De raad keurt de notulen goed.
Artikel 32 en 33 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad.
Art. 32, §1. - De notulen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.
Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk raadslid of hij/zij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield.
§ 2. - Het zittingsverslag wordt vervangen door een audio-opname van de openbare zitting van de gemeenteraad. Deze audio-opname wordt op de webstek van de gemeente gepubliceerd.
§ 3. - Als de gemeenteraad een aangelegenheid overeenkomstig artikel 4, §2 en artikel 5 van dit reglement in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen audio-opname gemaakt.
Art. 33, § 1. - De notulen van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig de bepalingen van artikel 277 en 278 van het decreet over het lokaal bestuur.
§ 2. - De notulen van de vorige vergadering zijn, behalve in spoedeisende gevallen, ten minste acht dagen voor de vergadering ter beschikking via het intranet.
§ 3. - Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt, worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur ondertekend. In het geval de gemeenteraad bij spoedeisendheid werd samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.
§ 4. - Zo dikwijls de gemeenteraad het gewenst acht, worden de notulen geheel of gedeeltelijk tijdens de vergadering opgemaakt en door algemeen directeur en de meerderheid van de aanwezige raadsleden ondertekend.
De notulen van de vergadering lagen acht dagen vóór de vergadering ter beschikking van de gemeenteraad.
Elk raadslid heeft het recht opmerkingen te maken omtrent de redactie van deze notulen.
Er werden geen op- of aanmerkingen geformuleerd.
Enig artikel. De raad keurt de notulen goed van de gemeenteraad van 5 december 2024.
De raad neemt kennis van de datums.
De datums voor de gemeenteraden in 2025 zijn ter kennis genomen door het college.
Artikel 1, §1 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
De gemeenteraad vergadert zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren het vereisen en ten minste tienmaal per jaar. De gemeenteraad vergadert in Tervuren in principe op de laatste donderdag van de maand om 20 uur in het administratief centrum De Zevenster.
Op 29 oktober 2024 heeft het college kennisgenomen van het overzicht van de vergaderdata van de gemeenteraden voor 2025. Het college stemde in met de voorgestelde data.
Enig artikel. De raad neemt kennis van de data van de gemeenteraad, OCMW-raad en raad van bestuur van Bexit voor 2025:
De raad benoemt alle leden van de gemeenteraad als lid van de raad van bestuur van het AGB Bexit.
De installatie van de nieuwe gemeenteraad op 5 december 2024
- Artikelen 229 en 235 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
- Artikelen 10, 11 en 19 van de statuten van het AGB Bexit
Alle 27 kandidaat-bestuurders ondertekenden een verklaring op eer dat zij zich niet in één van de situaties van onverenigbaarheid, zoals vermeld in artikel 19 van de statuten van AGB Bexit, bevinden. Er zijn ook geen elementen waaruit zou blijken dat de verkozenen zich in een situatie van onverenigbaarheid bevinden.
Bijgevolg kan artikel 11 § 1 van de statuten van het AGB Bexit toepassing vinden, namelijk dat de samenstelling van de raad van bestuur gelijk is aan de samenstelling van de gemeenteraad.
Enig artikel. Bij toepassing van artikel 11 § 1 van de statuten van het AGB Bexit benoemt de gemeenteraad alle leden van de gemeenteraad als lid van de raad van bestuur van het AGB Bexit.
De raad neemt kennis van de aanduiding van de fractievoorzitters.
Vaststelling van de fracties tijdens de installatievergadering op 5 december 2024
Alle verkozenen van eenzelfde lijst vormen een fractie, zoals vastgesteld door de gemeenteraad tijdens de installatievergadering van 5 december 2024. De fractievoorzitter is geen officieel mandaat, maar voor een vlotte praktische werking van de gemeenteraad, is het nuttig en wenselijk om één van de fractieleden aan te duiden als de leider en het eerste aanspreekpunt van een fractie. De voorzitter van de gemeenteraad kan met de fractieleiders in overleg treden over de algemene werking van de gemeenteraad (bv. voorbereiding huishoudelijk reglement, deontologische code...) en over de wijze van voorbereiding en behandeling van specifieke agendapunten (bv. verdagen van een agendapunt...). Tevens is het de gewoonte dat een fractievoorzitter het woord voert namens zijn/haar fractie. Ten slotte is de fractievoorzitter ook een aanspreekpunt voor de administratie voor zaken die te maken hebben met de fractiewerking en de ondersteuning daarvan.
Enig artikel. De raad neemt kennis van de aanduiding van de fractievoorzitters door hun respectievelijke fracties:
- Voor Tervuren: Bram Bartholomees
- N-VA: Lut Kint
- Groen+Vooruit: Elmo Peeters
- Tervuren Unie + Volt: Serge Liesenborghs
De raad keurt het dossier goed.
Vraag van Interrand voor de goedkeuring van handhaving met sluikstortcamera's en het aanbrengen van waarschuwingsborden langs de toegangswegen van de gemeente
- Decreet Lokaal Bestuur, artikelen 40 en 41
- Nieuwe Gemeentewet
- Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties
- Koninklijk besluit van 28 januari 2014 houdende de minimumvoorwaarden en modaliteiten voor de bemiddeling in het kader van de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties
- Beslissing van de gemeenteraad van 27 augustus 2019 over de wijziging van de algemene politieverordening met gemeentelijke administratieve sancties
- Beslissing van de gemeenteraad van 22 december 2022 en 29 juni 2023 over de aanstelling van intergemeentelijke GAS-vaststellers (Interrand) voor handhaving van sluikstorten, zwerfvuil en het foutief aanbieden van huisvuil
Interrand zet steeds meer in op de problematiek van het sluikstorten. Als sluitstuk van een goed sluikstortbeleid heeft Interrand de laatste tijd ingezet op de mogelijkheid om snel en effectief te handhaven bij het vinden van een sluikstort.
De acties die hiervoor samen al ondernomen werden, zijn:
- de aanstelling van 4 intergemeentelijke GAS-vaststellers van Interrand voor de handhaving rond afvalproblematieken;
- de aanvraag en goedkeuring van het informatieveiligheidscomité om toegang tot DIV (Dienst van Inschrijvingen van Voertuigen) te krijgen op 19 januari 2023.
Interrand vraagt nu de goedkeuring aan het college en de gemeenteraad om te kunnen starten met het inzetten van sluikstortcamera's. Dit kadert in een subsidiedossier van Mooimakers. Enkel de GAS-vaststellers van Interrand zijn gemachtigd om de beelden te bekijken en de nodige bestuurlijke verslagen op te stellen die overgaan tot een GAS-boete.
Interrand vraagt eveneens de goedkeuring om waarschuwingsborden voor de handhaving met sluikstortcamera's te plaatsen langs de toegangswegen van de gemeente. Dit is ook de regeling die door de DPO van Interrand werd geadviseerd en die in vele andere gemeenten in Vlaanderen wordt toegepast.
Door deze gevraagde beslissingen goed te keuren, kan er beter werk gemaakt worden van een adequaat sluikstortbeleid door Interrand met behulp van vaste en/of mobiele sluikstortcamera's.
Het is wettelijk verplicht om aparte waarschuwingsborden te plaatsen langsheen de toegangswegen, ongeacht of er al gelijkaardige waarschuwingsborden aanwezig zijn van de politiezone. Deze waarschuwingsborden kunnen wel opgehangen worden aan dezelfde bevestigingspalen.
Het positief advies van de korpschef van de politiezone Voer en Dijle is toegevoegd.
Enig artikel. De raad keurt het gebruik van sluikstortcamera's op het grondgebied van Tervuren, alsook het plaatsen van waarschuwingsborden voor de handhaving met sluikstortcamera's langsheen de toegangswegen van de gemeente.
De raad neemt kennis van de beslissing om niet op te treden in het kader van het bestuurlijk toezicht.
Melding van 27 november 2024 van het Agentschap Binnenlands Bestuur
Artikel 333 van het decreet lokaal bestuur
De toezichthoudende overheid brengt het gemeentebestuur op de hoogte van het definitieve antwoord aan de indiener van de klacht. Die beslissing wordt meegedeeld aan de raadsleden.
Brief van 27 november 2024 van het Agentschap Binnenlands Bestuur met:
- de melding van een klacht over de verkeershinder aan de IJzerstraat
- brief van het Agentschap Binnenlands Bestuur aan klager met de melding dat de gouverneur niet optreedt in het kader van bestuurlijk toezicht
Voorstel van amendement van raadslid Bram Peters
Voorstel van toevoeging aan 'feiten, context en argumentatie':
De wegenwerken aan de Overijsesteenweg in Eizer duren nog maanden. In de tussentijd wordt het verkeer omgeleid via de IJzerstraat. Het college van burgemeester en schepenen heeft beslist om tijdelijk een parkeerverbod in te voeren voor de meest hinderlijke parkeerplaatsen. Dit heeft echter als consequentie dat het doorgaand verkeer sneller kan rijden.
De bewoners van de IJzerstraat klagen nu over het vele verkeer en de hinder die daarmee gepaard gaat. Meer doorgaand verkeer zorgt voor een grotere kans op ongevallen en meer geluidsoverlast.
De gemeente heeft in het verleden bij langdurige omleidingen ten gevolge van werken op een gewest- of verbindingsweg al meermaals zone 30 ingevoerd ter mitigatie van de overlast zoals ten tijde van de impactvolle werken aan de Tervurenlaan, de onverwachte omleiding door de scheur in de Duisburgsesteenweg, etc.
Om aan gedeeltelijk tegemoet te komen aan de nadelen die de inwoners ondervinden door de omleiding, stelt Groen+Vooruit voor om een zone 30 in te richten, gedurende de omleiding, in de IJzerstraat vanaf de Deromstraat tot aan de Waaienberg. Dit is het smalste deel met woningen tot aan de straatkant, bochten en het meeste reliëf.
Voorstel van toevoeging aan 'besluit':
Artikel 2. De raad geeft opdracht aan de afdeling ruimte, dienst openbaar domein voor het opstellen van een gemeentelijke verordening om een zone 30 in te stellen ten tijde van de omleiding.
Met 5 stemmen voor (Bram Peters, Sofie Lombaert, Elmo Peeters, Carine Borghans, Tiemen Verstappen), 18 stemmen tegen (Marc Charlier, Kristina Eyskens, Jan Trappeniers, Lut Kint, Mario Van Rossum, Willy Roeykens, Bram Bartholomees, Omer Graulus, Sebastiaan Coudré, Thomas Geyns, Ineke Casier, Geoffroy de Visscher, Annemie Spaas, Ralph Packet, Lionel de Beauffort, Bert Dekelver-Vandenweyenberg, Koen Maertens, Olivier Thomas), 2 onthoudingen (Serge Liesenborghs, Tracey D'Afters)
Enig artikel. De raad neemt kennis van de beslissing van de provinciegouverneur van Vlaams-Brabant om niet op te treden in het kader van het bestuurlijk toezicht.
De raad neemt kennis van de vaststelling door de gouverneur.
Besluit van 28 oktober 2024 van de gouverneur over de jaarrekening van het boekjaar van de Anglicaanse kerk Saint Paul's Tervuren
- Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten
- Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten
- Het ministerieel besluit van 27 november 2006 tot vaststelling van de modellen van de boekhouding van de besturen van de erediensten
Enig artikel. De raad neemt kennis van de vaststelling door de gouverneur van de jaarrekening 2023 van de Anglicaanse kerk Saint Paul's Tervuren.
De raad keurt de aan- en verkoop goed.
Aangepast voorstel van ruil vanwege ANB van 23 oktober 2024 en aanvullende informatie per mail van 27 november 2024
- Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, de bevoegdheden van de gemeenteraad
- Omzendbrief KB/ABB 2019/3 over de transacties van onroerende goederen door lokale besturen, algemeen belang als afwijking op mededingen en transparantie
- Collegebeslissing van 9 december 2024 inzake de tijdelijke beheeropdracht in het kader van de koop en verkoop operatie
ANB doet een voorstel van ruil waarbij:
- ANB kadastraal perceel 4e afdeling, sectie D, nummer 2Z8, 10.860 m² groot, gelegen deels in militair domein en deels in in woongebied met landelijk karakter, momenteel ingericht als golfterrein (deel van het 9-hole golfterrein dat Golfpark uitbaat op de Polygoon), afstaat aan de gemeente;
- de gemeente de kadastrale percelen 2e afdeling, sectie F, nummers 128V, 132E, 133C, 134G2 en 134T, in totaal 4.201m², gelegen in woongebied en kadastrale nummers 132/2, 132F en het deel openbaar domein grenzend aan 132F, gelegen in natuurgebied afstaat aan ANB;
- het OCMW de kadastrale percelen 4e afdeling, sectie C nummer 23B, sectie B nummer 30 en 1e afdeling, sectie A nummer 9N2, in totaal 22.790 m², gelegen in (deels bebost) landbouwgebied, afstaat aan ANB;
- de gemeente instaat voor de kosten gelinkt aan de ruiloperatie. Deze ruiloperatie zal resulteren in aan- en verkoopaktes tussen gemeente en OCMW enerzijds en ANB anderzijds;
- de gronden gelegen in woongebied aangekocht worden zonder de mogelijkheid er ooit op de bouwen.
Landmeetkundig- en schattingsbureau Guy Michiels schatte deze gronden op 25 en 26 oktober 2022, 8 november 2022 en 24 april 2024.
In de tabel hieronder wordt een overzicht gegeven van de bij de ruil betrokken percelen en hun schatting:
perceel |
eigenaar |
grootte (m²) |
inkleuring |
eenheidsprijs (€/m²) |
schatting |
Militaire Golf |
ANB |
8.650 |
Woongebied |
+/-25 |
€ 215.000 |
Militaire Golf |
ANB |
2.210 |
Militair domein |
+/-11 |
€ 24.000 |
Totaal |
|
10.860 |
|
22 |
€ 239.000 |
Rotweg |
OCMW |
5.070 |
Landbouwgebied |
7 |
€ 35.000 |
Molenweg |
OCMW |
3.160 |
Landbouwgebied |
7 |
€ 22.000 |
Lijsterlaan |
OCMW |
14.560 |
Landbouwgebied (bebost) |
+/-4 |
€ 58.000 |
Subtotaal OCMW |
|
|
|
€ 115.000 |
|
Jachtlaan |
gemeente |
1.275 |
Woongebied |
+/-12 |
15.300 |
Jachtlaan |
gemeente |
1.043 |
Woongebied |
+/-12 |
12.516 |
Jachtlaan |
gemeente |
155 |
Woongebied, grenzend aan tuinen |
+/-25 |
3.875 |
Jachtlaan |
gemeente |
658 |
Woongebied, grenzend aan tuinen |
+/-25 |
16.450 |
Jachtlaan |
gemeente |
1.070 |
Woongebied, grenzend aan tuinen |
+/-25 |
26.750 |
Jachtlaan |
gemeente |
15 |
Natuurgebied |
+/-4 |
60 |
Jachtlaan |
gemeente |
2.031 |
Natuurgebied |
+/-4 |
8.124 |
Jachtlaan |
gemeente |
1.800 |
Natuurgebied |
+/-4 |
7.200 |
Subtotaal gemeente |
|
|
|
€ 90.275 |
|
Totaal OCMW+gemeente |
|
30.837 |
|
€ 205.275 |
|
Verschil |
|
|
|
€ -33.725 |
Uit het overzicht blijkt een verschil in waarde van 33.725 euro dat gemeente en OCMW zouden moeten opleggen in deze operatie. De gronden van Tervuren en OCMW samen worden immers gewaardeerd op 205.275 euro, terwijl de gronden van ANB worden gewaardeerd op 239.000 euro.
De kosten gelinkt aan de aktes worden ingeschat op +/-7.000 euro (schattingsverslagen, opdelingen, notariskosten) en worden in mindering gebracht van de opleg.
Als compensatie voor de resterende opleg ter waarde van +/- 26.725 euro, zal de gemeente gedurende 4 jaren instaan voor het onderhoud van een perceel grond van ANB gelegen aan de Broekstraat, kadastraal perceel 2e afdeling sectie K nummer 135C. Dit onderhoud wordt geschat op ongeveer 7.000 euro per jaar en zal worden uitgevoerd door de dienst Werken in Eigen Beheer.
De percelen die ANB aankoopt, zouden allemaal kunnen behoren bij de ambities van het masterplan om te bebossen, met uitzondering van de percelen 2e afdeling, sectie F, nummer 132F, dat al bebost is, en het kadastraal perceel 4e afdeling, sectie B, nummer 30 aan de Molenweg, dat ANB zou overnemen als ruilgrond. ANB zou dat perceel zelf niet lang in portefeuille houden, maar benutten om te ruilen met andere percelen die wel bebost kunnen worden of een andere natuurinvulling kunnen krijgen.
Door aankoop van het perceel van ANB vrijwaart de gemeente het bestaand gebruik als golfterrein en voorkomt ze dat er wordt gebouwd op het perceel.
Op het openbaar domein dat betrokken is in de ruil, bevinden zich installaties van Aquafin. Hiertoe zal een erfdienstbaarheid ten voordele van Aquafin worden opgenomen in de verkoopakte met ANB.
De schattingsverslagen, opmetingskosten en notariskosten worden geschat op 7.000 euro en zullen worden geboekt op GBB/0050-00/2600200/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN.
Artikel 1. De raad keurt de aankoop van het kadastraal perceel 4de afd. sectie D nr. 2/Z/8, 10.860m² groot en ingekleurd deels als militair gebied en deels als woongebied van ANB, goed.
Artikel 2. De raad keurt de verkoop van volgende kadastrale percelen grond aan ANB goed:
- 2e afdeling, sectie F, nummers 128V, 132E, 133C, 134G2 en 134T, in totaal 4.201m², gelegen in woongebied,
- 2e afdeling, sectie F, nummers 132/2, 132F, in totaal 2.046 m², gelegen in natuurgebied en
- het deel openbaar domein grenzend aan 2e afdeling, sectie F nummer 132F, 1.800m², gelegen in natuurgebied.
Artikel 3. De koop en verkoop opgenomen in de artikelen 1 en 2 geschieden in het kader van een ruil waarbij ook percelen grond van het OCMW Tervuren zijn betrokken en zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden.
Artikel 4. Door de ten lasten name van de akte kosten en door de beheeropdracht ten laste van de gemeente op het kadastraal perceel 2e afdeling sectie K nummer 135C gedurende 4 jaren, geschiedt deze operatie zonder opleg.
Artikel 5. De gronden in woongebied onder artikelen 1 en 2 worden aangekocht zonder de mogelijkheid er ooit op de bouwen.
De raad keurt het retributiereglement op het afleveren van administratieve stukken door de dienst burgerzaken goed.
De omzendbrief van 1 oktober 2024, bezorgd aan het gemeentebestuur op 15 oktober 2024, over het tarief van de vergoedingen ten laste van de gemeenten voor de uitreiking van de elektronische identiteitskaarten en -documenten vanaf 1 januari 2025.
De geprojecteerde toename van de aanvragen van identiteitsdocumenten in 2025, 2026 en 2027 ingevolge de verlenging van de geldigheidsduur van identiteitskaarten van 5 naar 10 jaar in 2014.
- Artikel 173 van de Grondwet
Behalve voor de provincies, de polders en wateringen en de gevallen uitdrukkelijk uitgezonderd door de wet, het decreet en de regelen bedoeld in artikel 134, kan van de burgers geen retributie worden gevorderd dan alleen als belasting ten behoeve van de Staat, de gemeenschap, het gewest, de agglomeratie, de federatie van gemeenten of de gemeente.
- Burgerlijk Wetboek betreffende het huwelijk, titel V
- Burgerlijk Wetboek betreffende de wettelijke samenwoning, artikelen 1475 tot 1479
- Wet van 19 juli 1991 betreffende de bevolkingsregisters en de identiteitskaarten en de wijzigingen die nadien volgen
- Koninklijk besluit van 16 juli 1992 betreffende het houden van de bevolkings- en vreemdelingenregisters, artikelen 7, 8, 12 en 14
- Wet van 23 november 1998 tot invoering van de wettelijke samenwoning
- Artikel 15 van het Wetboek Belgische Nationaliteit
- Koninklijk besluit van 23 maart 1998 betreffende het rijbewijs
- Ministerieel besluit van 15 maart 2013 tot vaststelling van het tarief van de vergoedingen ten laste van de gemeenten voor de uitreiking van de elektronische identiteitskaarten voor Belgen, de elektronische identiteitsdocumenten voor Belgische kinderen onder de twaalf jaar en de elektronische verblijfsdocumenten, afgeleverd aan de vreemdelingen die legaal op het grondgebied van het Rijk verblijven, hierna 'MB' genoemd
- Consulair wetboek van 21 december 2013, hoofdstuk 10
- Koninklijk besluit van 19 april 2014 betreffende de geldigheidsduur van paspoorten
- Ministerieel besluit van 15 september 2017 tot wijziging van het ministerieel besluit van 19 april 2014 aangaande de afgifte van paspoorten
- Wet van 18 juni 2018 betreffende de voornaamswijziging
- Artikel 41, tweede lid, 14° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
- Het besluit van de gemeenteraad van 18 december 2018 over het retributiereglement inzake voornaamswijziging (aanpassing)
De raad is bevoegd voor het vaststellen van de machtiging tot het heffen van retributies en de voorwaarden ervan, inclusief verminderingen en vrijstellingen.
- Koninklijk besluit van 24 december 2020 tot wijziging van het Koninklijk besluit van 8 oktober 1981 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen betreffende de begunstigden van het akkoord inzake de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland uit de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie
- Ministerieel besluit van 6 oktober 2021 betreffende de modernisering van de verblijfstitels die aan onderdanen van derde landen en familieleden van een burger van de Europese Unie uitgereikt worden
- Het besluit van de gemeenteraad van 25 januari 2024 tot goedkeuring van het gewijzigde retributiereglement voor het afleveren van administratieve stukken door de dienst burgerzaken
De Grondwet legt de exclusieve bevoegdheid over het opmaken van de akten van de burgerlijke stand en het bijhouden van de registers in de handen van de gemeentelijke overheid. Dit betekent dat de gemeente, en in het bijzonder de dienst burgerzaken, aan het begin staat van de keten van identiteit. Het behandelen, controleren en afleveren van de verschillende identiteits-, reis- en mobiliteitsdocumenten behoort tot de kerntaken van het gemeentebestuur. Het gemeentebestuur is de enige aanbieder en het op zak hebben van een identiteitsdocument, reis- of mobiliteitsdocument is in een steeds stijgend aantal situaties verplicht.
De creatie en aflevering van zulk identiteits-, reis- en mobiliteitsdocument komt met een kost. Enerzijds is er de productieprijs van de verschillende stukken die door het gemeentebestuur betaald moet worden aan de hogere overheden. Anderzijds is er de kost van de significante personeelsinzet om het efficiënt uitvoeren van alle taken inzake de behandeling, controle en afgifte van de verschillende documenten mogelijk te maken.
Elk kalenderjaar worden de productieprijzen van de verschillende identiteits- en reisdocumenten door de FOD Binnenlandse Zaken, FOD Buitenlandse Zaken en FOD Mobiliteit per brief aan de gemeentebesturen gecommuniceerd. De prijzen van de producten worden over het algemeen jaarlijks verhoogd, conform de index op de consumptieprijzen. Het gemeentebestuur heft bovenop de productieprijs een kleine administratieve kost om zijn werking deels te bekostigen.
Jaarlijks werd de oefening gemaakt of de actueel gevraagde prijs voldoende was om de productiekost én personeelsinzet te bekostigen. Het is echter zo dat de personeelsinzet niet gedekt wordt door de administratieve kost die bovenop de te betalen productieprijs gevraagd wordt. Wanneer tevens het vorige reglement kritisch tegen het licht gehouden wordt, valt er geen duidelijke lijn te trekken in het percentage van de administratieve kost.
Bovendien ziet de dienst burgerzaken voor de jaren 2025, 2026 en 2027 een verdubbeling van het aantal aanvragen voor identiteitsdocumenten tegemoet. Die verdubbeling is het gevolg van de keuze door de hogere overheden om de verlenging van de geldigheidsduur van identiteitskaarten van 5 jaar op 10 jaar te leggen. Die verdubbeling van het aantal bezoeken zal een bijkomende personeelsinzet vereisen om dezelfde graad van dienstverlening te kunnen waarborgen.
Om de dienstverlening op hetzelfde niveau te kunnen houden, wenst de dienst burgerzaken en onthaal de stromen van inkomsten en uitgaven te vereenvoudigen en te rationaliseren zodat de tijdelijke stijging van de inkomsten de tijdelijk gestegen personeelsinzet financiert.
Er zijn drie werven van rationalisering:
Werf 1: Vast percentage bovenop de productieprijs en delegatie kennisname prijzen aan het college van burgemeester en schepenen.
De dienst burgerzaken en onthaal stelt voor om de retributie voor de identiteits-, reis, verblijfs- en mobiliteitsdocumenten te berekenen door de productiekost te vermenigvuldigen met een vast percentage. De te betalen prijs door de burger wordt als volgt berekend: de door de FOD Binnenlandse Zaken, FOD Buitenlandse Zaken en FOD Mobiliteit gecommuniceerde productiekost en daarmee verband houdende bijkomende rechten worden vermenigvuldigd met een vaste factor. Op basis van een benchmark van de prijzen in 7 naburige gemeenten stelt de dienst voor om de factor van vermenigvuldiging te leggen op 25%. Gezien de productieprijzen jaarlijks veranderen, stelt de dienst burgerzaken en onthaal voor aan de raad, in het kader van administratieve vereenvoudiging, de kennisname van de al dan niet gestegen productieprijzen en de vaststelling van de retributietarieven te delegeren aan het college van burgemeester en schepenen.
Werf 2: Verandering basisretributie huwelijken en het in verhouding brengen van de werklast met de retributie inzake huwelijken en wettelijke samenwoningen en aanvragen Belgische nationaliteit
A. De dienst burgerzaken stelt voor om de vermelding 'koesterboekje' uit het reglement te schrappen. Niet elk gemeentebestuur levert een trouwboekje of koesterboekje af gezien dat geen wettelijk voorgeschreven document is. Hierdoor ontstaan vermijdbare discussies aan het loket. Burgers willen immers huwen, en willen er ook voor betalen, maar veronderstellen door de huidige formulering dat het huwelijk in feite gratis wordt voltrokken en het boekje een optie is. Door de basis te veranderen naar een wettelijk verplicht af te leveren stuk worden discussies vermeden.
De dienst stelt daarom voor om de vermelding 'koesterboekje' te vervangen door de afgifte van het ontvangstbewijs van de aangifte van huwelijk.
Inzake de prijs is uit een benchmark bij 7 naburige gemeenten gebleken dat Tervuren een zeer goedkope gemeente is om te huwen. Slechts in één van de zeven onderzochte gemeenten wordt het huwelijk gratis voltrokken. Het gemiddelde bedraagt maar liefst 110 euro. Nu kost een huwelijk in Tervuren 25 euro. Nochtans zorgt de administratieve en de praktische organisatie van het huwelijk voor een grote werklast voor de dienst burgerzaken en onthaal. Die wordt onder meer veroorzaakt door de internationalisering van de bevolkingssamenstelling, waardoor een doorgedreven kennis vereist is van de internationaal privaatrechterlijke aspecten van buitenlands recht gelet op de verplichting in artikel 68 van het Burgerlijk Wetboek om van elke buitenlandse akte een Belgische akte te maken. Daarom is het vragen van een gemeentelijke retributie niet onredelijk. Tevens mag gesteld worden dat de ceremonie van een burgerlijk huwelijk een bepaalde vorm van standing mag hebben, gezien het sluiten van een huwelijk naast een blije familiale gebeurtenis ook een significante verandering in de maatschappelijke en burgerlijke staat van de burgers betekent, waar naast financiële en erfrechtelijke gevolgen in sommige gevallen ook verblijfsrechtelijke gevolgen aan verbonden zijn. In het kader van gelijkwaardigheid is het belangrijk dat er geen onderscheid in behandeling is van huwelijksvoltrekkingen op een weekdag versus een zaterdag. Hierdoor is het differentiëren van de kostprijs op basis van de huwelijksdag geen optie.
De dienst stelt daarom voor om op de afgifte van het ontvangstbewijs van de aangifte van huwelijk een retributie te heffen van 50 euro.
B. Gelet op de recente wettelijke versterking van de staat van wettelijk samenwonende en gelet op het feit dat meer en meer koppels kiezen om de wettelijke samenwoning af te sluiten in plaats van een huwelijk, en gelet op de reeds beschreven privaatrechterlijke context, is het bovendien logisch dat, naar analogie met de retributie inzake de afgifte van het ontvangstbewijs van een aangifte van huwelijk, ook op de afgifte van het ontvangstbewijs van de verklaring tot wettelijke samenwoning een retributie wordt geheven. Uit de benchmark is gebleken dat dit nog niet overal gebeurt, doch de achterliggende administratieve kost is dezelfde als die voor een huwelijk.
Gezien er rond de wettelijke samenwoning geen ceremonie wordt georganiseerd, stelt de dienst voor om de retributie op de afgifte van het ontvangstbewijs van de verklaring tot wettelijke samenwoning te leggen op 30 euro.
C. De dienst burgerzaken en onthaal verwerkt op maandbasis een twintigtal aanvragen voor de Belgische nationaliteit. Aan het loketcontact bij het indienen van de aanvraag tot verwerving van de Belgische nationaliteit gaat een proces van weken tot maanden vooraf, waarbij de burger op basis van diens persoonlijke situatie volledig geïnformeerd wordt over de verschillende wettelijke mogelijkheden, routes en voor te leggen documenten richting de verwerving van het Belgisch staatsburgerschap. Dit vereist niet alleen diepgaande kennis van het Wetboek Belgische Nationaliteit, de KB's van 14/01/2013 en 18/01/2013 en de Omzendbrief van 08/03/2013, maar vereist eveneens dat onze medewerkers de relevante artikelen van het Wetboek Internationaal Privaatrecht toepassen, kennis hebben van de Belgische vigerende arbeidswetgeving inzake de arbeidsdagen en de gelijkgestelde dagen, en die documenten van de burger actief moeten onderzoeken, nakijken en beoordelen. De burger dient weliswaar een registratierecht te betalen aan de Federale Overheid van 150 euro, terwijl de gemeente in feite al het werk verricht. Het is bijgevolg logisch dat er een gemeentelijke retributie geheven wordt omwille van de zware werklast.
Werf 3: Afschaffen retributie op voornaamsverandering
Bij de inwerkingtreding op 1 juli 2024 van de wet van 7 januari 2024 teneinde de procedure tot naamsverandering te versoepelen, heeft de wetgever het vestigen van een retributie op de eenmalige verandering van de familienaamsverandering niet wettelijk mogelijk gemaakt. Bij de invoering van de versoepeling rond de voornaamsverandering in 2019 werd zulke mogelijkheid wel in de wet opgenomen. De wetgever legde daarbij dwingend op dat aan personen die een voornaamsverandering aanvragen omwille van hun innerlijke overtuiging tot het andere geslacht te behoren dan hetgene vermeld op hun geboorteakte, slechts 1/10e van de retributie van de volledige retributie kon worden opgelegd.
Gelet op het geringe aantal voornaamswijzigingen in onze gemeente, en gezien de discrepantie met regels rond de eenmalige naamsverandering, is het logisch de retributie op de voornaamswijziging te schrappen. De dienst burgerzaken stelt voor het besluit van de gemeenteraad van 18 december 2018 betreffende het retributiereglement inzake voornaamswijziging (aanpassing) op te heffen.
Dit retributiereglement genereert ontvangsten, die voorzien zijn in het meerjarenplan en worden geboekt op budgetartikel GBB/0130-00/7020001/GEMEENTE/MENS/IP-GEEN. De kosten zijn eveneens voorzien en worden geboekt op budgetartikel GBB/0130-00/6150080/GEMEENTE/CBS/MENS/IP-GEEN. De extra categorie in het reglement zal tot bijkomende inkomsten en uitgaven leiden; deze worden verwerkt in de 5de meerjarenplanaanpassing.
Artikel 1. Grond van heffing
De raad heft een gemeentelijke retributie op de afgifte van elektronische en papieren identiteits-, verblijfs-, immatriculatie- en reisdocumenten, evenals op alle types rijbewijzen en de ontvangstbewijzen van de aangifte van huwelijk en wettelijke samenwoning door de dienst burgerzaken en onthaal. Er wordt eveneens een retributie geheven voor opzoekingen die door het gemeentepersoneel worden verricht in de registers of archieven in opdracht van derden en de aflevering van kopieën van bestuursdocumenten in het kader van de toepassing van Titel II, hoofdstuk 3 van het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Artikel 2. Tarief
§1. De raad legt de hoogte van de retributie vast op de productieprijs van voormelde identiteits-, verblijfs-, immatriculatie-, reisdocumenten en rijbewijzen, verhoogd met 25%. Wanneer de Europese, Federale, Vlaamse of Provinciale overheid een bijkomend recht heft bovenop de productieprijs, wordt de som van de productieprijs en het bijkomend recht gebruikt als basis voor het vestigen van de retributie. Het product van deze berekening wordt afgerond naar het eerstvolgende hogere veelvoud van 1 euro.
§2. De raad heft een retributie van 50,00 euro op de afgifte van het ontvangstbewijs van de aangifte van huwelijk (artikel 164/2 §2 Oud Burgerlijk Wetboek).
§3. De raad heft een retributie van 30,00 euro op de afgifte van het ontvangstbewijs van de verklaring tot wettelijke samenwoning (artikel 1476 Oud Burgerlijk Wetboek).
§4. De raad heft een retributie van 50,00 euro op de afgifte van het ontvangstbewijs van de indiening van de nationaliteitsverklaring op basis van een verkrijging of herkrijging (artikel 15 Wetboek Belgische Nationaliteit).
§5. De raad heft een retributie van 45,00 euro per begonnen uur voor opzoekingen door het gemeentepersoneel in de registers en archieven in opdracht van derden.
§6. De raad heft een retributie op de kopie van een bestuursdocument afgeleverd in het kader van de toepassing van Titel II, hoofdstuk 3 van het Bestuursdecreet van 7 december 2018:
Product | Tarief |
zwart-wit kopie | 0,10 euro |
kleuren kopie | 0,15 euro |
§7. De retributies vermeld in §2, §3, §4 en §5 worden jaarlijks geïndexeerd volgens de index van de consumptieprijzen. Het product wordt afgerond naar het eerstvolgende hogere veelvoud van 1 euro. De formule die gebruikt wordt ter indexering is: Bedrag retributie jaar X = (oorspronkelijk bedrag retributie * index november jaar (X-1)) / index november 2024.
Artikel 3. Retributieplichtige
De retributie wordt betaald door de persoon of de instelling aan wie het stuk door het gemeentebestuur op aanvraag of ambtshalve wordt uitgereikt op het ogenblik van de aanvraag van het administratief stuk of de afdruk van het basisdocument. De personen of de instellingen die een verzoek tot het bekomen van een administratief stuk waarop een retributie is verschuldigd, indienen, moeten op het ogenblik van hun aanvraag het bedrag van de retributie in bewaring geven bij de financieel directeur of zijn afgevaardigde indien dit document niet onmiddellijk bij de aanvraag kan worden afgegeven.
Artikel 4. Delegering jaarlijkse kennisname van de productieprijzen
De raad duidt het college van burgemeester en schepenen aan om binnen de principes van artikel 2 §1 kennis te nemen van de productieprijzen, inclusief de eventuele bijkomende rechten, en om vervolgens de te betalen retributie vast te leggen.
Artikel 5. Dit retributiereglement vervangt alle voorgaande versies, inclusief het gewijzigde retributiereglement voor het afleveren van administratieve stukken door de dienst burgerzaken zoals vastgelegd door de raad op 24 januari 2024 en het retributiereglement inzake voornaamswijziging (aanpassing) zoals vastgelegd door de raad op 18 december 2018. Dit reglement treedt in werking op 1 januari 2025.
De raad keurt de gemeentelijke politieverordening goed.
De brief van Interrand van 15 april 2022
- De nieuwe gemeentewet, inzonderheid de artikelen 119, 119bis en 135 §2
- Het decreet lokaal bestuur, inzonderheid de artikelen 2, 40 en 41
- Het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (het Materialendecreet genoemd), inzonderheid afdeling 3 van hoofdstuk 3 huishoudelijke afvalstoffen, artikel 26 tot en met artikel 28
- Het besluit van de Vlaamse regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA genoemd)
- Het besluit van de Vlaamse Regering van 9 september 2016 tot vaststelling van het uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig Bedrijfsafval
- Het samenwerkingsakkoord van 4 november 2008 betreffende de preventie en het beheer van verpakkingsafval (het Interregionaal Samenwerkingsakkoord Verpakkingsafval genoemd)
- Het besluit van de interregionale verpakkingscommissie van 20 december 2018 tot erkenning van de vzw Fostplus als organisme voor verpakkingsafval
- De statuten van Interrand, laatst gewijzigd op 13 december 2023
- De wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties van 24 juni 2013
- Het gemeenteraadsbesluit van 27 maart 2018 over de algemene politieverordening met gemeentelijke administratieve sancties, laatst gewijzigd door het gemeenteraadsbesluit van 27 augustus 2019
De raad van bestuur van Interrand besliste in haar zitting van 7 april 2022 om aan de gemeenten van Interrand voor te stellen om het politiereglement aan te passen.
Er bestaat een uitgebreide producentenverantwoordelijkheid voor een aantal afvalstoffen, zoals gedefinieerd in het Vlarema. Er bestaat een terugnameplicht voor verpakkingsafval van huishoudelijke oorsprong; minstens papier en karton, hol glas en plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen, drankkartons en restplastics van verpakkingen van huishoudelijke oorsprong selectief moeten worden ingezameld. Ter bescherming van het leefmilieu is het noodzakelijk om huishoudelijk afval tot een minimum te beperken en het afval maximaal selectief in te zamelen conform het Vlarema. Er moet prioriteit verleend worden aan afvalvoorkoming en het hergebruik van afvalstoffen. In tweede instantie dient het huishoudelijk afval maximaal selectief ingezameld te worden met het oog op optimale verwerking.
Er wordt naar gestreefd om de inzameling van het huishoudelijk afval in de gemeenten zo optimaal mogelijk op elkaar af te stemmen. De gemeente wil, in overeenstemming met haar gemeentelijke zorgplicht zoals bepaald in artikel 26 van het Materialendecreet, het niet-aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen via de inzamelkanalen en bijgevolg ontwijkgedrag (zoals sluikstorten, sluikstoken, afvaltoerisme naar buurgemeenten, afvaltoerisme naar de werkgever, …) maximaal voorkomen.
Inwoners mogen een herbruikbaar inzamelrecipiënt voor huisvuil of de toegang tot het ondergrondse of bovengrondse brengsysteem voor huisvuil niet weigeren aangezien elke inwoner en elk gezin huisvuil produceert, hoe goed ze ook aan preventie doen of selectief inzamelen.
De voornaamste wijzigingen in het voorstel zijn:
- Toevoegen van het gebruik van GFT-containers
- Toevoegen van hechtgebonden asbesthoudend materiaal
Met het nieuwe reglement wil Interrand zelf een grotere rol opnemen in de handhaving met onder andere eigen GAS-vaststellers en de inzet van sluikstortcamera.
De provinciaal sanctionerende ambtenaar liet weten dat, indien de bepalingen van beide verordeningen niet tegenstrijdig zijn, deze naast mekaar kunnen bestaan en samen gelezen kunnen worden. In de nieuwe verordening wordt, indien van toepassing, een verwijzing gemaakt naar de overeenstemmende bepaling van de algemene politieverordening met gemeentelijke administratieve sancties. De bepalingen van het nieuwe verordening zijn nergens tegenstrijdig met de bepalingen van de algemene politieverordening met gemeentelijke administratieve sancties.
Vooraf: naast sommige artikels staat een verwijzing naar het overeenstemmende artikel van de Algemene Politieverordening met gemeentelijke administratieve sancties (Algemene politieverordening GAS), goedgekeurd door de gemeenteraad van Tervuren. In dat geval dienen de artikels uit beide verordeningen samen gelezen te worden.
Hoofdstuk 1 – Algemene bepalingen
Afdeling 1 – Definities en toepassingsgebied
Artikel 1.
De definities opgenomen in het Materialendecreet, het VLAREMA en de bijhorende uitvoeringsbesluiten evenals de definities opgenomen in de algemene politieverordening met gemeentelijke administratieve sancties (Art. 1.2.) zijn van toepassing op dit reglement.
Artikel 2.
Dit reglement is van toepassing op de inzameling en het beheer van alle huishoudelijke afvalstoffen.
Dit reglement is tevens van toepassing op de inzameling en het beheer van alle met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen die via een gemeentelijke inzameling worden opgehaald, ingezameld of aangeboden.
Afdeling 2 – Algemene bepalingen
Artikel 3.
Onverminderd de bepalingen opgenomen in artikel 12 §1 van het Materialendecreet is het verboden huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen achter te laten, op te slaan, aan te bieden, in te zamelen, te storten, te verbranden, te verwerken, te beheren in strijd met de bepalingen opgenomen in dit reglement.
Onverminderd de bepalingen opgenomen in artikel 12 §1 van het Materialendecreet is het verboden voor de aanbieders van met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen om deze bedrijfsafvalstoffen op een andere manier aan te bieden bij de gemeentelijke inzameling in strijd met de bepalingen opgenomen in dit reglement.
Artikel 4.
Het is verboden volgende afvalstoffen aan te bieden bij een gemeentelijke inzameling:
- gasflessen bestemd voor meermalig gebruik en/of andere ontplofbare voorwerpen;
- munitie en ontplofbare stoffen;
- krengen van dieren en slachtafval;
- oude en vervallen geneesmiddelen;
- autowrakken;
- bedrijfsafvalstoffen, andere dan de met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen;
- afvalstoffen afkomstig uit andere gemeenten, uitgezonderd op de recyclageparken die toegankelijk zijn voor inwoners uit het werkingsgebied van de opdrachthoudende vereniging Interrand.
Het is verboden om volgende afvalstoffen aan te bieden bij een gemeentelijke inzameling bestemd voor het selectief inzamelen van afvalstoffen:
- huisvuil;
- grofvuil.
Het is verboden om volgende afvalstoffen aan te bieden bij de inzameling op de recyclageparken van de opdrachthoudende vereniging Interrand:
- huisvuil;
- groente- en fruitafval.
De publieke straatvuilnisbakken zijn voorbehouden voor klein afval van toevallige voorbijgangers. Het is verboden om er huishoudelijke afvalstoffen in te deponeren. Het deponeren van huishoudelijke afvalstoffen wordt beschouwd als sluikstorten.
De bladkorven zijn voorbehouden voor bladeren afkomstig van bomen op het openbaar domein. Het is verboden om er huishoudelijke afvalstoffen in te deponeren. Het deponeren van huishoudelijke afvalstoffen wordt beschouwd als sluikstorten.
Artikel 5.
De visuele controle op de aanbieding van afvalstoffen bij een gemeentelijke inzameling wordt uitgevoerd door het personeel van het intergemeentelijk samenwerkingsverband of hun hiërarchische oversten, door de inzamelaars, afvalstoffenhandelaars of –makelaars die zijn aangesteld door de opdrachthoudende vereniging Interrand en door de parkwachter of hun hiërarchische oversten op het recyclagepark in geval van inzameling op het recyclagepark. Degene die de visuele controle uitoefent mag de aangeboden afvalstoffen controleren en de aanbieders wijzen op foutieve aanbiedingen en de nodige richtlijnen verstrekken.
Artikel 6.
§1. Het is verboden om huishoudelijke afvalstoffen, metalen, textiel en frituurolie in te zamelen op het grondgebied van de gemeente, tenzij de geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en –makelaars daarvoor aangewezen zijn door de opdrachthoudende vereniging Interrand of de geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en -makelaars hiervoor een toestemming hebben gekregen van de opdrachthoudende vereniging Interrand.
Alleen de geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en -makelaars aangewezen door de opdrachthoudende vereniging Interrand of geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en -makelaars die hiervoor een toestemming hebben gekregen van de opdrachthoudende vereniging Interrand, mogen huishoudelijke afvalstoffen, metalen, textiel en frituurolie inzamelen op het grondgebied van de gemeente.
Aanvullend op de bepalingen in het tweede lid mogen metalen door de afvalproducent aangeboden worden rechtstreeks aan de vergunde inrichtingen van verwerkers, inzamelaars, afvalstoffenhandelaars of -makelaars op voorwaarde dat de sorteerverplichting opgenomen in artikel 4.3.1 van het VLAREMA wordt nageleefd en dat de desbetreffende inrichting hoeveelheden rapporteert aan de opdrachthoudende vereniging Interrand. Metalen verpakkingen moeten ingezameld worden conform artikel 20 van dit reglement.
Afvalstoffen die onder een aanvaardingsplicht of vrijwillige terugname vallen kunnen ingezameld worden conform artikel 20 van dit reglement.
§2. Elke inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar die op het grondgebied van de gemeente huishoudelijke afvalstoffen op eigen initiatief wenst in te zamelen moet vooraf een toelating vragen bij de opdrachthoudende vereniging Interrand. De aanvraag bevat minstens volgende gegevens:
- identificatie van de organisator van de inzameling;
- identificatie van de betrokken inzamelaar(s), afvalstoffenhandelaar(s) of –makelaar(s) en de betrokken vervoerder(s);
- aard van de afvalstoffen;
- inzamelwijze en alle inzamelmodaliteiten, zoals sorteerboodschap, inzamelfrequentie, afvoerfrequentie, … ;
- indien van toepassing, de locaties waar inzamelrecipiënten geplaatst worden en de maatregelen die genomen worden om de locaties te beheren overeenkomstig de geldende verplichtingen;
- duurtijd van de inzameling;
- afvoermodaliteiten van de afvalstoffen;
- wijze van registratie van de ingezamelde, afgevoerde en verwerkte afvalstoffen.
De opdrachthoudende vereniging Interrand kan schriftelijk toelating geven aan de organisator van de inzameling op voorwaarde dat de organisator jaarlijks (voor 1 maart) de gegevens met betrekking tot de op het gemeentelijk grondgebied ingezamelde huishoudelijke hoeveelheden tijdens het voorbije kalenderjaar rapporteert aan de opdrachthoudende vereniging Interrand. De opdrachthoudende vereniging Interrand kan deze toelating eventueel beperken in de tijd.
Wanneer vastgesteld wordt dat de organisator de geldende wettelijke bepalingen en/of de voorwaarden gekoppeld aan de toelating schendt, kan de opdrachthoudende vereniging Interrand haar toelating opheffen.
§3. In afwijking van §2 kunnen scholen en verenigingen die gevestigd zijn in de gemeente zonder toelating van de opdrachthoudende vereniging Interrand per kalenderjaar maximum twee verschillende afvalstromen selectief inzamelen mits cumulatief wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:
- de school stelt de opdrachthoudende vereniging Interrand in kennis van de inzamelactie minstens 14 kalenderdagen voor de start van de inzamelactie;
- de school aanvaardt enkel de afvalstoffen die afkomstig zijn van het eigen huishouden van de leerlingen en die aangeboden worden door de eigen leerlingen. Bij verenigingen beperkt zich dat tot de afvalstoffen afkomstig van het eigen huishouden van de aangesloten leden en aangeboden door de aangesloten leden;
- de inzameling slaat op een selectieve fractie, waarvan de inzameling niet is georganiseerd op het recyclagepark of bij de aan-huis-inzameling;
- de inzamelactie wordt uitsluitend georganiseerd op het grondgebied van de gemeente waar de school en/of vereniging is gevestigd;
- de ingezamelde afvalstof moet verplicht afgevoerd worden voor hergebruik of recyclage;
- de inzameling gebeurt op een manier die garanties biedt op milieubescherming en het voorkomen van veiligheidsrisico’s voor personen in de directe omgeving;
- de inzameling en afvoer van de ingezamelde afvalstoffen gebeurt door een geregistreerde inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar;
- de inzamelactie gebeurt in combinatie met een project van sensibilisering over preventie, hergebruik en recyclage van de betreffende afvalstoffen. De initiatiefnemers bezorgen daarover op voorhand informatie aan de opdrachthoudende vereniging Interrand;
- de inzamelactie duurt maximaal 14 opeenvolgende kalenderdagen en de afvalstoffen worden binnen de 3 kalenderdagen na het beëindigen van de inzamelactie afgevoerd.
Afdeling 3 – Afval van huisdieren
Artikel 7. (artikel 5.2. Algemene politieverordening GAS)
De eigenaars en houders van huisdieren zijn verplicht te beletten dat de voetpaden en aanpalende huizen, bermen tussen voetpad en rijweg, begraafplaatsen, openbare parken, bossen, tuinen, speelpleinen en andere voor het publiek toegankelijke zones en de fiets- en rijwegen bevuild worden door hun dieren.
Kleine huisdieren, zoals bijvoorbeeld een hond, kat, fret, enz., mogen zich enkel op de voorziene locaties ontlasten. Indien uitwerpselen terechtkomen op de voornoemde plaatsen, is de eigenaar of houder van het dier verplicht deze uitwerpselen te verwijderen en te deponeren in een straatvuilbak of in een speciaal daarvoor voorzien inzamelrecipiënt of moeten de uitwerpselen voldoende verpakt meegegeven worden met de gemeentelijke inzameling van huisvuil.
De voormelde verplichtingen ontslaan de aangelanden echter niet van hun eigen verplichtingen om de openbare weg rein te houden.
De begeleiders van kleine huisdieren zijn verplicht een zakje voor het verwijderen van de uitwerpselen van hun dier in bezit te hebben. Het zakje dient op het verzoek van leden van het operationeel kader van de geïntegreerde politie en door de gemeente aangestelde GAS-vaststelllers getoond te worden.
De bepalingen van artikel 7, lid 1 tot en met 4 zijn niet van toepassing op blindengeleide- en assistentiehonden.
Eigenaars en houders van grote huisdieren, zoals bijvoorbeeld een geit, schaap, pony, enz., zijn verplicht om de uitwerpselen van hun dieren die publiek toegankelijke zones bevuilen, te verwijderen.
Afdeling 4 – Reclamedrukwerk, reclamekaartjes en gratis regionale pers
Artikel 8.
Het is voor bedelers van reclamedrukwerk, reclamekaartjes en gratis regionale pers verboden om reclamedrukwerk, reclamekaartjes en gratis regionale pers te bedelen in leegstaande panden of achter te laten op geparkeerde voertuigen, op het recyclagepark of op andere plaatsen dan de brievenbus, tenzij mits toelating van de gemeente.
De gemeente stelt stickers ter beschikking van de inwoners waarop wordt aangegeven dat reclamedrukwerk en/of gratis regionale pers niet gewenst zijn. Het is verboden reclamedrukwerk te deponeren in een brievenbus met een sticker die aangeeft geen reclamedrukwerk maar wel gratis regionale pers te ontvangen. Het is verboden reclamedrukwerk en gratis regionale pers te deponeren in een brievenbus met een sticker die aangeeft geen reclamedrukwerk en geen gratis regionale pers te willen ontvangen. Het is verboden geadresseerd reclamedrukwerk te deponeren in een brievenbus die op de Robinsonlijst vermeld staan.
Indien de gegevens van de bedeler niet gekend zijn, dan zal de verantwoordelijke uitgever als aansprakelijk worden weerhouden. Is er geen verantwoordelijke uitgever vermeld, dan is het bedrijf waarvoor reclame wordt gemaakt of de organisator van de activiteit waarvoor reclame wordt gemaakt, aansprakelijk.
Afdeling 5 – Gebruik ballonnen
Artikel 9.
Het oplaten van (helium-) ballonnen is verboden of moet aangevraagd worden aan de gemeente.
Afdeling 6 – Afval op standplaatsen
Artikel 10. (artikel 2.1.3. Algemene politieverordening GAS)
De uitbater van een inrichting, ook tijdelijke (bv. markten, kermissen, braderijen…), die voedingsmiddelen of dranken verkoopt of aanbiedt die buiten de inrichting onmiddellijk kunnen worden verbruikt, moet op een behoorlijke wijze, voldoende duidelijk zichtbare en goed bereikbare selectieve inzamelrecipiënten voorzien en instaan voor een correcte verwijdering en verwerking van het afval.
De afvalstoffen dienen selectief te worden ingezameld in hun respectievelijke inzamelrecipiënten. Deze inzamelrecipiënten dienen voorzien te zijn van een duidelijk leesbaar opschrift dat aangeeft welke afvalstoffen erin gedeponeerd mogen worden.
De locatie waar de inzamelrecipiënten geplaatst worden en het aantal inzamelrecipiënten, alsook de aard van de in te zamelen afvalstoffen kunnen door de gemeente of de opdrachthoudende vereniging Interrand bepaald worden.
De uitbater moet de inzamelrecipiënten zelf tijdig ledigen en het inzamelrecipiënt, de standplaats en de onmiddellijke omgeving van de inrichting rein houden. De uitbater ruimt minstens elke openingsdag op de standplaats en in een straal van 25 meter vanaf de grens van de inrichting alle afvalstoffen op die afkomstig zijn van de producten die hij verkocht heeft.
Afdeling 7 – Selectieve inzameling van textiel en glas
Artikel 11.
Voor de toepassing van dit reglement wordt onder textielafval verstaan: alle niet verontreinigde kledij (textiel en lederwaren), schoeisel, handtassen, beddengoed, woningtextiel (gordijnen, overgordijnen, tafelkleden, servetten…), lompen, e.d., die ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en een vergelijkbare bedrijfsactiviteit.
Artikel 12.
Textielafval wordt ingezameld in textielcontainers die verspreid staan opgesteld in de gemeente. De opdrachthoudende vereniging Interrand kan ook huis-aan-huisinzamelingen inrichten. Het textiel wordt eveneens ingezameld op het recyclagepark of de door de OVAM erkende kringloopcentra.
Alleen de organisaties die vermeld zijn op de door OVAM erkende lijst van geregistreerde inzamelaars, handelaars en makelaars van textielafvalstoffen en die toelating hebben van de opdrachthoudende vereniging Interrand, waarmee ze een overeenkomst hebben gesloten, zijn gemachtigd textielcontainers te plaatsen op privéterrein toegankelijk voor het publiek of mogen huis-aan-huisinzamelingen organiseren.
Artikel 13.
Transparant witte en gekleurde glazen flessen, bokalen en flacons kunnen gratis worden gedeponeerd in de glasbollen die verspreid staan opgesteld in de gemeente.
Het hol glas moet afhankelijk van de kleur in de daartoe voorziene glascontainers worden gedeponeerd, namelijk wit (kleurloos) glas in het inwerpgat voor wit (kleurloos) glas en gekleurd glas in het inwerpgat voor gekleurd glas.
Alle glazen voorwerpen dienen ontdaan te worden van deksels, stoppen en omwikkelingen en dienen leeg en voldoende gereinigd te zijn.
Het storten in de glasbollen van om het even welke andere afvalstof dan glas, is verboden. Het is verboden om naast de glasbollen lege of volle dozen, kratten, zakken, glas of andere voorwerpen achter te laten.
Het is verboden glas te storten in de glasbollen na 19.00 uur en voor 7.00 uur, zoals vermeld op de glasbollen.
Op zon- en feestdagen is het verboden glas in de glasbollen te storten.
Hoofdstuk 2 – Gemeentelijke inzameling huis-aan-huis van huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen
Artikel 14.
Volgende huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen worden door of in opdracht van de opdrachthoudende vereniging Interrand huis-aan-huis al dan niet op afroep ingezameld:
- gft-afval;
- grofvuil;
- huisvuil;
- papier- en karton;
- pmd-afval;
- snoeihout;
- kerstbomen;
- kringloopgoederen.
Volgende huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen worden door of in opdracht van de opdrachthoudende vereniging Interrand via een brengsysteem ingezameld:
- glas;
- textiel.
Op specifieke locaties werkt de opdrachthoudende vereniging Interrand via een brengsysteem met (onder)grondse containers voor restafval, gft, pmd, papier en karton en glas. Dit is enkel van toepassing voor de inwoners van specifieke adressen die door de opdrachthoudende vereniging Interrand bepaald worden. Voor de details over het gebruik van de (onder)grondse container en de toegangsbadge wordt verwezen naar de website van de opdrachthoudende vereniging Interrand en meer specifiek naar het reglement (onder)grondse containers.
Artikel 15.
De dagen en uren waarop de inzameling huis-aan-huis wordt georganiseerd, worden bepaald door de opdrachthoudende vereniging Interrand en gepubliceerd via de afvalkalender en via de website van de opdrachthoudende vereniging Interrand.
De opdrachthoudende vereniging Interrand maakt de locaties en data bekend waarop de inzamelingen via een mobiele recyclagepark al dan niet plaatsvinden en informeert over de inzamelvoorwaarden via haar communicatiekanalen.
Artikel 16.
Beplantingen en andere mogen niet hinderlijk zijn voor de doorgang van de vuilniswagen. Uitspringende takken en struiken, vlaggenmast, reclamebord, e.a. moeten verwijderd worden op eenvoudige vordering van leden van het operationeel kader van de geïntegreerde politie en/of de milieuambtenaar. Indien aan deze vordering binnen een door de gemeente vastgestelde termijn geen gevolg wordt gegeven, zullen de nodige werken van ambtswege op kosten en risico van de eigenaar, huurder of vruchtgebruiker worden uitgevoerd door het gemeentebestuur.
Artikel 17. (artikel 2.4.1. Algemene politieverordening GAS)
De afvalstoffen moeten aangeboden worden voor de huis-aan-huis inzameling in de voorgeschreven inzamelrecipiënten of op een wijze zoals bepaald in dit reglement. Afvalstoffen die aangeboden worden op een andere wijze dan bepaald in dit reglement worden niet aanvaard.
De aanbieder sluit het eenmalige inzamelrecipiënt zorgvuldig op de voorziene wijze, zodat het veilig kan opgenomen worden door het personeel van de inzamelaar. Bij gebruik van een container dient deze te worden aangeboden met de handvaten gericht naar de straatzijde en met een gesloten klep.
De aanbieder dient de niet-aanvaarde afvalstoffen dezelfde dag nog terug te nemen. De niet-terugname overeenkomstig dit reglement wordt beschouwd als sluikstorten.
De aanbieder mag de afvalstoffen voor de huis-aan-huis inzameling ten vroegste vanaf 19 uur de dag voor de ophaling en moet ten laatste om 7 uur op de dag van de ophaling zijn afvalstoffen buiten plaatsen. In de maanden juni, juli en augustus moet de aanbieder ten laatste om 6 uur op de dag van de ophaling zijn afvalstoffen buiten plaatsen. Hier kan van afgeweken worden mits voorafgaande toestemming van de burgemeester. Het aanbieden van afvalstoffen buiten de hierboven vermelde periode of voorafgaande toestemming wordt beschouwd als sluikstorten. De aanbieder plaatst de aangeboden afvalstoffen aan de rand van de openbare weg en voor het betrokken perceel waar de aanbieder gevestigd is zonder het verkeer van voetgangers, fietsers of voertuigen te hinderen. De aanbieder die afgelegen van de openbare weg gevestigd is of die langs wegen, plaatsen of stegen gevestigd is die niet door de wagens van de ophaaldienst bereikbaar zijn, moeten de voorgeschreven inzamelrecipiënten plaatsen langs het dichtstbijzijnde perceel grenzend aan de openbare weg of op de door de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband bepaalde plaats. De ophaling huis-aan-huis wordt voorzien op de voor de ophaalwagens toegankelijke straten, wegen en pleinen.
Het is verboden inzamelrecipiënten op het openbaar domein te laten staan. De geledigde inzamelrecipiënten dienen door de aanbieder op de dag van de lediging terug te worden verwijderd van de openbare weg.
Voor volgende huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen koopt de aanbieder die gebruik maakt van de inzameling huis-aan-huis het door de gemeente aangeduide eenmalige inzamelrecipiënt aan in de daarvoor aangeduide verkooppunten:
- huisvuil;
- gft-afval;
- pmd-afval.
De inwoners die een inzamelrecipiënt aanbieden voor ophaling zijn verantwoordelijk voor het inzamelrecipiënt en het eventuele zwerfvuil dat hiervan afkomstig is (bv: door dieren, wind, baldadigheden….) . De inwoners staan zelf in voor het opruimen ervan.
De aanbieder dient ervoor te zorgen dat het inzamelrecipiënt zorgvuldig gesloten is en geen scheuren of barsten of lekken vertoont. Het afval dient aangeboden te worden in een toestand die geen risico inhoudt voor de veiligheid en/of gezondheid van de ophaler. Scherpe voorwerpen dienen zodanig verpakt te worden dat ze geen gevaar kunnen opleveren voor de ophaler.
Het is verboden de langs de openbare weg staande inzamelrecipiënten te openen, geheel of gedeeltelijk te ledigen en/of te doorzoeken, met uitzondering van het bevoegde personeel tijdens de uitoefening van hun functie.
Artikel 18.
Volgende aanvullende afvalspecifieke bepalingen zijn van toepassing op de gemeentelijke inzameling huis-aan-huis:
1° Het huisvuil wordt wekelijks huis-aan-huis ingezameld door de inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar aangesteld door het intergemeentelijk samenwerkingsverband. Het totale gewicht van het aangeboden inzamelrecipiënt mag niet groter zijn dan 15 kg. Per ophaling mogen maximaal 5 zakken van 50 liter worden aangeboden.
2° Het grofvuil wordt op afroep huis-aan-huis ingezameld door de inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar aangesteld door het intergemeentelijk samenwerkingsverband. Voor de ophaling op afroep moet vooraf een afspraak gemaakt worden met de vermelding van de op te halen afvalstoffen. Praktische afspraken worden gemaakt over de manier van aanbieding.
Het gewicht van een afzonderlijk voorwerp of samengebonden bundel mag niet groter zijn dan 30 kg. Het grofvuil mag geen buitenafmetingen hebben die groter zijn dan 2 meter.
3° Het glas wordt ingezameld in de glascontainers die verspreid staan opgesteld in de gemeente.
Het glas dient afhankelijk van de kleur in de daarvoor voorziene glascontainer gedeponeerd te worden. Het glas dient leeg en voldoende gereinigd te zijn en ontdaan van deksels en doppen. Het is verboden glas te deponeren in de glascontainers tussen 19.00 uur en 07.00 uur en op zon- en feestdagen.
4° Papier en karton wordt driewekelijks huis-aan-huis ingezameld. Het papier en karton dient aangeboden te worden in een gesloten kartonnen doos of samengebonden met natuurkoord in een handelbare stapel. Het gewicht van het inzamelrecipiënt mag niet groter zijn dan 15 kg. Voor het met huishoudelijk afval vergelijkbaar bedrijfsafval geldt dat per adres en per ophaling niet meer dan maximaal 1 m³ papier en karton mag aangeboden worden voor inzameling.
5° GFT-afval wordt wekelijks huis-aan-huis ingezameld. Het totale gewicht van het inzamelrecipiënt (zak) mag niet groter zijn dan 15 kg.
Het is mogelijk het GFT-afval aan te bieden in een GFT-container. De container dient te worden aangeboden met de handvaten gericht naar de straatzijde en met een gesloten klep. Het totale gewicht van het inzamelrecipiënt (container) mag niet groter zijn dan 15 kg voor de 42l-container, 60 kg voor de 140l-container en 80 kg voor de 240l-container. Voor de details over het gebruik van de container en het jaarabonnement op de container wordt verwezen naar de website van de opdrachthoudende vereniging Interrand en meer specifiek naar het reglement GFT-containers.
6° Snoeihout wordt zesmaal per jaar huis-aan-huis op afroep opgehaald. Het gewicht van de bundel mag niet groter zijn dan 15 kg.
Het snoeihout dient met een natuurkoord samengebonden te worden aangeboden en de bundel mag niet korter zijn dan 50 centimeter en langer dan 2 meter. Er mogen maximum 12 bundels per ophaalbeurt aangeboden worden.
7° Het pmd-afval wordt tweewekelijks huis-aan-huis ingezameld. Het gewicht van het gevulde inzamelrecipiënt mag niet groter zijn dan 10 kg. Het maximale volume van de verpakkingen bedraagt 8 liter. Er mogen geen verpakkingen aan de buitenkant van het inzamelrecipiënt vastgemaakt worden. Voor het met huishoudelijk afval vergelijkbaar bedrijfsafval geldt dat per ophaalpunt gemiddeld 4 inzamelrecipiënten mogen aangeboden worden per ophaalbeurt. Deze beperking geldt evenwel niet voor pmd afkomstig van huishoudens, voor het pmd afkomstig van scholen en verenigingen en voor het pmd afkomstig van de gemeentelijke werking.
8° Kringloopgoederen worden huis-aan-huis ingezameld op afroep door het door de OVAM erkende kringloopcentrum waarmee de opdrachthoudende vereniging Interrand een overeenkomst heeft afgesloten. Kringloopgoederen komen in aanmerking voor hergebruik voor hun oorspronkelijke doel.
9° De opdrachthoudende vereniging Interrand kan ook huis-aan-huisinzamelingen inrichten van hechtgebonden asbesthoudend materiaal. Het asbesthoudend materiaal moet conform de richtlijnen van de opdrachthoudende vereniging Interrand worden aangeboden.
Hoofdstuk 3 – Gemeentelijke inzameling op het recyclagepark van huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen
Artikel 19.
Het recyclagepark is een inrichting die tot doel heeft de gescheiden inzameling van huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen mogelijk te maken met het oog op de maximale recyclage en nuttige toepassing van deze afvalstoffen.
De recyclageparken zijn gelegen te:
- Recyclagepark van Hoeilaart
Watertorenstraat z/n
1560 Hoeilaart
- Recyclagepark van Overijse
Kerkeweg 111A
3090 Overijse
- Recyclagepark van Tervuren
Oppemstraat 61 (toekomstig adres: Jenne Boisschotstraat 14)
3080 Tervuren
De recyclageparken zijn toegankelijk voor de inwoners van de opdrachthoudende vereniging Interrand op de data en openingsuren opgenomen in de afvalkalender en vermeld op de website van de opdrachthoudende vereniging Interrand. Buiten de openingsuren is het recyclagepark niet toegankelijk voor personen vreemd aan de dienst. Op het recyclagepark gelden de bepalingen van het huishoudelijk reglement zoals vastgesteld door de opdrachthoudende vereniging Interrand.
Tijdens de openingsuren is het recyclagepark permanent onder toezicht van de aanwezige parkwachter(s).
Het is de parkwachter toegestaan om de aanbieders van afvalstoffen buiten de omheining te laten wachten indien er zich reeds te veel personen of voertuigen op het recyclagepark bevinden in functie van een goede verkeersregeling op het recyclagepark.
Kinderen jonger dan 12 jaar dienen vergezeld te zijn door een volwassen begeleider.
Het is verboden dieren te laten rondlopen op het recyclagepark.
Artikel 20.
Op het recyclagepark mogen de volgende vooraf maximaal gesorteerde huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen aangeboden worden:
- afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (aeea);
- autobanden, maximaal 4 banden van personenwagens;
- boomstronken;
- fijn tuinafval;
- frituurvet en -oliën;
- hol glas;
- grofvuil;
- harde kunststoffen;
- asbestcementhoudende afvalstoffen;
- hout (type A en B);
- kga;
- metalen;
- papier en karton, met een maximale hoeveelheid van 1m³;
- pmd-afval;
- snoeihout;
- textiel;
- vlak glas;
- zuiver steenpuin;
- ander bouw- en sloopafval;
- matrassen.
Alle afvalstoffen dienen gesorteerd te worden aangeboden teneinde de verblijfsduur van de aanbieder op het recyclagepark te beperken. De parkwachter kan de toegang tot het recyclagepark weigeren indien de afvalstoffen niet op voorhand werden gesorteerd. De snelheid van de voertuigen op het recyclagepark is beperkt tot 20km/uur. De motor dient stilgelegd te worden bij het lossen van de afvalstoffen. De aanbieders en de ophalers zijn ertoe gehouden de aanwijzingen van de parkwachter te volgen.
De aanbieder deponeert zelf de afvalstoffen in het inzamelrecipiënt dat voorzien is voor de desbetreffende afvalstof. Zodra de afvalstoffen in de daarvoor voorziene container zijn gedeponeerd, mogen deze afvalstoffen niet meer meegenomen worden tenzij door de inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar aangesteld door de opdrachthoudende vereniging Interrand. Het achterlaten van afvalstoffen in het foutieve recipiënt wordt beschouwd als sluikstorten.
Het kga moet afzonderlijk aangeboden worden in een daarvoor geschikt recipiënt. De aanbieder overhandigt zelf het kga aan de parkwachter. Het aangeboden kga wordt zoveel mogelijk in de oorspronkelijke verpakking, inclusief buitenverpakking, aangeboden om de identificatie te vereenvoudigen. Indien nodig brengt de aanbieder zelf de aanduidingen aan over de aard, samenstelling en eventuele gevaren van het kga op de verpakking. De aanbieder dient alle nodige voorzorgsmaatregelen te treffen om het lekken en andere ongewenste effecten van het kga te voorkomen. Injectienaalden, bloedlancetten en pennaalden moeten aangeboden worden in een naaldcontainer.
Artikel 21.
De aanbieders moeten de omgeving rond de containers en de overige ruimte van het recyclagepark steeds rein houden. Zij kunnen door de parkwachter verzocht worden het door hen bevuilde terrein te reinigen.
Artikel 22.
Het is verboden om afvalstoffen te deponeren of achter te laten aan de toegangspoorten of de omheining van het recyclagepark. Het is verboden om afvalstoffen over de omheining van het recyclagepark te gooien. Dit wordt beschouwd als sluikstorten.
Het is verboden op het recyclagepark te roken of om op enige andere wijze vuur te maken. Het is verboden om enige beschadiging aan te brengen aan de omheining, containers, gebouwen, beplantingen of uitrusting van het recyclagepark.
Het publiek betreedt het recyclagepark op eigen risico en verantwoordelijkheid. De opdrachthoudende vereniging Interrand is niet aansprakelijk voor eventuele beschadigingen van persoonlijke goederen, diefstal of lichamelijke letsels.
Artikel 23.
Hechtgebonden asbesthoudend materiaal mag enkel worden getransporteerd in open voertuigen of aanhangwagens indien het materiaal volledig verpakt is. De bestuurder van een voertuig dient alle maatregelen in acht te nemen om te vermijden dat asbesthoudend materiaal of stof in de omgeving terechtkomt.
Hechtgebonden asbesthoudend materiaal mag enkel worden aangevoerd naar het recyclagepark indien het volledig is verpakt in transparante plastic folie of zakken. De bezoeker zal zich onthouden van elke handeling die kan leiden tot het verspreiden van asbesthoudende partikels.
Hoofdstuk 4 – Inzameling van huishoudelijke afvalstoffen in het kader van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid
Artikel 24.
Afvalstoffen die onder een aanvaardingsplicht vallen, kunnen ingezameld worden via een niet-gemeentelijke inzameling op voorwaarde dat de inzameling voldoet aan de geldende wettelijke bepalingen.
Afvalstoffen die vallen onder de terugnameplicht verpakkingsafval kunnen ingezameld worden via een niet-gemeentelijke inzameling op voorwaarde dat de inzameling voldoet aan de geldende wettelijke bepalingen en georganiseerd wordt door de respectievelijke verpakkingsverantwoordelijke of beheerorganisme overeenkomstig de afgeleverde erkenning.
Afvalstoffen die vallen onder een andere vorm van uitgebreide producentenverantwoordelijkheid kunnen ingezameld worden via een niet-gemeentelijke inzameling op voorwaarde dat de inzameling voldoet aan de geldende wettelijke bepalingen conform artikel 3.3.6 van Vlarema.
Afvalstoffen die door de producent, tussenhandelaar of eindverkoper op vrijwillige basis teruggenomen worden kunnen ingezameld worden via een niet-gemeentelijke inzameling op voorwaarde dat de inzameling voldoet aan de geldende wettelijke bepalingen en hiervoor een toelating bekomen wordt door de opdrachthoudende vereniging Interrand.
Hoofdstuk 5 – Inzameling van afvalstoffen buiten de gemeentelijke inzameling
Artikel 25.
Inwoners die zich van grote hoeveelheden afvalstoffen willen ontdoen, kunnen hiervoor een afzetcontainer huren bij een geregistreerde inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar.
De inwoner die zich wil ontdoen van afvalstoffen via een afzetcontainer, op het openbaar domein, dient hiervoor steeds toelating te vragen aan de gemeente. Het is de inwoner zelf die deze toelating moet aanvragen. Bij zijn aanvraag vermeldt de inwoner uitdrukkelijk de locatie waar en de periode dat de afzetcontainer geplaatst wordt. De toelating kan gepaard gaan met een tijdelijk parkeerverbod.
De afzetcontainer op de openbare weg moet voorzien zijn van rode en witte strepen aan de voor- en achterkant en dit over minstens 1 vierkante meter per kant. Een verkeersbord met symbool D1 moet voorzien worden boven de afzetcontainer en een oranjegeel knipperlicht dient aangebracht te worden boven dit verkeersbord.
De toelating moet toegekend zijn, alvorens de afzetcontainer door de geregistreerde inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar mag geleverd worden. De termijnen van deze toelating moeten gerespecteerd worden. Indien de afzetcontainer niet is verwijderd tegen de dag zoals bepaald in de toelatingsbeslissing dan zal de gemeente de inwoner die de aanvraag heeft ingediend hiervoor verantwoordelijk stellen.
Het is verboden containers met bedrijfsafval (type rolcontainer 1.100 l) buiten te plaatsen op het openbaar domein, behalve ten vroegste om 19 uur de avond voor de voorziene ophaling. Na lediging moeten de inzamelcontainers dezelfde dag terug verwijderd worden van het openbaar domein.
Hoofdstuk 6 – Verbranden en sluikstorten van afvalstoffen
Artikel 26. (artikel 2.6.1. Algemene politieverordening GAS)
Onverminderd de toepassing van andere wettelijke bepalingen is het verboden om afvalstoffen te verbranden, zowel in open lucht als in gebouwen.
Artikel 27. (artikel 2.4.1. Algemene politieverordening GAS)
§1. Onverminderd de toepassing van andere wettelijke bepalingen is het verboden om het even welke afvalstof te sluikstorten. Onder sluikstorten wordt verstaan het achterlaten, opslaan of storten van om het even welke afvalstof op niet-reglementaire plaatsen, op niet-reglementaire tijdstippen of in niet-reglementaire recipiënten en elke handeling strijdig met dit reglement en andere toepasselijke wettelijke bepalingen.
§2. Het is verboden slijk, assen, huis-en straatvuil, afgewerkte olie, verfresten, stenen, cement, beton, mosselschelpen, frituurolie, frituurvet, andere voorwerpen of vloeistoffen, behalve onbezoedeld water, in rioolmonden en straatkolken te keren, te werpen of te gieten. Het niet-naleven van dit verbod wordt beschouwd als sluikstorten.
Onverminderd de mogelijkheid tot het opleggen van een administratieve boete van maximaal 350 euro, neemt de gemeente zich het recht om de opruimkosten op kosten en risico van de overtreder uit te voeren.
§3. Met het oog op thuiscomposteren is het voor particulieren toegestaan op eigen privéterrein een stapelplaats aan te leggen voor het composteren van eigen groente-, fruit- en tuinafval. Deze composteerruimte van minder dan 10 m³, niet zichtbaar van op straat, mag geen hinder veroorzaken voor de buurtbewoners.
§4. Een afwijking op het inwerpen en -gieten van stoffen in de rioolmonden en straatkolken wordt verleend aan opdrachten van de brandweer, voor het afspuiten van de rijbaan na calamiteiten, en de gemeentediensten voor de reinheid van de wegen.
Hoofdstuk 7 – Strafbepalingen
Artikel 28.
Volgende afval gerelateerde kleine vormen van overlast worden bestraft met een gemeentelijke administratieve sanctie overeenkomstig artikel 119bis van de Gemeentewet, voor zover de wetten, besluiten, decreten, algemene en provinciale reglementen of verordeningen niet in andere straffen voorzien:
- het inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen in strijd met het politiereglement;
- het achterlaten van zwerfvuil (o.a. sigarettenpeuken, kauwgom, blikjes, wikkels en andere lege verpakkingen);
- het achterlaten van sluikstort;
- het aanbieden van afvalstoffen bij een gemeentelijke inzameling op een wijze die niet overeenstemt met de bepalingen van dit reglement;
- het niet naleven van het verbod om reclamedrukwerk, reclamekaartjes en regionale pers te bedelen in leegstaande panden of brievenbussen met een ja/neen- of neen/neen-sticker of op het openbaar domein of achter te laten op geparkeerde wagens;
- het niet plaatsen van de nodige inzamelrecipiënten door verkooppunten voor drank en voeding bestemd voor onmiddellijke consumptie;
- het niet opruimen van hondenpoep of uitwerpselen van dieren.
Artikel 29.
Wanneer een overtreding van een bepaling van dit afvalreglement is begaan door een gebruiker van een motorvoertuig, wordt bij afwezigheid van de bestuurder de administratieve geldboete ten laste gelegd van de houder van de kentekenplaat van het voertuig. De houder van de kentekenplaat mag met alle middelen aantonen wie op het ogenblik van de feiten met het voertuig reed. Zo de door de houder van de kentekenplaat aangeduide persoon de inbreuk niet weerlegt of ontkent, wordt de administratieve geldboete hem ten laste gelegd.
Artikel 30.
Alle andere overtredingen op de bepalingen van dit reglement worden bestraft met politiestraffen, voor zover wetten, decreten, algemene of provinciale verordeningen op dit vlak geen andere straffen voorzien.
Voor vaststellingen van alle inbreuken waarvoor de GAS-vaststellers niet bevoegd zijn, zullen alle nuttige inlichtingen hierover aan de politie overgemaakt worden.
Hoofdstuk 8 – Slotbepalingen
Artikel 31.
Dit reglement zal bekendgemaakt worden overeenkomstig de artikelen 286, 287 en 288 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Artikel 32.
Een afschrift van dit reglement wordt conform artikel 119 van de Nieuwe Gemeentewet dadelijk toegezonden aan de deputatie, aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en aan die van de politierechtbank. Ter kennisgeving zal eveneens een afschrift worden toegezonden aan het intergemeentelijk samenwerkingsverband en de OVAM.
Artikel 33.
Het gemeentelijk reglement op het ophalen van afval en het gebruik van het recyclagepark, goedgekeurd door de gemeenteraad op 30 juni 2020, wordt opgeheven op 1 januari 2025.
Artikel 34.
Dit reglement treedt in werking op 1 januari 2025.
De vraag en het antwoord wordt aan de raad toegelicht en wordt in het audioverslag weergegeven.
Vraag via e-mail van 13 december 2024 van raadslid Peeters om een mondelinge vraag te agenderen op de gemeenteraad van 19 december 2024
Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
Art. 12. - De gemeenteraadsleden hebben het recht aan het college van burgemeester en schepenen vragen te stellen.
Het gemeenteraadslid dient de vraag in via brief of e-mail en richt de vraag aan de algemeen directeur of aan het algemeen secretariaat. Hij/zij krijgt binnen de twintig dagen na ontvangst een schriftelijk antwoord.
Het gemeenteraadslid kan in zijn schrijven expliciet verzoeken om de vraag als punt aan de agenda van de gemeenteraad toe te voegen. In dat geval wordt ze mondeling behandeld ter zitting, op voorwaarde dat de vraag ingediend is uiterlijk twee dagen voor de gemeenteraadszitting.
Een gemeenteraadslid kan voor de start van de zitting verzoeken om een ingediende vraag toch als extra agendapunt toe te voegen. Dit kan indien het niet mogelijk was om de vraag binnen de hierboven vermelde termijn in te dienen en de behandeling ervan niet tot de volgende gemeenteraad kan uitgesteld worden. Deze agendering volgt dan de procedure zoals voorzien in artikel 15 §2.
Het kruispunt in de Oppemstraat staat bekend als een chaotisch en onveilig kruispunt. Op het kruispunt komen verschillende straten samen, er wordt geparkeerd, er is een tramhalte en passeren heel wat fietsers en voetgangers.Onder anderen veel leerlingen van het HHC passeren dit kruispunt maar ook de leden en bezoekers van de KSA en JH Tram44 moeten langs dit kruispunt. De veelheid aan verkeerstromen op deze beperkte oppervlakte creëert een onveilige situatie. Er wordt veel op de stoep gereden, wagens staan vaak stil op oversteekplaatsen voor voetgangers en fietsers en fietsers en wagens rijden in elkaars weg. Vorige week was er zelfs een ongeval met een leerling op weg naar het HHC. De Fietserbond is dan ook al lang vragende partij om dit kruispunt veiliger te maken.
Wat zijn de ongevallencijfers op het kruispunt van de Oppemstraat en de Tervurenlaan?
Welke maatregelen kunnen er genomen worden om stoeprijden aan te pakken? Zijn het plaatsen van paaltjes, een extra verkeerslicht of het eenrichting maken van de kleine Tervurenlaan een mogelijke oplossing?
Kunnen de parkeerplaatsen voor de Carrefour verplaatst worden om de verkeersveiligheid te verhogen? Bijvoorbeeld naar de Oppemstraat?
Zijn er plannen om dit kruispunt conflictvrij te maken?
De vraag en het antwoord zijn integraal opgenomen in de audio-opname die op de webstek van de gemeente gepubliceerd wordt, zoals voorzien bij artikel 33 §2 van het huishoudelijk reglement.
De vraag en het antwoord wordt aan de raad toegelicht en wordt in het audioverslag weergegeven.
Vraag via e-mail van 13 december 2024 van raadslid Peeters om een mondelinge vraag te agenderen op de gemeenteraad van 19 december 2024
Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
Art. 12. - De gemeenteraadsleden hebben het recht aan het college van burgemeester en schepenen vragen te stellen.
Het gemeenteraadslid dient de vraag in via brief of e-mail en richt de vraag aan de algemeen directeur of aan het algemeen secretariaat. Hij/zij krijgt binnen de twintig dagen na ontvangst een schriftelijk antwoord.
Het gemeenteraadslid kan in zijn schrijven expliciet verzoeken om de vraag als punt aan de agenda van de gemeenteraad toe te voegen. In dat geval wordt ze mondeling behandeld ter zitting, op voorwaarde dat de vraag ingediend is uiterlijk twee dagen voor de gemeenteraadszitting.
Een gemeenteraadslid kan voor de start van de zitting verzoeken om een ingediende vraag toch als extra agendapunt toe te voegen. Dit kan indien het niet mogelijk was om de vraag binnen de hierboven vermelde termijn in te dienen en de behandeling ervan niet tot de volgende gemeenteraad kan uitgesteld worden. Deze agendering volgt dan de procedure zoals voorzien in artikel 15 §2.
Sinds kort kunnen fietsers van en naar Brussel gebruik maken van de nieuwe fietsbrug over het Vierarmenkruispunt. We zijn blij met de opening van de brug want het zorgt voor een veiligere en vlottere fietsroute van en naar Brussel. Maar de fietsroute naar Brussel is nog wel fietssnelweg onwaardig. Het fietspad op de zuidkant van de Tervurenlaan is nog steeds éénrichting, het kruispunt met de Brusselsesteenweg is niet conflictvrij, het fietspad in het Zoniënwoud is bij regen erg modderig en er is geen verlichting in het bos.
Vandaag mijn vragen:
zal het gemeentebestuur actie ondernemen om het fietspad aan de zuid kant van de Tervurenlaan toegankelijk te maken in de twee richtingen?
Is het college voorstander om het kruispunt Brusselsesteenweg/Tervurenlaan conflictvrij te maken?
Hoe ziet de tijdlijn eruit naar een definitieve inrichting van het fietspad?
Heeft een college een voorkeur voor definitieve inrichting van het fietspad?
Zal het college de slechte staat van dit fietspad aankaarten bij de werkvennootschap?
De vraag en het antwoord zijn integraal opgenomen in de audio-opname die op de webstek van de gemeente gepubliceerd wordt, zoals voorzien bij artikel 33 §2 van het huishoudelijk reglement.
De voorzitter sluit de zitting op 23/12/2024 om 14:52.
Namens Gemeenteraad,
Dirk Stoffelen
algemeen directeur
Mario Van Rossum
voorzitter