloerse ruimte in project Arboreto aangekocht worden. Een van de door BPI te koop aangeboden ruimte heeft een bruto oppervlakte van 366 m² en is voldoende groot voor de opvang van 36 kinderen.
De Vlaamse overheid kent Tervuren subsidies toe voor 14 plaatsen aan inkomenstarief. Dit wordt door sommige uitbaters als onvoldoende beschouwd om een crèche rendabel te kunnen uitbaten. Het bestuur kan dan (tijdelijk) de subsidies bijpassen voor de overige plaatsen (cfr. de Tovereik) zodat het kinderdagverblijf kan starten met een rendabel aantal plaatsen (bvb. 36).
Het vinden van geschikt personeel blijkt een struikelblok in onze gemeente. Potentieel personeel kan, als ze het Nederlands onvoldoende machtig zijn, een gratis taalbad en taallessen krijgen. Zij-instromers kunnen worden ondersteund door de kosten van opleidingen te financieren.
Investeren in kinderopvang is investeren in de toekomst.
Oorspronkelijk besluit:
Artikel 1. De raad beslist om een gelijkvloerse ruimte van 366 m² in het project Arboreto aan te kopen als ruimte voor een kinderdagverblijf voor 36 kinderen.
Artikel 2. De raad beslist om op de site Oude Jongensschool Duisburg ruimte te voorzien voor een kinderdagverblijf.
Artikel 3. De raad beslist om in het gebouw Oude Pastorie te Vossem ruimte te voorzien voor een kinderdagverblijf.
Artikel 4. De raad beslist om in het masterplan ‘Moorsel centrum’ ruimte te voorzien voor een kinderdagverblijf.
Artikel 5. De raad beslist om de subsidies voor kinderopvangplaatsen inkomenstarief (tijdelijk) te financieren voor 22 kinderen om zo samen met de Vlaamse subsidies voor 14 plaatsen aan een rendabel aantal te komen voor een uitbater.
Artikel 6. De raad beslist om budget te voorzien voor Nederlandse taallessen voor anderstalige kinderbegeleiders en voor zij-instromers die een opleiding tot kinderbegeleider wensen te volgen.
Voorstel ter zitting tot aanpassing van het besluit:
- Voorstel tot schrapping van artikel 1.
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
- Voorstel tot toevoeging bij artikel 2: ‘te onderzoeken’
De raad beslist om te onderzoeken om, onder andere op de site Oude Jongensschool Duisburg, ruimte te voorzien voor een kinderdagverblijf.
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
- Voorstel tot schrapping van artikel 3.
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
- Voorstel tot schrapping van artikel 5.
Met 18 stemmen voor (Mario Van Rossum, Thomas Geyns, Kristina Eyskens, Marc Charlier, Ineke Casier, Jan Trappeniers, Sebastiaan Coudré, Annemie Spaas, Willy Roeykens, Bram Bartholomees, Werner Aerts, Lut Kint, Omer Graulus, Lionel de Beauffort, Bert Dekelver-Vandenweyenberg, Koen Maertens, Lies Eykens, Ralph Packet), 9 stemmen tegen (Bram Peters, Serge Liesenborghs, Geoffroy de Visscher, Elmo Peeters, Sofie Lombaert, Carine Borghans, Tiemen Verstappen, Olivier Thomas, Tracey D'Afters)
- Voorstel tot schrapping van artikel 6.
Met 18 stemmen voor (Mario Van Rossum, Thomas Geyns, Kristina Eyskens, Marc Charlier, Ineke Casier, Jan Trappeniers, Sebastiaan Coudré, Annemie Spaas, Willy Roeykens, Bram Bartholomees, Werner Aerts, Lut Kint, Omer Graulus, Lionel de Beauffort, Bert Dekelver-Vandenweyenberg, Koen Maertens, Lies Eykens, Ralph Packet), 9 stemmen tegen (Bram Peters, Serge Liesenborghs, Geoffroy de Visscher, Elmo Peeters, Sofie Lombaert, Carine Borghans, Tiemen Verstappen, Olivier Thomas, Tracey D'Afters)
Artikel 1. De raad beslist om te onderzoeken onder om, onder andere op de site Oude Jongensschool Duisburg, ruimte te voorzien voor een kinderdagverblijf.
Artikel 2. De raad beslist om in het masterplan ‘Moorsel centrum’ ruimte te voorzien voor een kinderdagverblijf.
Artikel 3. De raad verwerpt het voorstel om de subsidies voor kinderopvangplaatsen inkomenstarief (tijdelijk) te financieren voor 22 kinderen om zo samen met de Vlaamse subsidies voor 14 plaatsen aan een rendabel aantal te komen voor een uitbater.
Artikel 4. De raad verwerpt het voorstel om budget te voorzien voor Nederlandse taallessen voor anderstalige kinderbegeleiders en voor zij-instromers die een opleiding tot kinderbegeleider wensen te volgen.