De raad keurt de notulen goed.
Artikel 32 en 33 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad.
Art. 32, §1. - De notulen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.
Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk raadslid of hij/zij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield.
§ 2. - Het zittingsverslag wordt vervangen door een audio-opname van de openbare zitting van de gemeenteraad. Deze audio-opname wordt op de webstek van de gemeente gepubliceerd.
§ 3. - Als de gemeenteraad een aangelegenheid overeenkomstig artikel 4, §2 en artikel 5 van dit reglement in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen audio-opname gemaakt.
Art. 33, § 1. - De notulen van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig de bepalingen van artikel 277 en 278 van het decreet over het lokaal bestuur.
§ 2. - De notulen van de vorige vergadering zijn, behalve in spoedeisende gevallen, ten minste acht dagen voor de vergadering ter beschikking via het intranet.
§ 3. - Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt, worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur ondertekend. In het geval de gemeenteraad bij spoedeisendheid werd samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.
§ 4. - Zo dikwijls de gemeenteraad het gewenst acht, worden de notulen geheel of gedeeltelijk tijdens de vergadering opgemaakt en door algemeen directeur en de meerderheid van de aanwezige raadsleden ondertekend.
De notulen van de vergadering lagen acht dagen vóór de vergadering ter beschikking van de gemeenteraad.
Elk raadslid heeft het recht opmerkingen te maken omtrent de redactie van deze notulen.
Er werden geen op- of aanmerkingen geformuleerd.
Enig artikel. De raad keurt de notulen goed van de gemeenteraad van 30 november 2023.
De raad duid een effectief lid en een plaatsvervangende vertegenwoordiger aan om het lokaal bestuur Tervuren te vertegenwoordigen in de toewijzingsraad.
E-mail van 23 november 2023 waarin de woonmaatschappij Woontrots vraagt om een effectieve en een plaatsvervangende vertegenwoordiger aan te duiden voor de toewijzingsraad die de woonmaatschappij zal oprichten binnen het deelwerkingsgebied Druivenstreek.
- Vlaamse Codex Wonen, Boek VI
- Besluit Vlaamse Codex Wonen, Boek VI
- Artikel 34 van het decreet lokaal bestuur
Over de aanwijzing van de vertegenwoordigers van de gemeente in de organen van andere rechtspersonen wordt geheim gestemd.
Om een aanpak op maat te realiseren bij de toewijzing van sociale huurwoningen nemen de woonmaatschappijen het initiatief om een toewijzingsraad op te richten. De sociale verhuurders, lokale besturen en relevante welzijnsactoren kunnen op die manier in dialoog gaan met elkaar en afspraken maken, om een geïntegreerd en gedragen toewijzingsbeleid te realiseren.
In het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW) wordt ruimte gelaten om bij het vastleggen van de toewijzingsregels sociale huur regionale en lokale accenten te leggen. Deze bepalingen worden opgenomen in een toewijzingsreglement. Hierbij wordt een grote rol toebedeeld aan de toewijzingsraad. De toewijzingsraad kan onder bepaalde voorwaarden passende maatregelen uitwerken in een toewijzingsreglement voor het deelwerkingsgebied van de woonmaatschappij, waarbij wordt afgeweken van de standaardtoewijzingsregels, als de regionale of lokale situatie hierom vraagt. Hierdoor kan maximaal rekening worden gehouden met de specifieke noden.
Het BVCW bepaalt dat het in twee gevallen verantwoord is passende maatregelen uit te werken in een toewijzingsreglement, waar men kan afwijken van de standaardtoewijzingsregels. Een eigen toewijzingsbeleid kan worden ontwikkeld als men rekening wil houden met de langdurige woonbinding van de kandidaat-huurders of met de woonbehoeftigheid van specifieke doelgroepen. De opmaak van een toewijzingsreglement dient tot stand te komen in nauw overleg met alle relevante lokale (huisvestings- en welzijns-)actoren. De toewijzingsraad van het deelwerkingsgebied van de woonmaatschappij speelt hierin de trekkersrol en is verantwoordelijk voor de opmaak van een ontwerp van het toewijzingsreglement. Het BVCW biedt op die manier de kans om een dynamiek te scheppen waarin kan worden gestreefd naar een regionaal gedragen en geïntegreerd toewijzingsbeleid.
Alle gemeenten in het deelwerkingsgebied zijn vertegenwoordigd in de toewijzingsraad. Relevante huisvestings- en welzijnsactoren kunnen zichzelf aanmelden om deel uit te maken van de toewijzingsraad als ze actief zijn in het deelwerkingsgebied van de woonmaatschappij. Als er geen consensus is over de samenstelling van de toewijzingsraad, beslist de woonmaatschappij over de samenstelling, waarbij ze rekening houdt met een evenwichtige samenstelling van de toewijzingsraad. De toezichthouder kan optreden wanneer de toewijzingsraad onvoldoende evenwichtig wordt samengesteld.
De toewijzingsraad heeft een beleidsmatige opdracht en een operationele opdracht. Dit wordt geregeld in artikel 6.23 van het BVCW.
Beleidsmatige opdracht:
De toewijzingsraad stelt een ontwerp van toewijzingsreglement op. Hierin kunnen bepalingen over de verstrenging van de langdurige woonbinding en bepalingen voor specifieke doelgroepen worden opgenomen. De leden van de toewijzingsraad streven hierbij naar consensus. Als er geen consensus is, kunnen de deelnemende gemeenten van de toewijzingsraad specifiek voor hun gemeenten over deze bepalingen beslissen.
Voor het opnemen van een bepaling over de langdurige woonbinding met het deelwerkingsgebied is in ieder geval consensus tussen de gemeenten van het deelwerkingsgebied vereist.
Operationele opdracht:
De toewijzingsraad staat ook in voor de praktische uitvoering van de regels die betrekking hebben op de versnelde toewijzingen en de toewijzingen aan specifieke doelgroepen. De toewijzingsraad kan afspraken maken over de werkwijze met betrekking tot de aanmelding en begeleiding van kandidaat-huurders en huurders. Deze afspraken worden opgenomen in het huishoudelijk reglement van de toewijzingsraad.
De toewijzingsraad moet alleszins voor 1 januari 2024 samengesteld worden. Het college draagt de volgende vertegenwoordigers van het lokaal bestuur Tervuren voor:
effectief lid: Lut Kint
plaatsvervangend lid: Bram Peters
Geheime stemming 'Stemming vertegenwoordiger': met 24 stemmen voor, 2 stemmen onthoudingen.
Geheime stemming 'stemming plaatsvervangend vertegenwoordiger': met 23 stemmen voor, 3 stemmen onthoudingen.
Met 24 stemmen voor, 2 stemmen onthouden.
Met 23 stemmen voor, 3 stemmen onthouden.
Artikel 1. De raad duidt Lut Kint als effectief lid om het lokaal bestuur Tervuren te vertegenwoordigen in de toewijzingsraad.
Artikel 2. De raad duidt Bram Peters aan als plaatsvervangende vertegenwoordiger.
De raad keurt de vierde aanpassing aan het meerjarenplan goed.
Minstens éénmaal per jaar wordt het meerjarenplan van gemeente en OCMW aangepast.
- Artikel 41, tweede lid, 3° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Dit artikel bepaalt de bevoegdheden van de gemeenteraad.
- Artikel 249 en volgende van het decreet lokaal bestuur
Deze bepalingen handelen over de opmaak van en de aanpassingen aan het meerjarenplan en de te volgen procedure.
- Het besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.
Dit besluit regelt de inhoud van de beleidsrapporten.
- Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 over de beleids- en beheerscyclus.
Dit besluit legt de verplichte modellen van de verschillende schema's van het meerjarenplan en de aanpassing ervan vast.
Minstens één keer per jaar wordt het meerjarenplan aangepast, waarbij minstens de kredieten van het volgende boekjaar worden vastgesteld. Indien nodig kunnen ook de kredieten van het lopende boekjaar worden aangepast.
Bij elke aanpassing wordt het resultaat van de intussen vastgestelde jaarrekeningen verwerkt.
Een aanpassing van het meerjarenplan omvat minstens een aangepaste financiële nota, een toelichting en eventuele wijzigingen van de strategische nota.
In deze aanpassing wordt dienstjaar 2026 mee opgenomen omdat de wetgeving vereist dat de financiële consequenties voor ten minste 3 toekomstige boekjaren moet beschreven staan.
Artikel 1. De raad stelt het deel gemeente van de vierde aanpassing van het geïntegreerd meerjarenplan 2020-2025 van de gemeente en het OCMW Tervuren vast.
Artikel 2. De raad neemt kennis van de vaststelling van het deel OCMW van het aangepast geïntegreerd meerjarenplan 2020-2025 door de raad voor maatschappelijk welzijn.
Artikel 3. De raad keurt het deel OCMW van het vierde aangepast geïntegreerd meerjarenplan 2020-2025 goed.
Artikel 4. Het aangepast meerjarenplan, in bijlage gevoegd, maakt integraal deel uit van dit besluit.
Artikel 5. De lijst van de nominatieve toelagen, zoals opgenomen in de toelichting bij het meerjarenplan, wordt goedgekeurd.
Artikel 6. Het aangepast geïntegreerd meerjarenplan 2020-2025 is te raadplegen op de website van Tervuren https://www.tervuren.be/meerjarenplan.
De raad keurt de vierde aanpassing goed.
Minstens éénmaal per jaar wordt het meerjarenplan van het autonoom gemeentebedrijf Bexit aangepast.
Artikel 41, tweede alinea, 21° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
De raad is bevoegd voor de goedkeuring van het meerjarenplan en de aanpassingen ervan van het autonoom gemeentebedrijf.
Minstens een keer per jaar wordt het meerjarenplan van het autonoom gemeentebedrijf Bexit aangepast, waarbij minstens de kredieten van het volgende boekjaar worden vastgesteld. Indien nodig kunnen ook de kredieten van het lopende boekjaar worden aangepast.
Bij elke aanpassing wordt het resultaat van de intussen vastgestelde jaarrekeningen verwerkt.
Een aanpassing van het meerjarenplan omvat minstens een aangepaste financiële nota, een toelichting en eventuele wijzigingen van de strategische nota.
In deze aanpassing wordt dienstjaar 2026 mee opgenomen omdat de wetgeving vereist dat de financiële consequenties voor ten minste 3 toekomstige boekjaren moet beschreven staan.
De raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf Bexit heeft de vierde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 op 21 december 2023 vastgesteld en legt het ter goedkeuring aan de raad voor.
Artikel 1. De raad keurt de vierde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 van het autonoom gemeentebedrijf, zoals vastgesteld door de raad van bestuur op 21 december 2023, goed.
Artikel 2. Het meerjarenplan maakt integraal deel uit van dit besluit.
Artikel 3. Het meerjarenplan is te raadplegen op de website van Tervuren https://www.tervuren.be/meerjarenplan.
De raad keurt het personeelsbehoefteplan en organisatiemodel goed.
Het college stelt enkele aanpassingen voor aan het huidige personeelsbehoefteplan en organisatiemodel.
Raadsbesluit van 2 juni 2022
Vaststelling van het personeelsbehoefteplan en organisatiemodel
De bijlage toont het nieuwe personeelsbehoefteplan en organisatiemodel. De hoofdstructuur blijft grotendeels behouden. Er worden kleine wijzigingen gevraagd in een aantal deelstructuren.
Er kwam een positief advies op dit personeelsbehoefteplan en organisatiemodel van het managementteam op 29 november 2023, van het college op 4 december 2023 en van het bijzonder onderhandelingscomité op 19 december 2023.
De voorstellen aan het personeelsbehoefteplan zorgen voor een verhoging van de jaarlijkse geschatte theoretische personeelskosten van 256.085 euro als gevolg van:
- Het veranderen van het afdelingshoofd mens en de deskundige gebouwen van het OCMW naar de gemeente
- De nieuwe functie van een grafisch vormgever bij de dienst communicatie
- De bevordering van de functie van afdelingshoofd mens van A4 naar A5 en van de functie van medewerker innames van Dv naar Cv
Enig artikel. De raad keurt het personeelsbehoefteplan en organisatiemodel, zoals in de bijlage van dit besluit beschreven, goed.
De raad keurt de overdracht goed.
E-mail van de notaris van 30 november 2023 met het ontwerp van akte voor de grondoverdracht.
- Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De bevoegdheden van de gemeenteraad
- De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen
De eigenaars van de kadastrale percelen 3e afdeling, sectie D, nummers 116, 117 en 126, wensen een deel van deze percelen over te dragen aan de gemeente voor inlijving in het openbaar domein. Het betreft lot 3A en lot 3B op het opmetingsplan in bijlage, met respectievelijk volgende gereserveerde kadastrale nummers: 491 A (40ca) en 491 B (38ca).
De desbetreffende grond is momenteel al erfdienstbaarheidsweg met openbaar karakter.
Advies ADV/2023/604 van Bart Deputter van 07 december 2023: Gunstig
Enig artikel. De raad keurt het ontwerp van akte, dat integraal deel uitmaakt van dit besluit, goed voor een gratis grondafstand van een deel van de percelen 3e afdeling, sectie D, nummers 116, 117 en 126 aan de gemeente om deze op te nemen in het openbaar domein. De totaal overgedragen oppervlakte bedraagt 78ca.
De raad keurt de toewijzingscriteria goed.
Beslissing van het agentschap Opgroeien van 7 december 2023 met betrekking tot de "aanvraag tot deelname voor de selectie van de gemeenten” in het kader van de oproep voor bijkomende plaatsen met inkomenstarief in gemeenten die de bijkomende nood aantonen op basis van de cijfers van het Lokaal Loket Kinderopvang.
- Decreet houdende de organisatie van kinderopvang van baby's en peuters van 20 april 2012
- Besluit van de Vlaamse Regering houdende het lokaal beleid kinderopvang 24 mei 2013
- Artikel 23 van het decreet lokaal bestuur
Een punt dat niet op de agenda voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen. Tot spoedbehandeling kan alleen worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.
In juli 2023 werd Tervuren geselecteerd als één van de 36 gemeenten met de hoogste aangetoonde nood aan extra opvangplaatsen op basis van de cijfers van het Lokaal Loket Kinderopvang die verzameld werden in 2022. Door deze selectie konden we een dossier indienen om aanspraak te maken op bijkomende IKT-opvangplaatsen (inkomenstarief). Op 7 december 2023 ontvingen wij een eerste positieve beslissing van de toewijzing van 9 bijkomende IKT-plaatsen. Op 13 december 2023 werden hier nog 6 extra IKT-plaatsen aan toegevoegd. In totaal kunnen er dus 15 nieuwe IKT-plaatsen uitgebaat worden in onze gemeente.
Dankzij het bijkomend budget van de Vlaamse overheid kan het agentschap Oproeien bovenop de plaatsen die al voor 2024 werden toegekend in de meerjarenplanning 2020-2024 nog heel wat extra subsidies toekennen aan de opvang van baby's en peuters.
Het gemeentebestuur mag advies verlenen aan het agentschap Opgroeien in deze uitbreidingsronde; het lokaal bestuur moet alle kandidaat-organisatoren voor deze nieuwe plaatsen beoordelen met een score op 8 punten. De wijze waarop het advies moet worden verleend, is door Agentschap Opgroeien op 15 december 2023 aan ons Lokaal Loket Kinderopvang bezorgd.
Het is van belang dat ons bestuur het agentschap Opgroeien kan adviseren en kan informeren over de organisator naar wie onze lokale voorkeur uitgaat. We kennen de organisatoren door een intense samenwerking in de vergaderingen van het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK), het Lokaal Loket Kinderopvang en de feedback van burgers.
De dienst welzijn stelt voor om dit advies te baseren op de criteria van het reeds eerder uitgewerkte opportuniteitsadvies. Wel wordt aan het college voorgesteld om het kennismakingsgesprek te schrappen en om er een doorslaggevend criterium aan toe te voegen, namelijk dat van de uitbreiding van de markt. De criteria werden besproken op het LOK van 12 december 2023.
In Tervuren is er een grote nood aan bijkomende plaatsen in de kinderopvang. De vraag naar kinderopvang is groter dan het aanbod. Hierdoor vinden veel gezinnen geen opvangplaats voor hun baby of peuter. Bijgevolg is het creëren van extra opvangplaatsen van het grootste belang, zowel bijkomende plaatsen met vrije prijs als IKT-plaatsen zijn nodig. Vanuit deze optiek willen we de hoogste quotering toekennen aan dit criterium.
De criteria zullen als volgt gequoteerd worden:
Totaal 80 punten verdeeld over 5 criteria, te herleiden naar een totaalscore op 8 punten in het advies aan het agentschap Opgroeien:
- Uitbreiding van de markt (50 punten)
- Deelname en engagement aan het digitaal Loket Kinderopvang en LOK (15 punten)
- Geschiktheid pand (5 punten)
- Taalstimulering (5 punten)
- Aandacht voor kwetsbare gezinnen (5 punten)
Deze criteria moeten, volgens de ontvangen instructies van het agentschap, uiterlijk op 22 december 2023 gepubliceerd zijn op onze gemeentelijke website. Deze publicatie is nodig om een geldig advies te kunnen geven, wat op zijn beurt nodig is om juridische discussies achteraf te vermijden.
De organisator(en) aan wie de plaatsen uiteindelijk wordt/worden toegekend door het agentschap Opgroeien zullen op dat moment ook nog een opportuniteitsadvies dienen aan te vragen bij het loket kinderopvang.
De hoogdringende behandeling van dit agendapunt op de raadszitting van 21 december 2023 is noodzakelijk, enerzijds door de laattijdige mededeling van de uitbreiding van de opvangplaatsen en van de instructies over het verlenen van een advies, anderzijds door de deadline van 22 december 2023 voor het publiceren van de criteria voor de beoordeling van de kandidaturen.
Enig artikel. De raad keurt de volgende toewijzingscriteria voor de 15 nieuwe IKT-plaatsen in de gemeente Tervuren goed:
- uitbreiding van de markt
- deelname en engagement aan digitaal loket kinderopvang en LOK
- geschiktheid pand
- taalstimulering
- aandacht voor kwetsbare gezinnen.
De raad keurt het leegstands- en heffingsreglement goed.
Invoering van een indexatiemechanisme voor de tarieven van de leegstandsheffing.
- Artikel 170, §4 van de Grondwet.
- Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, specifiek artikelen 40, 41, 286, 287 en 288 en 253, met latere wijzigingen.
- De Vlaamse Codex Wonen van 2021, in het bijzonder de artikelen 2.9 tot en met 2.14, met latere wijzigingen.
- Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en
gemeentebelastingen, en latere wijzigingen.
- Het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021, in het bijzonder boek 2, deel 2 “lokaal woonbeleid”, titel 4 “subsidiëring van intergemeentelijke projecten ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid, dat gemeenten oplegt om leegstaande woningen en gebouwen op te nemen in een register conform de artikelen 2.9 tot en 2.14 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.
- Het besluit van de gemeenteraad van 27 augustus 2019 waarin deze besliste om deel te nemen aan de interlokale vereniging Wonen in de Druivenstreek, samen met de gemeente Overijse en Hoeilaart, en waaruit blijkt dat de opmaak, opbouw, beheer en actualisering van het leegstandsregister overdragen wordt aan genoemde interlokale vereniging.
- Het besluit van de gemeenteraad van 21 december 2022 over de goedkeuring van het leegstands- en heffingsreglement in Tervuren
Op 1 januari 2023 trad het nieuw leegstands- en heffingsreglement, goedgekeurd door de gemeenteraad op 21 december 2022, in voege.
Het college wenst de tarieven van de leegstandsheffing te laten mee-evolueren met de levensstandaard en jaarlijks aan te passen aan de hand van de index van de consumptieprijzen. Deze indexatie gaat in vanaf aanslagjaar 2024.
De volgende alinea wordt aan artikel 10 van het leegstands- en heffingsreglement toegevoegd.
Vanaf het aanslagjaar 2024 wordt het basisbedrag van de belasting jaarlijks geïndexeerd aan de hand van de index van de consumptieprijzen via onderstaande formule, waarbij het geïndexeerde bedrag naar een veelvoud van 1 euro wordt afgerond:
Basisbedrag aanslagjaar X = basisbedrag * index november jaar (X-1) |
index november 2022 |
Artikel 1. Begripsomschrijvingen
1° administratie: de interlokale vereniging Wonen in de Druivenstreek
2° Wonen in de Druivenstreek: de interlokale vereniging die door de gemeente is aangesteld voor de opmaak, de opbouw, het beheer en de actualisering van het leegstandsregister.
3° beroepsinstantie: het college van burgemeester en schepenen
4° beveiligde zending:
a) een aangetekend schrijven;
b) een afgifte tegen ontvangstbewijs;
c) elke andere door de Vlaamse Regering toegelaten betekeningswijze waarbij de datum van kennisgeving met zekerheid kan worden vastgesteld;
5° gebouw: elk bebouwd onroerend goed, dat zowel het hoofdgebouw als de bijgebouwen omvat, met uitsluiting van bedrijfsruimten, vermeld in artikel 2.1° van het decreet van 19 april 1995 houdende maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten;
6° leegstaand gebouw: gebouw waarvan meer dan de helft van de totale vloeroppervlakte niet overeenkomstig de functie van het gebouw wordt aangewend gedurende een periode van ten minste twaalf opeenvolgende maanden. Hierbij wordt geen rekening gehouden met woningen die deel uitmaken van het gebouw.
De functie van het gebouw is deze die overeenkomt met een voor het gebouw of voor gedeelten daarvan afgeleverde of gedane stedenbouwkundige vergunning/omgevingsvergunning of melding in de zin van artikel 4.2.2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, met latere wijzigingen, of milieuvergunning of melding in de zin van het decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning, met latere wijzigingen. Bij een gebouw waarvoor geen vergunning of melding voorhanden is of waarvan de functie niet duidelijk uit een vergunning of melding blijkt, wordt deze functie afgeleid uit het gewoonlijk gebruik van het gebouw voorafgaand aan het vermoeden van leegstand, zoals dat blijkt uit aangiften, akten of bescheiden.
Een gebouw dat in hoofdzaak gediend heeft voor een economische activiteit, vermeld in artikel 2.2° van het decreet van 19 april 1995 houdende maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten, wordt niet beschouwd als leegstaand zolang de oorspronkelijke beoefenaar van deze activiteit een gedeelte van het gebouw bewoont en dat gedeelte niet afsplitsbaar is. Een gedeelte is eerst afsplitsbaar indien het na sloping van de overige gedeelten kan worden beschouwd als een afzonderlijke woning die voldoet aan de bouwfysische vereisten.
7° leegstaande woning: woning die gedurende een periode van ten minste twaalf opeenvolgende maanden niet aangewend wordt in overeenstemming met:
1. hetzij de woonfunctie;
2. hetzij elke andere door de Vlaamse Regering omschreven functie die een effectief en niet-occasioneel gebruik van de woning met zich meebrengt;
8° leegstandsregister: het gemeentelijk register van leegstaande gebouwen en woningen, vermeld in titel 3, artikel 2.9 tot en met 2.14 van De Vlaamse Codex Wonen 2021;
9° opnamedatum: de datum waarop het gebouw of de woning voor de eerste maal in het leegstandsregister wordt opgenomen;
10° verjaardag: het ogenblik van het verstrijken van elke nieuwe periode van twaalf maanden vanaf de opnamedatum, zolang het gebouw of de woning niet uit het leegstandsregister is geschrapt;
11° woning: een goed, vermeld in titel 3, artikel 2.9 tot en met 2.14 van De Vlaamse Codex Wonen 2021 (elk onroerend goed of deel ervan dat hoofdzakelijk bestemd is voor de huisvesting van een gezin of alleenstaande);
12° zakelijk gerechtigde: de houder van één van de volgende zakelijke rechten:
a) de volle eigendom;
b) het recht van opstal of van erfpacht;
c) het vruchtgebruik.
Artikel 2. Bevoegdheid inzake de inventarisatie van leegstand
De gemeente Tervuren draagt in navolging van de overeenkomst inzake ondersteuning van het lokaal woonbeleid met de interlokale vereniging Wonen in de Druivenstreek, de bevoegdheid tot opmaak en opbouw van het leegstandsregister over aan genoemde interlokale vereniging.
Concreet betekent dit dat Wonen in de Druivenstreek belast wordt met volgende taken:
- de opsporing en vaststelling van leegstand: vermoedenslijst trekken uit het bevolkingsregister, uitzuiveren van deze lijst, uiterlijke schouwing, opstellen beschrijvend verslag en fotodossier, opvragen gegevens nutsbedrijven;
- opmaak en ondertekening van de administratieve akte;
- de kennisgeving van de beslissing tot opname aan de zakelijk gerechtigde;
- de opname van woningen/gebouwen in het leegstandsregister;
- de beoordeling van de verzoeken tot schrapping uit het leegstandsregister;
- de schrapping van woningen/gebouwen uit het leegstandsregister.
Het college van burgemeester en schepenen blijft exclusief bevoegd voor de beroepen die betekend worden tegen de opname in het leegstandsregister.
Wonen in de Druivenstreek is bijgevolg bevoegd tot opsporing van leegstand en tot opmaak van een gemotiveerde administratieve akte ter vaststelling van de leegstand.
Hoofdstuk 1. De opname in het leegstandsregister
Artikel 3. Leegstandsregister
§1. De administratie houdt een leegstandsregister bij.
Een nieuw gebouw of een nieuwe woning wordt als een leegstaand gebouw of een leegstaande woning beschouwd indien dat gebouw of die woning binnen zeven jaar na de afgifte van een stedenbouwkundige vergunning/omgevingsvergunning in laatste administratieve aanleg niet aangewend wordt overeenkomstig zijn functie;
Een gebouw dat of een woning die is geïnventariseerd als verwaarloosd, kan eveneens worden opgenomen in het leegstandsregister, en omgekeerd. Een woning die geïnventariseerd is als ongeschikt en/of onbewoonbaar, wordt niet opgenomen in het leegstandsregister.
§2. In het register worden de volgende gegevens opgenomen:
1° het adres van het leegstaande gebouw of de leegstaande woning;
2° de kadastrale gegevens van het leegstaande gebouw of de leegstaande woning;
3° het nummer en de datum van de administratieve akte.
Artikel 4. Wijze van opname
§1. De door de interlokale vereniging Wonen in de Druivenstreek met de opsporing van leegstand belaste personeelsleden bezitten de onderzoeks-, controle- en vaststellingsbevoegdheden, vermeld in artikel 6 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.
§2. Een leegstaand gebouw of een leegstaande woning wordt opgenomen in het leegstandsregister aan de hand van een genummerde administratieve akte, waarbij één of meerdere foto’s en een beschrijvend verslag, met vermelding van de indicaties die de leegstand staven, gevoegd worden. De datum van de administratieve akte geldt als de datum van de vaststelling van de leegstand en geldt als opnamedatum.
§3. De leegstand wordt beoordeeld op basis van één of meerdere objectieve indicaties zoals vermeld in de volgende (niet limitatieve) lijst:
- het ontbreken van een inschrijving in het bevolkingsregister op het adres van de woning of van een aangifte als tweede verblijf;
- het meer dan twee jaar aanbieden van het gebouw of van de woning als “te huur” of “te koop”
- het ontbreken van aansluitingen op nutsvoorzieningen;
- een volle brievenbus gedurende lange tijd;
- een slecht onderhouden omgeving, ernstig vervuild glas- / buitenschrijnwerk, verwaarloosde tuin (lang gras, onverzorgd, ....);
- rolluiken die langdurig neergelaten zijn;
- de onmogelijkheid om het gebouw of de woning te betreden, bijvoorbeeld door een geblokkeerde of verzegelde toegang;
- een dermate laag verbruik van de nutsvoorziening dat een gebruik overeenkomstig de functie van het gebouw of een gebruik als woning kan worden uitgesloten;
- de (aanvraag om) vermindering van het kadastraal inkomen overeenkomstig artikel 15 van het Wetboek van Inkomstenbelastingen 1992;
- getuigenissen: verklaringen van omwonende(n), postbode, wijkagent;
- het niet of gedeeltelijk niet bemeubeld zijn van het gebouw of de woning;
- het ontbreken van een vestigings- of ondernemingsnummer in de Kruispuntbank van ondernemingen;
- het ontbreken van een neergelegde jaarrekening x-1 in het jaar x van de feitelijke opname van de onderneming die gevestigd is op het adres van het te inventariseren pand;
- het vaststellen van een dermate lage economische activiteit voor de handelsfunctie van het gebouw;
- het ontbreken van een aangifte inzake de algemene gemeentelijke bedrijfsbelasting;
- het vermoeden van het misbruik van de woning als domiciliewoning;
- andere indicaties die ter plaatse kunnen worden vastgesteld zoals opgesomd in het verslag dat bij de akte wordt gevoegd.
Ondanks inschrijving in het bevolkingsregister op het adres van de woning, kan leegstand worden vastgesteld aan de hand van de indicaties hierboven beschreven. Als uit de feitelijke indicaties niet onmiddellijk kan worden vastgesteld dat de leegstand al minimaal twaalf opeenvolgende maanden aanhoudt, voert een medewerker van Wonen in de Druivenstreek een tweede controle uit.
Artikel 5. Kennisgeving van de opname in het leegstandsregister
De zakelijk gerechtigde(n) wordt/worden per beveiligde zending in kennis gesteld van de beslissing tot opname in het leegstandsregister. De kennisgeving bevat:
- De administratieve akte met inbegrip van het beschrijvend verslag.
- Het reglement inzake de opmaak van het leegstandsregister en de belasting op leegstaande gebouwen en woningen.
De beveiligde zending wordt gericht aan de woonplaats van de zakelijk gerechtigde(n). Is een woonplaats van een zakelijk gerechtigde niet gekend, dan wordt de beveiligde zending gericht aan zijn verblijfplaats. Is de verblijfplaats van een zakelijk gerechtigde niet gekend, dan vindt de betekening plaats aan het adres van de woning of het gebouw waarop de administratieve akte betrekking heeft.
Artikel 6. Beroep tegen de opname in het leegstandsregister
§1. Binnen een termijn van dertig dagen, ingaand de dag na de kennisgeving van de opname vermeld in artikel 4, kan de zakelijk gerechtigde bij de beroepsinstantie beroep indienen tegen de beslissing tot opname in het leegstandsregister. Het beroep wordt ingediend per beveiligde zending ter attentie van het college van burgemeester en schepenen. Het beroepschrift moet ondertekend zijn en moet minimaal volgende gegevens bevatten:
- de identiteit en het adres van de indiener;
- het nummer van de administratieve akte en het adres van het gebouw of de woning waarop het beroepschrift betrekking heeft;
- de bewijsstukken die aantonen dat de opname van het gebouw of de woning in het leegstandsregister ten onrechte is gebeurd.
- De vaststelling van de leegstand kan betwist worden met alle bewijsmiddelen van gemeen recht, uitgezonderd de eed.
Als datum van indiening van het beroepschrift wordt de datum van de beveiligde zending gehanteerd.
Als het beroepschrift ingediend wordt door een persoon die optreedt namens de zakelijk gerechtigde, voegt hij bij het dossier een schriftelijke machtiging tot vertegenwoordiging, tenzij hij optreedt als raadsman die ingeschreven is aan de balie als advocaat of als advocaat-stagiair.
§2. Zolang de indieningstermijn van dertig dagen niet verstreken is, kan een nieuw of aangepast beroepschrift ingediend worden, waarbij het eerdere beroepschrift als ingetrokken wordt beschouwd.
§3. Van het beroepschrift wordt een ontvangstmelding verstuurd, binnen vijftien kalenderdagen na ontvangst ervan.
§4. Het beroepschrift is alleen onontvankelijk:
- als het te laat is ingediend, of,
- als het niet is ingediend overeenkomstig de bepalingen in paragraaf 1, of,
- als het beroepschrift niet uitgaat van een zakelijk gerechtigde.
§5. Als het beroepschrift onontvankelijk is, deelt de beroepsinstantie dit onverwijld mee aan de indiener.
§6. De beroepsinstantie onderzoekt de gegrondheid van de ontvankelijke beroepschriften op stukken als de feiten vatbaar zijn voor directe, eenvoudige vaststelling of met een onderzoek ter plaatse, dat uitgevoerd wordt door het met de opsporing van leegstaand belast personeelslid. Het beroep wordt geacht ongegrond te zijn als de toegang tot een gebouw of een woning geweigerd of verhinderd wordt voor het onderzoek ter plaatse.
§7. De beroepsinstantie doet uitspraak over het beroep binnen een termijn van negentig kalenderdagen, die ingaat op de dag na de ontvangst van het beroepschrift. De beroepsinstantie stelt de indiener per beveiligde zending in kennis van de uitspraak.
Als de beroepsinstantie het beroep gegrond acht of nalaat binnen bovengenoemde termijn kennis te geven van de beslissing, kunnen de eerder gedane vaststellingen geen aanleiding geven tot een nieuwe beslissing tot opname.
§8. Als de beslissing tot opname in het leegstandsregister niet tijdig betwist wordt, of het beroep van de zakelijk gerechtigde onontvankelijk of ongegrond verklaard wordt, wordt het gebouw of de woning in het leegstandsregister opgenomen vanaf de datum van de vaststelling van de leegstand.
Artikel 7. Schrapping uit het leegstandsregister
§1. Wonen in de Druivenstreek schrapt het gebouw of de woning uit het leegstandsregister als deze volledig is gesloopt en alle puin van het perceel is verwijderd. Als datum van schrapping geldt de datum van ontvangst van het verzoek tot schrapping.
§2. Een woning wordt uit het leegstandsregister geschrapt als een zakelijk gerechtigde bewijst dat de woning gedurende een termijn van ten minste zes opeenvolgende maanden aangewend wordt in overeenstemming met de functie.
De datum van schrapping is de eerste dag van de aanwending overeenkomstig de functie. Het effectief gebruik moet bewezen worden door o.a. de inschrijving in de bevolkingsregisters en/of na een onderzoek ter plaatse.
§3. Een gebouw wordt uit het leegstandsregister geschrapt als een zakelijk gerechtigde bewijst dat meer dan de helft van de totale vloeroppervlakte overeenkomstig de functie, vermeld in artikel 1. 6° aangewend wordt gedurende een termijn van ten minste zes opeenvolgende maanden. De datum van schrapping is de eerste dag van de aanwending overeenkomstig de functie. Wonen in de Druivenstreek stelt deze aanwending vast via administratieve data en/of desgevallend na een onderzoek ter plaatse.
§4. Voor de schrapping richt de zakelijk gerechtigde een ondertekend en gemotiveerd verzoek aan Wonen in de Druivenstreek via beveiligde zending. Dit verzoek bevat:
- de identiteit en het adres van de indiener,
- het nummer van de administratieve akte en het adres van het gebouw of de woning waarop het verzoek betrekking heeft,
- de bewijsstukken die aantonen dat het gebouw of de woning geschrapt mag worden uit het leegstandsregister. Als datum van het verzoek wordt de datum van de beveiligde zending gehanteerd. Wonen in de Druivenstreek neemt een beslissing binnen een termijn van negentig dagen na de ontvangst van het verzoek en stelt de verzoeker schriftelijk in kennis van haar beslissing.
§5. Tegen de beslissing over het verzoek tot schrapping kan de zakelijk gerechtigde beroep aantekenen volgens de procedure, vermeld in artikel 6.
Hoofdstuk 2. De belasting
Artikel 8. Belasting op leegstaande woningen en gebouwen
§1. Er wordt, met ingang van 1 januari 2023, eindigend op 31 december 2026 een gemeentebelasting gevestigd op de woningen en gebouwen die gedurende minstens twaalf opeenvolgende maanden zijn opgenomen in het leegstandsregister.
§2. De belasting is voor het eerst verschuldigd vanaf het ogenblik dat een gebouw of een woning gedurende twaalf opeenvolgende maanden is opgenomen in het leegstandsregister.
Zolang het gebouw of de woning niet uit het leegstandsregister is geschrapt, blijft de belasting verschuldigd op het ogenblik dat een nieuwe termijn van twaalf maanden verstrijkt.
Artikel 9. Belastingplichtige
§1. De belasting is verschuldigd door de zakelijk gerechtigde op het leegstaande gebouw of de leegstaande woning op de verjaardag van de opnamedatum.
§2. In geval van recht van opstal, erfpacht of vruchtgebruik is de belasting verschuldigd door de houder van dat zakelijk recht van opstal, erfpacht of vruchtgebruik op het ogenblik dat de belasting van het aanslagjaar verschuldigd is.
§3. Als er meerdere zakelijk gerechtigden zijn, zijn deze hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de totale belastingschuld, dat wil zeggen dat het volledige bedrag van de belasting bij één van hen kan worden opgeëist.
§4. Bij overdracht van het zakelijk recht, moeten de overdrager en de notaris de verkrijger in kennis stellen van de opname van het pand in het leegstandsregister. Daarnaast moet de overdrager van het zakelijk recht de gemeente per beveiligde zending een kopie van de notariële akte bezorgen, en dit binnen één maand na het verlijden van deze akte.
De kopie bevat minstens de volgende gegevens:
- 1° het adres van het leegstaande gebouw of de leegstaande woning;
- 2° de kadastrale gegevens van het leegstaande gebouw of de leegstaande woning;
- 3° de identiteit, het (de) adres(sen), het eigendomsdeel en de aard van het zakelijk recht van de overdragende en verkrijgende zakelijk gerechtigde(n);
- 4° de datum van de notariële akte, de naam en standplaats van de notaris.
Als de overdrager van het zakelijk recht nalaat deze kennisgeving te doen, wordt hij, in afwijking van §1, als belastingschuldige beschouwd voor de eerstvolgende belasting na de overdracht.
Artikel 10. Tarief van de belasting
§1. Als het gebouw of de woning een eerste termijn van twaalf opeenvolgende maanden in het leegstandsregister is opgenomen, bedraagt de belasting: € 1.500 voor een leegstaand gebouw of een leegstaande woning.
§2. Als het gebouw of de woning een tweede termijn van twaalf opeenvolgende maanden in het leegstandsregister is opgenomen, bedraagt de belasting: € 3.000 voor een leegstaand gebouw of leegstaande woning.
§3. Als het gebouw of de woning een derde termijn van twaalf opeenvolgende maanden in het leegstandsregister is opgenomen, bedraagt de belasting: € 4.500 voor een leegstaand gebouw of leegstaande woning.
§ 4.Als het gebouw of de woning een vierde en elke verdere termijn van twaalf opeenvolgende maanden in het leegstandsregister is opgenomen, bedraagt de belasting: € 6.000 voor een leegstaand gebouw of een leegstaande woning.
§5. Het aantal termijnen van 12 maanden dat een gebouw of woning in het leegstandsregister staat, wordt herberekend bij overdracht van het zakelijk recht betreffende het gebouw of de woning.
§6. Vanaf het aanslagjaar 2024 wordt het basisbedrag van de belasting jaarlijks geïndexeerd aan de hand van de index van de consumptieprijzen via onderstaande formule, waarbij het geïndexeerde bedrag naar een veelvoud van 1 euro wordt afgerond:
Basisbedrag aanslagjaar X = basisbedrag * index november jaar (X-1) |
index november 2022 |
Artikel 11. Vrijstellingen
§1. Een vrijstelling van de belasting kan aangevraagd worden via beveiligde zending bij de administratie. Bij twijfel over de ontvangst van de aanvraag draagt de aanvrager de bewijslast. De zakelijk gerechtigde die gebruik wenst te maken van een vrijstelling als vermeld in §3 (persoonsgebonden vrijstellingen) of §4 (objectgebonden vrijstellingen), dient hiervoor de nodige bewijsstukken voor te leggen aan de administratie. Indien de vrijstelling is toegekend op basis van een persoonsgebonden vrijstelling, geldt de vrijstelling enkel voor degene aan wie de vrijstelling is toegekend.
§2. De vrijstelling dient te worden aangevraagd voor het verstrijken van de eerste of een volgende termijn van twaalf maanden na de opnamedatum. Een vrijstelling kan worden toegekend vanaf de datum van aanvraag, tenzij anders aangegeven. Eens de verjaardag van de opnamedatum is verlopen, kan de gemeente overgaan tot het invorderen van de belasting. In dit stadium kan voor de voorbije termijn geen vrijstelling meer worden aangevraagd, maar kan er enkel nog bezwaar worden ingediend overeenkomstig de procedure vermeld in artikel 14.
§3. Van de belasting zijn vrijgesteld (persoonsgebonden vrijstellingen):
1. de belastingplichtige waarvan de handelingsbekwaamheid beperkt werd ingevolge een gerechtelijke beslissing. Deze vrijstelling geldt voor een periode van twee jaar vanaf de opnamedatum tenzij de gerechtelijke beslissing eerder wordt opgeheven;
2. de belastingplichtige die geen zakelijk recht heeft op een andere woning dan de leegstaande woningen en die minder dan twee jaar houder is van het zakelijk recht. Deze vrijstelling geldt drie jaar volgend op de datum van de akte van overdracht van het zakelijk recht. Deze vrijstelling geldt niet indien het gaat om overdrachten aan:
- vennootschappen waarin de vroegere houder van het zakelijk recht participeert, rechtstreeks of onrechtstreeks, voor meer dan 10% van het aandeelhouderschap;
- vzw’s waar de houder van het zakelijk recht lid van is;
3. de belastingplichtige die in een erkende ouderenvoorziening verblijft. Het bewijs wordt geleverd door de erkende ouderenvoorziening waar de belastingplichtige verblijft, met dien verstande dat deze vrijstelling geldt voor 2 jaar volgend op datum van opname in de erkende ouderenvoorziening. Deze vrijstelling kan éénmalig worden verlengd met 12 maanden; Deze vrijstelling geldt enkel indien de belastingplichtige verhuisde vanuit de leegstaande woning.
4. de belastingplichtige die voor een langdurig verblijf (minimum 1 jaar) werd opgenomen in een psychiatrische instelling. Het bewijs van het langdurige verblijf wordt geleverd door de instelling waar de belastingplichtige verblijft, met dien verstande dat deze vrijstelling geldt voor 24 maanden volgend op datum van opname in de psychiatrische instelling. Deze vrijstelling kan éénmalig worden verlengd met 12 maanden; Deze vrijstelling geldt enkel indien de belastingplichtige verhuisde vanuit de leegstaande woning;
5. De belastingplichtige die ten gevolge van geschillen tussen de verschillende zakelijke gerechtigden, geen beslissing kan nemen om de toestand van leegstand van de woning of het gebouw op te heffen. De aanvraag tot vrijstelling moet vergezeld zijn van een schriftelijke verklaring van een notaris. Deze vrijstelling kan door de belastingplichtige maximaal 2 keer voor dezelfde woning of hetzelfde gebouw worden aangevraagd.
6. De belastingplichtige die ten gevolge van gerechtelijke geschillen tussen de verschillende zakelijke gerechtigden, geen beslissing kan nemen om de toestand van leegstand van de woning of het gebouw op te heffen.
§4. Een vrijstelling wordt verleend als het gebouw of de woning (objectgebonden vrijstellingen):
1. gelegen is binnen de grenzen van een door de bevoegde overheid goedgekeurd onteigeningsplan en de leegstand hiervan het directe gevolg is;
2. geen voorwerp meer kan uitmaken van een stedenbouwkundige vergunning/omgevingsvergunning omdat een voorlopig of definitief onteigeningsplan is vastgesteld;
3. vernield of zwaar beschadigd werd ten gevolge van een brand, ontploffing of een andere ramp veroorzaakt door natuurlijke elementen, voor zover kan worden aangetoond dat dit de rechtstreekse oorzaak is van de leegstand. Deze vrijstelling geldt voor een periode van 36 maanden volgend op de datum van de vernieling of beschadiging;
4. een beschermd monument is waarvoor een renovatiepremiedossier werd ingediend. Deze vrijstelling geldt vanaf het aanslagjaar waarin het dossier wordt ingediend tot en met het aanslagjaar waarin het dossier wordt beëindigd;
5. gerenoveerd of gesloopt wordt blijkens een niet vervallen stedenbouwkundige vergunning/omgevingsvergunning. Deze vrijstelling geldt voor een periode van 24 maanden volgend op het uitvoerbaar worden van de stedenbouwkundige vergunning/omgevingsvergunning. Een verlenging van deze vrijstelling is slechts mogelijk binnen de bepalingen van de VCRO m.b.t. de uitvoeringstermijnen van de werkzaamheden en het indienen van een renovatiedossier zoals in 6° omschreven. De werkzaamheden moeten van die aard zijn dat de woning of het gebouw tijdens de werken niet in gebruik kan genomen worden. Er kan maar eenmalig een beroep gedaan worden op deze vrijstelling door eenzelfde zakelijk gerechtigde voor eenzelfde woning of gebouw. De aanvrager geeft toelating om de woning of het gebouw en de geplande en uitgevoerde werken te controleren;
6. gerenoveerd wordt zonder dat er een stedenbouwkundige vergunning/omgevingsvergunning is vereist. In dit geval moet er een renovatiedossier worden voorgelegd dat minstens volgende elementen bevat:
a. een plan of tekening en enkele foto’s van de bestaande toestand van het te renoveren gedeelte;
b. een plan of tekening en enkele foto’s van de toestand na renovatie als deze verschillend is van a.;
c. een overzicht van de niet stedenbouwkundig/omgevingsvergunningsplichtige werken die worden uitgevoerd;
d. een raming van de kosten, vergezeld van offertes, facturen, bestekken van de uit te voeren en reeds uitgevoerde werken;
e. een gedetailleerd tijdschema dat aangeeft wanneer de werken worden uitgevoerd;
f. een akkoord van de mede-zakelijk gerechtigden (indien van toepassing).
De werkzaamheden moeten van die aard zijn dat de woning of het gebouw tijdens de werken niet in gebruik kan genomen worden. Het renovatiedossier wordt ingediend bij de dienst Omgeving en Wonen van de gemeente. De belastingplichtigen worden er schriftelijk van verwittigd of het renovatiedossier volledig is bevonden en de vrijstelling toegekend wordt. De zakelijk gerechtigde geeft toestemming om de werken ter plaatse te controleren. De administratie kan de aanvraag weigeren wanneer de bedoelde werken en investeringen onvoldoende zijn om één jaar te duren en/of wanneer de woning na de werken nog niet zou voldoen aan de kwaliteitsnormen van de Vlaamse Codex wonen. Deze vrijstelling geldt voor een periode van één jaar volgend op de startdatum van de werken en is tweemaal aaneensluitend verlengbaar voor telkens één jaar. Een eerste en tweede verlenging dient te worden aangevraagd voor het verstrijken van de lopende vrijstelling.
7. nog geen voorwerp uitmaakt van een goedgekeurde omgevingsvergunning, toegekend aan de zakelijk gerechtigde, omwille van een lopende beroepsprocedure. Deze vrijstelling geldt voor 1 aanslagjaar.
8. wordt ingehuurd en gerenoveerd door de gemeente, het OCMW of een sociale woonorganisatie, zoals bedoeld in artikel 3.30, § 2 van de Vlaamse Codex Wonen. Deze vrijstelling geldt voor een periode van 36 maanden, met mogelijkheid van verlenging met 24 maanden indien wordt aangetoond dat er hiertoe een noodzaak bestaat op grond van hun specifieke doelstellingen, hun publiekrechtelijke aard, de beslissingsbevoegdheden van deze organen en/of indien de woning of het gebouw deel uitmaakt van een project dat werd aangemeld bij de VMSW en besproken tijdens een bijeenkomst van het lokaal woonoverleg van de gemeente;
9. het voorwerp uitmaakt van een door de gemeente, het OCMW of een sociale woonorganisatie verkregen sociaal beheersrecht, overeenkomstig Boek 5 deel 7, artikel 5.211 tot en met 5.215 van de Vlaamse Codex Wonen en waarvoor de renovatie-, verbeterings- of aanpassingswerkzaamheden gestart zijn;
10. het voorwerp uitmaakt van een contract van huurcompensatie dat door de zakelijk gerechtigde(n) werd afgesloten met een erkend sociaal verhuurkantoor in de loop van het aanslagjaar.
§ 5. De belastingplichtige kan tezelfdertijd slechts 1 maal voor één enkele woning één van de in Artikel 11, §3 van dit reglement vermelde vrijstellingen aanvragen;
§ 6. Uitsluitend de onder Artikel 11, § 3 en § 4 genoemde vrijstellingen, worden toegepast;
§ 7. De onder § 3 en § 4 genoemde vrijstellingen hebben geen invloed op de opname van het gebouw of de woning in het leegstandsregister: de anciënniteit van opname blijft doorlopen tijdens de periode van vrijstelling. Dit betekent dat wanneer de reden tot vrijstelling komt weg te vallen, de belasting zal worden berekend op basis van de opnamedatum.
§ 8. Indien er meerdere zakelijk gerechtigden zijn en er aan één van de zakelijk gerechtigden een vrijstelling wordt verleend, geldt de vrijstelling voor alle zakelijk gerechtigden, zelfs al hebben deze anderen hiertoe geen aanvraag ingediend.
§ 9. Vrijstellingen die binnen een kader van een vorig reglement werden toegekend, blijven geldig. De belastingplichtige die op basis van een vorig gemeentelijk belastingreglement geen vrijstelling kon aanvragen, maar die wel voldoet aan de voorwaarden van dit reglement, kan alsnog een vrijstelling aanvragen.
Artikel 12. Inkohiering
De belasting wordt ingevorderd bij wege van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen en dit ten laatste op 30 juni van het jaar volgend op het jaar waarvoor de belasting verschuldigd is.
Artikel 13. Betalingstermijn
De belasting moet betaald worden binnen twee maanden na de verzending van het aanslagbiljet.
Artikel 14. Bezwaar
De belastingplichtige kan bezwaar indienen tegen de aanslag bij het college van burgemeester en schepenen.
Het bezwaar moet ondertekend zijn en minimaal de volgende gegevens bevatten:
- de identiteit en het adres van de indiener;
- het nummer van de administratieve akte en het adres van het gebouw of de woning waarop het bezwaarschrift betrekking heeft;
- de bewijsstukken die aantonen waarom de aanslag ten onrechte is gebeurd.
Het bezwaarschrift moet, op straffe van verval, worden ingediend binnen een termijn van 3 maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet.
Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstmelding verstuurd, binnen vijftien kalenderdagen na de indiening.
Artikel 15. Kennisgeving toezicht
Dit reglement wordt aan de toezichthoudende overheid en aan de interlokale vereniging Wonen in de Druivenstreek toegezonden.
Artikel 16.
Dit reglement vervangt alle voorgaande gemeentelijke reglementen met betrekking tot het inventariseren en het belasten van leegstaande woningen of gebouwen.
Artikel 17. Inwerkingtreding
Dit reglement treedt in werking vanaf 1 januari 2024 tot en met 31 december 2026.
Artikel 18. Bekendmaking
Dit reglement zal worden bekendgemaakt overeenkomstig artikel 285 en 286 van het decreet lokaal bestuur en het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023.
De raad beslist om de plaatsingsprocedure met betrekking tot de 'herstellingswerken aan de Duisburgsesteenweg ingevolge de grondverzakking en scheurvorming' nominatief toe te vertrouwen aan het college.
Grondverzakking en scheurvorming in de Duisburgsesteenweg op 1 juni 2023
- Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
De raad kan de plaatsingsprocedure van een overheidsopdracht nominatief toevertrouwen aan het college.
- Gemeenteraadsbeslissing van 26 februari 2019 over de definitie van 'dagelijks bestuur'.
Begin juni 2023 zorgde een wegverzakking van de Duisburgsesteenweg voor een afsluiting van de rijbaan. Studiebureau Van Opstal heeft in overleg met de verschillende partijen een herstelplan opgemaakt waarbij de draagkracht van de ondergrond hersteld dient te worden door het gebruik van grindkernen. Een voorlopige raming van de herstellingswerken bedraagt 399.304 euro. Teneinde, na opmaak van het bestek, zo snel als mogelijk te kunnen starten met de aanbestedingsprocedure, kan beslist worden om de goedkeuring van het bestek, raming en plaatsingsprocedure voor de overheidsopdracht met betrekking tot de herstellingswerken nominatief toe te vertrouwen aan het college.
Enig artikel. De raad beslist om de plaatsingsprocedure met betrekking tot de 'herstellingswerken aan de Duisburgsesteenweg ingevolge de grondverzakking en scheurvorming' nominatief toe te vertrouwen aan het college.
De raad keurt de verlenging goed.
Nieuw Bovenlokaal Cultuurdecreet vanaf 1 januari 2027
- Bovenlokaal Cultuurdecreet van 15 juni 2018
- Statuten projectvereniging Vrijetijdsregio Druivenstreek
Het decreet over de bovenlokale cultuurwerking, dat sinds 2019 van kracht is, bevordert de samenwerking tussen lokale besturen op het gebied van cultuur. Het biedt onder meer ondersteuning bij de oprichting van intergemeentelijke samenwerkingsverbanden (IGS).
Hoewel het decreet nog relatief jong is, werkt de Vlaamse overheid al enige tijd aan vernieuwing. Op 7 juli 2023 gaf de Vlaamse regering haar tweede goedkeuring aan het voorontwerp van het nieuwe bovenlokale cultuurdecreet.
Het Bovenlokaal Cultuurdecreet van 15 juni 2018, gewijzigd bij het decreet van 29 maart 2019, wordt opgeheven en het nieuwe Bovenlokaal Cultuurdecreet gaat in voege op 1 januari 2027. De werkingssubsidies aan intergemeentelijk samenwerkingsverbanden voor een bovenlokale cultuurwerking (zoals de intergemeentelijke samenwerking Vrijetijdsregio Druivenstreek) die toegekend zijn voor de subsidieperiode die afloopt op 31 december 2025, worden verlengd tot en met 31 december 2026.
Indien de projectvereniging Vrijetijdsregio Druivenstreek subsidies wenst te ontvangen voor dat extra jaar, moet de looptijd van de projectvereniging met één jaar verlengd worden.
De projectvereniging Vrijetijdsregio Druivenstreek heeft als huidige einddatum 31 december 2025 en wenst een verlenging van de duurtijd met één jaar, zijnde tot 31 december 2026.
De projectvereniging Vrijetijdsregio Druivenstreek vraagt voor het jaar 2026 de bijdrage van € 1 per inwoner aan elke betrokken gemeente (Bertem, Hoeilaart, Huldenberg, Overijse en Tervuren).
De projectvereniging Vrijetijdsregio Druivenstreek krijgt voor het werkjaar 2026 dezelfde jaarlijkse werkingssubsidies van de Vlaamse overheid als de werkingssubsidies die jaarlijks in de periode 2019-2025 werden toegekend.
Enig artikel. De raad keurt de verlenging met één jaar van de looptijd van de projectvereniging Vrijetijdsregio Druivenstreek goed, met als einddatum 31 december 2026.
De raad geeft goedkeuring.
- erkenningsreglement sportverenigingen met een bovenlokale werking
- verlenging duurtijd projectvereniging Vrijetijdsregio Druivenstreek tot 31 december 2026
- administratieve opvolging van de projectvereniging Vrijetijdsregio Druivenstreek door lokaal bestuur Tervuren
- Bovenlokaal Cultuurdecreet van 15 juni 2018
- Erkenningsreglement voor sportverenigingen met een bovenlokale werking
- Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Bevoegdheden van de gemeenteraad
Door recente ontwikkelingen dienen de statuten van de projectvereniging Vrijetijdsregio Druivenstreek gewijzigd te worden:
Volgende wijzigingen dringen zich op:
- Artikel 2: Naam en zetel: sinds de start van de nieuwe coördinator volgen de diensten van het lokaal bestuur Tervuren alles op betreffende de personeelsadministratie, verzekeringen, … De standplaats van de coördinator is ook Tervuren. De maatschappelijke zetel van de projectvereniging is momenteel echter gevestigd in Bertem. Voor de administratieve vereenvoudiging en verhoging van de efficiëntie is het wenselijk dat de maatschappelijke zetel verhuist naar Tervuren.
- Artikel 3: Duurtijd en verlenging: de projectvereniging Vrijetijdsregio Druivenstreek heeft de goedkeuring gekregen om de duurtijd met één jaar te verlengen, tot 31 december 2026. Dit moet aangepast worden in de statuten waar momenteel 31 december 2025 als einddatum vermeld staat.
- Artikel 4.2. Bevoegdheden Raad van Bestuur: in artikel 3 van het erkenningsreglement voor sportverenigingen met een bovenlokale werking staat vermeld dat de Raad van Bestuur van de projectvereniging Vrijetijdsregio Druivenstreek kan overgaan tot de erkenning van bovenlokale sportverenigingen. Momenteel valt die erkenning niet onder de bevoegdheden van de Raad van Bestuur zoals vermeld in de statuten en dient er een uitbreiding van de bevoegdheden te komen.
De kosten verbonden aan de statutenwijziging worden gedragen door de projectvereniging Vrijetijdsregio Druivenstreek.
Enig artikel. De raad geeft goedkeuring voor de statutenwijziging van de projectvereniging vrijetijdsregio Druivenstreek.
Statuten van de projectvereniging Vrijetijdsregio Druivenstreek
Artikel 1: Het project en de deelnemers
Door de gemeenten Bertem, Hoeilaart, Huldenberg, Overijse en Tervuren wordt, overeenkomstig artikel 396, §1 en volgende van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, hierna decreet lokaal bestuur genoemd, een projectvereniging opgericht, met als hoofddoel door overleg en samenwerking tussen de diverse vrijetijdsactoren in de regio een toegankelijke en kwaliteitsvolle vrijetijdswerking te realiseren, waaraan alle inwoners kunnen participeren.
Artikel 2: Naam en zetel
De projectvereniging draagt de naam “Vrijetijdsregio Druivenstreek”. De zetel van deze projectvereniging bevindt zich in AC De Zevenster, Markt 7a te Tervuren.
Artikel 3: Duurtijd en verlenging
De projectvereniging wordt initieel opgericht op de datum van de dagtekening ervan door de ondertekening van alle gemeenten en andere rechtspersonen die deelnemen aan de oprichting ervan, tot 31-12-2025, met een verlenging van één jaar, tot 31-12-2026.
De oprichtingsakte omvat de statuten.
Deze termijn kan een onbeperkt aantal keren verlengd worden, doch telkens niet langer dan voor een periode van zes jaar. Deze verlenging moet expliciet gebeuren door een gemeenteraadsbeslissing van elke deelnemende gemeente voor het verstrijken van de lopende periode. Bij gebrek aan instemming van alle betrokken gemeenten of bij het uitblijven van één of meerdere beslissingen zal de projectvereniging ontbonden worden. Uittreding tijdens de initiële duurtijd van de vereniging is niet mogelijk.
Artikel 4: Raad van Bestuur
4.1 Samenstelling
Bij toepassing van artikel 404 van het decreet lokaal bestuur wordt overgegaan tot de oprichting van een raad van bestuur, waarvan de stemgerechtigde leden schepen of burgemeester zijn.
Iedere deelnemende gemeente heeft recht op 1 bestuurder met stemrecht en op 1 afgevaardigde met raadgevende stem, namelijk een raadslid in de betrokken gemeenten, verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen.
Bij de samenstelling van de raad van bestuur wordt rekening gehouden met de onverenigbaarheden voorzien in de artikelen 405 en 436 van het decreet lokaal bestuur.
Het voorzitterschap wordt steeds toevertrouwd aan een door een gemeente aangewezen bestuurder.
De raad van bestuur duidt een niet-stemgerechtigde secretaris aan.
De raad van bestuur kan adviseurs uitnodigen deel te nemen aan de vergadering. De raad van bestuur kan één of meer stuurgroepen installeren om de uitwerking van deelthema’s op te volgen en voor te bereiden in functie van haar vergaderingen. De raad van bestuur kan specifieke opdrachten uitbesteden aan derden.
De werkingsmodaliteiten van de raad van bestuur worden vastgesteld in het huishoudelijk reglement, dat bij deze statuten wordt gevoegd, doch dat gewijzigd kan worden bij eenvoudige beslissing van de raad van bestuur.
4.2 Bevoegdheden
De Raad van Bestuur heeft uitsluitend de bevoegdheid tot nemen van beslissingen die hem expliciet door de deelnemende gemeenten zijn opgedragen:
4.3 Presentiegeld
De leden van de raad van bestuur zullen geen presentiegeld ontvangen.
4.4 Duurtijd mandaat
De duur van het mandaat van bestuurder wordt vastgesteld op 6 jaar.
Een bestuurder verliest zijn of haar statuut van bestuurder als de gemeenteraad die hij of zij vertegenwoordigt zijn of haar mandaat intrekt en in dezelfde raadsvergadering een vervanger aanstelt. Bij overlijden of rechtsonbekwaamheid stelt de gemeenteraad die hij of zij vertegenwoordigt een opvolger aan.
Indien de mandataris ontslag neemt uit de gemeenteraad dient deze vervangen te worden binnen een termijn van drie maanden volgend op het ontslag.
De bestuurders zijn van rechtswege ontslagnemend bij verlies van hun openbaar mandaat.
In geval van algehele vernieuwing van de gemeenteraden wijzen de deelnemende gemeenten in de loop van de maand januari die volgt op het jaar van de verkiezingen tot algehele vernieuwing van de gemeenteraden, de nieuwe bestuurders aan. Zij treden aan op 1 februari daaropvolgend, conform art. 407 van het decreet lokaal bestuur.
4.5 Beraadslaging van de raad van bestuur
De vergaderingen van de Raad van Bestuur zijn niet openbaar. De gedetailleerde notulen van de vergaderingen van de raad van bestuur, liggen, overeenkomstig de bepalingen vervat in artikel 406 van het decreet lokaal bestuur ter inzage op het secretariaat van de gemeenten.
Om geldig te beraadslagen en te beslissen is een aanwezigheidsquorum vastgesteld op de gewone meerderheid van het aantal bestuurders. Afgevaardigden met raadgevende stem tellen niet mee voor het quorum. Van dit aanwezigheidsquorum kan statutair worden afgeweken voor een tweede vergadering die volgt op een onvoldoende samengestelde eerdere vergadering, en voor zover het gaat om punten die voor de tweede maal op de agenda voorkomen.
Deze bepaling geldt niet voor de voorstellen tot statutenwijziging, aanvaarding van toetredingen, uitsluiting van leden, wijziging van de financiële bijdrage van de deelnemers en voortijdige ontbinding van de vereniging. Hiervoor is een tweede derde meerderheid vereist.
De voor de beslissingen vereiste meerderheid is steeds de gewone meerderheid die bereikt moet worden.
De raad van bestuur vergadert ten minste twee keer per jaar, waarvan één keer voor de begroting van het volgend jaar en één keer voor de goedkeuring van de rekeningen.
4.6 Aansprakelijkheid bestuurders
De bestuurders zijn niet persoonlijk gebonden door de verbintenissen van de projectvereniging. Zij zijn overeenkomstig het gemeen recht verantwoordelijk voor de vervulling van de hen opgedragen taak, en aansprakelijk zonder hoofdelijkheid voor de tekortkomingen in de normale uitoefening van hun bestuur. In geval een bestuurder of bestuurster van rechtswege ontslagnemend is, ten gevolge van het verlies van zijn of haar openbaar mandaat, spreken de gemeenteraden zich onverwijld uit over zijn of haar aansprakelijkheid. In het geval van algehele vernieuwing van de gemeenteraden gebeurt deze beoordeling, n.a.v. de goedkeuring van de jaarrekening, zoals bedoeld in artikel 8 hierna, door de nieuwe gemeenteraden.
4.7 Werkingsmodaliteiten
Er is een huishoudelijk reglement, goedgekeurd door de gemeenteraden, waarin de werkingsmodaliteiten van de raad van bestuur worden vastgelegd. Dat huishoudelijk reglement kan worden gewijzigd bij eenvoudige meerderheid van stemgerechtigde leden van de raad van bestuur.
4.8 Informatiedoorstroming
De informatiedoorstroming tussen de organen van de projectvereniging onderling, naar de deelnemers en eventueel naar belanghebbende derden toe is geregeld in het huishoudelijk reglement.
Artikel 5: Financiering
De gemeentebesturen financieren de projectvereniging via een jaarlijkse subsidie die bestaat uit een financiële bijdrage op basis van het aantal inwoners. Dit bedrag wordt jaarlijks vastgelegd en goedgekeurd door de gemeenteraden. Elk bestuur betaalt eenzelfde bedrag per inwoner. Het bevolkingscijfer wordt vastgesteld aan de hand van de jongste gepubliceerde cijfers van Statbel. Deze bijdrage kan worden aangepast aan de index van de consumptieprijzen.
Naast de statutair bepaalde bijdrage kunnen de deelnemers een vrijwillige bijdrage leveren tot realisatie van de doelstellingen. Zij beslissen hierover autonoom.
Er wordt geen maatschappelijk kapitaal gevormd. Eventuele geboekte winst is niet uitkeerbaar en blijft binnen de projectvereniging.
Artikel 6: Boekhouding van de projectvereniging
De boekhouding wordt gevoerd overeenkomstig de wetgeving op de boekhouding van de ondernemingen, en met naleving van de richtlijnen die de overheid uitvaardigt met betrekking tot de boekhoudkundige verrichtingen.
De raad van bestuur stelt de jaarrekeningen vast en legt ze, samen met een activiteitenverslag, en het verslag van de accountant, voor aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten, die er hun goedkeuring aan verlenen overeenkomstig de procedurele bepalingen vervat in artikel 7.
Artikel 7: Goedkeuring jaarrekening
De jaarrekening, vergezeld van het activiteitenverslag, wordt overgemaakt aan alle deelnemende gemeenten. De gemeenteraden spreken zich bij eenvoudige meerderheid uit over deze jaarrekening, alsook over de décharge van de bestuurders.
De jaarrekeningen worden na hun goedkeuring overeenkomstig de procedure, bepaald in de statuten, door toedoen van de raad van bestuur neergelegd bij Nationale Bank van België.
Artikel 8: Toetredingen, uitsluitingen, wijzigingen statuten
De wijzigingen van de statuten, de toetreding van nieuwe leden, uitsluiting van leden, de wijziging van de financiële bijdrage van de deelnemers en voortijdige ontbinding van de vereniging behoeven de instemming van twee derden van de deelnemers, op basis van een gemeenteraadsbeslissing.
Een deelnemer kan alleen voor een zware fout of voor het niet‐naleven van zijn verbintenissen worden uitgesloten. De betrokken deelnemer dient opgeroepen en gehoord te worden zo hij dit wenst.
Andere gemeenten dan die vermeld in artikel 1 kunnen bij aanvang van een nieuwe termijn opgenomen worden in de projectvereniging. Hun aanvraag, in de vorm van een gemeenteraadsbeslissing, dient schriftelijk bij de raad van bestuur van de projectvereniging toe te komen voor het verstrijken van de lopende periode.
Artikel 10: Ontbinding en vereffening
De vereniging kan voortijdig ontbonden worden mits een akkoord van de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten. De vereniging stelt hiertoe een vereffenaar aan.
In geval van ontbinding van de vereniging worden de activa, na aanzuivering van de eventuele passiva, overgedragen aan de deelnemers in verhouding tot de betaalde financiële bijdragen.
Bij de ontbinding van de vereniging zullen de eventueel in gebruik gegeven goederen worden teruggegeven aan de eigenaars, in zoverre hun rechten daarop kunnen bewezen worden aan de hand van geschreven overeenkomsten.
Voor alles wat niet in deze statuten is voorzien gelden de bepalingen van het decreet lokaal bestuur.
De raad duidt Sofie Lombaert aan als plaatsvervangend bestuurder met stemrecht in de raad van bestuur van de projectvereniging Vrijetijdsregio Druivenstreek.
Vraag van de Raad van Bestuur van de projectvereniging vrijetijdsregio Druivenstreek om een plaatsvervanger aan te duiden voor de bestuurders met stemrecht.
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikelen 27, 34, 2°, 404, 405 en 406
De raad heeft in zitting van 27 augustus 2019 mevrouw Christine Tinlot aangesteld als bestuurder met stemrecht.
In de zitting van 22 december 2022 werd Jan Trappeniers aangesteld als bestuurder met stemrecht ter vervanging van Christine Tinlot.
Tot op heden werd er geen plaatsvervanger voorzien. Het college stelt voor om Sofie Lombaert aan te stellen als plaatsvervanger met stemrecht.
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Enig artikel. De raad duidt Sofie Lombaert aan als plaatsvervangend bestuurder met stemrecht in de raad van bestuur van de projectvereniging Vrijetijdsregio Druivenstreek tot het einde van de legislatuur.
De raad keurt het retributiereglement van vrijetijdsactiviteiten, -diensten en -producten goed.
De vraag van het college naar een transparant kader voor de actualisering van de prijzen van activiteiten en producten van de afdeling vrije tijd.
- Artikel 173 van de Grondwet
Behalve voor de provincies, de polders en wateringen en de gevallen uitdrukkelijk uitgezonderd door de wet, het decreet en de regelen bedoeld in artikel 134, kan van de burgers geen retributie worden gevorderd dan alleen als belasting ten behoeve van de Staat, de gemeenschap, het gewest, de agglomeratie, de federatie van gemeenten of de gemeente.
- Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen, waaronder de gemeentelijke belasting- en retributiereglementen, vast.
- Artikel 41, 2e lid, 14° van het decreet lokaal bestuur
De bevoegdheid van de gemeenteraad tot het vaststellen van de gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan, inclusief verminderingen en vrijstellingen, is niet delegeerbaar naar het college van burgemeester en schepenen.
- Decreet van 6 juli 2012 houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid.
- Participatiedecreet van 18 januari 2008.
- Raadsbesluit over het retributiereglement en de werking van de UiTPAS Druivenstreek van 24 juni 2021.
- Gemeentelijk reglement voor de verkoop van producten en diensten van toerisme 20 december 2016.
De gemeenten heffen retributies binnen hun bevoegdheid om het gemeentelijk belang te regelen. De gemeenteraad beslist over de machtiging tot de heffing van retributies en de voorwaarden ervan, maar kan de inningswijze en de vaststelling van het tarief aan het college van burgemeester en schepenen delegeren.
Deze versoepelde werking bij de vaststelling van retributies sluit aan bij de wijze waarop ook de federale en de gewestelijke overheden retributies vaststellen. Zo kan de gemeente op een vlotte manier inspelen op veranderende omstandigheden, bijvoorbeeld bij de vaststelling van de prijs van activiteiten, diensten en producten.
Het huidige retributiereglement voor de verkoop van producten en diensten van toerisme bevat enkel een overzicht van alle producten die momenteel worden aangeboden door de afdeling vrije tijd. Dit reglement moet worden aangevuld met het aanbod van activiteiten en bijhorende tarieven van zowel producten als activiteiten.
Door dit nieuwe reglement en de delegatie die hierin is voorzien, vereenvoudigt de dagelijkse werking en zal niet elke prijswijziging tot aanpassing van een gemeenteraadsbesluit leiden. Zo is het vastleggen van de prijzen van de toeristische producten grotendeels afhankelijk van de opgelegde prijzen door externe organisaties, zoals bijv. Toerisme Vlaams-Brabant, en dienen deze prijzen door alle wederverkopers te worden toegepast. De aanpassing van deze prijzen is niet te voorspellen en kan ook niet worden geïndexeerd. Voor de activiteiten is er een onderverdeling in type activiteiten die het mogelijk maken om in te spelen op opportuniteiten. Wijzigingen zullen steeds worden voorgelegd aan het college.
In het nieuwe reglement is bepaald dat de gemeenteraad een delegatie geeft aan het college voor het vaststellen van de retributietarieven en de eventuele verminderingen en vrijstellingen, binnen de grenzen die door de raad worden bepaald. Na goedkeuring door de gemeenteraad zal de administratie een prijsvoorstel voor alle (toeristische) producten en aangeboden activiteiten voorleggen aan het college. Er blijven aparte retributiereglementen bestaan voor Katapult en sportweken.
Samenvatting:
- Algemeen retributiereglement voor producten, diensten en activiteiten van afdeling vrije tijd (dit is exclusief sportweken en Katapult).
- Algemeen kader dat dient te worden geconcretiseerd door een collegebesluit.
GBB/0521-00/7000011/GEMEENTE/VT/IP-GEEN (verkoop onthaal)
GBB/0741-00/7010002/GEMEENTE/VT/IP-GEEN (sportinitiaties -bv kijk!ik fiets, sporteldag, start to golf, keep on mountainbiking, kleuterhappening,…)
GBB/0751-00/7010002/GEMEENTE/VT/IP-GEEN (Winterbinnenspeeltuin, Sterre,..)
GBB/0719-09/7020005/GEMEENTE/VT/IP-GEEN (Workshops bloemenmarkt, paaseitjes, mysterieuze bossen, …)
GBB/0719-09/7040999/GEMEENTE/VT/IP-GEEN (ArTiesTenToer)
GBB/0500-00/7000999/GEMEENTE/VT/IP-GEEN (geschenkbonnen)
GBB/0520-00/7020005/GEMEENTE/VT/IP-GEEN (activiteiten toerisme)
ACT-65/0751-00/7010004/GEMEENTE/VT/IP-GEEN (tieneractiviteiten)
GBB/0741-00/7020005/GEMEENTE/VT/IP-GEEN (schoolsportdagen)
GBB/0751-00/7020005/GEMEENTE/VT/IP-GEEN (schaatsactiviteit voor verenigingen)
ACT-65/0751-00/7000012/GEMEENTE/VT/IP-GEEN (verkoop pullen katapult)
GBB/0740-00/7460001/GEMEENTE/VT/IP-GEEN (sponsoring stratenloop)
ALGEMEEN
Artikel 1. Er wordt een gemeentelijke retributie gevestigd voor de deelname aan de in artikel 6 vermelde vrijetijdsactiviteiten en dienstverlening en voor de verkoop van de in artikel 7 vermelde producten in het vrijetijdscentrum De Warandepoort van de gemeente Tervuren.
Artikel 2. Het college van burgemeester en schepenen wordt expliciet gemachtigd de concrete tarieven en/of vrijstellingen van de verschillende activiteiten conform de artikels 6 en 7-jaarlijks vast te stellen, en dit gedurende de volledige geldigheid van het retributiereglement.
Artikel 3.
3.1 Bij deelname aan een vrijetijdsactiviteit in de Vrijetijdsregio Druivenstreek met de UiTPAS Druivenstreek met kansentarief krijgt de pashouder een korting van 80% op het standaardtarief, conform de solidaire kostenregeling:
- 20% wordt betaald door de gebruiker
- 40% wordt betaald door de organisator
- 40% wordt betaald door de gemeente van de woonplaats van de pashouder.
3.2 Het college van burgemeester en schepenen kan bovendien ook andere verminderingen en vrijstellingen voorzien bij de vaststelling van deze retributie, op voorwaarde dat zij gebaseerd zijn op volgende objectieve criteria:
- aantal deelnemers per gezin
- de leeftijd van de deelnemers
- criteria in functie van een bepaalde doelgroep
- afnamehoeveelheden en abonnementsformules
- het al dan niet inwoner zijn van de stad
- houder zijn van een bepaalde 'pas'
- sociale criteria
Artikel 4. Bij een tijdige annulering van de inschrijving voor een activiteit, d.w.z. 10 werkdagen vooraf of bij wettiging van een ziektebriefje, zal het inschrijvingsgeld na aftrek van 15% (administratiekosten) worden terugbetaald.
Artikel 5.
5.1 De retributie is verschuldigd door de persoon die zich inschrijft voor de activiteit zoals voorzien in artikel 6 of door de persoon die het product bestelt zoals voorzien in artikel 7.
5.2 Het bedrag van de retributie wordt op de volgende wijze geïnd:
- online betaling via het digitale inschrijvingssysteem
- overschrijving (bij uitzondering)
- contant betaling aan de onthaalbalie van het Vrijetijdscentrum
- Betaling via bancontact
ACTIVITEITEN/DIENSTEN AANBOD
Artikel 6.
6.1 Er wordt een retributie gevestigd op de vrijetijdsactiviteiten en dienstverlening, met het volgende globale pakket:
- Activiteiten voor kinderen en jongeren, waaronder activiteiten tijdens verschillende schoolvakanties en kinderinitiatieven gedurende het jaar.
- Activiteiten voor volwassenen, zoals concerten, lezingen, gidsbeurten en uitstapjes (niet beperkt tot deze activiteiten).
- De retributie voor het gebruik van speelpleinen en sportweken valt onder een ander reglement.
6.2 De retributie voor activiteiten/diensten georganiseerd door de afdeling vrije tijd kan door het college van burgemeester en schepenen worden vastgesteld binnen de volgende minima en maxima:
Type activiteit |
Minimum |
Maximum |
Workshop, rondleidingen per dagdeel |
0 euro |
100 euro |
Workshops en evenementen per dag (sporteldag, lezing, uitstap, vorming, enz.. |
0 euro |
200 euro |
Vakantiewerking voor kinderen en jongeren per week ( themakampen, avonturenkampen, uitstappen...) |
0 euro |
250 euro |
Reeks van meerdere dagen. (Start to, vormingen, enz. Prijs per reeks |
0 euro |
250 euro |
6.3 Naargelang het aanbod en de kostprijs kan er ingespeeld worden op de actuele tendensen en kunnen er aldus activiteiten georganiseerd worden. De retributie voor deze activiteiten wordt vastgelegd tussen 0 en 200 euro.
PRODUCTENAANBOD
Artikel 7.
7.1 Er wordt een retributie vastgesteld voor de verkoop van vrijetijdsproducten, zoals folders, kaarten, boeken en streekproducten (niet limitatief).
De retributie voor de verkoop van de UiTPAS valt onder een ander reglement.
7.2 De retributie voor verkoop van producten door de afdeling vrije tijd wordt gewijzigd en vastgesteld als volgt:
Type product |
Minimum |
Maximum |
Folders en kaarten (fiets- en wandelbrochures) |
0 euro |
25 euro |
Boeken |
0 euro |
100 euro |
Souvenirs en streekproducten |
0,50 euro |
25 euro |
UiTPAS |
1 euro |
5 euro |
7.3 Naargelang het aanbod en de kostprijs kan er ingespeeld worden op de actuele tendensen en kunnen er aldus producten worden verkocht. De retributie voor deze producten kan door het college worden vastgesteld tussen 0 en 200 euro.
SLOT
Artikel 8. Het raadsbesluit van de verkoop van producten en diensten van toerisme van 20 december2016 wordt opgeheven op 1 januari 2024.
Artikel 9. Dit raadsbesluit treedt in werking op 1 januari 2024.
De raad keurt het tariefreglement met betrekking tot de verhuring en terbeschikkingstelling van gemeentelijke infrastructuur goed.
Inwerkingtreding erkenningsreglement bovenlokale verenigingen
- Gemeenteraadsbeslissing van 30 maart 2032.
Aanpassing van het tariefreglement met betrekking tot de verhuring en terbeschikkingstelling van gemeentelijke infrastructuur.
- College van 23 oktober 2023: Erkenningsreglement bovenlokale sportverenigingen in de Druivenstreek.
- Wet van 16 juli 1973 waarbij de bescherming van de ideologische en filosofische strekkingen gewaarborgd wordt (Cultuurpactwet)
- Wet van 14 november 1983 over de controle op de toekenning en aanwending van sommige toelagen
- Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Vanaf 1 januari 2024 treedt het erkenningsreglement bovenlokale verenigingen in werking. Dit vraagt ook een aanpassing van artikel 3. Categorieën van gebruikers, categorie B en een aanpassing van artikel 8. Reservatietermijnen §2, laatste alinea, van het tariefreglement met betrekking tot de verhuring en terbeschikkingstelling van gemeentelijke infrastructuur.
Concreet betekent dit de volgende aanpassing en vermelding in het tariefreglement:
Artikel 3. Categorieën van gebruikers, categorie B: 'Erkende sportclubs met bovenlokale werking in het kader van hun reguliere sportwerking' wordt toegevoegd aan dit artikel.
- Categorie B: erkende Tervuurse verenigingen aangesloten bij een erkende adviesraad van Tervuren, dorpscomités van Tervuren, lokale politieke partijen die opgekomen zijn bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen, door de Vlaamse Gemeenschap gefinancierde of gesubsidieerde onderwijsinstellingen van Tervuren en hun ouderraden. Erkende sportclubs met bovenlokale werking in het kader van hun reguliere sportwerking'.
Artikel 8. Reservatietermijnen, §2, laatste alinea: wordt toegevoegd aan dit artikel.
- §2. In geval van gelijke aanvragen voor gebruik op dezelfde datum en infrastructuur, zalen of ruimtes, gelden de volgende voorrangsregels na opmaak van de jaarkalender (in dalende volgorde):
Gemeentelijke programmatie, gemeentelijke diensten, andere gebruikers van Categorie A.
Gebruikers van Categorie B.
Gebruikers van Categorie C.
Erkende Tervuurse verenigingen hebben steeds voorrang op niet-erkende Tervuurse verenigingen.
Erkende Tervuurse verenigingen hebben steeds voorrang op erkende sportclubs met bovenlokale werking met zetel buiten de gemeente Tervuren.
Tervuurse verenigingen hebben steeds voorrang op niet-Tervuurse vereniging.
Vanuit een aantal verenigingen is de vraag gesteld aan afdeling vrije tijd om een vergaderlokaal ter beschikking te stellen in centrum Tervuren aan een goedkoper tarief dan 24 euro per dagdeel zoals voor een gesloten activiteit.
Afdeling vrije tijd stelt voor om de bovenzaal van complex Nettenberg hiervoor ter beschikking te stellen en dezelfde huurprijs van 9,50 euro per dagdeel te hanteren zoals momenteel voor een polyvalente ruimte geldt. Rondom het complex Nettenberg is er de mogelijkheid om gratis te parkeren wat een bijkomend voordeel is voor de gebruiker van de zaal.
Artikel 1. De raad keurt het voorstel van afdeling vrije tijd om de bovenzaal van complex Nettenberg aan te bieden als vergaderzaal aan het tarief van 9,50 euro per dagdeel goed.
Artikel 2. De raad keurt het tariefreglement met betrekking tot de verhuring en terbeschikkingstelling van gemeentelijke infrastructuur goed. De bijlage 'VT infofiches zalen vanaf 28-11-2023.pdf' maakt integraal deel uit van dit besluit:
GEBRUIKSREGLEMENT GEMEENTELIJKE INFRASTRUCTUUR
Art. 1. Toepassingsgebied
§ 1. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van het besluit van de gemeenteraad van 30/03/2023 en is aldus gemachtigd om het gebruik van de gemeentelijke infrastructuur, zoals hieronder opgesomd, aan derden toe te kennen:
- GITO, Pater Dupierreuxlaan 1B, 3080 Tervuren
- GBS Moorsel, Moorselstraat 252, 3080 Tervuren
- GBS Tervuren, Paardenmarktstraat 1, 3080 Tervuren
1.2. DE GEBRUIKSVERGOEDING
Het bedrag van de gebruiksvergoeding en de toepassingsmodaliteiten van de gebruiksvergoeding zijn afhankelijk van de activiteiten (artikel 2), de categorie waartoe de gebruiker behoort (artikel 3) en de gebruiksperiode (artikel 4).
Art. 2. Soorten activiteiten
- (1) Gesloten activiteit (ledenfeesten, vergadering, repetities, cursus in gesloten kring, …)
- (2) Open activiteit (voor iedereen toegankelijk)
- (3) Sportactiviteit
- (4) Voor de door de Vlaamse Gemeenschap gefinancierde of gesubsidieerde onderwijsinstellingen van Tervuren is er een aparte categorie voor schoolsport tijdens de schooluren en educatieve activiteiten (voor deze activiteiten vallen de gesubsidieerde onderwijsinstellingen van Tervuren onder categorie A).
Art. 3. Categorieën van gebruikers
- Categorie A: gemeente Tervuren en haar verzelfstandigde agentschappen, autonoom gemeentebedrijf Bexit, politiezone, het Sociaal Huis Tervuren; beheersorganen en –commissies van gemeentelijke infrastructuur, erkende gemeentelijke adviesraden, partners van de gemeente Tervuren.
- Categorie B: erkende Tervuurse verenigingen aangesloten bij een erkende adviesraad van Tervuren, dorpscomités van Tervuren, lokale politieke partijen die opgekomen zijn bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen, door de Vlaamse Gemeenschap gefinancierde of gesubsidieerde onderwijsinstellingen van Tervuren en hun ouderraden, erkende sportclubs met bovenlokale werking in het kader van hun reguliere sportwerking.
- Categorie C: niet erkende verenigingen aangesloten bij een adviesraad van Tervuren; privépersonen gedomicilieerd in Tervuren; verenigingen met een sociaal-cultureel of pedagogisch doel; verenigingen erkend door de Provincie Vlaams-Brabant of door de Vlaamse Gemeenschap of het Vlaamse Gewest. Organisaties en instellingen van buiten Tervuren met sociaal-cultureel of pedagogisch karakter.
- Categorie D: privépersonen niet gedomicilieerd in Tervuren, commerciële organisaties of instellingen/organisaties met commercieel karakter, andere.
Art. 4. Gebruiksperiodes
§1. Voor de activiteiten, met uitzondering van de sportactiviteiten, worden tarieven gehanteerd per dagdeel, die het uitgangspunt vormen voor de berekening van de gebruiksvergoeding. De dagdelen zijn:
Dagdeel 1: 8u tot 13u
Dagdeel 2: 13u tot 18u
Dagdeel 3: 18u tot 23u
Dagdeel 4: 23u tot 7u
Voor het berekenen van het dagdeel moet de opbouw en de afbraak of opruim worden meegerekend. Iedere kost ten gevolge van het overschrijden van de afgesproken gebruiksperiode door het niet meerekenen van de opbouw en de afbraak of opruim komt ten laste van de gebruiker.
§ 2. Voor sportactiviteiten wordt het tarief per begonnen uur vastgesteld.
- Openingsuren infrastructuur voor sportactiviteiten (niet openlucht): 9u – 23u
- Openingsuren openluchtinfrastructuur: 9u – 22u
- Openingsuren schoolinfrastructuur: na de schooluren en in de schoolvakantie (tot 23u)
De reservatie vermeldt de toegestane speelduur + toegewezen terrein.
In de gebruiksperiode zijn inbegrepen: het opstellen en wegbergen van de nodige sporttoestellen. Het opstellen en wegbergen van de materialen gebeurt door de gebruiker. De gebruikte materialen hoeven niet opgeruimd te worden indien de volgende gebruiker dezelfde materialen nodig heeft.
De gebruiker heeft geen enkel recht om aanspraak te maken op enige verlenging om gelijk welke reden, tenzij om een begonnen competitiewedstrijd te laten uitspelen.
De kleedkamers worden als volgt ter beschikking gesteld (inbegrepen in het tarief voor de gebruiksperiode):
- 15 minuten voor de aanvang van een training/les; 30 minuten voor de aanvang van competitiewedstrijden;
- 30 minuten na einde van een training/les; 30 minuten na einde van een competitiewedstrijd.
Art. 5. Tarieven
§ 1. Het tarief van de infrastructuur wordt vastgesteld volgens de categorie van de gebruiker (zie artikel 3) en volgens de aard van de activiteit (zie artikel 2).
§ 2. In het tarief zit steeds water, elektriciteit en verwarming inbegrepen, alsook het reinigen van zalen met water, het gebruik van de kleedkamers/douches en het aanwezige meubilair en sportmateriaal.
§ 3. De gebruikers moeten wel de zalen opruimen na gebruik, zoals verder bepaald in dit reglement en in de checklist per zaal.
§ 4. Overzicht van de tarieven per infrastructuur en / of per ruimte in de infrastructuur: zie bijlage ‘infofiches gebruiksreglement’.
§ 5. De tarieven worden jaarlijks vanaf 1 augustus (de start van een nieuw werkjaar) aangepast op basis van de gezondheidsindex van de maand februari van hetzelfde jaar. De referentiemaand is telkens de gezondheidsindex van februari van het voorgaande jaar.
1.3. RESERVERING EN BETALING
Art. 6. Algemeen
§ 1. Ieder gebruik van de infrastructuur, zalen of ruimtes voor een activiteit bedoeld in dit reglement, moet vooraf worden aangevraagd of gereserveerd.
§ 2. Alle reservaties moeten gebeuren via het online reservatiesysteem: http://reservaties.tervuren.be of in het vrijetijdscentrum, Markt 7B, 3080 Tervuren.
§ 3. De aanvraag gebeurt digitaal.
Bij de aanvraag dienen volgende gegevens vermeld te worden:
- naam, voornaam, rijksregisternummer en woonplaats van de aanvrager. Wanneer het om een rechtspersoon gaat: de naam, de rechtsvorm en de maatschappelijke zetel en het BTW-nummer, alsmede de identiteit van de persoon die de rechtspersoon vertegenwoordigt;
- de gewenste infrastructuur en de gewenste materialen;
- een duidelijke omschrijving van de geplande activiteit;
- de gebruiksperiode (datum en aantal uren, dagdelen of dagen);
- het e-mailadres waarop de bevestiging van de reservatie mag worden verstuurd.
§ 4. Reservaties door minderjarigen of mondelinge (bv. telefonische) reservaties worden niet aanvaard.
§ 5. Iedere reservatie wordt bevestigd per e-mailbericht.
§ 6. Bij het indienen van een aanvraag gaat de gebruiker akkoord met de bepalingen van dit gebruiksreglement. Door de bevestiging van de reservatie per e-mailbericht wordt dan ook een gebruiksovereenkomst geacht tot stand gekomen te zijn, waarvan de gebruiker gehouden is de bepalingen na te komen. De voorwaarden van deze overeenkomst zijn vervat in dit reglement.
§ 7. De aanvraag kan worden geweigerd indien de gemeente Tervuren van oordeel is dat de beoogde activiteit niet verenigbaar is met de minimale bestemming van de infrastructuur, zalen of ruimtes, de normale werking van de gemeentelijke diensten kan verstoren, strijdig is met de openbare orde of de goede zeden, de goede faam van de gemeente of de gemeente Tervuren kan aantasten of andere ernstige redenen. Iedere weigering wordt gemotiveerd aan de aanvrager.
Art. 7 Vaste reservaties
§ 1. De infrastructuur, zalen of ruimtes kunnen maximaal voor een periode van één werkingsjaar (1 augustus t/m 31 juli) worden toegekend.
§ 2. Om voor een vaste reservatie in aanmerking te komen, dient de infrastructuur, zaal of ruimte minimaal 10 keer per werkingsjaar (1 augustus t/m 31 juli) gebruikt te worden.
§ 3. De aanvragen voor vaste reservaties worden ingediend bij de afdeling vrije tijd, Markt 7B, 3080 Tervuren – 02 766 52 03 – zaalreservaties@tervuren.be, ten laatste op 15 mei voor het komende werkingsjaar.
Art. 8. Reservatietermijnen
§ 1. Jaarlijks weerkerende activiteiten van gebruikers van categorie A en B kunnen steeds vooraf worden vastgelegd, onverminderd hetgeen is opgenomen in artikel 7 §1.
§ 2. In geval van gelijke aanvragen voor gebruik op dezelfde datum en infrastructuur, zalen of ruimtes, gelden de volgende voorrangsregels na opmaak van de jaarkalender (in dalende volgorde):
- gemeentelijke programmatie, gemeentelijke diensten, andere gebruikers van Categorie A
- gebruikers van Categorie B
- gebruikers van Categorie C
Erkende Tervuurse verenigingen hebben steeds voorrang op niet-erkende Tervuurse verenigingen.
Erkende Tervuurse verenigingen hebben steeds voorrang op erkende sportclubs met bovenlokale werking met zetel buiten de gemeente Tervuren.
Tervuurse verenigingen hebben steeds voorrang op niet-Tervuurse verenigingen.
§ 3. Indien meerdere andere gebruikers dan vermeld in §2 dezelfde infrastructuur, zalen of ruimtes wensen te gebruiken op hetzelfde tijdstip, zal in eerste instantie getracht worden in overleg tot een overeenkomst te komen.
Bij gebreke aan consensus wordt voor sportactiviteiten de volgorde van prioriteiten als volgt:
§ 4. Voor het gebruik van de theaterzaal Warandepoort; complex De Steenberg, Pachthof Stroykens, gemeentezaal Vossem (voor andere activiteiten dan sportactiviteiten) gelden de volgende regels: gebruikers die een jaarlijks weerkerende activiteit organiseren, hebben de mogelijkheid om hun data vast te leggen voor het volgend werkingsjaar.
§ 5. De infrastructuur, zalen of ruimtes mogen door de gebruikers niet aan derden in gebruik worden gegeven dan met de schriftelijke en voorafgaande goedkeuring van de gemeente Tervuren.
§ 6. De gebruiker mag geen andere bestemming geven aan de gebruikte infrastructuur, zalen of ruimtes, dan overeengekomen of dan gebruikelijk.
Art. 9. Annuleren van de gereserveerde infrastructuur
§ 1. Als de activiteit niet doorgaat, moet de gebruiker de afdeling vrije tijd zo snel mogelijk verwittigen.
Annuleringen gebeuren schriftelijk of per mail.
§ 2. Een reservatie kan worden geannuleerd zonder kosten in geval van overmacht of, in alle andere gevallen, ten laatste:
- 2 maanden voor een activiteit in de theaterzaal;
- 6 dagen voor een activiteit in een polyvalente zaal en in de sportinfrastructuur
- 24 uur voor een activiteit in een vergaderzaal.
Als overmacht wordt beschouwd:
- het forfait van een tegenstrever bij een competitiewedstrijd,
- een algemene afgelasting door bond/federatie van sportwedstrijden,
- onvoorziene en bijzondere weersomstandigheden,
- onverwachte schade aan de infrastructuur, zalen of ruimtes die het gebruik ervan ernstig bemoeilijkt of onmogelijk maakt
- of een ander geval dat wordt aanvaard als overmacht door de gemeente Tervuren.
Het is aan de gebruiker om hiervan bewijs te leveren.
§ 3. In geval van een niet-tijdig annuleren of een annuleren buiten een geval van overmacht, wordt de volledige gebruiksvergoeding aangerekend.
§ 4. Indien door overmacht de gemeente Tervuren de gereserveerde infrastructuur, zalen of ruimtes niet ter beschikking kan stellen, zal de gebruiker hiervoor geen schadevergoeding kunnen vragen. De gemeente Tervuren zal, in de mate van het mogelijke, steeds tijdig de gebruiker verwittigen.
§ 5. Het niet-gebruiken door de gebruiker van de gereserveerde infrastructuur, zalen of ruimtes, sluit de betaling van de gebruiksvergoeding niet uit, tenzij in gevallen van overmacht. Het is aan de gebruiker om hiervan bewijs te leveren.
Art. 10. Ontzeggen van de toegang
Gebruikers die aanzienlijke schade veroorzaken en/of die bijkomende kosten niet of niet tijdig betalen, die meermaals reservaties annuleren of niet nakomen, of die andere bepalingen van dit reglement overtreden, kunnen ieder verder gebruik van alle infrastructuur, zalen of ruimtes van de gemeente Tervuren ontzegd worden, geheel of gedeeltelijk.
Art. 11. Betalingsmodaliteiten
Na afloop van de activiteit wordt een factuur opgemaakt met de afrekening van de gebruikte zalen en materialen, inbegrepen mogelijke schadevergoedingen.
Alle reservaties worden maandelijks gefactureerd.
De factuur dient binnen de 30 dagen na factuurdatum betaald te worden.
Bij niet-tijdig betalen van de factuur zal er vanaf een eerste aangetekend schrijven een administratieve kost worden aangerekend van 20 euro.
Art. 12. Sleutel/ badge
§ 1. De sleutels/badges van de infrastructuur, zalen of ruimtes dienen afgehaald te worden aan de balie van het vrijetijdscentrum, tijdens de openingsuren, tegen afgiftebewijs.
§ 2. De sleutels/badges worden onmiddellijk na de activiteit gedeponeerd in de daartoe voorziene brievenbus van het vrijetijdscentrum of daags nadien overhandigd aan de balie van het vrijetijdscentrum tijdens de openingsuren.
Indien de sleutels/badges te laat worden teruggebracht, wordt een boete van € 5/dag opgelegd.
Bij verlies van 1 of meerdere sleutels/badges wordt een boete van € 50 aangerekend.
§ 3. Bij repetitieve of periodieke activiteiten, mag de gebruiker de sleutel/badge voor een langere tijd houden. Wanneer meerdere sleutels/badges gewenst zijn dient de aanvraag vergezeld te zijn van een duidelijke argumentatie. De gebruiker betaalt vanaf de 6de sleutel/badge € 50 waarborg per bijkomende sleutel/badge (voor de eerste 5 sleutels/badges wordt geen waarborg aangerekend).
Art. 13. Opruimen en poetsen
§ 1. Na de activiteit ruimt de gebruiker de infrastructuur, zalen of ruimtes op en verlaat de locatie. Hieronder wordt minstens begrepen:
- Meubilair terug in standaardopstelling
- Ramen en deuren sluiten
- Lichten doven
- Verwarming afzetten
- Gebruikte apparaten afzetten
- Zaal uitborstelen
- Glazen afwassen, afdrogen en op de voorziene plaats zetten. Keuken en toog opruimen
- Decorelementen verwijderen
- Frituurvet achterlaten
- Keuken niet opgeruimd en/of vuil: €100
- Niet terugplaatsen van meubilair
- Niet opruimen volgens de checklist
§ 2. In het geval van het niet naleven van bovenstaande bepalingen is de gebruiker gehouden tot het betalen van een forfaitaire schadevergoeding van € 50.
§ 3. In elk lokaal hangt een checklist met de specifieke voorwaarden per lokaal.
§ 4. De gebruiker is verantwoordelijk voor het verwijderen van alle afval. Het afval dient gesorteerd te worden volgens de voorgeschreven regels van Interrand.
§ 5. De gebruiker moet zelf zorgen voor de nodige vuilniszakken van Interrand voor restafval en PMD. Vuilniszakken kunnen per stuk, tijdens de openingsuren, aangekocht worden in het vrijetijdscentrum.
§ 6. De volle zakken moeten meegenomen worden of op voorbestemde plaatsen worden gedeponeerd.
§ 7. Glas en flessen moeten in de openbare glasbakken. Papier en karton moet worden meegenomen.
§ 8. Er zijn geen GFT-bakken in de zalen.
§ 9. Frituurolie moet door de gebruiker worden verwijderd en meegenomen. Ook de friteuses moeten door de gebruiker worden gereinigd.
§ 10. De gebruiker dient een verantwoordelijke aan te stellen voor het proper achterlaten van de accommodatie. De naam en contactgegevens van deze persoon dienen aan de gemeente Tervuren te worden bezorgd. Deze persoon zal gecontacteerd worden indien de infrastructuur niet in de afgesproken staat werd achtergelaten.
§ 11. Veegborstels en poetsmateriaal worden voorzien door de gemeente Tervuren. Als het materiaal niet aanwezig is, moet dit onmiddellijk meegedeeld worden aan de afdeling vrije tijd.
§ 12. Iedere gebruiker is gehouden de hem toegewezen infrastructuur, zaal of ruimte voor zijn activiteit en voor de gebruiksperiode te gebruiken als een voorzichtig en redelijk persoon en deze in dezelfde staat terug te bezorgen.
Iedere infrastructuur, zaal of ruimte bevindt zich in degelijke staat bij het in gebruik geven aan de gebruiker. Wanneer de gebruiker de infrastructuur in slechte staat aantreft bij aanvang van de activiteit wordt de gebruiker geadviseerd om dit te melden + vast te leggen aan de hand van foto’s.
§ 13. De gemeente heeft het recht iedere infrastructuur, zaal of ruimte te controleren op haar staat na het verstrijken van de gebruiksperiode, in aanwezigheid van de gebruiker. Deze staat kan dan desgevallend worden vergeleken met de plaatsbeschrijving. De controle vindt plaats binnen de 24 uren na het verstrijken van de gebruiksperiode en steeds voor de aanvang van een nieuwe activiteit. Het is aangewezen dat de gebruiker aanwezig is tijdens het controlemoment. Indien de gebruiker niet aanwezig is tijdens het controlemoment, zijn de vaststellingen die worden gedaan door de gemeentelijke toezichter niet meer betwistbaar (deze vaststellingen zullen door de gemeentelijke toezichter worden vastgelegd op foto). In geval van onvoldoende opgekuist, schade of verlies van huishoudelijk materiaal en/of beschadiging aan de infrastructuur dienen de gebruiker en gemeentelijke toezichter, na de activiteit, in gezamenlijk overleg de schade vast te stellen.
Zowel de gebruiker als de gemeente kunnen – bv. gelet op de specifieke aard van de beoogde activiteit – een tegensprekelijke plaatsbeschrijving laten opmaken voor het gebruik. Degene die de plaatsbeschrijving vraagt, staat in voor de kosten ervan.
Art. 14. Verantwoordelijkheid
§ 1. De gebruiker zal de infrastructuur gebruiken als een voorzichtig en redelijk persoon.
§ 2. De gebruiker voldoet aan alle gangbare voorschriften en verplichtingen m.b.t. het organiseren van evenementen.
§ 3. Bij schade of verlies van materialen wordt de werkelijke kostprijs voor herstelling of vervanging aangerekend.
§ 4. Veroorzaakte schade tijdens de activiteit moet onmiddellijk en spontaan gemeld worden aan de afdeling vrije tijd. De gebruiker zal worden opgeroepen om in gezamenlijk overleg de schaderaming en de schaderegeling vast te stellen. Bij niet-verschijning van de gebruiker of niet-melding van de schade, wordt door de gemeente Tervuren zelf een schaderaming opgemaakt.
§ 5. De gemeente Tervuren kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor diefstal van of schade aan achtergelaten apparaten, goederen en uitrustingen van de gebruikers.
§ 6. De gebruiker is verplicht onmiddellijk na iedere activiteit de materialen, goederen en uitrusting niet behorend tot de uitrusting van de lokalen, te verwijderen.
§ 7. De gemeente Tervuren kan evenmin verantwoordelijk worden gesteld voor ongevallen of voor schade aan derden door de activiteiten van de gebruikers.
§ 8. Bij het aankleden van de zalen en in de rest van de gebouwen is het verboden versieringen aan te brengen die blijvende schade berokkenen (kleefband, nagels, duimspijkers, schroeven, …) .
§ 9. Schade toegebracht door het niet-naleven van de richtlijnen, kan leiden tot uitsluiting van het verdere gebruik van de accommodatie.
§ 10. De gebruiker is volledig verantwoordelijk voor zijn activiteit (inhoud en organisatie).
§ 11. De gebruiker is verantwoordelijk voor de burgerlijke aansprakelijkheid en voor de contractuele aansprakelijkheid (nl. schade aan onroerende en roerende goederen, zijnde het gebouw en de uitrusting).
§ 12. De gebruiker dient een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten voor de activiteit.
§ 13. De gebruiker is verplicht tot betaling van alle mogelijke verschuldigde taksen, belastingen, auteursrechten (SABAM,…) behalve de billijke vergoeding (zie bijlage voor een overzicht tarief per zaal).
§ 14. De regelgeving in verband met lawaaihinder en op het gebied van geluidsnormen voor muziekactiviteiten is van toepassing.
§ 15. De infrastructuur, zalen of ruimtes zijn openbare gebouwen waar een algemeen rookverbod geldt. De gebruiker is verantwoordelijk voor het toezien op de naleving van dit verbod.
§ 16. In de infrastructuur, zalen of ruimtes zijn geen dieren toegelaten, met uitzondering van hulphonden. Afwijkingen kunnen aangevraagd worden bij de afdeling vrije tijd mits de aanvraag vergezeld is van een duidelijke argumentatie.
§ 17. Bij elke openbare activiteit dient de gebruiker twee leden vooraf aan te duiden als toezichters.
§ 18. Voor de bewaking tijdens risico-evenementen (bv. fuiven) dienen minstens drie bewakingsagenten van een wettelijke erkende veiligheidsfirma permanent aanwezig te zijn. Wanneer er een aanvraag gebeurt voor een risico-evenement ontvangt de aanvrager de voorwaarden/richtlijnen die hieraan gekoppeld zijn.
§ 19. Posters, affiches en versieringen mogen alleen opgehangen worden op de daartoe voorziene plaatsen.
Art. 15. Veiligheid
§ 1. De gebruiker mag niet meer personen toelaten tot de gebruikte lokalen dan het maximaal toegelaten personen opgenomen in de fiches in bijlage.
§ 2. Alle uitgangen, nooduitgangen, alsook de wegen die ertoe leiden, moeten vrij blijven van alle hindernissen en toegankelijk zijn voor de hulpdiensten.
§ 3. Buiten de voorziene parkeerstroken mag geen enkel voertuig geplaatst worden.
§ 4. De brandbestrijdingsmiddelen moeten volledig vrij, gemakkelijk bereikbaar en zichtbaar blijven.
§ 5. Het gebruik van vuur-, rook- of ontploffingsmechanismen is verboden. Afwijkingen hierop dienen aangevraagd te worden bij de afdeling vrije tijd.
§ 6. In alle complexen bevindt zich een EHBO-koffer. Bij gebruik van de EHBO-koffer wordt de gebruiker verzocht dit te melden aan de afdeling vrije tijd.
§ 7. Het niet-naleven van deze veiligheidsregels heeft de verplichte stopzetting van de activiteit tot gevolg.
Art. 16. Noodgevallen
§ 1. De telefoonnummers van brandweer, elektriciteit, … bevinden zich in de inkomhal van elk gebouw.
§ 2. De gemeentelijke toezichters zijn alle dagen te bereiken op het telefoonnummer dat per zaal beschikbaar wordt gesteld.
Art. 17. Taalgebruik
§ 1. De gebruiker moet de verplichtingen nakomen die bij de wetgeving betreffende het gebruik van de talen in bestuurszaken aan de openbare besturen zijn opgelegd.
§ 2. De voertaal bij elke georganiseerde activiteit met een publiek karakter is het Nederlands. Hierop wordt enkel een uitzondering gemaakt voor internationale activiteiten en voor activiteiten van anderstalige inwoners die zich positief willen inzetten voor integratie binnen de Vlaamse Gemeenschap.
Art. 18. Varia
§ 1. Het gebruik van een vestiaire is verplicht bij schouwburgactiviteiten; paraplu’s en overjassen zijn verboden. De uitbating van de vestiaire tijdens de activiteit gebeurt steeds door de gebruiker. Gezien het verplichtend karakter van het gebruik van de vestiaire wordt principieel geen vergoeding gevraagd voor de vestiaire. Afwijkingen kunnen aangevraagd worden bij de afdeling vrije tijd mits de aanvraag vergezeld is van een duidelijke argumentatie.
§ 2. Er mag nooit geld worden gevraagd aan de bezoekers voor het gebruik van de toiletten. De gebruiker is zelf verantwoordelijk voor de orde en de netheid van de toiletten. Afwijkingen kunnen aangevraagd worden bij de afdeling vrije tijd mits de aanvraag vergezeld is van een duidelijke argumentatie.
§ 3. Gebruiksduur: activiteiten starten ten vroegste om 8u en eindigen ten laatste om 23u, behoudens andere afspraken vastgelegd door de gemeente Tervuren. Wanneer activiteiten:
- die plaatsvinden tijdens het eerste dagdeel iets vroeger starten dan 8u
- die plaatsvinden tijdens het laatste dagdeel iets langer duren dan 23u (uitgesloten voor fuiven)
dient dit vooraf meegedeeld te worden in de aanvraag.
Er is niemand gemachtigd in de infrastructuur, zalen of ruimtes te verblijven na het sluiten van de deuren, behoudens personeel.
§ 4. Afgevaardigden van de gemeente en van de gemeente Tervuren hebben steeds het recht om te allen tijde de infrastructuur, zalen of ruimtes te bezichtigen en de naleving van de toekenningsvoorwaarden na te gaan. De gebruiker zal bij controlebezoeken alle medewerking verlenen.
§ 5. De specifieke richtlijnen en gebruiksregels die in de infrastructuur, zalen of ruimtes omhoog hangen, dienen strikt nageleefd te worden.
§ 6. Materialen van gebruikers kunnen enkel in de infrastructuur, zalen of ruimtes opgeslagen worden mits schriftelijke toestemming van de gemeente Tervuren.
Voor opbergen van materiaal dat wekelijks gebruikt wordt, gerelateerd is aan het gebruik van de infrastructuur, zalen of ruimtes en opgeslagen wordt in gemeenschappelijke bergruimtes wordt geen vergoeding aangerekend mits:
- de aanvraag voor bergruimte samen met de zaal wordt aangevraagd
- de gemaakte afspraken worden gerespecteerd.
Voor stockage van materiaal dat slechts sporadisch wordt gebruikt, of opgeslagen wordt in exclusieve ruimtes, of niet gerelateerd is aan het gebruik van de infrastructuur, zalen of ruimtes wordt een vergoeding aangerekend van €5/m² per jaar.
§ 7. In geval van vastgestelde fraude of misbruik zal een boete opgelegd worden die 3x het tarief bedraagt met een minimum van € 100.
§ 8. De gebruiker respecteert de wet op openbare dronkenschap en de wet op de jeugdbescherming en alle andere toepasselijke wetgeving.
Art. 19. Akkoordverklaring met reglement
In geval van betwisting voortkomend uit de interpretatie van huidige voorwaarden of uit de uitvoering van de overeenkomst tussen de gemeente Tervuren en de gebruiker zijn alleen de rechtbanken van Leuven bevoegd.
Art. 20. Slotbepalingen
§1. Alle voorgaande gebruiksreglementen 'gemeentelijke infrastructuur' worden opgeheven vanaf 1 januari 2024.
§2. Dit reglement treedt in werking op 1 januari 2024.
De raad keurt het erkenningsreglement bovenlokale sportverenigingen in de Druivenstreek goed.
Steeds meer verenigingen starten een werking over de gemeentegrenzen heen of trekken inwoners aan van andere gemeenten waardoor ze in de problemen komen met hun lokale erkenning of juist in verschillende gemeenten telkens opnieuw een lokale erkenning moeten aanvragen. Judoclub Tervuren is hier een voorbeeld van. Een extra erkenningsreglement is dus nodig.
- Wet van 16 juli 1973 waarbij de bescherming van de ideologische en filosofische strekkingen gewaarborgd wordt (Cultuurpactwet)
- Wet van 14 november 1983 over de controle op de toekenning en aanwending van sommige toelagen
- Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
- Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus
- College van 7 juni 2022 - Kennisname van de verslagen van diverse instellingen/samenwerkingsverbanden
- College van 27 februari 2023 - Kennisname van de verslagen van diverse instellingen/samenwerkingsverbanden
- College van 16 oktober 2023 - Kennisname van de verslagen van diverse instellingen/samenwerkingsverbanden
- College van 23 oktober 2023 - Kennisname van het erkenningsreglement bovenlokale sportverenigingen in de Druivenstreek
Met dit reglement wil de werkgroep sport van de Vrijetijdsregio Druivenstreek ervoor zorgen dat een sportvereniging die in verschillende gemeenten van de Druivenstreek actief is of buiten de leden van de eigen gemeente (hoofdgemeente) veel leden van de vier andere gemeenten van de vrijetijdsregio Druivenstreek heeft, slechts éénmaal erkenning moet aanvragen.
Vanuit de werkgroep sport rees de vraag of dit naar cultuur en jeugd doorgetrokken moest worden, maar hierbij heeft de stuurgroep beslist het voorlopig enkel bij sport te houden en dit als proefproject voor de andere domeinen te gebruiken.
Om tot dit reglement te komen, werd een participatietraject met Baristaz opgestart waarop alle lokaal erkende sportverenigingen van de Druivenstreek uitgenodigd werden. Tijdens 4 participatiemomenten werden in totaal een 20-tal sportverenigingen uit alle 5 gemeenten betrokken.
Deze bovenlokale sportverenigingen genieten dan van dezelfde voordelen als een lokale vereniging, maar krijgen geen voorrang op de lokale verenigingen.
Als bijvoorbeeld een lokale sportvereniging al jaren op vrijdagavond om 20 uur Pachthof Stroykens huurt, kan een bovenlokale sportvereniging dit tijdsslot niet plots afnemen. De bovenlokale sportvereniging kan wel diezelfde zaal op een ander moment aan hetzelfde tarief als de lokale vereniging huren.
Een bovenlokale sportvereniging kan enkel materiaal van een gemeente ontlenen indien deze effectief iets organiseert op het grondgebied van deze gemeente en volgens het lokale uitleenreglement van deze gemeente.
Hetzelfde geldt voor het gebruik van de communicatiekanalen.
Een sportvereniging wordt niet automatisch bovenlokaal erkend als men aan de voorwaarden voldoet. Men moet de bovenlokale erkenning effectief aanvragen.
Volgens de huidige aantallen van de lokaal erkende sportverenigingen, komen volgende sportverenigingen in aanmerking voor een bovenlokale erkenning:
- Judoclub Tervuren
- De Vreugdestappers
- Voervallei Vossem
- Blue Lions Hockey & Tennisclub
- Sport & Opleiding
- Zoro
- X-plosion Dance vzw
- ZVK Den Bloets
- Turnkring De Kelle
- Yoga Druivenstreek
- JKA Shotakan karate Overijse
- IJseduikers
- Turn- & danskring De Gympies
- TC De Jonge Wingerd vzw
- HTC ISCA
- Step By Step
- Smash Neerijse
Artikel 1. Werkingsgebied
Het erkenningsreglement bovenlokale sportverenigingen in de Druivenstreek is van toepassing voor het volgende werkingsgebied:
- Bertem
- Hoeilaart
- Huldenberg
- Overijse
- Tervuren
Artikel 2. Definities
- Vrijetijdsregio Druivenstreek: Projectvereniging Vrijetijdsregio Druivenstreek met de lokale besturen van Bertem, Huldenberg, Hoeilaart, Overijse en Tervuren, opgericht in 2019
- Hoofdgemeente: de gemeente waar de vereniging haar lokale erkenning heeft aangevraagd
Indien dit meerdere gemeenten zijn, geldt de gemeente waar de meeste leden woonachtig zijn als hoofdgemeente.
Artikel 3. De erkenning
Overeenkomstig de bepalingen in dit reglement kan de raad van bestuur van de Vrijetijdsregio Druivenstreek overgaan tot de erkenning van bovenlokale sportverenigingen.
Artikel 4. De erkenningsvoorwaarden
Een vereniging kan erkend worden als bovenlokale sportvereniging indien ze voldoet aan volgende voorwaarden:
- Voldoen aan de definitie van een vereniging: een groepering van mensen die zich structureel en duurzaam heeft georganiseerd, feitelijk of in de vorm van een privaatrechtelijke rechtspersoon, zonder beroeps-, winst- of handelsoogmerk. De vereniging heeft de vorm van vzw of feitelijke vereniging.
- Sport aanbieden aan de inwoners van de Druivenstreek. De actieve werking moet kunnen voorgelegd worden.
- De vereniging is erkend in 1 van de 5 gemeenten als een lokale vereniging met als primaire doelstelling de beoefening of promotie van sportactiviteiten.
- 1 van de bestuursleden moet woonachtig zijn in de Druivenstreek
- Hanteren van het Nederlands bij haar werking en organisatie
- Voorleggen van de statuten of missie
- Voldoen aan één van onderstaande voorwaarden:
o Voorwaarde 1 – ongeacht ledenaantal:
De herkomst van de leden bestaat uit minstens 70% van de aangesloten gemeenten uit de Druivenstreek. Met een maximum van 50% van leden uit 1 gemeente. Een vereniging die meer dan 50% leden heeft uit 1 gemeente is een lokale vereniging en geen bovenlokale vereniging.
o Voorwaarde 2 – rekening houdend met ledenaantal:
De herkomst van de leden bestaat uit minstens 100 leden uit de Druivenstreek, exclusief de hoofdgemeente.
o Voorwaarde 3 – optioneel:
De sportvereniging is actief in meerdere gemeenten van de Druivenstreek. Per gemeente waar men actief is, moet minimaal gedurende 25 weken per jaar minimaal 1 uur per week sport worden aangeboden.
Artikel 5. Aanvraag erkenning
De erkenning kan verkregen worden door te voldoen aan de hierna beschreven procedure: de aanvraag tot erkenning wordt door de vereniging aangevraagd op het daartoe bestemde formulier, ter beschikking op de website van de 5 lokale besturen.
Artikel 6. Erkenningsprocedure
Na de ontvangst van de aanvraag formuleert de administratie een advies op basis van de erkenningsvoorwaarden omschreven in artikel 4.
Het advies wordt geagendeerd op de raad van bestuur van de Vrijetijdsregio Druivenstreek die al dan niet de goedkeuring bekrachtigt en de bovenlokale sportvereniging erkent.
De verslagen van de raad van bestuur van de Vrijetijdsregio Druivenstreek worden voorgelegd op de 5 colleges van burgemeester en schepenen van de lokale besturen.
Artikel 7. Voordelen verbonden aan de erkenning
Een erkenning als bovenlokale sportvereniging in de Druivenstreek impliceert volgende voordelen naar analogie met de verenigingen die lokaal erkend zijn:
- De vereniging krijgt een erkenning voor onbepaalde duur zolang men voldoet aan de erkenningsvoorwaarden. Elk van de 5 lokale besturen kan hiertoe op elk moment documenten ter controle opvragen.
- De vereniging kan gebruik maken van de materialen uit de 5 gemeentelijke uitleendiensten, volgens de voorwaarden van het lokaal geldende reglement.
- De vereniging heeft in de 5 gemeenten dezelfde voordelen en tarieven als een lokaal erkende vereniging voor de huur van gemeentelijke infrastructuur, in overeenstemming met het lokaal geldende reglement.
- De activiteiten van de vereniging kunnen gepubliceerd worden via de 5 gemeentelijke communicatiekanalen, in overeenstemming met de lokaal geldende publicatievoorwaarden (verenigingengids, databank,…).
- Er hangen geen subsidies vast aan de erkenning als bovenlokale vereniging. Dit staat los van de subsidies in het kader van het lokaal subsidiereglement.
Artikel 8. Verlies van erkenning
Bij twijfel kan elk van de 5 lokale besturen documenten ter controle opvragen.
Na de ontvangst van de opgevraagde documenten toetst de administratie of de vereniging nog voldoet aan de erkenningsvoorwaarden in artikel 4 en formuleert op basis hiervan een advies.
Dit advies wordt geagendeerd op de raad van bestuur van de Vrijetijdsregio Druivenstreek die al dan niet de erkenning van de bovenlokale sportvereniging kan intrekken.
De verslagen van de raad van bestuur van de Vrijetijdsregio Druivenstreek worden voorgelegd op de 5 colleges van burgemeester en schepenen van de lokale besturen.
De intrekking van de erkenning heeft het verlies van het recht op voordelen tot gevolg.
Artikel 9. Betwisting dossiers
Bij betwisting over de erkenning kan de vereniging een bezwaarschrift richten aan de raad van bestuur van de Vrijetijdsregio Druivenstreek.
Artikel 10. Non-discriminatieclausule
De aanvrager verbindt er zich toe:
- Geen enkele vorm van discriminatie op grond van het geslacht, nationaliteit, zogenaamd ras, huidskleur, afkomst, nationale of etnische afstamming, leeftijd, seksuele geaardheid, burgerlijke staat, geboorte, vermogen, geloof of levensbeschouwing, politieke overtuiging, taal, huidige of toekomstige gezondheidstoestand, handicap, fysieke of genetische eigenschap of sociale afkomst te dulden Op basis van voorgaande is de vereniging een open vereniging en toegankelijk voor iedereen.
- Elk discriminerend gedrag te voorkomen en indien nodig te bestrijden en te bestraffen.
- De wetten en reglementen die de toepassing van de non-discriminatie en gelijke kansen bevorderen en verdedigen na te leven.
- Indien men een beroep doet op derden, onderhavige non-discriminatieclausule aan hen ter kennis te brengen en ervoor te zorgen dat ook zij die naleven in de bijdrage die zij leveren in het kader van het toepasselijke reglement.
Artikel 11. Inwerkingtreding reglement
Dit reglement treedt in werking vanaf 1 januari 2024.
De raad keurt de investeringssubsidie en de overeenkomst met Blue Lions Hockey, Tennis & Padel Club Tervuren vzw goed.
Bij de start van de concessieovereenkomst tussen Blue Lions en gemeente Tervuren werd afgesproken om de door de gemeente uit te voeren werken aan sanitair en de kleedkamers uit te stellen tot wanneer de grote infrastructurele werken op heel de site worden uitgevoerd. Die vergunningaanvraag voor de infrastructurele werken op de Polygoon is door de Blue Lions ingediend en lopende.
- Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 40.
- De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en de aanwending van sommige toelagen.
- Overeenkomst betreffende de concessie van een openbare dienst houdende de uitbating van een gedeelte van het Sportcentrum Defensie te Duisburg.
- College van 27 november 2023 - Kennisname van de investeringssubsidie aan Blue Lions Hockey, Tennis & Padel Club Tervuren voor de renovatie van het sanitair en de kleedkamers op lot 3 van Sportcentrum Defensie te Duisburg
Volgens de concessieovereenkomst en gemaakte afspraken tussen gemeentebestuur en Blue Lions hebben de Blue Lions nog recht op de renovatie van hun sanitair en kleedkamers. Hiervoor hebben zij een raming opgemaakt die hieronder weergegeven wordt:
Wat |
Bedrag |
Aantal |
Totaal |
Warmwater boiler 200 L |
€ 1.500,00 |
4 |
€ 6.000,00 |
WC urinoirs, lavabo's, kraantjes |
Stelpost |
|
€ 10.000,00 |
Douchecabine |
€ 2.500,00 |
6 |
€ 18.000,00 |
Leidingwerk |
Stelpost |
|
€ 12.500,00 |
Kuiswerk / opfrissen / Varia |
Stelpost |
|
€ 5.000,00 |
Lockers |
€ 875,00 |
20 |
€ 17.500,00 |
Verlichting met sensoren |
€ 750,00 |
4 |
€ 3.000,00 |
Vervangen van sloten op de deuren |
€ 125,00 |
4 |
€ 500,00 |
Totaal excl. BTW |
|
|
€ 72.500,00 |
Totaal incl. BTW |
|
|
€ 87.725,00 |
Volgens afdeling vrije tijd hoort de aankoop van lockers niet bij de renovatie van het sanitair en de kleedkamers en kan deze kost niet mee opgenomen worden in de investeringssubsidie.
Hierdoor komt het totale bedrag van de investeringssubsidie op 66.550 euro inclusief btw.
De toe te kennen investeringssubsidie bedraagt 66.550 euro inclusief btw.
De uitgave wordt mee opgenomen in de meerjarenplanning op jaarbudgetrekening 2024/GBB/0742-09/6640000/GEMEENTE/VT/IP-GEEN.
Artikel 1. De gemeente kent, onder de voorwaarden en modaliteiten van de bijgevoegde overeenkomst, een investeringssubsidie van maximaal 66.500 euro toe aan Blue Lions Hockey, Tennis & Padel Club Tervuren voor de renovatie van het sanitair en de douches van lot 3 van het Sportcentrum Defensie te Duisburg.
Artikel 2. De raad keurt de bijgevoegde 'Overeenkomst investeringssubsidie Blue Lions Hockey, Tennis & Padel Club Tervuren vzw' goed.
De vraag en het antwoord wordt aan de raad toegelicht en wordt in het audioverslag weergegeven.
Vraag via mail van 19 december 2023 van raadslid Liesenborghs om een mondelinge vraag te agenderen op de gemeenteraad van 21 december 2023
Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
Art. 12. - De gemeenteraadsleden hebben het recht aan het college van burgemeester en schepenen vragen te stellen.
Het gemeenteraadslid dient de vraag in via brief of e-mail en richt de vraag aan de algemeen directeur of aan het algemeen secretariaat. Hij/zij krijgt binnen de twintig dagen na ontvangst een schriftelijk antwoord.
Het gemeenteraadslid kan in zijn schrijven expliciet verzoeken om de vraag als punt aan de agenda van de gemeenteraad toe te voegen. In dat geval wordt ze mondeling behandeld ter zitting, op voorwaarde dat de vraag ingediend is uiterlijk twee dagen voor de gemeenteraadszitting.
Een gemeenteraadslid kan voor de start van de zitting verzoeken om een ingediende vraag toch als extra agendapunt toe te voegen. Dit kan indien het niet mogelijk was om de vraag binnen de hierboven vermelde termijn in te dienen en de behandeling ervan niet tot de volgende gemeenteraad kan uitgesteld worden. Deze agendering volgt dan de procedure zoals voorzien in artikel 15 §2.
De verkeerslichten aan het ‘4-armen kruispunt, richting Brussel, zijn al een tijdje zodanig kort geregeld als u recht wilt afslaan dat het verkeer moeilijk verloopt, met als gevolg dat een groot deel van de bestuurders verkiest om via de Brusselsesteenweg te rijden. Een vermoedelijke kleine ingreep zou dat sluipverkeer kunnen vermijden. Heeft u het Agentschap Wegen en Verkeer hierop aangesproken? Zo ja, hoe verklaart het AWV dat die situatie niet is verholpen?
De vraag en het antwoord zijn integraal opgenomen in de audio-opname die op de webstek van de gemeente gepubliceerd wordt, zoals voorzien bij artikel 33 §2 van het huishoudelijk reglement.
De voorzitter sluit de zitting op 22/12/2023 om 11:29.
Namens Gemeenteraad,
Dirk Stoffelen
algemeen directeur
Hugo Vankelecom
voorzitter