Terug
Gepubliceerd op 30/12/2024

Besluit  Gemeenteraad

do 19/12/2024 - 20:00

Goedkeuring van het gemeentelijke politiereglement betreffende de inzameling en het beheer van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen

Aanwezig: Mario Van Rossum, voorzitter
Marc Charlier, Bram Peters, Kristina Eyskens, Sofie Lombaert, Jan Trappeniers, Lut Kint, Willy Roeykens, Bram Bartholomees, Omer Graulus, Sebastiaan Coudré, Thomas Geyns, Elmo Peeters, Serge Liesenborghs, Ineke Casier, Geoffroy de Visscher, Annemie Spaas, Ralph Packet, Carine Borghans, Tiemen Verstappen, Lionel de Beauffort, Bert Dekelver-Vandenweyenberg, Koen Maertens, Olivier Thomas, Tracey D'Afters, raadsleden
Dirk Stoffelen, algemeen directeur
Verontschuldigd: Lies Eykens, raadslid
Afwezig: Werner Aerts, raadslid

De raad keurt de gemeentelijke politieverordening goed.

Aanleiding

De brief van Interrand van 15 april 2022

Regelgeving

- De nieuwe gemeentewet, inzonderheid de artikelen 119, 119bis en 135 §2
- Het decreet lokaal bestuur, inzonderheid de artikelen 2, 40 en 41
- Het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (het Materialendecreet genoemd), inzonderheid afdeling 3 van hoofdstuk 3 huishoudelijke afvalstoffen, artikel 26 tot en met artikel 28
- Het besluit van de Vlaamse regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA genoemd)
- Het besluit van de Vlaamse Regering van 9 september 2016 tot vaststelling van het uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig Bedrijfsafval
- Het samenwerkingsakkoord van 4 november 2008 betreffende de preventie en het beheer van verpakkingsafval (het Interregionaal Samenwerkingsakkoord Verpakkingsafval genoemd)
- Het besluit van de interregionale verpakkingscommissie van 20 december 2018 tot erkenning van de vzw Fostplus als organisme voor verpakkingsafval
- De statuten van Interrand, laatst gewijzigd op 13 december 2023
- De wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties van 24 juni 2013
- Het gemeenteraadsbesluit van 27 maart 2018 over de algemene politieverordening met gemeentelijke administratieve sancties, laatst gewijzigd door het gemeenteraadsbesluit van 27 augustus 2019

Feiten, context en argumentatie

De raad van bestuur van Interrand besliste in haar zitting van 7 april 2022 om aan de gemeenten van Interrand voor te stellen om het politiereglement aan te passen.

Er bestaat een uitgebreide producentenverantwoordelijkheid voor een aantal afvalstoffen, zoals gedefinieerd in het Vlarema. Er bestaat een terugnameplicht voor verpakkingsafval van huishoudelijke oorsprong; minstens papier en karton, hol glas en plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen, drankkartons en restplastics van verpakkingen van huishoudelijke oorsprong selectief moeten worden ingezameld. Ter bescherming van het leefmilieu is het noodzakelijk om huishoudelijk afval tot een minimum te beperken en het afval maximaal selectief in te zamelen conform het Vlarema. Er moet prioriteit verleend worden aan afvalvoorkoming en het hergebruik van afvalstoffen. In tweede instantie dient het huishoudelijk afval maximaal selectief ingezameld te worden met het oog op optimale verwerking. 
Er wordt naar gestreefd om de inzameling van het huishoudelijk afval in de gemeenten zo optimaal mogelijk op elkaar af te stemmen. De gemeente wil, in overeenstemming met haar gemeentelijke zorgplicht zoals bepaald in artikel 26 van het Materialendecreet, het niet-aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen via de inzamelkanalen en bijgevolg ontwijkgedrag (zoals sluikstorten, sluikstoken, afvaltoerisme naar buurgemeenten, afvaltoerisme naar de werkgever, …) maximaal voorkomen.
Inwoners mogen een herbruikbaar inzamelrecipiënt voor huisvuil of de toegang tot het ondergrondse of bovengrondse brengsysteem voor huisvuil niet weigeren aangezien elke inwoner en elk gezin huisvuil produceert, hoe goed ze ook aan preventie doen of selectief inzamelen.

De voornaamste wijzigingen in het voorstel zijn:
- Toevoegen van het gebruik van GFT-containers
- Toevoegen van hechtgebonden asbesthoudend materiaal

Met het nieuwe reglement wil Interrand zelf een grotere rol opnemen in de handhaving met onder andere eigen GAS-vaststellers en de inzet van sluikstortcamera.

De provinciaal sanctionerende ambtenaar liet weten dat, indien de bepalingen van beide verordeningen niet tegenstrijdig zijn, deze naast mekaar kunnen bestaan en samen gelezen kunnen worden. In de nieuwe verordening wordt, indien van toepassing, een verwijzing gemaakt naar de overeenstemmende bepaling van de algemene politieverordening met gemeentelijke administratieve sancties. De bepalingen van het nieuwe verordening zijn nergens tegenstrijdig met de bepalingen van de algemene politieverordening met gemeentelijke administratieve sancties.

Publieke stemming
Aanwezig: Mario Van Rossum, Marc Charlier, Bram Peters, Kristina Eyskens, Sofie Lombaert, Jan Trappeniers, Lut Kint, Willy Roeykens, Bram Bartholomees, Omer Graulus, Sebastiaan Coudré, Thomas Geyns, Elmo Peeters, Serge Liesenborghs, Ineke Casier, Geoffroy de Visscher, Annemie Spaas, Ralph Packet, Carine Borghans, Tiemen Verstappen, Lionel de Beauffort, Bert Dekelver-Vandenweyenberg, Koen Maertens, Olivier Thomas, Tracey D'Afters, Dirk Stoffelen
Voorstanders: Marc Charlier, Bram Peters, Kristina Eyskens, Sofie Lombaert, Jan Trappeniers, Lut Kint, Mario Van Rossum, Willy Roeykens, Bram Bartholomees, Omer Graulus, Sebastiaan Coudré, Thomas Geyns, Elmo Peeters, Serge Liesenborghs, Ineke Casier, Geoffroy de Visscher, Annemie Spaas, Ralph Packet, Carine Borghans, Tiemen Verstappen, Lionel de Beauffort, Bert Dekelver-Vandenweyenberg, Koen Maertens, Olivier Thomas, Tracey D'Afters
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

Vooraf: naast sommige artikels staat een verwijzing naar het overeenstemmende artikel van de Algemene Politieverordening met gemeentelijke administratieve sancties (Algemene politieverordening GAS), goedgekeurd door de gemeenteraad van Tervuren. In dat geval dienen de artikels uit beide verordeningen samen gelezen te worden.

Hoofdstuk 1 – Algemene bepalingen

Afdeling 1 – Definities en toepassingsgebied
Artikel 1.
De definities opgenomen in het Materialendecreet, het VLAREMA en de bijhorende uitvoeringsbesluiten evenals de definities opgenomen in de algemene politieverordening met gemeentelijke administratieve sancties (Art. 1.2.) zijn van toepassing op dit reglement.
Artikel 2.
Dit reglement is van toepassing op de inzameling en het beheer van alle huishoudelijke afvalstoffen.
Dit reglement is tevens van toepassing op de inzameling en het beheer van alle met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen die via een gemeentelijke inzameling worden opgehaald, ingezameld of aangeboden.

Afdeling 2 – Algemene bepalingen
Artikel 3.
Onverminderd de bepalingen opgenomen in artikel 12 §1 van het Materialendecreet is het verboden huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen achter te laten, op te slaan, aan te bieden, in te zamelen, te storten, te verbranden, te verwerken, te beheren in strijd met de bepalingen opgenomen in dit reglement.
Onverminderd de bepalingen opgenomen in artikel 12 §1 van het Materialendecreet is het verboden voor de aanbieders van met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen om deze bedrijfsafvalstoffen op een andere manier aan te bieden bij de gemeentelijke inzameling in strijd met de bepalingen opgenomen in dit reglement.
Artikel 4.
Het is verboden volgende afvalstoffen aan te bieden bij een gemeentelijke inzameling:
- gasflessen bestemd voor meermalig gebruik en/of andere ontplofbare voorwerpen;
- munitie en ontplofbare stoffen;
- krengen van dieren en slachtafval;
- oude en vervallen geneesmiddelen;
- autowrakken;
- bedrijfsafvalstoffen, andere dan de met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen;
- afvalstoffen afkomstig uit andere gemeenten, uitgezonderd op de recyclageparken die toegankelijk zijn voor inwoners uit het werkingsgebied van de opdrachthoudende vereniging Interrand.
Het is verboden om volgende afvalstoffen aan te bieden bij een gemeentelijke inzameling bestemd voor het selectief inzamelen van afvalstoffen:
- huisvuil;
- grofvuil.
Het is verboden om volgende afvalstoffen aan te bieden bij de inzameling op de recyclageparken van de opdrachthoudende vereniging Interrand:
- huisvuil;
- groente- en fruitafval.
De publieke straatvuilnisbakken zijn voorbehouden voor klein afval van toevallige voorbijgangers. Het is verboden om er huishoudelijke afvalstoffen in te deponeren. Het deponeren van huishoudelijke afvalstoffen wordt beschouwd als sluikstorten.
De bladkorven zijn voorbehouden voor bladeren afkomstig van bomen op het openbaar domein. Het is verboden om er huishoudelijke afvalstoffen in te deponeren. Het deponeren van huishoudelijke afvalstoffen wordt beschouwd als sluikstorten.
Artikel 5.
De visuele controle op de aanbieding van afvalstoffen bij een gemeentelijke inzameling wordt uitgevoerd door het personeel van het intergemeentelijk samenwerkingsverband of hun hiërarchische oversten, door de inzamelaars, afvalstoffenhandelaars of –makelaars die zijn aangesteld door de opdrachthoudende vereniging Interrand en door de parkwachter of hun hiërarchische oversten op het recyclagepark in geval van inzameling op het recyclagepark. Degene die de visuele controle uitoefent mag de aangeboden afvalstoffen controleren en de aanbieders wijzen op foutieve aanbiedingen en de nodige richtlijnen verstrekken.
Artikel 6.
§1. Het is verboden om huishoudelijke afvalstoffen, metalen, textiel en frituurolie in te zamelen op het grondgebied van de gemeente, tenzij de geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en –makelaars daarvoor aangewezen zijn door de opdrachthoudende vereniging Interrand of de geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en -makelaars hiervoor een toestemming hebben gekregen van de opdrachthoudende vereniging Interrand.
Alleen de geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en -makelaars aangewezen door de opdrachthoudende vereniging Interrand of geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en -makelaars die hiervoor een toestemming hebben gekregen van de opdrachthoudende vereniging Interrand, mogen huishoudelijke afvalstoffen, metalen, textiel en frituurolie inzamelen op het grondgebied van de gemeente.
Aanvullend op de bepalingen in het tweede lid mogen metalen door de afvalproducent aangeboden worden rechtstreeks aan de vergunde inrichtingen van verwerkers, inzamelaars, afvalstoffenhandelaars of -makelaars op voorwaarde dat de sorteerverplichting opgenomen in artikel 4.3.1 van het VLAREMA wordt nageleefd en dat de desbetreffende inrichting hoeveelheden rapporteert aan de opdrachthoudende vereniging Interrand. Metalen verpakkingen moeten ingezameld worden conform artikel 20 van dit reglement.
Afvalstoffen die onder een aanvaardingsplicht of vrijwillige terugname vallen kunnen ingezameld worden conform artikel 20 van dit reglement.
§2. Elke inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar die op het grondgebied van de gemeente huishoudelijke afvalstoffen op eigen initiatief wenst in te zamelen moet vooraf een toelating vragen bij de opdrachthoudende vereniging Interrand. De aanvraag bevat minstens volgende gegevens:
- identificatie van de organisator van de inzameling;
- identificatie van de betrokken inzamelaar(s), afvalstoffenhandelaar(s) of –makelaar(s) en de betrokken vervoerder(s);
- aard van de afvalstoffen;
- inzamelwijze en alle inzamelmodaliteiten, zoals sorteerboodschap, inzamelfrequentie, afvoerfrequentie, … ;
- indien van toepassing, de locaties waar inzamelrecipiënten geplaatst worden en de maatregelen die genomen worden om de locaties te beheren overeenkomstig de geldende verplichtingen;
- duurtijd van de inzameling;
- afvoermodaliteiten van de afvalstoffen;
- wijze van registratie van de ingezamelde, afgevoerde en verwerkte afvalstoffen.
De opdrachthoudende vereniging Interrand kan schriftelijk toelating geven aan de organisator van de inzameling op voorwaarde dat de organisator jaarlijks (voor 1 maart) de gegevens met betrekking tot de op het gemeentelijk grondgebied ingezamelde huishoudelijke hoeveelheden tijdens het voorbije kalenderjaar rapporteert aan de opdrachthoudende vereniging Interrand. De opdrachthoudende vereniging Interrand kan deze toelating eventueel beperken in de tijd.
Wanneer vastgesteld wordt dat de organisator de geldende wettelijke bepalingen en/of de voorwaarden gekoppeld aan de toelating schendt, kan de opdrachthoudende vereniging Interrand haar toelating opheffen.
§3. In afwijking van §2 kunnen scholen en verenigingen die gevestigd zijn in de gemeente zonder toelating van  de opdrachthoudende vereniging Interrand per kalenderjaar maximum twee verschillende afvalstromen selectief inzamelen mits cumulatief wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:
- de school stelt de opdrachthoudende vereniging Interrand in kennis van de inzamelactie minstens 14 kalenderdagen voor de start van de inzamelactie;
- de school aanvaardt enkel de afvalstoffen die afkomstig zijn van het eigen huishouden van de leerlingen en die aangeboden worden door de eigen leerlingen. Bij verenigingen beperkt zich dat tot de afvalstoffen afkomstig van het eigen huishouden van de aangesloten leden en aangeboden door de aangesloten leden;
- de inzameling slaat op een selectieve fractie, waarvan de inzameling niet is georganiseerd op het recyclagepark of bij de aan-huis-inzameling;
- de inzamelactie wordt uitsluitend georganiseerd op het grondgebied van de gemeente waar de school en/of vereniging is gevestigd;
- de ingezamelde afvalstof moet verplicht afgevoerd worden voor hergebruik of recyclage;
- de inzameling gebeurt op een manier die garanties biedt op milieubescherming en het voorkomen van veiligheidsrisico’s voor personen in de directe omgeving;
- de inzameling en afvoer van de ingezamelde afvalstoffen gebeurt door een geregistreerde inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar;
- de inzamelactie gebeurt in combinatie met een project van sensibilisering over preventie, hergebruik en recyclage van de betreffende afvalstoffen. De initiatiefnemers bezorgen daarover op voorhand informatie aan de opdrachthoudende vereniging Interrand;
- de inzamelactie duurt maximaal 14 opeenvolgende kalenderdagen en de afvalstoffen worden binnen de 3 kalenderdagen na het beëindigen van de inzamelactie afgevoerd.

Afdeling 3 – Afval van huisdieren
Artikel 7. (artikel 5.2. Algemene politieverordening GAS)
De eigenaars en houders van huisdieren zijn verplicht te beletten dat de voetpaden en aanpalende huizen, bermen tussen voetpad en rijweg, begraafplaatsen, openbare parken, bossen, tuinen, speelpleinen en andere voor het publiek toegankelijke zones en de fiets- en rijwegen bevuild worden door hun dieren.
Kleine huisdieren, zoals bijvoorbeeld een hond, kat, fret, enz., mogen zich enkel op de voorziene locaties ontlasten. Indien uitwerpselen terechtkomen op de voornoemde plaatsen, is de eigenaar of houder van het dier verplicht deze uitwerpselen te verwijderen en te deponeren in een straatvuilbak of in een speciaal daarvoor voorzien inzamelrecipiënt of moeten de uitwerpselen voldoende verpakt meegegeven worden met de gemeentelijke inzameling van huisvuil.
De voormelde verplichtingen ontslaan de aangelanden echter niet van hun eigen verplichtingen om de openbare weg rein te houden.
De begeleiders van kleine huisdieren zijn verplicht een zakje voor het verwijderen van de uitwerpselen van hun dier in bezit te hebben. Het zakje dient op het verzoek van leden van het operationeel kader van de geïntegreerde politie en door de gemeente aangestelde GAS-vaststelllers getoond te worden.
De bepalingen van artikel 7, lid 1 tot en met 4 zijn niet van toepassing op blindengeleide- en assistentiehonden.
Eigenaars en houders van grote huisdieren, zoals bijvoorbeeld een geit, schaap, pony, enz., zijn verplicht om de uitwerpselen van hun dieren die publiek toegankelijke zones bevuilen, te verwijderen.

Afdeling 4 – Reclamedrukwerk, reclamekaartjes en gratis regionale pers
Artikel 8.
Het is voor bedelers van reclamedrukwerk, reclamekaartjes en gratis regionale pers verboden om reclamedrukwerk, reclamekaartjes en gratis regionale pers te bedelen in leegstaande panden of achter te laten op geparkeerde voertuigen, op het recyclagepark of op andere plaatsen dan de brievenbus, tenzij mits toelating van de gemeente.
De gemeente stelt stickers ter beschikking van de inwoners waarop wordt aangegeven dat reclamedrukwerk en/of gratis regionale pers niet gewenst zijn. Het is verboden reclamedrukwerk te deponeren in een brievenbus met een sticker die aangeeft geen reclamedrukwerk maar wel gratis regionale pers te ontvangen. Het is verboden reclamedrukwerk en gratis regionale pers te deponeren in een brievenbus met een sticker die aangeeft geen reclamedrukwerk en geen gratis regionale pers te willen ontvangen. Het is verboden geadresseerd reclamedrukwerk te deponeren in een brievenbus die op de Robinsonlijst vermeld staan.
Indien de gegevens van de bedeler niet gekend zijn, dan zal de verantwoordelijke uitgever als aansprakelijk worden weerhouden. Is er geen verantwoordelijke uitgever vermeld, dan is het bedrijf waarvoor reclame wordt gemaakt of de organisator van de activiteit waarvoor reclame wordt gemaakt, aansprakelijk.

Afdeling 5 – Gebruik ballonnen
Artikel 9.
Het oplaten van (helium-) ballonnen is verboden of moet aangevraagd worden aan de gemeente.

Afdeling 6 – Afval op standplaatsen
Artikel 10.   (artikel 2.1.3. Algemene politieverordening GAS)
De uitbater van een inrichting, ook tijdelijke (bv. markten, kermissen, braderijen…), die voedingsmiddelen of dranken verkoopt of aanbiedt die buiten de inrichting onmiddellijk kunnen worden verbruikt, moet op een behoorlijke wijze, voldoende duidelijk zichtbare en goed bereikbare selectieve inzamelrecipiënten voorzien en instaan voor een correcte verwijdering en verwerking van het afval.
De afvalstoffen dienen selectief te worden ingezameld in hun respectievelijke inzamelrecipiënten. Deze inzamelrecipiënten dienen voorzien te zijn van een duidelijk leesbaar opschrift dat aangeeft welke afvalstoffen erin gedeponeerd mogen worden.
De locatie waar de inzamelrecipiënten geplaatst worden en het aantal inzamelrecipiënten, alsook de aard van de in te zamelen afvalstoffen kunnen door de gemeente of de opdrachthoudende vereniging Interrand bepaald worden.
De uitbater moet de inzamelrecipiënten zelf tijdig ledigen en het inzamelrecipiënt, de standplaats en de onmiddellijke omgeving van de inrichting rein houden. De uitbater ruimt minstens elke openingsdag op de standplaats en in een straal van 25 meter vanaf de grens van de inrichting alle afvalstoffen op die afkomstig zijn van de producten die hij verkocht heeft.

Afdeling 7 – Selectieve inzameling van textiel en glas
Artikel 11.
Voor de toepassing van dit reglement wordt onder textielafval verstaan: alle niet verontreinigde kledij (textiel en lederwaren), schoeisel, handtassen, beddengoed, woningtextiel (gordijnen, overgordijnen, tafelkleden, servetten…), lompen, e.d., die ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en een vergelijkbare bedrijfsactiviteit.

Artikel 12.
Textielafval wordt ingezameld in textielcontainers die verspreid staan opgesteld in de gemeente. De opdrachthoudende vereniging Interrand kan ook huis-aan-huisinzamelingen inrichten. Het textiel wordt eveneens ingezameld op het recyclagepark of de door de OVAM erkende kringloopcentra.

Alleen de organisaties die vermeld zijn op de door OVAM erkende lijst van geregistreerde inzamelaars, handelaars en makelaars van textielafvalstoffen en die toelating hebben van de opdrachthoudende vereniging Interrand, waarmee ze een overeenkomst hebben gesloten, zijn gemachtigd textielcontainers te plaatsen op privéterrein toegankelijk voor het publiek of mogen huis-aan-huisinzamelingen organiseren.

Artikel 13.
Transparant witte en gekleurde glazen flessen, bokalen en flacons kunnen gratis worden gedeponeerd in de glasbollen die verspreid staan opgesteld in de gemeente.
Het hol glas moet afhankelijk van de kleur in de daartoe voorziene glascontainers worden gedeponeerd, namelijk wit (kleurloos) glas in het inwerpgat voor wit (kleurloos) glas en gekleurd glas in het inwerpgat voor gekleurd glas.
Alle glazen voorwerpen dienen ontdaan te worden van deksels, stoppen en omwikkelingen en dienen leeg en voldoende gereinigd te zijn.
Het storten in de glasbollen van om het even welke andere afvalstof dan glas, is verboden. Het is verboden om naast de glasbollen lege of volle dozen, kratten, zakken, glas of andere voorwerpen achter te laten.
Het is verboden glas te storten in de glasbollen na 19.00 uur en voor 7.00 uur, zoals vermeld op de glasbollen.
Op zon- en feestdagen is het verboden glas in de glasbollen te storten.

Hoofdstuk 2 – Gemeentelijke inzameling huis-aan-huis van huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen
Artikel 14.
Volgende huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen worden door of in opdracht van de opdrachthoudende vereniging Interrand huis-aan-huis al dan niet op afroep ingezameld:
- gft-afval;
- grofvuil;
- huisvuil;
- papier- en karton;
- pmd-afval;
- snoeihout;
- kerstbomen;
- kringloopgoederen.
Volgende huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen  worden door of in opdracht van de opdrachthoudende vereniging Interrand via een brengsysteem ingezameld:
- glas;
- textiel.
Op specifieke locaties werkt de opdrachthoudende vereniging Interrand via een brengsysteem met (onder)grondse containers voor restafval, gft, pmd, papier en karton en glas. Dit is enkel van toepassing voor de inwoners van specifieke adressen die door de opdrachthoudende vereniging Interrand bepaald worden. Voor de details over het gebruik van de (onder)grondse container en de toegangsbadge wordt verwezen naar de website van de opdrachthoudende vereniging Interrand en meer specifiek naar het reglement (onder)grondse containers.
Artikel 15.
De dagen en uren waarop de inzameling huis-aan-huis wordt georganiseerd, worden bepaald door de opdrachthoudende vereniging Interrand en gepubliceerd via de afvalkalender en via de website van de opdrachthoudende vereniging Interrand.
De opdrachthoudende vereniging Interrand maakt de locaties en data bekend waarop de inzamelingen via een mobiele recyclagepark al dan niet plaatsvinden en informeert over de inzamelvoorwaarden via haar communicatiekanalen.
Artikel 16.
Beplantingen en andere mogen niet hinderlijk zijn voor de doorgang van de vuilniswagen. Uitspringende takken en struiken, vlaggenmast, reclamebord, e.a. moeten verwijderd worden op eenvoudige vordering van leden van het operationeel kader van de geïntegreerde politie en/of de milieuambtenaar. Indien aan deze vordering binnen een door de gemeente vastgestelde termijn geen gevolg wordt gegeven, zullen de nodige werken van ambtswege op kosten en risico van de eigenaar, huurder of vruchtgebruiker worden uitgevoerd door het gemeentebestuur.
Artikel 17.   (artikel 2.4.1. Algemene politieverordening GAS)
De afvalstoffen moeten aangeboden worden voor de huis-aan-huis inzameling in de voorgeschreven inzamelrecipiënten of op een wijze zoals bepaald in dit reglement. Afvalstoffen die aangeboden worden op een andere wijze dan bepaald in dit reglement worden niet aanvaard.
De aanbieder sluit het eenmalige inzamelrecipiënt zorgvuldig op de voorziene wijze, zodat het veilig kan opgenomen worden door het personeel van de inzamelaar. Bij gebruik van een container dient deze te worden aangeboden met de handvaten gericht naar de straatzijde en met een gesloten klep.
De aanbieder dient de niet-aanvaarde afvalstoffen dezelfde dag nog terug te nemen. De niet-terugname overeenkomstig dit reglement wordt beschouwd als sluikstorten.
De aanbieder mag de afvalstoffen voor de huis-aan-huis inzameling ten vroegste vanaf 19 uur de dag voor de ophaling en moet ten laatste om 7 uur op de dag van de ophaling zijn afvalstoffen buiten plaatsen. In de maanden juni, juli en augustus moet de aanbieder ten laatste om 6 uur op de dag van de ophaling zijn afvalstoffen buiten plaatsen. Hier kan van afgeweken worden mits voorafgaande toestemming van de burgemeester. Het aanbieden van afvalstoffen buiten de hierboven vermelde periode of voorafgaande toestemming wordt beschouwd als sluikstorten. De aanbieder plaatst de aangeboden afvalstoffen aan de rand van de openbare weg en voor het betrokken perceel waar de aanbieder gevestigd is zonder het verkeer van voetgangers, fietsers of voertuigen te hinderen. De aanbieder die afgelegen van de openbare weg gevestigd is of die langs wegen, plaatsen of stegen gevestigd is die niet door de wagens van de ophaaldienst bereikbaar zijn, moeten de voorgeschreven inzamelrecipiënten plaatsen langs het dichtstbijzijnde perceel grenzend aan de openbare weg of op de door de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband bepaalde plaats. De ophaling huis-aan-huis wordt voorzien op de voor de ophaalwagens toegankelijke straten, wegen en pleinen.
Het is verboden inzamelrecipiënten op het openbaar domein te laten staan. De geledigde inzamelrecipiënten dienen door de aanbieder op de dag van de lediging terug te worden verwijderd van de openbare weg.
Voor volgende huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen koopt de aanbieder die gebruik maakt van de inzameling huis-aan-huis het door de gemeente aangeduide eenmalige inzamelrecipiënt aan in de daarvoor aangeduide verkooppunten:
- huisvuil;
- gft-afval;
- pmd-afval.
De inwoners die een inzamelrecipiënt aanbieden voor ophaling zijn verantwoordelijk voor het inzamelrecipiënt en het eventuele zwerfvuil dat hiervan afkomstig is (bv: door dieren, wind, baldadigheden….) . De inwoners staan zelf in voor het opruimen ervan.
De aanbieder dient ervoor te zorgen dat het inzamelrecipiënt zorgvuldig gesloten is en geen scheuren of barsten of lekken vertoont. Het afval dient aangeboden te worden in een toestand die geen risico inhoudt voor de veiligheid en/of gezondheid van de ophaler. Scherpe voorwerpen dienen zodanig verpakt te worden dat ze geen gevaar kunnen opleveren voor de ophaler.
Het is verboden de langs de openbare weg staande inzamelrecipiënten te openen, geheel of gedeeltelijk te ledigen en/of te doorzoeken, met uitzondering van het bevoegde personeel tijdens de uitoefening van hun functie.
Artikel 18.
Volgende aanvullende afvalspecifieke bepalingen zijn van toepassing op de gemeentelijke inzameling huis-aan-huis:
1° Het huisvuil wordt wekelijks huis-aan-huis ingezameld door de inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar aangesteld door het intergemeentelijk samenwerkingsverband. Het totale gewicht van het aangeboden inzamelrecipiënt mag niet groter zijn dan 15 kg. Per ophaling mogen maximaal 5 zakken van 50 liter worden aangeboden.
2° Het grofvuil wordt op afroep huis-aan-huis ingezameld door de inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar aangesteld door het intergemeentelijk samenwerkingsverband. Voor de ophaling op afroep moet vooraf een afspraak gemaakt worden met de vermelding van de op te halen afvalstoffen. Praktische afspraken worden gemaakt over de manier van aanbieding.
Het gewicht van een afzonderlijk voorwerp of samengebonden bundel mag niet groter zijn dan 30 kg. Het grofvuil mag geen buitenafmetingen hebben die groter zijn dan 2 meter.
3° Het glas wordt ingezameld in de glascontainers die verspreid staan opgesteld in de gemeente.
Het glas dient afhankelijk van de kleur in de daarvoor voorziene glascontainer gedeponeerd te worden. Het glas dient leeg en voldoende gereinigd te zijn en ontdaan van deksels en doppen. Het is verboden glas te deponeren in de glascontainers tussen 19.00 uur en 07.00 uur en op zon- en feestdagen.
4° Papier en karton wordt driewekelijks huis-aan-huis ingezameld. Het papier en karton dient aangeboden te worden in een gesloten kartonnen doos of samengebonden met natuurkoord in een handelbare stapel. Het gewicht van het inzamelrecipiënt mag niet groter zijn dan 15 kg. Voor het met huishoudelijk afval vergelijkbaar bedrijfsafval geldt dat per adres en per ophaling niet meer dan maximaal 1 m³ papier en karton mag aangeboden worden voor inzameling.
5° GFT-afval wordt wekelijks huis-aan-huis ingezameld. Het totale gewicht van het inzamelrecipiënt (zak) mag niet groter zijn dan 15 kg.
Het is mogelijk het GFT-afval aan te bieden in een GFT-container. De container dient te worden aangeboden met de handvaten gericht naar de straatzijde en met een gesloten klep. Het totale gewicht van het inzamelrecipiënt (container) mag niet groter zijn dan 15 kg voor de 42l-container, 60 kg voor de 140l-container en 80 kg voor de 240l-container. Voor de details over het gebruik van de container en het jaarabonnement op de container wordt verwezen naar de website van de opdrachthoudende vereniging Interrand en meer specifiek naar het reglement GFT-containers.
6° Snoeihout wordt zesmaal per jaar huis-aan-huis op afroep opgehaald. Het gewicht van de bundel mag niet groter zijn dan 15 kg.
Het snoeihout dient met een natuurkoord samengebonden te worden aangeboden en de bundel mag niet korter zijn dan 50 centimeter en langer dan 2 meter. Er mogen maximum 12 bundels per ophaalbeurt aangeboden worden.
7° Het pmd-afval wordt tweewekelijks huis-aan-huis ingezameld. Het gewicht van het gevulde inzamelrecipiënt mag niet groter zijn dan 10 kg. Het maximale volume van de verpakkingen bedraagt 8 liter. Er mogen geen verpakkingen aan de buitenkant van het inzamelrecipiënt vastgemaakt worden. Voor het met huishoudelijk afval vergelijkbaar bedrijfsafval geldt dat per ophaalpunt gemiddeld 4 inzamelrecipiënten mogen aangeboden worden per ophaalbeurt. Deze beperking geldt evenwel niet voor pmd afkomstig van huishoudens, voor het pmd afkomstig van scholen en verenigingen en voor het pmd afkomstig van de gemeentelijke werking. 
8° Kringloopgoederen worden huis-aan-huis ingezameld op afroep door het door de OVAM erkende kringloopcentrum waarmee de opdrachthoudende vereniging Interrand een overeenkomst heeft afgesloten. Kringloopgoederen komen in aanmerking voor hergebruik voor hun oorspronkelijke doel.
9° De opdrachthoudende vereniging Interrand kan ook huis-aan-huisinzamelingen inrichten van hechtgebonden asbesthoudend materiaal. Het asbesthoudend materiaal moet conform de richtlijnen van de opdrachthoudende vereniging Interrand worden aangeboden.

Hoofdstuk 3 – Gemeentelijke inzameling op het recyclagepark van huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen
Artikel 19.
Het recyclagepark is een inrichting die tot doel heeft de gescheiden inzameling van huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen mogelijk te maken met het oog op de maximale recyclage en nuttige toepassing van deze afvalstoffen.
De recyclageparken zijn gelegen te:
- Recyclagepark van Hoeilaart
Watertorenstraat z/n
1560 Hoeilaart
- Recyclagepark van Overijse
Kerkeweg 111A
3090 Overijse
- Recyclagepark van Tervuren
Oppemstraat 61 (toekomstig adres: Jenne Boisschotstraat 14)
3080 Tervuren
De recyclageparken zijn toegankelijk voor de inwoners van de opdrachthoudende vereniging Interrand op de data en openingsuren opgenomen in de afvalkalender en vermeld op de website van de opdrachthoudende vereniging Interrand. Buiten de openingsuren is het recyclagepark niet toegankelijk voor personen vreemd aan de dienst. Op het recyclagepark gelden de bepalingen van het huishoudelijk reglement zoals vastgesteld door de opdrachthoudende vereniging Interrand.
Tijdens de openingsuren is het recyclagepark permanent onder toezicht van de aanwezige parkwachter(s).
Het is de parkwachter toegestaan om de aanbieders van afvalstoffen buiten de omheining te laten wachten indien er zich reeds te veel personen of voertuigen op het recyclagepark bevinden in functie van een goede verkeersregeling op het recyclagepark.
Kinderen jonger dan 12 jaar dienen vergezeld te zijn door een volwassen begeleider.
Het is verboden dieren te laten rondlopen op het recyclagepark.
Artikel 20.
Op het recyclagepark mogen de volgende vooraf maximaal gesorteerde huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen aangeboden worden:
- afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (aeea);
- autobanden, maximaal 4 banden van personenwagens;
- boomstronken;
- fijn tuinafval;
- frituurvet en -oliën;
- hol glas;
- grofvuil;
- harde kunststoffen;
- asbestcementhoudende afvalstoffen;
- hout (type A en B);
- kga;
- metalen;
- papier en karton, met een maximale hoeveelheid van 1m³;
- pmd-afval;
- snoeihout;
- textiel;
- vlak glas;
- zuiver steenpuin;
- ander bouw- en sloopafval;
- matrassen.
Alle afvalstoffen dienen gesorteerd te worden aangeboden teneinde de verblijfsduur van de aanbieder op het recyclagepark te beperken. De parkwachter kan de toegang tot het recyclagepark weigeren indien de afvalstoffen niet op voorhand werden gesorteerd. De snelheid van de voertuigen op het recyclagepark is beperkt tot 20km/uur. De motor dient stilgelegd te worden bij het lossen van de afvalstoffen. De aanbieders en de ophalers zijn ertoe gehouden de aanwijzingen van de parkwachter te volgen.
De aanbieder deponeert zelf de afvalstoffen in het inzamelrecipiënt dat voorzien is voor de desbetreffende afvalstof. Zodra de afvalstoffen in de daarvoor voorziene container zijn gedeponeerd, mogen deze afvalstoffen niet meer meegenomen worden tenzij door de inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar aangesteld door de opdrachthoudende vereniging Interrand. Het achterlaten van afvalstoffen in het foutieve recipiënt wordt beschouwd als sluikstorten.
Het kga moet afzonderlijk aangeboden worden in een daarvoor geschikt recipiënt. De aanbieder overhandigt zelf het kga aan de parkwachter. Het aangeboden kga wordt zoveel mogelijk in de oorspronkelijke verpakking, inclusief buitenverpakking, aangeboden om de identificatie te vereenvoudigen. Indien nodig brengt de aanbieder zelf de aanduidingen aan over de aard, samenstelling en eventuele gevaren van het kga op de verpakking. De aanbieder dient alle nodige voorzorgsmaatregelen te treffen om het lekken en andere ongewenste effecten van het kga te voorkomen. Injectienaalden, bloedlancetten en pennaalden moeten aangeboden worden in een naaldcontainer.
Artikel 21.
De aanbieders moeten de omgeving rond de containers en de overige ruimte van het recyclagepark steeds rein houden. Zij kunnen door de parkwachter verzocht worden het door hen bevuilde terrein te reinigen.
Artikel 22.
Het is verboden om afvalstoffen te deponeren of achter te laten aan de toegangspoorten of de omheining van het recyclagepark. Het is verboden om afvalstoffen over de omheining van het recyclagepark te gooien. Dit wordt beschouwd als sluikstorten.
Het is verboden op het recyclagepark te roken of om op enige andere wijze vuur te maken. Het is verboden om enige beschadiging aan te brengen aan de omheining, containers, gebouwen, beplantingen of uitrusting van het recyclagepark.
Het publiek betreedt het recyclagepark op eigen risico en verantwoordelijkheid. De opdrachthoudende vereniging Interrand is niet aansprakelijk voor eventuele beschadigingen van persoonlijke goederen, diefstal of lichamelijke letsels.
Artikel 23.
Hechtgebonden asbesthoudend materiaal mag enkel worden getransporteerd in open voertuigen of aanhangwagens indien het materiaal volledig verpakt is. De bestuurder van een voertuig dient alle maatregelen in acht te nemen om te vermijden dat asbesthoudend materiaal of stof in de omgeving terechtkomt.
Hechtgebonden asbesthoudend materiaal mag enkel worden aangevoerd naar het recyclagepark indien het volledig is verpakt in transparante plastic folie of zakken. De bezoeker zal zich onthouden van elke handeling die kan leiden tot het verspreiden van asbesthoudende partikels.

Hoofdstuk 4 – Inzameling van huishoudelijke afvalstoffen in het kader van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid
Artikel 24.
Afvalstoffen die onder een aanvaardingsplicht vallen, kunnen ingezameld worden via een niet-gemeentelijke inzameling op voorwaarde dat de inzameling voldoet aan de geldende wettelijke bepalingen.
Afvalstoffen die vallen onder de terugnameplicht verpakkingsafval kunnen ingezameld worden via een niet-gemeentelijke inzameling op voorwaarde dat de inzameling voldoet aan de geldende wettelijke bepalingen en georganiseerd wordt door de respectievelijke verpakkingsverantwoordelijke of beheerorganisme overeenkomstig de afgeleverde erkenning.
Afvalstoffen die vallen onder een andere vorm van uitgebreide producentenverantwoordelijkheid kunnen ingezameld worden via een niet-gemeentelijke inzameling op voorwaarde dat de inzameling voldoet aan de geldende wettelijke bepalingen conform artikel 3.3.6 van Vlarema.
Afvalstoffen die door de producent, tussenhandelaar of eindverkoper op vrijwillige basis teruggenomen worden kunnen ingezameld worden via een niet-gemeentelijke inzameling op voorwaarde dat de inzameling voldoet aan de geldende wettelijke bepalingen en hiervoor een toelating bekomen wordt door de opdrachthoudende vereniging Interrand.

Hoofdstuk 5 – Inzameling van afvalstoffen buiten de gemeentelijke inzameling
Artikel 25.
Inwoners die zich van grote hoeveelheden afvalstoffen willen ontdoen, kunnen hiervoor een afzetcontainer huren bij een geregistreerde inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar.
De inwoner die zich wil ontdoen van afvalstoffen via een afzetcontainer, op het openbaar domein, dient hiervoor steeds toelating te vragen aan de gemeente. Het is de inwoner zelf die deze toelating moet aanvragen. Bij zijn aanvraag vermeldt de inwoner uitdrukkelijk de locatie waar en de periode dat de afzetcontainer geplaatst wordt. De toelating kan gepaard gaan met een tijdelijk parkeerverbod.
De afzetcontainer op de openbare weg moet voorzien zijn van rode en witte strepen aan de voor- en achterkant en dit over minstens 1 vierkante meter per kant. Een verkeersbord met symbool D1 moet voorzien worden boven de afzetcontainer en een oranjegeel knipperlicht dient aangebracht te worden boven dit verkeersbord.
De toelating moet toegekend zijn, alvorens de afzetcontainer door de geregistreerde inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar mag geleverd worden. De termijnen van deze toelating moeten gerespecteerd worden. Indien de afzetcontainer niet is verwijderd tegen de dag zoals bepaald in de toelatingsbeslissing dan zal de gemeente de inwoner die de aanvraag heeft ingediend hiervoor verantwoordelijk stellen.
Het is verboden containers met bedrijfsafval (type rolcontainer 1.100 l) buiten te plaatsen op het openbaar domein, behalve ten vroegste om 19 uur de avond voor de voorziene ophaling. Na lediging moeten de inzamelcontainers dezelfde dag terug verwijderd worden van het openbaar domein.

Hoofdstuk 6 – Verbranden en sluikstorten van afvalstoffen
Artikel 26.   (artikel 2.6.1. Algemene politieverordening GAS)
Onverminderd de toepassing van andere wettelijke bepalingen is het verboden om afvalstoffen te verbranden, zowel in open lucht als in gebouwen.
Artikel 27.   (artikel 2.4.1. Algemene politieverordening GAS)
§1. Onverminderd de toepassing van andere wettelijke bepalingen is het verboden om het even welke afvalstof te sluikstorten. Onder sluikstorten wordt verstaan het achterlaten, opslaan of storten van om het even welke afvalstof op niet-reglementaire plaatsen, op niet-reglementaire tijdstippen of in niet-reglementaire recipiënten en elke handeling strijdig met dit reglement en andere toepasselijke wettelijke bepalingen.
§2. Het is verboden slijk, assen, huis-en straatvuil, afgewerkte olie, verfresten, stenen, cement, beton, mosselschelpen, frituurolie, frituurvet, andere voorwerpen of vloeistoffen, behalve onbezoedeld water, in rioolmonden en straatkolken te keren, te werpen of te gieten. Het niet-naleven van dit verbod wordt beschouwd als sluikstorten.
Onverminderd de mogelijkheid tot het opleggen van een administratieve boete van maximaal 350 euro, neemt de gemeente zich het recht om de opruimkosten op kosten en risico van de overtreder uit te voeren.
§3. Met het oog op thuiscomposteren is het voor particulieren toegestaan op eigen privéterrein een stapelplaats aan te leggen voor het composteren van eigen groente-, fruit- en tuinafval. Deze composteerruimte van minder dan 10 m³, niet zichtbaar van op straat, mag geen hinder veroorzaken voor de buurtbewoners.
§4. Een afwijking op het inwerpen en -gieten van stoffen in de rioolmonden en straatkolken wordt verleend aan opdrachten van de brandweer, voor het afspuiten van de rijbaan na calamiteiten, en de gemeentediensten voor de reinheid van de wegen.

Hoofdstuk 7 – Strafbepalingen

Artikel 28.
Volgende afval gerelateerde kleine vormen van overlast worden bestraft met een gemeentelijke administratieve sanctie overeenkomstig artikel 119bis van de Gemeentewet, voor zover de wetten, besluiten, decreten, algemene en provinciale reglementen of verordeningen niet in andere straffen voorzien:
- het inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen in strijd met het politiereglement;
- het achterlaten van zwerfvuil (o.a. sigarettenpeuken, kauwgom, blikjes, wikkels en andere lege verpakkingen);
- het achterlaten van sluikstort;
- het aanbieden van afvalstoffen bij een gemeentelijke inzameling op een wijze die niet overeenstemt met de bepalingen van dit reglement;
- het niet naleven van het verbod om reclamedrukwerk, reclamekaartjes en regionale pers te bedelen in leegstaande panden of brievenbussen met een ja/neen- of neen/neen-sticker of op het openbaar domein of achter te laten op geparkeerde wagens;
- het niet plaatsen van de nodige inzamelrecipiënten door verkooppunten voor drank en voeding bestemd voor onmiddellijke consumptie;
- het niet opruimen van hondenpoep of uitwerpselen van dieren.
Artikel 29.
Wanneer een overtreding van een bepaling van dit afvalreglement is begaan door een gebruiker van een motorvoertuig, wordt bij afwezigheid van de bestuurder de administratieve geldboete ten laste gelegd van de houder van de kentekenplaat van het voertuig. De houder van de kentekenplaat mag met alle middelen aantonen wie op het ogenblik van de feiten met het voertuig reed. Zo de door de houder van de kentekenplaat aangeduide persoon de inbreuk niet weerlegt of ontkent, wordt de administratieve geldboete hem ten laste gelegd.
Artikel 30.
Alle andere overtredingen op de bepalingen van dit reglement worden bestraft met politiestraffen, voor zover wetten, decreten, algemene of provinciale verordeningen op dit vlak geen andere straffen voorzien.
Voor vaststellingen van alle inbreuken waarvoor de GAS-vaststellers niet bevoegd zijn, zullen alle nuttige inlichtingen hierover aan de politie overgemaakt worden.

Hoofdstuk 8 – Slotbepalingen
Artikel 31.
Dit reglement zal bekendgemaakt worden overeenkomstig de artikelen 286, 287 en 288 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Artikel 32.
Een afschrift van dit reglement wordt conform artikel 119 van de Nieuwe Gemeentewet dadelijk toegezonden aan de deputatie, aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en aan die van de politierechtbank. Ter kennisgeving zal eveneens een afschrift worden toegezonden aan het intergemeentelijk samenwerkingsverband en de OVAM.
Artikel 33.
Het gemeentelijk reglement op het ophalen van afval en het gebruik van het recyclagepark, goedgekeurd door de gemeenteraad op 30 juni 2020, wordt opgeheven op 1 januari 2025.
Artikel 34.
Dit reglement treedt in werking op 1 januari 2025.