De raad keurt de notulen goed.
Artikel 32 en 33 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad.
Art. 32, §1. - De notulen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.
Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk raadslid of hij/zij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield.
§ 2. - Het zittingsverslag wordt vervangen door een audio-opname van de openbare zitting van de gemeenteraad. Deze audio-opname wordt op de webstek van de gemeente gepubliceerd.
§ 3. - Als de gemeenteraad een aangelegenheid overeenkomstig artikel 4, §2 en artikel 5 van dit reglement in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen audio-opname gemaakt.
Art. 33, § 1. - De notulen van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig de bepalingen van artikel 277 en 278 van het decreet over het lokaal bestuur.
§ 2. - De notulen van de vorige vergadering zijn, behalve in spoedeisende gevallen, ten minste acht dagen voor de vergadering ter beschikking via het intranet.
§ 3. - Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt, worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur ondertekend. In het geval de gemeenteraad bij spoedeisendheid werd samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.
§ 4. - Zo dikwijls de gemeenteraad het gewenst acht, worden de notulen geheel of gedeeltelijk tijdens de vergadering opgemaakt en door algemeen directeur en de meerderheid van de aanwezige raadsleden ondertekend.
De notulen van de vergadering lagen acht dagen vóór de vergadering ter beschikking van de gemeenteraad.
Elk raadslid heeft het recht opmerkingen te maken omtrent de redactie van deze notulen.
Er werden geen op- of aanmerkingen geformuleerd.
Enig artikel. De raad keurt de notulen goed van de gemeenteraad van 2 juni 2022.
De raad keurt de deontologische code voor de mandatarissen goed.
Iedere raad moet een deontologische code aannemen
Artikel 39 en 74 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
de raden nemen een deontologische code aan
Deze code vormt het geheel van beginselen, gedragsregels en gebruiken die de mandatarissen als leidraad hanteren bij de dienstverlening aan de burger. Door de integratie van OCMW en gemeente wordt een deontologische code opgesteld voor zowel mandatarissen van gemeente, OCMW als Bexit.
Er werd een ontwerp van deontologische code opgemaakt op basis van het model van VVSG. Dit ontwerp werd overgemaakt aan de voorzitter van de raad die de code meermaals heeft besproken op een overleg met de fractievoorzitters. Het managementteam heeft een positief advies verleend over de deontologische code.
Enig artikel. De raad keurt de deontologische code voor de mandatarissen goed.
De raad neemt kennis van het jaarrapport.
De verplichting voor lokale besturen om te rapporteren aan de raad over het thema organisatiebeheersing 2021 voor uiterlijk 30 juni 2022.
Artikelen 217-219 Decreet Lokaal Bestuur
De gemeente- en de OCMW-raad keurden het algemeen kader goed tijdens de zitting van 28 april 2020. De startnota en het algemeen kader werden vertaald naar een concrete en duurzame aanpak voor de opmaak van een organisatiebeheersingssysteem. Een voorstel voor de opmaak van een organisatiebeheersingssysteem werd vastgesteld door de algemeen directeur in overleg met de leden van het managementteam tijdens de vergadering van 6 oktober 2021. Vervolgens werd het organisatiebreed uitbouwen en inbedden van het thema organisatiebeheersing opgestart door de trajectverantwoordelijke in het najaar van 2021. De algemeen directeur rapporteert jaarlijks uiterlijk voor 30 juni van het daaropvolgende werkjaar aan het college, het vast bureau en de raad. Het jaarrapport werd toegevoegd als bijlage.
Enig artikel. De raad neemt kennis van het jaarrapport organisatiebeheersing 2021.
De raad keurt het budget goed.
Het gemeentebestuur heeft een jaarlijks budget voor de subsidiëring van ontwikkelingsprojecten in het Zuiden en lokale activiteiten voor communicatie, educatie en sensibilisatie rond internationale samenwerking.
- Collegebesluit van 3 maart 2008 over de goedkeuring van de subsidiecriteria voor gemeentelijke steunverlening voor lokale initiatieven inzake ontwikkelingseducatie en -sensibilisatie, voor projecten van ontwikkelingssamenwerking en voor logistieke ondersteuning van initiatieven in het Noorden, goedgekeurd door de algemene vergadering van de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking van 21 februari 2008
- Collegebesluit van 6 december 2010 over de goedkeuring van de herziening van het subsidiereglement goedgekeurd door de algemene vergadering van de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking van 2 december 2010
- Raadsbesluit van 23 december 2010 over de wijziging van de statuten van de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking
- Collegebesluit van 7 juni 2022 over de kennisname van het advies over de subsidies voor internationale samenwerking van 2022 goedgekeurd door de algemene vergadering van de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking op 31 mei 2022.
- Het gemeentebestuur neemt in een geglobaliseerde wereld zijn verantwoordelijkheid op voor internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling van de landen in het Zuiden
- Er werd een oproep gedaan om uiterlijk 31 maart 2022 aanvragen in te dienen voor gemeentelijke subsidiëring van ontwikkelingsprojecten in het Zuiden en lokale activiteiten voor communicatie, educatie en sensibilisatie rond internationale samenwerking in Infotervuren, op de gemeentelijke site, op de elektronische infoborden en via mailing in februari 2022. Er werden acht aanvragen ingediend voor initiatieven in het Zuiden. Van de acht aanvragen hebben zeven betrekking op projecten onder de 4de pijler en één aanvraag betreft een project onder de 3de pijler. Er was één aanvraag voor sensibiliserende activiteiten in Tervuren. Een aanvraag voor een rugzakproject was niet ontvankelijk omdat ze niet werd ingediend of gesteund door een lid van de GROS
- De berekening van de subsidiebedragen steunt op de methode goedgekeurd door het besluit van het college van 6 december 2010 over de goedkeuring van de herziening van het subsidiereglement goedgekeurd door de algemene vergadering van de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking van 2 december 2010.
Voor de verdeling van het beschikbare subsidiebedrag werd de volgende verdeelsleutel bepaald:
* maximum 5% voor eigen initiatieven van het GROS-bestuur
* maximum 5 x 250 euro voor 'rugzakprojecten'
* projectsubsidie aan 11.11.11 van 0,25 euro per inwoner
* maximum 20% voor het subsidiëren van educatieve en sensibiliserende projecten in Tervuren
* minimum 75% van het beschikbare bedrag om initiatieven of projecten te steunen in ontwikkelingslanden: met evenredige verdeling over 4de en 3de pijler subsidieaanvragen en waarbij alle dossiers getoetst werden aan een reeks specifieke criteria ('educatie', 'rugzak', '4de pijler', '3de pijler'): het uiteindelijke beoordelingscijfer is bepalend voor de verdeelsleutel van de toe te kennen subsidiebedragen
- Op 27 april 2022 besprak de raad van bestuur van de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking de subsidieaanvragen en stelde een advies op.
- De algemene vergadering van de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking keurde op 31 mei 2022 het advies goed over de verdeling van het budget van 2022 voor financiële steun aan ontwikkelingsprojecten in het Zuiden en lokale activiteiten voor communicatie, educatie en sensibilisatie rond internationale samenwerking.
In het beleids- en beheersplan van het gemeentebestuur is onder jaarbudgetrekening 2022/GBB/0160-00/6493000/GEMEENTE/IZ/IP-GEEN een bedrag van 30.327 euro voorzien om dergelijke initiatieven te steunen.
Enig artikel. De raad beslist om het subsidiebedrag van 30.327 euro als volgt te verdelen volgens het advies van de GROS.
A. Eigen middelen - GROS initiatieven
Het bestuur van de GROS zal dit jaar de mogelijke 5% van de toegemeten middelen voor eigen initiatieven niet gebruiken, maar het bedrag toevoegen aan de subsidies voor de projecten. Het bestuur kan voor de activiteiten die het zelf organiseert, gebruik maken van werkingskosten met een maximum van 1.000 euro.
B. Subsidie 11.11.11
Rekening houdend met het aantal inwoners wordt 5.727 euro toegekend aan 11.11.11. Dit bedrag werd afgerond om overzichtelijke bedragen voor projectsteun te bekomen.
C. Subsidies voor activiteiten in Tervuren gericht op informatieverstrekking, educatie en sensibilisatie rond de problematiek van ontwikkelingssamenwerking, mensenrechten, vluchtelingen en intercultureel samenleven:
1. Stuurgroep Sociale Kerstmarkt Tervuren: 700 euro
D. Subsidies aan projecten in ontwikkelingslanden:
Vierde pijler projecten:
1. Teriya (Mali): 3.800 euro
2. Dimbalma (Gambia): 3.800 euro
3. Les Cajoutiers (Senegal): 3.800 euro
4. Mutoto (D.R. Congo): 3.800 euro
5. SOID (Cambodja): 1.850 euro
6. Thari Trust (Lesotho): 1.850 euro
7. Mabuhay (Filipijnen): 1.200 euro
Derde pijler projecten:
1. Broederlijk Delen Werkgroep Recht-op (Colombia): 3.800 euro.
De raad beslist om dit agendapunt te verdagen naar een extra zitting in de zomervakantie.
De ontwikkelaar is gestart met de verkoop van de appartementen en de onderhandse verkoopovereenkomsten kunnen ondertekend worden.
- Decreet lokaal bestuur, artikel 23: Een punt dat niet op de agenda voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen. Tot spoedbehandeling kan alleen worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.
De onderhandse verkoopovereenkomsten kunnen pas ondertekend worden nadat de basisakte werd goedgekeurd. De goedkeuring van zowel de onderhandse verkoopovereenkomst als de basisakte behoort tot de bevoegdheid van de raad. De ontwerpen van basisakte, verkoopovereenkomst en bijhorende dossierstukken werden aan het bestuur bezorgd nà de vaststelling van de agenda van deze zitting door de voorzitter van de raad. Bij een gewone agendering van dit agendapunt zou de raad zich, omwille van de vakantieperiode, pas einde augustus kunnen uitspreken. Dit zorgt er niet enkel voor dat de gemeente de vooropgestelde timing zoals afgesproken met de ontwikkelaar niet zou kunnen nakomen, maar heeft vooral nadelige gevolgen voor de kandidaat-kopers. In het belang van de kandidaat-kopers wordt de raad verzocht dit punt bij hoogdringendheid aan de agenda van de raad van 30 juni te willen toevoegen.
Toevoeging hoogdringend punt:
Met 18 stemmen voor (Hugo Vankelecom, Marc Charlier, Bram Peters, Kristina Eyskens, Werner Aerts, Sofie Lombaert, Christine Tinlot, Lut Kint, Monica Bruylandt-Van de Velde, Mario Van Rossum, Mark Van Roy, Dirk De Vos, Robert Steuts, Omer Graulus, Sebastiaan Coudré, Elmo Peeters, Yvette Schepers, Kelly Merckx), 4 stemmen tegen (Geoffroy de Schaetzen, Serge Liesenborghs, Geoffroy de Visscher, Nadine Gabet), 3 onthoudingen (Willy Roeykens, Bram Bartholomees, Thomas Geyns)
De voorzitter schorst om 20.20 uur de zitting en heropent om 20.25 uur de zitting.
Enig artikel. De raad beslist om dit agendapunt te verdagen naar een extra zitting in de zomervakantie.
De raad stelt de jaarrekening 2021 vast.
De jaarrekening wordt vastgesteld voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft.
Artikel 41, 3° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De raad is bevoegd voor het vaststellen van de beleidsrapporten.
Artikel 260 en volgende van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Deze bepalingen handelen over de jaarrekening.
Besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen
Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 over de beleids- en beheerscyclus.
In de laatste besluiten worden de nadere regels bepaald hoe de financiële stromen boekhoudkundig moeten worden geregistreerd en in de jaarrekening moeten worden opgenomen.
Jaarlijks wordt de jaarrekening vóór 30 juni van het boekjaar volgend op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft door de bevoegde raad vastgesteld.
De jaarrekening bestaat uit een beleidsevaluatie, een financiële nota en een toelichting.
De beleidsevaluatie geeft het beleid weer dat de gemeente gedurende het boekjaar heeft gevoerd en evalueert de beleidsdoelstellingen en de mate waarin ze zijn bereikt.
De financiële nota geeft de financiële gevolgen van het gevoerde beleid weer.
De toelichting bevat alle informatie over de verrichtingen in het ontwerp van jaarrekening die relevant is voor de raadsleden om met kennis van zaken een beslissing te kunnen nemen. Ze bevat minstens informatie over de schulden en de financiële risico's.
Het overzicht van de beleidsdoelstellingen en het overzicht van de toegestane werkings- en investeringssubsidies zitten in de bundel van de jaarrekening. Het overzicht van de beleidsvelden per beleidsdomein, de omgevingsanalyse en het organogram zijn te raadplegen in het meerjarenplan en de aanpassing ervan op de website van Tervuren.
In bijlage is tevens een overzicht van de opbrengst per belastingsoort opgenomen.
De jaarrekening werd technisch toegelicht op de gemeenteraadscommissie van 23 juni 2022.
Enig artikel. De raad stelt de jaarrekening 2021 vast.
De raad keurt de jaarrekening 2021 goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt op 30 juni 2022 de jaarrekening 2021 van het OCMW Tervuren vast.
Artikel 41, tweede lid, 3° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.
De jaarrekening van het OCMW wordt door de raad voor maatschappelijk welzijn vastgesteld voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft. De jaarrekening 2021 van het OCMW wordt aan de gemeenteraad ter goedkeuring voorgelegd.
Door de goedkeuring stelt de gemeenteraad de geïntegreerde jaarrekening van het lokaal bestuur Tervuren vast.
Enig artikel. De raad keurt de jaarrekening 2021 van het OCMW Tervuren goed.
De raad keurt de NBB-jaarrekening 2021 van Bexit goed.
De raad van bestuur van Bexit stelt op 30 juni 2022 de jaarrekening 2021 van het autonoom gemeentebedrijf Bexit vast.
Artikel 242, eerste lid en artikel 243, §1, van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Artikel 92 van het Wetboek van Vennootschappen
Artikel 16, §3 van de beheersovereenkomst van 28 mei 2019 tussen de gemeente Tervuren en het autonoom gemeentebedrijf Bexit
De jaarrekening 2021 van Bexit werd door de raad van bestuur vastgesteld op 30 juni 2022.
Voor wat de jaarrekening volgens het wetboek van vennootschappen betreft (NBB-jaarrekening en terug te vinden in deel 2 van de jaarrekening 2021 in bijlage) dienen de bestuurders de jaarrekening op te maken en ter goedkeuring voor te leggen aan de algemene vergadering. Aangezien de gemeenteraad fungeert als algemene vergadering moet de gemeenteraad de door de raad van bestuur vastgestelde NBB-jaarrekening goedkeuren.
Overeenkomstig artikel 14,§ 2 van de beheersovereenkomst wordt het toezicht op de financiële toestand en op de jaarrekeningen van het AGB opgedragen aan een bedrijfsrevisor. De conclusies van de bedrijfsrevisor zijn terug te vinden in het commissarisverslag van 23 juni 2022.
Enig artikel. De raad, in hoedanigheid van de algemene vergadering van het autonoom gemeentebedrijf Bexit, keurt de NBB-jaarrekening 2021, zoals in bijlage gevoegd, goed.
De raad brengt een positief advies uit.
Jaarrekening voor het dienstjaar 2021 van de kerkfabriek Sint-Paulus Vossem.
- Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, artikel 54 tot en met 56.
- Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten.
- Het ministerieel besluit van 27 november 2006 tot vaststelling van de modellen van de boekhouding van de besturen van de erediensten.
De kerkraad van 22 februari 2022 keurde de rekening 2021 goed. Het Centraal Kerkbestuur Tervuren bezorgde ons de jaarrekening op 7 juni 2022.
Het financieel gedeelte van de jaarrekening 2021 sloot als volgt af:
Exploitatie | Investeringen | |
Ontvangsten | EUR 4.700,83 | EUR 1.551,57 |
Uitgaven | EUR 15.987,86 | EUR 3.771,57 |
Overboekingen | EUR -1.110,00 | EUR 1.110,00 |
|
|
|
= Saldo eigen boekjaar | EUR -12.397,03 | EUR -1.110,00 |
Overschot/tekort vorig jaar | EUR 8.978,54 | EUR 1.110,00 |
Toelage gemeente | EUR 8.016,00 | |
|
|
|
= Overschot/tekort | EUR 4.597,51 | EUR 0,00 |
De kerkfabriek voerde een aantal verschuivingen uit tijdens het boekjaar 2021. Ondanks deze verschuivingen is er een tekort op de MAR 23 Privaat patrimonium van 266,46 euro. Hiervoor werd geen budgetwijziging aangevraagd.
Artikel 1. De raad brengt een positief advies uit over de jaarrekening 2021 van de kerkfabriek Sint-Paulus Vossem.
Artikel 2. Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant.
De raad brengt een positief advies uit.
Jaarrekening voor het dienstjaar 2021 van de kerkfabriek Sint-Jozef Moorsel.
- Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, artikel 54 tot en met 56.
- Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten.
- Het ministerieel besluit van 27 november 2006 tot vaststelling van de modellen van de boekhouding van de besturen van de erediensten.
De kerkraad van 28 februari 2022 keurde de jaarrekening 2021 goed. Het Centraal Kerkbestuur Tervuren bezorgde ons de jaarrekening op 7 juni 2022.
Het financieel gedeelte van de jaarrekening 2021 sloot als volgt af:
Exploitatie | Investeringen | |
Ontvangsten | EUR 26.810,24 | EUR 25.623,17 |
Uitgaven | EUR 16.868,78 | EUR 0,00 |
Overboekingen | EUR -4.480,00 | EUR 4.480,00 |
|
|
|
= Saldo eigen boekjaar | EUR 5.461,46 | EUR 30.103,17 |
Overschot/tekort vorig jaar | EUR 58.277,91 | EUR 3.329,00 |
Toelage gemeente | EUR 0,00 | |
|
|
|
= Overschot/tekort | EUR 63.739,37 | EUR 33.432,17 |
De kerkfabriek voerde een aantal interne verschuivingen van budgetten uit in 2021, maar heeft ondanks deze verschuivingen een tekort op de MAR 21 Gebouwen van de eredienst van 1.235,15 euro en op MAR 23 Privaat patrimonium van 131,38 euro. Hiervoor werd in de loop van het boekjaar 2021 geen budgetwijziging aangevraagd. De kerkfabriek heeft wel een verklaring gegeven voor het tekort in de aanvullende nota.
Artikel 1. De raad brengt een positief advies uit over de jaarrekening 2021 van de kerkfabriek Sint-Jozef Moorsel.
Artikel 2. Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant.
De raad brengt een positief advies uit.
Jaarrekening voor het dienstjaar 2021 van de kerkfabriek Sint-Katharina Duisburg.
- Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, artikel 54 tot en met 56.
- Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten.
- Het ministerieel besluit van 27 november 2006 tot vaststelling van de modellen van de boekhouding van de besturen van de erediensten.
De kerkraad van 8 februari 2022 keurde de rekening 2021 goed. Het Centraal Kerkbestuur Tervuren bezorgde ons de jaarrekening op 7 juni 2022.
Het financieel gedeelte van de jaarrekening 2021 sloot als volgt af:
Exploitatie | Investeringen | |
Ontvangsten | EUR 5.037,49 | EUR 4862,72 |
Uitgaven | EUR 23.758,59 | EUR 0,00 |
|
|
|
= Saldo eigen boekjaar | EUR -18.721,10 | EUR 4.862,72 |
Overschot/tekort vorig jaar | EUR 13.774,80 | EUR -4.862,72 |
Toelage gemeente | EUR 24.329,00 | |
|
|
|
= Overschot/tekort | EUR 19.382,70 | EUR 0,00 |
De kerkfabriek heeft een tekort op de MAR 25 Financiering van 200 euro. Hiervoor werd in de loop van het boekjaar 2021 geen budgetwijziging gevraagd.
Artikel 1. De raad brengt een positief advies uit over de jaarrekening 2021 van de kerkfabriek Sint-Katharina Duisburg.
Artikel 2. Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant.
De raad brengt een positief advies uit.
Jaarrekening voor het dienstjaar 2021 van de kerkfabriek Sint-Jan Evangelist Tervuren.
- Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, artikel 54 tot en met 56.
- Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten.
- Het ministerieel besluit van 27 november 2006 tot vaststelling van de modellen van de boekhouding van de besturen van de erediensten.
De kerkraad van 30 april 2022 keurde de rekening 2021 goed. Het Centraal Kerkbestuur Tervuren bezorgde ons de jaarrekening op 7 juni 2022.
Het financieel gedeelte van de jaarrekening 2021 sloot als volgt af:
Exploitatie | Investeringen | |
Ontvangsten | EUR 152.627,08 | EUR 0,00 |
Uitgaven | EUR 106.944,71 |
EUR 51.564,47 |
Overboekingen | EUR -30.000,00 | EUR 30.000,00 |
|
|
|
= Saldo eigen boekjaar | EUR 15.682,37 | EUR -21.564,47 |
Overschot/tekort vorig jaar | EUR 164.877,67 | EUR -91.984,22 |
Toelage gemeente | EUR 0,00 | |
|
|
|
= Overschot/tekort | EUR 180.560,04 | EUR -113.548,69 |
Het document geeft een vertekend beeld wat de vergelijking met het budget 2021 betreft. Volgens het document van de interne kredietaanpassing 2021 is het uitgangspunt de budgetwijziging zoals goedgekeurd door de kerkraad van 31 december 2021. Deze budgetwijziging is nooit door het Centraal Kerkbestuur Tervuren ingediend wegens niet volledig en bijgevolg ook niet door de gemeenteraad goedgekeurd.
De kerkfabriek heeft bepaalde interne verschuivingen doorgevoerd, maar heeft ondanks deze verschuivingen tekorten op de MAR 22 Bestuur van de eredienst van 1.152,62 euro. De investeringen op MAR 43 Privaat patrimonium waren niet volledig gebudgetteerd. Er is een overschrijding met 21.564,47 euro. Tijdens het boekjaar 2021 werd geen budgetwijziging aangevraagd.
De kerkfabriek wordt verzocht het tekort op de investeringen aan te passen met de eerstvolgende budgetwijziging.
Artikel 1. De raad brengt een positief advies uit over de jaarrekening 2021 van de kerkfabriek Sint-Jan Evangelist Tervuren.
Artikel 2. Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant.
De raad keurt de selectieleidraad, het bestek, de gunningswijze en de raming goed.
De huidige veegmachine is 7 jaar oud en er komen veel kosten aan. Deze moet voor einde 2023 vervangen worden.
- Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
- De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
- Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
- Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
- De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
- De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 38, § 1, 1° c) (voorafgaande onderhandelingen noodzakelijk wegens specifieke omstandigheden).
- Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
- Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
In het kader van de opdracht “Aankoop van een compacte en wendbare straatveegmachine 4 à 5m³, incl. onderhoudscontract” werd een selectieleidraad en bestek met nr. WEB 2022/792 opgesteld door de dienst overheidsopdrachten en patrimoniumbeheer in samenwerking met de dienst ruimte - WEB.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de mededingingsprocedure met onderhandeling (2-fasige procedure).
Deze raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking.
De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 327.066,12 euro excl. btw of 395.750,01 euro incl. 21% btw en is als volgt verdeeld:
- aankoop veegwagen: 252.066,12 euro excl. btw of 305.000,01 euro incl. 21% btw, voorzien op budgetartikel 2023/GBB/0200-03/2430100/GEMEENTE/RUIMTE/IP-GEEN;
- onderhoudscontract voor een periode van 5 jaar: 75.000,00 euro excl. btw (15.000,00 euro per jaar) of 90.750,00 euro incl. 21% btw, voorzien op budgetartikel 2023/GBB/0200-03/6160300/GEMEENTE/RUIMTE/IP-GEEN en volgende jaren.
De btw bedraagt 21% en is niet recupereerbaar. Er is geen medecontractant van toepassing.
Artikel 1. De raad keurt de selectieleidraad, het bestek met nr. WEB 2022/792 en de raming voor de opdracht “Aankoop van een compacte en wendbare straatveegmachine 4 à 5m³, incl. onderhoudscontract”, opgesteld door de dienst overheidsopdrachten en patrimoniumbeheer in samenwerking met de dienst ruimte - WEB goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 327.066,12 euro exclusief btw of 395.750,01 euro inclusief 21% btw.
Artikel 2. Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de mededingingsprocedure met onderhandeling.
Artikel 3. De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.
De raad keurt de erfpachtovereenkomst goed.
De notaris bezorgt het ontwerp van akte.
- Artikel 41, 2e lid, 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.
- Beslissing van het college van 28 maart 2022
Principieel akkoord betreffende het afsluiten van een erfpachtovereenkomst met de Koninklijke Schenking in verband met de terreinen aan de Berg van Termunt
De huurovereenkomst met recht van opstal voor de gronden en voetbalinfrastructuur op de Berg van Termunt met de Koninklijke Schenking loopt af in 2035. De gemeente voorziet om belangrijke investeringswerken te doen aan de sportinfrastructuur in de loop van het jaar 2023. Aangezien de afschrijvingstermijn van deze werken loopt tot na 2035, is het wenselijk om de overeenkomst met betrekking tot deze gronden met de Koninklijke Schenking te verlengen.
Dit is besproken met de Koninklijke Schenking. Beide partijen zijn van mening dat het beter is om van deze gelegenheid gebruik te maken om de bestaande overeenkomst te vervangen door een erfpachtovereenkomst.
Het betreft de volgende kadastrale percelen: 2e afdeling sectie K, nummers 125BP0000, 128BP0000, 137DP0000, 137GP0000, 137HP0000, 137MP0000, 137NP0000, 137PP0000, 138BP0000, 153AP0000, 155GP0000 en 156AP0000, met een oppervlakte van 10 hectare 43 are 61 centiare.
De erfpacht wordt afgesloten voor een termijn van 66 jaren.
Er wordt afgestapt van de huurvergoeding en de gronden worden zonder canon in erfpacht genomen.
De gemeente heeft het recht om de bestaande gebouwen geheel of gedeeltelijk te behouden of weg te ruimen. Wijzigingen, verbouwingen en nieuwbouw dienen vooraf de schriftelijke instemming van de Koninklijke Schenking te bekomen. Op het einde van de overeenkomst wordt de Koninklijke Schenking eigenaar van de infrastructuur die de gemeente op de gronden heeft geplaatst. Ze dient hiervoor geen vergoeding te betalen.
De gemeente heeft het recht om een opstalrecht te verlenen aan het autonoom gemeentebedrijf Bexit. De gemeente of desgevallend Bexit heeft het recht om gebruiksovereenkomsten af te sluiten met een voetbalclub bij voorbeeld.
De beheerraad van de Koninklijke Schenking heeft de overeenkomst goedgekeurd, onder voorbehoud van de voorafgaandelijke goedkeuring door de minister van Financiën. Deze laatste heeft wel al zijn voorafgaandelijke goedkeuring aan de erfpachtovereenkomst gegeven.
De notariskosten die gepaard gaan met de erfpacht zijn ten laste van de gemeente, worden geraamd op 2.000 euro en zullen geboekt worden op budgetartikel 2022/GBB/0050-00/2600200/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN.
Gunstig visum VSM/2022/123 van Financieel advies van 15 juni 2022
Enig artikel. De raad keurt de bijgevoegde erfpachtovereenkomst, integraal deel uitmakend van dit besluit, goed. De erfpachtovereenkomst vervangt de huurovereenkomst met de Koninklijke Schenking voor de terreinen aan de Berg van Termunt en zal voor een termijn van 66 jaren worden afgesloten.
De raad keurt de overdracht goed.
E-mail van de notaris van 13 juni 2022 met het ontwerp van akte voor de grondoverdracht.
- Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De bevoegdheden van de gemeenteraad
- De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen
- Principebeslissing van het college van 7 februari 2022
De heer Sterckx laat weten dat bij het overlijden van zijn vader aan het licht is gekomen dat een stukje Zuerbergstraat niet is overgedragen naar het openbaar domein en nog op naam staat van zijn vader bij het kadaster. Het betreft perceel gekadastreerd 4de afdeling, sectie A, nummer 128h2. De notaris raadt aan om dit te regulariseren.
De kosten om de kosteloze overdracht van het perceel grond gekadastreerd 4de afdeling, sectie A, nummer 128h2 administratief te regelen worden geraamd op 2.000 euro en zullen worden geboekt op artikel 2022/GBB/0050-00/2600200/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN.
Enig artikel. De raad keurt het ontwerp van akte, dat integraal deel uitmaakt van dit besluit, goed voor een gratis grondafstand van het kadastraal perceel 4e afdeling sectie A nummer 128h2 (2a35ca), van de familie Sterckx aan de gemeente om deze op te nemen in het openbaar domein.
De raad keurt het addendum goed.
Agodi, het agentschap voor onderwijsdiensten, heeft een éénmalige toelage ter beschikking gesteld voor de uitbreiding van ICT-apparatuur en -infrastructuur voor het onderwijzend personeel. Deze maatregel wordt genomen in uitvoering van CAO XII.
Artikel 5, 11° en artikel 51, eerste lid van het decreet rechtspositie personeelsleden gesubsidieerd onderwijs van 27 maart 1991.
- Artikel 142, eerste lid van het Decreet van 8 mei 2009 betreffende de kwaliteit van het onderwijs.
- Besluit van de Vlaamse Regering houdende codificatie betreffende het secundair onderwijs - Codex Secundair Onderwijs
- Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van maatregelen uit CAO V voor de basiseducatie, CAO VI voor het hoger onderwijs en CAO XII voor de andere onderwijsniveaus die uitwerking hebben op 1 september 2021 en 1 januari 2022
- CAO XII van 10 september 2021
In het kader van CAO XII zijn middelen voorzien voor ICT-materiaal voor leerkrachten. Deze toelage werd toegekend op 22 december 2021. Gito Tervuren ontving €38.844,36 van de overheid voor de aanschaf van ICT-materiaal voor het personeel. Na een enquête bij het personeel werd voor 2 types toestellen gekozen (Dell 3420 i5 1135G7 - 256GB SSD - FHD = 27 toestellen, aankoopprijs incl. btw €730.75 en HP Probook 435x360 - Ryzen 3 5400u - 8GB - 256GB SSD - Pen= 30 toestellen, aankoopprijs incl. btw €864.22). De totale investering bedraagt €45.656,85; de subsidie wordt aangevuld met +/- €6.800 uit het jaarbudget ICT 2022., inclusief een 4 jarige garantieovereenkomst.
Voor het ter beschikking stellen van deze toestellen aan het personeel wordt een addendum aan het arbeidsreglement toegevoegd, waarin de wederzijdse rechten en plichten vermeld staan. De ICT-apparatuur blijft eigendom van de school en kan door het personeelslid enkel voor professioneel gebruik ingezet worden.
Er werd een protocol van akkoord over dit addendum afgesloten met de vakbonden tijdens het ABOC op datum van 30 mei 2022.
Enig artikel. De raad keurt het addendum arbeidsovereenkomst ICT-apparatuur personeel goed.
De raad keurt het sociaal woonbeleidsconvenant goed.
Brief van 16 februari 2022 de Vlaamse regering om een sociaal woonbeleidsconvenant af te sluiten voor de periode van 3 jaar ingaande op 1 maart 2022 als garantie op Vlaamse financiering voor deze 25 bijkomende sociale huurwoningen.
- Artikels 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 27 december 2017 over de bevoegdheden van de gemeenteraad
- Op 27 maart 2009 bekrachtigde de Vlaamse Regering het Decreet Grond- en pandenbeleid dat op 1 september 2009 in werking trad.
- Het collegebesluit van 5 oktober 2020 over de goedkeuring van het plan van aanpak in het kader van de voortgangstoets 2020.
- Artikel 2.23 § 1 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 regelt het gemeentelijk objectief voor sociale huurwoningen. Dit artikel geeft aan hoe het gewestelijke objectief van 50.000 bijkomende sociale huurwoningen wordt verdeeld.
Het decreet verdeelt - via de reguliere inspanning 2009-2025 en de specifieke inhaalbeweging 2013-2025, 35.233 sociale huurwoningen tot op het niveau van de Vlaamse gemeenten. De overige 14.767 woningen kunnen worden ingevuld via de sociaal woonbeleidsconvenanten en door bijkomende inhuurnames van sociale verhuurkantoren in gemeenten die hun bindend sociaal objectief bereikt hebben.
Het sociaal woonbeleidsconvenant bevat het aantal sociale huurwoningen in de gemeente boven op het bindend sociaal objectief waarvan de realisatie de komende 3 jaar kan opstarten ongeacht de financieringswijze. Het aantal woningen in het convenant is gebaseerd op de projecten die effectief in de pijplijn zitten en in principe minstens een schetsontwerp hebben en niet op de projectenlijst staan. Binnen het toegekende aantal bijkomende woningen kan de gemeente later zelf keuzes maken. Dit versterkt de gemeentelijke regisseursrol op het vlak van het lokaal sociaal woonbeleid en biedt de gemeente de mogelijkheid in te spelen op opportuniteiten die zich kunnen aanbieden tijdens de looptijd van het convenant.
Tervuren kreeg een Bindend Sociaal Objectief opgelegd van 144 bijkomende woningen tussen 2008 en 2025. Op dit moment zijn er hiervan 109 gerealiseerd, gelegen op de sites Lindenhof, Vande Velde en Lempereur. Er staan 36 sociale huurwoningen op de planning voor de Kleine Ham. Hiermee zal het Bindend Sociaal Objectief bereikt worden.
De gemeente wil de mogelijkheid behouden om meer sociale woningen te realiseren om zo tegemoet te komen aan de grote nood gezien de lange wachtlijsten van de kandidaat-huurders.
Een toekomstig project situeert zich in de mogelijke sloop en heropbouw van een gedeelte van de wijk Ravenstein. De heropbouw kan door een andere inplanting 20 extra sociale huurwoningen opleveren. Verder is er altijd groei mogelijk van het aantal inhuurnames van het Sociaal Verhuurkantoor.
Enig artikel. De raad keurt overeenkomst voor de afsluiting van een convenant voor de periode van 3 jaar ingaande op 1 maart 2022 met de Vlaamse Regering als garantie op financiering voor 25 bijkomende sociale huurwoningen goed.
De raad keurt de straatnaamgeving definitief goed.
Het creëren van een nieuwe wegenis op de site KMO-zone Keiberg.
- Artikels 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 27 december 2017 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.
- Artikels 326 tot en met 335 van het decreet lokaal bestuur van 27 december 2017 over het bestuurlijk toezicht.
- Decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen, dat de bevoegdheden, voorwaarden en procedures voor de naamgeving van openbare wegen en pleinen bepaalt.
- Artikel 8 van het Gemeentewegendecreet van 3 mei 2019 stelt dat niemand een gemeenteweg kan aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad.
- De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.
- Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.
- De bepalingen van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het Omgevingsdecreet, de Vlaremwetgeving, het Handhavingsdecreet en de uitvoeringsbesluiten.
De gemeenteraad keurde in zitting van 31 maart 2022 de volgende nieuwe straatnaam principieel goed:
- Jenne Boisschotstraat
Het openbaar onderzoek vond plaats van 7 april 2022 tot en met 6 mei 2022.
Er werden geen bezwaarschriften ingediend.
Enig artikel. De raad keurt de straatnaamgeving voor de site KMO-zone Keiberg definitief goed als volgt: Jenne Boisschotstraat.
De raad keurt de beslissing over het wegentracé met kosteloze overname ingevolge de aanvraag tot omgevingsvergunning 2022/00016 voor het verkavelen van gronden en het voorzien van een nieuwe wegenis niet goed.
Digitale aanvraag tot omgevingsvergunning met wegenaanleg.
- Artikels 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 27 december 2017 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.
- Artikels 326 tot en met 335 van het decreet lokaal bestuur van 27 december 2017 over het bestuurlijk toezicht.
- De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.
- Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.
- De bepalingen van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het Omgevingsdecreet, de Vlaremwetgeving, het Handhavingsdecreet, het decreet Gemeentewegen en de uitvoeringsbesluiten.
- Het college beslist over de omgevingsvergunningsaanvragen, meldingen, aanvragen tot stedenbouwkundige attest, verdelingsaanvragen, ...
De heer Jeroen Willems, Dr. V. De Walsplein 35/5, 3070 Kortenberg diende op 26 januari 2022 een aanvraag tot omgevingsvergunning in.
De aanvraag situeert zich op de percelen gelegen Vossemberg 31 - Maagdekensdelle, kadastraal gekend Tervuren, afdeling 3, sectie C, nummers 192 k, 207 v 6, 207 k 3, 207 a 6 en 207 s 3 voor het verkavelen van gronden en het voorzien van een nieuwe wegenis, met bijbehorende wegenis.
Het openbaar onderzoek werd gehouden van 3 maart 2022 tot en met 1 april 2022. Er werden 61 bezwaarschriften ingediend.
De gemeentelijke omgevingsambtenaar adviseert de aanvraag te weigeren bij de effectieve agendering van het dossier op het college. Het college sluit zich aan bij het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar in zitting van 13 juni 2022.
De aanvraag omvat onder ander het aanleggen van nieuwe wegenis. Een voorafgaande beslissing van de gemeenteraad is vereist bij een omgevingsvergunningsaanvraag die onder andere de aanleg van nieuwe wegenis omvat.
Enig artikel. De raad sluit zich aan bij de argumentatie van de gemeentelijk omgevingsambtenaar en beslist om het tracé van de nieuwe wegenis van de omgevingsvergunningsaanvraag 2022/00016 op de percelen gelegen Vossemberg 31 - Maagdekensdelle, kadastraal gekend Tervuren, afdeling 3, sectie C, nummers 192 k, 207 v 6, 207 k 3, 207 a 6 en 207 s 3 niet goed te keuren.
De raad keurt de beheersovereenkomst met het Agentschap voor Natuur en Bos goed.
Het Agentschap voor Natuur en Bos beheert enkele gemeentewegen in het Zoniënwoud.
- Artikels 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.
- Het bosdecreet van 13 juni 1990.
- Artikel 34 § 3 van het gemeentewegendecreet van 1 september 2019 over het sluiten van een beheersovereenkomst over de volledige of gedeeltelijke uitvoering van beheerstaken.
- Het besluit van de Vlaamse regering van 5 december 2008 over de toegankelijkheid van de bossen en de natuurreservaten.
In het Zoniënwoud zijn er enkele gemeentewegen die geen verbindingsfunctie meer hebben maar louter dienen ten behoeve van bosbeheer en bosbeleving. Deze gemeentewegen zijn eveneens boswegen in de zin van het Bosdecreet.
In overeenstemming met artikel 34 § 3 van het gemeentewegendecreet is de gemeente belast met het beheer van de gemeentewegen. Het Agentschap voor Natuur en Bos onderhoudt deze wegen in de praktijk echter voor een groot deel en heeft daar ook de nodige investeringen voor gedaan, bijvoorbeeld in de Dronkemansdreef.
De afdeling ruimte - dienst openbaar domein en het Agentschap voor Natuur en Bos willen voor deze wegen een beheersovereenkomst sluiten in de zin van artikel 34 § 3 van het gemeentewegendecreet zodat het volledige beheer zowel juridisch als in de praktijk volledig in handen is van het Agentschap voor Natuur en Bos.
De beheersovereenkomst heeft betrekking op volgende wegen: Bijldreef, Haagbeukendreef, Verbrandendreef, Twee Barelendreef, Lijsterweg, Woudmeesterdreef, Isabelladreef, Ijseweg, Dronkemansdreef en de delen van de Jachtdreef, Sint-Jansdreef, Grasdreef en Halfuurdreef gelegen op het openbaar domein van Tervuren, alle gelegen in het Zoniënwoud.
Deze wegen worden in beheer gegeven aan het Agentschap voor Natuur en Bos, maar blijven eigendom van de gemeente. De overeenkomst brengt dus geen overdracht van eigendom tot stand.
Enig artikel. De raad keurt de beheersovereenkomst met het Agentschap voor Natuur en Bos goed.
De raad keurt het aangepast beheersplan goed.
Het aangepast beheersplan voor de Sint-Jan Evangelistkerk.
- Artikels 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 27 december 2017 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.
- Artikels 326 tot en met 335 van het decreet lokaal bestuur van 27 december 2017 over het bestuurlijk toezicht.
- De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.
- Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.
- Het erfgoeddecreet van 12 juli 2013, en latere wijzigingen.
Het Studio Roma heeft het beheersplan voor de Sint-Jan Evangelistkerk moeten aanpassen naar aanleiding van de opmerkingen van het Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE) na de indiening van het beheersplan in 2021. Deze kerk is een beschermd monument, waardoor een beheersplan noodzakelijk is om in de toekomst werken aan dit monument te kunnen uitvoeren. Het aangepaste beheersplan moet dus opnieuw worden ingediend bij het AOE.
Het AOE kende op 5 februari 2019 een onderzoekspremie toe van maximum 20.000 euro. Het AOE moet het aangepast beheersplan eerst goedkeuren voordat de aangevraagde subsidie kan worden uitgekeerd.
De onderzoekspremie van 20.000 euro wordt geboekt op budgetartikel 2022/GBB/0720-00/1500000/GEMEENTE/RUIMTE/IP-GEEN.
Artikel 1. De raad keurt het aangepast beheersplan voor de Sint-Jan Evangelistkerk goed.
Artikel 2. Het aangepast beheersplan wordt bekendgemaakt via de gemeentelijke website, na goedkeuring van het Agentschap Onroerend Erfgoed.
De raad heft het reglement op.
De wijziging van deze vergoedingen in een door het college goedgekeurde beleidsnota: vrijwilligers-, monitoren- en gidsenbeleid.
- Artikels 2, 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
- Decreet van 6 juli 2012 houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid
- Participatiedecreet van 18 januari 2008
- Aanpassing reglement Speelplein Katapult van 27 maart 2018
Op 25 april 2022 werd de beleidsnota: vrijwilligers-, monitoren- en gidsenbeleid aangepast op het college.
Deze nota bepaalt de vergoedingen van de monitoren van jeugdactiviteiten. Hierdoor is dit reglement niet meer actueel.
Enig artikel. Het reglement over de vergoedingen van monitoren bij jeugdactiviteiten van 27 maart 2018 wordt opgeheven.
De raad past het reglement aan.
Onvolledige werking van de socio-culturele verenigingen door Covid-19 tijdens het werkjaar 2021-2022.
- Nooddecreet van 19 juni 2020
Decreet tot het nemen van dringende maatregelen met betrekking tot de noodfondsen voor cultuur, jeugd, sport, media en de lokale besturen, en met betrekking tot de armoedebestrijding naar aanleiding van de COVID-19-pandemie
- Collegebeslissing van 12 oktober 2020
Verdeling van de middelen uit het Noodfonds cultuur, jeugd, sport van de Vlaamse Regering
- Raadsbeslissing van 30 mei 2017
Reglement betreffende de subsidiëring van socio-culturele verenigingen van Tervuren: aanpassing
In het werkjaar 2021-2022 was er door corona geen normale werking mogelijk voor de socio-culturele verenigingen. Net zoals voor het werkjaar 2019-2020 en 2020-2021, is het niet mogelijk om voor het werkjaar 2021-2022 een volledig werkingsverslag op te vragen zoals voorzien in de bestaande reglementen.
Bijkomend is er het vergevorderde plan om volgend jaar te starten met een nieuw subsidiereglement voor deze werkingssubsidies. De cultuurraad adviseert daarom om geen extra administratie op te leggen aan de verenigingen.
Daarom stelt het gemeentebestuur voor om voor de socio-culturele verenigingen in 2023 opnieuw een vaste som te laten uitbetalen op basis van de gemiddelden van de volledige jaren voor de Covid pandemie. Concreet zal dit dan hetzelfde bedrag zijn dat de verenigingen in 2021 hebben ontvangen, maar dan zonder de verdubbeling door het noodfonds.
De Cultuurverenigingen in "Categorie P" worden evenwel uitbetaald zoals voorzien in de overeenkomst tussen deze verenigingen en het gemeentebestuur.
2023/GBB/0739-00/6493000/GEMEENTE/VT/IP-GEEN (Cultuur)
Artikel 1. De beslissing van de gemeenteraad van 30 mei 2017 houdende de goedkeuring van het subsidiereglement van socio-culturele verenigingen van Tervuren, wordt tijdelijk opgeheven voor het werkjaar 2021-2022.
Artikel 2. De raad keurt de tijdelijke aanpassing van het reglement op de werkingssubsidies voor -door een adviesraad erkende- cultuurverenigingen als volgt goed:
Artikels 5 en 6 worden vervangen door:
Artikel 5: Voor het werkjaar 2021-2022 worden de subsidiebedragen voor socio-culturele verenigingen berekend als volgt:
- Het gemiddelde van de ontvangen werkingssubsidies van 2016-2017, 2017-2018 en 2018-2019 wordt uitbetaald.
- Voor socio-culturele verenigingen die minder dan 3 jaar subsidies hebben ontvangen, wordt dezelfde methodiek gehanteerd.
- De partnerverenigingen in categorie P krijgen een bedrag volgens de bepalingen zoals voorzien in de bestaande overeenkomst.
- Socio-culturele verenigingen dienen hiervoor geen subsidiedossier in te dienen. De berekening gebeurt door de afdeling vrije tijd.
- De uitbetaling gebeurt in februari 2023.
De raad past het reglement aan.
Onvolledige werking van de jeugdverenigingen door Covid-19 tijdens het werkjaar 2021-2022.
- Nooddecreet van 19 juni 2020
Decreet tot het nemen van dringende maatregelen met betrekking tot de noodfondsen voor cultuur, jeugd, sport, media en de lokale besturen, en met betrekking tot de armoedebestrijding naar aanleiding van de COVID-19-pandemie
- Collegebeslissing van 12 oktober 2020
Verdeling van de middelen uit het Noodfonds cultuur, jeugd, sport van de Vlaamse Regering
- Raadsbeslissing van 1 september 2011
Goedkeuring van het reglement over de erkenning en betoelaging van Nederlandstalige jeugdwerkinitiatieven in Tervuren
In het werkjaar 2021-2022 was er door corona geen normale werking mogelijk voor jeugdverenigingen. Net zoals voor het werkjaar 2019-2020 en 2020-2021, is het niet mogelijk om voor het werkjaar 2020-2021 een volledig werkingsverslag op te vragen zoals voorzien in de bestaande reglementen.
Bijkomend is er het vergevorderde plan om volgend jaar te starten met een nieuw subsidiereglement voor deze werkingssubsidies. De jeugdraad adviseert daarom om geen extra administratie op te leggen aan de verenigingen.
Daarom stelt het gemeentebestuur voor om voor de jeugdverenigingen in 2023 opnieuw een vaste som te laten uitbetalen op basis van de gemiddelden van de volledige jaren voor de Covid pandemie. Concreet zal dit dan hetzelfde bedrag zijn dat de verenigingen in 2021 hebben ontvangen, maar dan zonder de verdubbeling door het noodfonds.
2023/GBB-05/0750-00/6493000/GEMEENTE/VT/IP-GEEN (Jeugd)
Artikel 1. De beslissing van de gemeenteraad van 1 september 2011 houdende de goedkeuring van het reglement over de erkenning en betoelaging van Nederlandstalige jeugdwerkinitiatieven in Tervuren, wordt tijdelijk opgeheven voor het werkjaar 2021-2022.
Artikel 2. De raad keurt de tijdelijke aanpassing van het reglement over de erkenning en betoelaging van Nederlandstalige jeugdwerkinitiatieven in Tervuren als volgt goed:
Hoofdstuk 3 wordt vervangen door:
Voor het werkjaar 2021-2022 worden de subsidiebedragen voor jeugdinitiatieven berekend als volgt:
- Het gemiddelde van de ontvangen werkingssubsidies van 2016-2017, 2017-2018 en 2018-2019 wordt uitbetaald.
- Voor jeugdinitiatieven die minder dan 3 jaar subsidies hebben ontvangen, wordt dezelfde methodiek gehanteerd.
- Jeugdinitiatieven dienen hiervoor geen subsidiedossier in te dienen. De berekening gebeurt door de afdeling vrije tijd.
- De jeugdinitiatieven van categorie 2 krijgen het bedrag uitbetaald zoals voorzien in de bepalingen van de bestaande overeenkomst.
- De uitbetaling gebeurt in februari 2023.
De raad past het reglement aan.
Onvolledige werking van de sportverenigingen door Covid-19 tijdens het werkjaar 2021-2022.
- Nooddecreet van 19 juni 2020
Decreet tot het nemen van dringende maatregelen met betrekking tot de noodfondsen voor cultuur, jeugd, sport, media en de lokale besturen, en met betrekking tot de armoedebestrijding naar aanleiding van de COVID-19-pandemie
- Collegebeslissing van 12 oktober 2020
Verdeling van de middelen uit het Noodfonds cultuur, jeugd, sport van de Vlaamse Regering
- Raadsbeslissing van 30 oktober 2014
Reglement voor de subsidiëring van de Tervuurse sportverenigingen: goedkeuring omvorming en vernieuwing
- Raadsbeslissing van 30 oktober 2014
Reglement voor de subsidiëring van Tervuurse sportverenigingen met jeugdwerking ter verbetering van de kwaliteit van hun jeugdsportbegeleiding: goedkeuring omvorming en vernieuwing
In het werkjaar 2021-2022 was er door corona geen normale werking mogelijk voor verschillende sportverenigingen. Net zoals voor het werkjaar 2019-2020 en 2020-2021, is het niet mogelijk om voor het werkjaar 2021-2022 een volledig werkingsverslag op te vragen zoals voorzien in de bestaande reglementen.
Bijkomend is er het vergevorderde plan om volgend jaar te starten met een nieuw subsidiereglement voor deze werkingssubsidies. De sportraad adviseert daarom om geen extra administratie op te leggen aan de verenigingen.
Daarom stelt het gemeentebestuur voor om voor de sportverenigingen in 2022 opnieuw een vaste som te laten uitbetalen op basis van de gemiddelden van de volledige jaren voor de Covid pandemie. Concreet zal dit dan hetzelfde bedrag zijn dat de verenigingen in 2021 hebben ontvangen, maar dan zonder de verdubbeling door het noodfonds.
De timing van uitbetaling van de sportverenigingen is anders dan de uitbetaling van de socio-culturele verenigingen en jeugdinitiatieven.
2022/GBB-5/0740-00/6493000/500/IP-GEEN/VT (sport)
Artikel 1. De beslissingen van de gemeenteraad van 30 oktober 2014 over de subsidiëring van de Tervuurse sportverenigingen, worden tijdelijk opgeheven voor het werkjaar 2021-2022.
Artikel 2. De raad keurt de tijdelijke aanpassing van het reglement voor de subsidiëring van de Tervuurse sportverenigingen goed:
Artikels 4 tot en met 12 worden vervangen door:
Enig artikel: Voor het werkjaar 2021-2022 worden de subsidiebedragen voor sportverenigingen berekend als volgt:
- Het gemiddelde van de ontvangen werkingssubsidies van 2016-2017, 2017-2018 en 2018-2019 wordt uitbetaald.
- Voor sportverenigingen die minder dan 3 jaar subsidies hebben ontvangen wordt dezelfde methodiek gehanteerd.
- Sportverenigingen dienen hiervoor geen subsidiedossier in te dienen. De berekening gebeurt door de afdeling Vrije tijd.
- De uitbetaling gebeurt in oktober 2022.
Artikel 3. De raad keurt de tijdelijke aanpassing voor het reglement voor de subsidiëring van de Tervuurse sportverenigingen met jeugdwerking goed:
Artikels 4 tot en met 10 worden vervangen door:
Enig artikel: Voor het werkjaar 2021-2022 worden de subsidiebedragen voor sportverenigingen met jeugdwerking berekend als volgt:
- Het gemiddelde van de ontvangen werkingssubsidies van 2016-2017, 2017-2018 en 2018-2019 wordt uitbetaald.
- Voor sportverenigingen die minder dan 3 jaar subsidies hebben ontvangen wordt dezelfde methodiek gehanteerd.
- Sportverenigingen dienen hiervoor geen subsidiedossier in te dienen. De berekening gebeurt door de afdeling Vrije tijd.
- De uitbetaling gebeurt in oktober 2022.
De vraag en het antwoord wordt aan de raad toegelicht en wordt in het audioverslag weergegeven.
Vraag via mail van 25 juni 2022 van raadslid Geyns om een mondelinge vraag te agenderen op de gemeenteraad van 30 juni 2022.
Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
Art. 11. - De gemeenteraadsleden hebben het recht aan het college van burgemeester en schepenen vragen te stellen.
Het gemeenteraadslid dient de vraag in via brief of e-mail en richt de vraag aan de algemeen directeur of aan het algemeen secretariaat. Hij/zij krijgt binnen de twintig dagen na ontvangst een schriftelijk antwoord.
Het gemeenteraadslid kan in zijn schrijven expliciet verzoeken om de vraag als punt aan de agenda van de gemeenteraad toe te voegen. In dat geval wordt ze mondeling behandeld ter zitting, op voorwaarde dat de vraag ingediend is uiterlijk twee dagen voor de gemeenteraadszitting.
Een gemeenteraadslid kan voor de start van de zitting verzoeken om een ingediende vraag toch als extra agendapunt toe te voegen. Dit kan indien het niet mogelijk was om de vraag binnen de hierboven vermelde termijn in te dienen en de behandeling ervan niet tot de volgende gemeenteraad kan uitgesteld worden. Deze agendering volgt dan de procedure zoals voorzien in artikel 15 §2.
Hoe wordt ons kinderdagverblijf gecontroleerd? Vonden er al controles plaats en wat was het resultaat? Zijn er adviezen / aanbevelingen / evaluatierapporten beschikbaar? Welke zaken dienen wij te verbeteren?
De vraag en het antwoord zijn integraal opgenomen in de audio-opname die op de webstek van de gemeente gepubliceerd wordt, zoals voorzien bij artikel 32 §2 van het huishoudelijk reglement.
De vraag en het antwoord wordt aan de raad toegelicht en wordt in het audioverslag weergegeven.
Vraag via mail van 25 juni 2022 van raadslid Geyns om een mondelinge vraag te agenderen op de gemeenteraad van 30 juni 2022.
Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
Art. 11. - De gemeenteraadsleden hebben het recht aan het college van burgemeester en schepenen vragen te stellen.
Het gemeenteraadslid dient de vraag in via brief of e-mail en richt de vraag aan de algemeen directeur of aan het algemeen secretariaat. Hij/zij krijgt binnen de twintig dagen na ontvangst een schriftelijk antwoord.
Het gemeenteraadslid kan in zijn schrijven expliciet verzoeken om de vraag als punt aan de agenda van de gemeenteraad toe te voegen. In dat geval wordt ze mondeling behandeld ter zitting, op voorwaarde dat de vraag ingediend is uiterlijk twee dagen voor de gemeenteraadszitting.
Een gemeenteraadslid kan voor de start van de zitting verzoeken om een ingediende vraag toch als extra agendapunt toe te voegen. Dit kan indien het niet mogelijk was om de vraag binnen de hierboven vermelde termijn in te dienen en de behandeling ervan niet tot de volgende gemeenteraad kan uitgesteld worden. Deze agendering volgt dan de procedure zoals voorzien in artikel 15 §2.
Kan de schepen van cultuur toelichten hoe de vork aan de steel zit met betrekking tot de afschaffing van de vormingscursussen beeldende kunst?
De vraag en het antwoord zijn integraal opgenomen in de audio-opname die op de webstek van de gemeente gepubliceerd wordt, zoals voorzien bij artikel 32 §2 van het huishoudelijk reglement.
De voorzitter sluit de zitting op 01/07/2022 om 10:34.
Namens Gemeenteraad,
Dirk Stoffelen
algemeen directeur
Hugo Vankelecom
voorzitter