De raad keurt de notulen goed.
Artikel 32 en 33 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad.
Art. 32, §1. - De notulen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.
Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk raadslid of hij/zij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield.
§ 2. - Het zittingsverslag wordt vervangen door een audio-opname van de openbare zitting van de gemeenteraad. Deze audio-opname wordt op de webstek van de gemeente gepubliceerd.
§ 3. - Als de gemeenteraad een aangelegenheid overeenkomstig artikel 4, §2 en artikel 5 van dit reglement in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen audio-opname gemaakt.
Art. 33, § 1. - De notulen van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig de bepalingen van artikel 277 en 278 van het decreet over het lokaal bestuur.
§ 2. - De notulen van de vorige vergadering zijn, behalve in spoedeisende gevallen, ten minste acht dagen voor de vergadering ter beschikking via het intranet.
§ 3. - Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt, worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur ondertekend. In het geval de gemeenteraad bij spoedeisendheid werd samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.
§ 4. - Zo dikwijls de gemeenteraad het gewenst acht, worden de notulen geheel of gedeeltelijk tijdens de vergadering opgemaakt en door algemeen directeur en de meerderheid van de aanwezige raadsleden ondertekend.
De notulen van de vergadering lagen acht dagen vóór de vergadering ter beschikking van de gemeenteraad.
Elk raadslid heeft het recht opmerkingen te maken omtrent de redactie van deze notulen.
Er werden geen op- of aanmerkingen geformuleerd.
Enig artikel. De raad keurt de notulen goed van de gemeenteraad van 27 april 2023.
De raad stelt het mandaat van de vertegenwoordiger als volgt vast: goedkeuring van de agendapunten van de algemene vergadering van 21 juni 2023.
Brief van Interleuven van 13 maart 2023 met uitnodiging voor de algemene vergadering van 21 juni 2023.
Titel 3 decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De extern verzelfstandigde agentschappen
De vertegenwoordiger werd aangeduid in zitting van 26 februari 2019 voor de duur van de legislatuur 2019-2024: Mario Van Rossum, raadslid, Rootstraat 50, 3080 Duisburg met als plaatsvervanger Jan Trappeniers, schepen, Heidestraat 39, 3080 Duisburg.
Het mandaat van de vertegenwoordiger moet vastgesteld worden voor de algemene vergadering van 21 juni 2023.
Enig artikel. De raad stelt het mandaat van de vertegenwoordiger als volgt vast: goedkeuring van de agendapunten van de algemene vergadering van 21 juni 2023
Agenda
1. Samenstelling van het bureau
2. Goedkeuring verslag algemene vergadering d.d. 18-01-2023 en verslag buitengewone algemene vergadering d.d. 18-01-2023
3. Toetreding nieuwe vennoot: Hulpverleningszone Oost Vlaams-Brabant
4. Statutenwijziging
5. Verslag over de activiteiten 2022
6. Jaarrekening per 31-12-2022 en verslag van de commissaris-revisor
7. Verwerking van de resultaten krachtens art. 44 van de statuten
8. Kwijting te verlenen aan bestuurders en commissaris-revisor
9. Vervanging leden raad van bestuur - indien van toepassing
10. Diversen
De raad stelt het mandaat van de vertegenwoordigers als volgt vast: goedkeuring van de agendapunten van de algemene vergadering van 28 juni 2023.
Brief van Interrand van 19 april 2023
Titel 3 decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De extern verzelfstandigde agentschappen
De vertegenwoordigers werden aangeduid in zitting van 26 februari 2019 voor de duur van de legislatuur 2019-2024:
- Robert Steuts, raadslid, Jachtlaan 21, 3080 Tervuren
- Sebastiaan Coudré, raadslid, Huldenbergstraat 27, 3080 Duisburg
- Omer Graulus, raadslid, Oudergemse weg 79, 3080 Tervuren
Het mandaat van de vertegenwoordigers moet vastgesteld worden voor de algemene vergadering van 28 juni 2023.
Enig artikel. De raad stelt het mandaat van de vertegenwoordigers als volgt vast: goedkeuring van de agendapunten van de algemene vergadering van 28 juni 2023.
Agenda
1. Vaststelling van de geldigheid tot vergaderen overeenkomstig art. 29 van de statuten
2. Notulen algemene vergadering van 14 december 2022: goedkeuring
3. Jaarverslag 2022
4. Jaarrekening per 31 december 2022 : goedkeuring
5. Verwerking van het resultaat
6. Kwijting te verlenen aan bestuurders en revisor
7. Varia
De raad stelt het mandaat van de vertegenwoordiger als volgt vast: goedkeuring van de agendapunten van de gewone algemene vergadering van 23 juni 2023.
Brief van IGO div van 8 mei 2023.
Titel 3 decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De extern verzelfstandigde agentschappen
Volgende vertegenwoordiger werd aangeduid in zitting van 26 februari 2019 voor de duur van de legislatuur 2019-2024: Jan Trappeniers, schepen, Heidestraat 39, 3080 Duisburg.
Het mandaat van de vertegenwoordiger moet vastgesteld worden voor de gewone algemene vergadering van 23 juni 2023.
Enig artikel. De raad stelt het mandaat van de vertegenwoordiger als volgt vast: goedkeuring van de agendapunten van de gewone algemene vergadering van 23 juni 2023
Agenda
1. Goedkeuring verslagen AV 16-12-2022
2. Goedkeuring jaarverslag en jaarrekening 2022 (inclusief verlenen kwijting aan bestuurders en commissaris-revisor) (document 1)
3. Goedkeuring rapportage kostendelende vereniging IGO div jaar 2022 (document 2)
4. Aanstelling nieuw lid van het algemeen comité
- Ann Spaepen vervangt Anne Van Goidsenhoven (OCMW Holsbeek)
Aanstelling nieuwe leden raad van bestuur
- Kristof Mollu vervangt Laure Schurmans (cluster Geetbets/Glabbeek/Kortenaken)
- Ludo Pluymers vervangt Kim Soetaers (cluster Linter/Zoutleeuw)
5. Varia
De raad duidt een vertegenwoordiger aan.
Brief van het diensthoofd Economie van de provincie Vlaams-Brabant van 3 mei 2023 met uitnodiging voor de buitengewone algemene vergadering van ERSV Vlaams-Brabant vzw op 30 mei 2023.
- Artikel 34 van het decreet lokaal bestuur
De stemming voor de aanwijzing van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen is geheim.
- Artikel 41, 2e lid, 4° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen.
Raadslid Dirk De Vos werd op 17 december 2019 aangesteld als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van ERSV Vlaams-Brabant vzw. Er werd geen plaatsvervanger aangeduid.
Omdat Dirk De Vos verhinderd is om aanwezig te zijn op de Buitengewone Algemene Vergadering van ERSV Vlaams-Brabant, is het wenselijk om een nieuwe vertegenwoordiger aan te duiden.
Jan Trappeniers, schepen, Heidestraat 39, 3080 Duisburg, wordt als vertegenwoordiger voorgedragen door het college.
Met 20 stemmen voor, 1 niet gestemd.
Enig artikel. De raad duidt Jan Trappeniers, schepen, Heidestraat 39, 3080 Duisburg, aan als vertegenwoordiger in de algemene vergadering van ERSV Vlaams-Brabant vzw voor de verdere duur van de legislatuur.
De raad duidt een vertegenwoordiger van de gemeente Tervuren voor de algemene vergadering van de woonmaatschappij Oost-Brabant-West aan en draagt 2 kandidaat- bestuurders voor de raad van bestuur voor.
E-mail van Elk zijn Huis van 23 maart 2023
- Vlaamse Codex Wonen artikelen 4.39 - 4.39/5
- Besluit van de Vlaamse Codex Wonen, art. 4.144-4.146, en Bijlage 11 (de modelstatuten)
- Artikel 34 van het decreet lokaal bestuur
Over de aanwijzing van de vertegenwoordigers van de gemeente in de organen van andere rechtspersonen wordt geheim gestemd.
Op 15 juni 2023 staat een Bijzondere Algemene Vergadering gepland, waarop de woonmaatschappij Oost-Brabant-West zal opgericht worden. Dit zal gebeuren door een statutenwijziging van een sociale huisvestingsmaatschappij (in de regio fuseren de maatschappijen Elk Zijn Huis en Volkswoningbouw), nadat de erkenning als woonmaatschappij door de minister van Wonen ontvangen is.
De gemeente Tervuren heeft recht op 1 bestuurder voor de raad van bestuur van de toekomstige woonmaatschappij. Mark Van Roy en Sofie Lombaert worden, in volgorde van voorkeur, voorgedragen als kandidaat-bestuurder.
De gemeente Tervuren heeft in de algemene vergadering van woonmaatschappij Oost-Brabant-West recht op een vertegenwoordiger voor de algemene vergadering. Sam Wijnants, wonende te Mechelsestraat 91, 3090 Duisburg, wordt door het college voorgedragen als vertegenwoordiger.
Met 19 stemmen voor, 1 onthouding, 1 niet gestemd.
Met 19 stemmen voor, 1 onthouding, 1 niet gestemd.
Met 19 stemmen voor, 1 onthouding, 1 niet gestemd.
Artikel 1. De raad duidt Sam Wijnants aan als vertegenwoordiger van de gemeente Tervuren voor de algemene vergadering van de woonmaatschappij Oost-Brabant-West.
Met 19 stemmen voor, 1 onthouding, 1 niet gestemd.
Artikel 2. De raad draagt gemeenteraadslid Mark Van Roy voor als eerste kandidaat-bestuurder voor de raad van bestuur van de toekomstige woonmaatschappij Oost-Brabant-West.
Met 19 stemmen voor, 1onthouding, 1 niet gestemd.
Artikel 3. De raad draagt schepen Sofie Lombaert voor als tweede kandidaat-bestuurder voor de raad van bestuur van de toekomstige woonmaatschappij Oost-Brabant-West.
Met 19 stemmen voor, 1 onthouding, 1 niet gestemd.
De raad keurt het protocol inzake het engagement van de gemeente Tervuren en de cvba Sociaal Wonen arro Leuven (SWaL) betreffende het aandeelhouderschap in de nieuwe woonmaatschappij Oost-Brabant-Oost goed.
Vorming van de nieuwe woonmaatschappij Oost-Brabant-Oost
- Decreet van 9 juli 2021 houdende wijzigingen van diverse decreten met betrekking tot wonen, waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd.
- Besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 wijziging van verschillende besluiten over wonen.
- Besluit van de Vlaamse Regering van 4 februari 2022 tot vaststelling van het werkingsgebied Oost-Brabant-Oost
- Besluit van de Vlaamse Regering van 4 februari 2022 tot vaststelling van het werkingsgebied Oost-Brabant-West
- Gemeenteraadsbesluit van 25 augustus 2022 over het advies omtrent de te vormen woonmaatschappij in het werkingsgebied Oost-Brabant-West
- Raadsbesluit van 26 januari 2023 over de aanduiding van raadslid Geert Goossens als nieuwe afgevaardigde voor de algemene vergadering van Sociaal Wonen arro Leuven cvba-so voor de verdere duur van de legislatuur 2019-2024
Er mag, volgens de Vlaamse regelgeving, maar één woonactor per werkingsgebied zijn en één woonactor per gemeente. De gemeente Tervuren behoort tot het werkingsgebied van de nieuwe woonmaatschappij Oost-Brabant-West.
De gemeente Tervuren is momenteel aandeelhouder van twee sociale huisvestingsmaatschappijen: Elk zijn Huis en Sociaal Wonen arro Leuven (SWaL). Door de geplande fusie van Elk zijn Huis en Volkswoningbouw zal Tervuren aandeelhouder worden van de nieuwe woonmaatschappij Oost-Brabant-West. Cvba SWaL zal, samen met de sociale huisvestingsmaatschappijen CNUZ en Diest Uitbreiding, fuseren tot de nieuwe woonmaatschappij Oost-Brabant-Oost (na fusie 'Kanvaz'). Door het aandeelhouderschap van de gemeente Tervuren in SWaL zal de gemeente automatisch aandeelhouder worden van de nieuwe woonmaatschappij Oost-Brabant-Oost, hoewel Tervuren niet tot haar werkingsgebied behoort.
Uiterlijk op 31 december 2027 moeten alle eigendommen van een woonmaatschappij buiten het eigen werkingsgebied overgedragen zijn aan de woonmaatschappij die actief is in de betreffende gemeente. Toegepast op de gemeente Tervuren betekent dit dat de eigendommen van cvba SWaL (en van zijn rechtsopvolger bv Kanvaz) op het grondgebied van Tervuren uiterlijk op 31 december 2027 moeten overgedragen zijn aan de woonmaatschappij Oost-Brabant-West. Voor Tervuren gaat het om de gronden gelegen tussen de Leuvensesteenweg, Kleine Ham, Stationsstraat en Ropoortbos (Project 'Kleine Ham').
Het bijgevoegde protocol legt de afspraken vast over de rol van Tervuren als aandeelhouder van woonmaatschappij Oost-Brabant-Oost ('Kanvaz') en over de timing van de uittreding uit Kanvaz:
Enig artikel. De raad keurt het bijgevoegde protocol inzake het engagement van de gemeente Tervuren en de cvba Sociaal Wonen arro Leuven (SWaL) betreffende het aandeelhouderschap in de nieuwe woonmaatschappij Oost-Brabant-Oost goed.
De raad keurt een reglement over gevonden of verloren voorwerpen goed.
Nieuwe regelgeving over de registratie van gevonden of verloren voorwerpen.
Art 3.58 van de wet van 4 februari 2020 houdende boek 3 "Goederen' van het Burgerlijk Wetboek: Gevonden zaken: verplichtingen.
Omwille van de nieuwe regelgeving die al sinds 1 september 2021 van kracht is rond verloren en gevonden voorwerpen, moest de huidige procedure herbekeken worden.
De wet verplicht gemeenten om een register bij te houden. Dit is een verantwoordelijkheid van de steden en gemeenten, maar werd in het verleden gedelegeerd aan de politiezones.
Voor de registratie en opvolging van gevonden voorwerpen sluit de gemeente Tervuren zich aan bij dit platform www.gevondenofverloren.be. Het gebruik van het platform biedt heel wat voordelen:
Frontoffice (betere dienstverlening naar burgers):
- website: online aangifte voor de burger van gevonden en verloren voorwerpen
- automatische publicatie van de voorwerpen op een landelijke website
Backoffice:
- volledig geautomatiseerde processen (o.a. voor bewaartermijnen)
- gevonden en verloren voorwerpen kunnen aan elkaar gelinkt worden
- administratieve opvolging (o.a. briefwisseling naar eigenaars)
- mogelijkheid om lijsten te trekken (o.a. welke voorwerpen aan welke organisatie geschonken worden)
- begeleiding bij instellen van parameters en gebruikerstrainingen
Indien dit project in Tervuren een succes blijkt, wil de politie dit in heel de politiezone implementeren.
Omwille van deze nieuwe werking en verantwoordelijkheid die de gemeente opneemt inzake de registratie en opvolging van gevonden voorwerpen, is het ook noodzakelijk om een reglement op te stellen.
Artikel 1. Situering
Dit reglement beschrijft de regels en afspraken die gevolgd moeten worden in de omgang met gevonden voorwerpen op grondgebied Tervuren, conform de Wet van 4 februari 2020 houdende boek 3 'Goederen' van het Burgerlijk Wetboek artikelen 3.58, 3.59 en 3.60 waarin bepaald wordt dat de gemeente onder ander verplicht is om:
• alle gevonden voorwerpen te registreren,
• een redelijke inspanning te doen om de rechtmatige eigenaar op te sporen en te contacteren,
• de gevonden voorwerpen in bewaring te nemen gedurende 6 maanden, behalve voor fietsen (3 maanden) en bederfbare of onhygiënische voorwerpen. Na deze periode kan de gemeente te goeder trouw en op een economisch verantwoorde wijze beschikken over het gevonden voorwerp.
In de ‘gevonden voorwerpen’ kunnen we 4 categorieën onderscheiden:
• fietsen
• gemotoriseerde rijvoertuigen
• gelden
• alle overige gevonden voorwerpen
Artikel 2. Toepassingsgebied Tervuren
Onverminderd het ruime toepassingsgebied dat door de wetgever bepaald werd, is de toepassing van dit reglement in Tervuren niet van kracht op de gevonden voorwerpen van de Tervuurse gemeentescholen en de speelpleinwerking. Zij beheren de verloren voorwerpen binnen hun eigen werking.
Artikel 3. Politionele check
Het beheer van de goederenstroom gebeurt in samenwerking met de lokale politie. De gevonden voorwerpen worden bij de politie of aan de snelbalie van het onthaal afgeleverd. De politie vindt ook zelf achtergelaten voorwerpen en voertuigen. Zij controleren of een goed als gestolen geseind staat. Een gestolen goed wordt niet beschouwd als een gevonden voorwerp.
Indien het voorwerp niet geseind staat, bezorgt de politie dit goed aan de gemeente.
Vanaf het moment dat de goederen in beheer van de gemeente Tervuren komen, worden ze geregistreerd via het online registratiesysteem gevondenofverloren.be.
Artikel 4. Registratie van een gevonden voorwerp
Als de vinder van een voorwerp het voorwerp nog niet heeft terugbezorgd aan de eigenaar en indien de vinder het voorwerp zelf wenst te bewaren, is hij verplicht om binnen de 7 dagen na de vondst het voorwerp te laten registreren bij de gemeente.
De gemeente Tervuren heeft de registratie van gevonden voorwerpen georganiseerd met behulp van een internetplatform: gevondenofverloren.be.
Een vinder van een voorwerp kan:
• het voorwerp zelf registreren via het internetplatform,
• een gevonden voorwerp afgeven aan het onthaal van de politie of via de snelbalie van de gemeente een gevonden voorwerp in bewaring geven. Indien er nog geen informatie werd ingegeven op het online platform, moet de vinder een informatieformulier invullen,
• voor fietsen, bromfietsen of andere voertuigen de informatie doorgeven aan het onthaal van de politie. De dienst werken in eigen beheer zorgt dat de fiets of het voertuig wordt overgebracht naar de gemeentelijke bewaarplaats (in een loods).
Bij een overdracht aan de gemeente ondertekent de vinder een verklaring waarmee deze definitief afstand doet van diens eventuele recht om eigenaar te worden na 5 jaar als de eigenaar niet gevonden wordt of als deze het voorwerp niet komt ophalen.
Artikel 5. Melding en registratie van verloren voorwerpen
Een eigenaar die een voorwerp verloren is, kan:
• nakijken op het internetplatform of er een dergelijk gevonden voorwerp geregistreerd werd via de website www.gevondenofverloren.be,
• op het internet een melding invoeren van het verloren voorwerp via de website www.gevondenofverloren.be.
Artikel 6. Vinder houdt het voorwerp zelf in bewaring
Indien de vinder het gevonden voorwerp, na registratie bij de gemeente, zelf in bewaring wenst te houden, is de vinder gehouden om alle regels te respecteren inzake:
• de eigenaar trachten te achterhalen,
• de eigenaar te contacteren,
• de minimale bewaartermijnen,
• het te goeder trouw en op een economische wijze beschikken over het gevonden voorwerp.
Artikel 7. Opzoeken en contacteren van de eigenaar
De gemeente doet een redelijke inspanning om de eigenaar te achterhalen. Een politionele check zoals vermeld in artikel 2 kan daarbij helpen. Indien de eigenaar achterhaald is, zal de gemeente deze contacteren:
• telefonisch indien de gemeente beschikt over het telefoonnummer
• via mail of gewone brief indien deze gegevens bekend zijn
• via aangetekend schrijven indien de eigenaar op één van de voorgaande manieren gecontacteerd werd, maar binnen de maand nog niet gereageerd heeft.
Artikel 8. Bewaring van gevonden voorwerpen en beschikking
Gevonden voorwerpen worden door de gemeente bewaard in het archief van het administratief centrum voor een periode van minimum 6 maanden. Voorwerpen van waarde (bijvoorbeeld sieraden) of geld worden in een kluis bewaard.
Fietsen en andere voertuigen worden door de gemeente bewaard in een loods. Voor fietsen en overige voertuigen geldt een bewaartermijn van 6 maanden.
Voorwerpen die vatbaar voor bederf of onhygiënisch zijn, worden onmiddellijk vernietigd.
Na het aflopen van de wettelijke bewaartermijnen, kan de gemeente te goeder trouw en op een economische wijze beschikken over het gevonden voorwerp. Dit houdt in dat:
1. Fietsen worden:
• geschonken aan het OCMW of aan de fietsbibliotheek,
• geschonken aan Velo Leuven,
• ter verkoop aangeboden,
• vernietigd.
2. Gemotoriseerde voertuigen worden:
• ter verkoop aangeboden,
• vernietigd.
Voor deze categorie bezorgt de politie het ‘bericht van schrapping’ dat zij van de Federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer ontvangen. Dit is nodig om één van bovenvermelde acties te kunnen uitvoeren.
3. Alle overige gevonden voorwerpen worden:
• aan het OCMW geschonken,
• ter verkoop aangeboden (de inschatting van de waarde kan gebeuren door een ambtenaar of door een expert),
• naar de kringloopwinkel gebracht,
• vernietigd.
De eventuele opbrengst van een verkoop of verschroting wordt geregistreerd door de gemeente en gedurende 5 jaar na de registratie ter beschikking gehouden voor de eigenaar. Deze heeft tot 5 jaar na de registratie als gevonden voorwerp, het recht om diens eigendom of de verkoopopbrengst ervan op te eisen.
Artikel 9. Ophalen van een eigendom
§1. De eigenaar die een voorwerp op het internetplatform herkent als zijn eigendom of die door de gemeente gecontacteerd werd, kan een afspraak maken bij de dienst algemeen secretariaat voor het ophalen van zijn eigendom. De aanbieder moet bewijzen dat hij eigenaar is (bijvoorbeeld met een aankoopbewijs, sleutel, foto van het voorwerp met de eigenaar, uitzonderlijk kenmerk beschrijven,…).
Bij deze overdracht wordt een verklaring voor ontvangst, inclusief een verklaring dat het voorwerp hem/haar toebehoort, ondertekend door de eigenaar.
§2. De eigenaar heeft tot 5 jaar na de registratie als gevonden voorwerp, het recht om zijn eigendom of de verkoopopbrengst ervan, na aftrek van de bewaarkosten, op te eisen. Tevens zullen andere kosten die gemaakt werden met betrekking tot het weghalen (bijvoorbeeld takelkosten), schatting van goederen,… op de eigenaar verhaald worden. De gemeente brengt de eigenaar hiervan op de hoogte.
Voor deze kosten wordt een factuur opgemaakt. Het gevonden voorwerp kan pas na het voorleggen van een bewijs van betaling worden opgehaald.
Artikel 10. Eigendom van het gevonden voorwerp
5 jaar na de registratie als gevonden voorwerp en mits naleving van de wettelijke bepalingen, wordt het gevonden voorwerp eigendom van de vinder of de gemeente. Daaruit vloeit voort dat diegene die het voorwerp bewaart, na 5 jaar ook eigenaar wordt van de verkoopopbrengst van het voorwerp.
Artikel 11. Retributie
§1. De gemeente heft een éénmalige retributie op het bewaren van gevonden voorwerpen ('bewaarkosten') en maakt hierin een onderscheid:
- klein voorwerp: 0 euro
- groot voorwerp (> 50 cm x 50 cm): 5 euro
- fiets: 10 euro
- gemotoriseerd voertuig: 100 euro
Deze retributie wordt verhoogd met de andere kosten, vermeld in artikel 9, §2 van dit reglement.
§2. Indien de eigenaar zijn voorwerp komt afhalen binnen een termijn van 2 weken, wordt hij vrijgesteld van de retributie. De andere kosten, vermeld in artikel 9, §2 moeten wel worden betaald.
De eigenaar heeft het recht om definitief afstand te doen van zijn eigendom en dient daarvoor een afstandsverklaring te ondertekenen.
§3. De retributie dient contant, digitaal of per overschrijving betaald te worden.
§4. De retributie is verschuldigd door de eigenaar.
Artikel 12. Inwerkingtreding
Dit reglement treedt in werking vanaf 1 juni 2023.
De raad keurt het bestek, de gunningswijze en de raming goed.
Er dienen fietssuggestiestroken aangebracht te worden langs schoolroutes.
- Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
- De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
- Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
- Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
- De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
- De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 41, §1, 2° (het geraamde bedrag excl. btw overschrijdt de drempel van 750.000,00 euro niet).
- Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
- Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
In het kader van de opdracht 'Aanbrengen van fietssuggestiestroken langsheen schoolroutes' werd een bestek met nr. OD/2023/835 opgesteld door de dienst overheidsopdrachten en patrimoniumbeheer in samenwerking met de dienst ruimte - openbaar domein.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 136.220,50 euro excl. btw of 164.826,81 euro incl. 21% btw en is voorzien in het investeringsbudget van 2023, op budgetartikel 2023/ACT-41/0200-01/2240000/GEMEENTE/RUIMTE/IP-GEEN (138.000 euro). Het te kort zal bij de eerste aanpassing van het meerjarenplan verschoven worden vanuit budgetartikel 2023/ACT-33/0200-01/2240000/GEMEENTE/RUIMTE/IP-1.
De btw bedraagt 21% en is niet recupereerbaar. De btw is 100% medecontractant.
Tegenover deze uitgaven staat een investeringssubsidie van de Vlaamse overheid voor een bedrag van 69.000 euro. Deze ontvangst is ingeschreven in het meerjarenplan op artikel 2023/ACT-41/0200-01/1500000/GEMEENTE/RUIMTE/IP-GEEN.
Artikel 1. De raad keurt het bestek met nr. OD/2023/835 en de raming voor de opdracht 'Aanbrengen van fietssuggestiestroken langsheen schoolroutes', opgesteld door de dienst overheidsopdrachten en patrimoniumbeheer in samenwerking met de dienst ruimte - openbaar domein, goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 136.220,50 euro excl. btw of 164.826,81 euro incl. 21% btw.
Artikel 2. Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Artikel 3. De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
De raad keurt het retributiereglement goed.
Goedkeuring voor de aansluiting tot het Vastgoedinformatieplatform en kennisname van de vernieuwing van het retributiereglement.
- Artikel 173 van de Grondwet
- Artikel 40, §3, van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast.
- Artikel 41, 2e lid, 14° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan, inclusief verminderingen en vrijstellingen.
- Artikelen 5.2.1, 5.2.5, 5.2.6 en 5.2.7 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009
Het proces om informatie te verzamelen voor de verkoop van vastgoed is vandaag versnipperd en administratief tijdrovend. Stedenbouwkundige informatie, milieu-informatie en andere informatie over het perceel en onroerend goed moeten nu nog vaak manueel worden opgezocht bij de verschillende administraties.
Het Vastgoedinformatieplatform (VIP) brengt daar verandering in. Dit generiek, elektronisch gegevensdelingsplatform maakt een eenvoudige uitwisseling van vastgoedinformatie mogelijk. De verschillende aanvragers (notarissen, vastgoedmakelaars...) kunnen de informatie verkrijgen via één eenvoudige weg in het kader van een verkoop of langdurige verhuur. Het platform verzamelt data uit de aangesloten, centrale bronnen waarna de bevoegde gemeente het dossier verrijkt via het platform en na een kwaliteitscontrole het dossier aflevert aan de aanvrager. Op die manier kunnen potentiële kopers met kennis van zaken een beslissing nemen over een onroerend goed.
Op 3 oktober 2022 ging het Vastgoedinformatieplatform van start voor notarissen en vastgoedmakelaars in de eerste aangesloten gemeenten. Tot 2024 zullen steeds meer steden en gemeenten aanvragen behandelen via het nieuwe systeem. Op 1 januari 2024 zullen diverse aanvragers dossiers vastgoedinformatie kunnen opvragen in àlle Vlaamse steden en gemeenten. Tervuren wordt aangesloten in de 5e golf van gemeenten; de aansluiting zal tussen 13 juni en 13 juli 2023 gebeuren.
Het Vastgoedinformatieplatform is een initiatief van de gemeenten, in samenwerking met VVSG, de vastgoedsector (CIB en Fednot) en de Vlaamse Regering. Digitaal Vlaanderen staat in voor de ontwikkeling van het platform en het operationeel beheer.
Het verzamelen en ontsluiten, via het VIP, van vastgoeddossiers op verzoek van aanvragers brengt voor de gemeente een administratieve last en bijhorende kost met zich mee. De gemeente wenst de kost van het verzamelen van de vastgoedinformatie en het ontsluiten van vastgoeddossiers aan de aanvrager door te rekenen.
De uitgaven voor de koppeling met het GIS en de opleiding bedragen 3.720 euro excl. btw. De uitgaven worden geboekt op artikel 2023/GBB/0610-00/6131999/GEMEENTE/RUIMTE/IP-GEEN.
Artikel 1. Definities
Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:
1° vastgoedinformatie: gebouw-, grond- of omgevingsgebonden gegevens inzake een onroerend goed, inclusief informatie met betrekking tot het juridische, administratieve of fysieke statuut van dit onroerend goed;
2° lokale gegevensbron: vastgoedinformatie die een gemeente of de rechtspersonen die ervan afhangen, beheert;
3° centrale gegevensbron: vastgoedinformatie die een Vlaamse instantie of een externe overheid beheert;
4° Vastgoedinformatieplatform of VIP: elektronisch informatiesysteem voor de ontsluiting, samenvoeging en veilige gegevensdeling van vastgoedinformatie tussen aanleverende entiteiten en aanvragers;
5° vastgoeddossier: de combinatie van verschillende datasets, samengesteld uit vastgoedinformatie met betrekking tot een perceel, of een onderdeel, die op aanvraag wordt ontsloten door de aanleverende entiteit, door Digitaal Vlaanderen wordt samengevoegd en door de lokale overheid ter beschikking wordt gesteld aan de aanvrager;
6° externe overheid: overheidsinstanties, vermeld in artikel I.3, 8° van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
7° Vlaamse instantie: elk van de volgende overheidsinstanties:
a) de instanties van de Vlaamse overheid, vermeld in artikel I.3, 1°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
b) de instellingen met een publieke taak, vermeld in artikel I.3, 6°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018, voor zover ze afhangen van de Vlaamse overheid of van een of meer andere instellingen met een publieke taak die afhangen van de Vlaamse overheid;
c) de instanties van de Vlaamse overheid, vermeld in artikel I.3, 7°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
8° aanvrager: de notaris of vastgoedmakelaar die in het kader van zijn beroepsactiviteiten of taken van algemeen belang die bij of krachtens een supranationale of wetskrachtige norm bepaalde vastgoedinformatie nodig heeft en daartoe een aanvraag via het VIP doet;
9° algemene verordening gegevensbescherming: Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 over de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en over het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG;
10° persoonsgegevens: de gegevens, vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming;
11° verwerking: een verwerking als vermeld in artikel 4, 2), van de algemene verordening gegevensbescherming;
12° verwerkingsverantwoordelijke: een verwerkingsverantwoordelijke als vermeld in artikel 4, 7), van de algemene verordening gegevensbescherming;
13° betrokkene: een betrokkene als vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming.
Artikel 2. Algemeen
De gemeente verzamelt de opgevraagde vastgoedinformatie uit lokale gegevensbronnen. De gemeente doet een beroep op het VIP om vastgoedinformatie uit centrale gegevensbronnen op te halen en samen te voegen met het vastgoeddossier. De gemeente stelt het vastgoeddossier via het Vastgoedinformatieplatform aan de aanvrager ter beschikking.
In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van het vastgoeddossier, verwerkt de gemeente die gegevens met als doeleinde om aanvragers samengevoegde vastgoedinformatie uit centrale en lokale gegevensbronnen ter beschikking te stellen in het kader van hun beroepsactiviteiten of in het kader van taken van algemeen belang die bij of krachtens een supranationale of wetskrachtige norm zijn bepaald.
Met ingang van 13 juni 2023 wordt ten voordele van gemeente Tervuren een retributie geheven op aanvragen, gedaan via het Vastgoedinformatieplatform, tot het verkrijgen van het vastgoeddossier.
Artikel 3. Verschuldigde
De retributie is verschuldigd door de aanvrager.
Artikel 4. Bedrag
Het bedrag van de retributie wordt vastgelegd als volgt:
Voorwerp aanvraag |
Retributiebedrag |
Vastgoeddossier |
60 EUR |
De aflevertermijn voor het vastgoeddossier bedraagt maximum 30 dagen.
Artikel 5. Invorderingswijze
De onbetwiste en opeisbare retributie wordt bij niet-betaling ingevorderd conform artikel 177, tweede lid, van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.
De betwiste en opeisbare retributie wordt bij niet-betaling burgerrechtelijk ingevorderd.
Artikel 6. Verwerking van persoonsgegevens
§1. In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van het vastgoeddossier, treedt de gemeente Tervuren voor de doeleinden omschreven in artikel 2 op als verwerkingsverantwoordelijke.
§2. De gemeente verwerkt voor de doeleinden omschreven in artikel 2 persoonsgegevens met betrekking tot de volgende categorieën van betrokkenen:
1. aanvragers;
2. houders van rechten op een perceel, of een onderdeel, waarvoor het vastgoeddossier wordt aangevraagd.
§3. De gemeente verwerkt voor de doeleinden omschreven in artikel 2 volgende categorieën van persoonsgegevens:
1. contact- en identificatiegegevens;
2. financiële gegevens;
3. het identificatienummer van het Rijksregister/KBO-nummer;
4. vastgoedinformatie;
5. gegevens in het kader van openbare onderzoeken en overtredingen.
§4. De gemeente Tervuren bewaart de persoonsgegevens die ze verwerkt, niet langer dan noodzakelijk is om de doeleinden, vermeld in artikel 2, te bereiken en conform artikel III.87, §1 van het Bestuursdecreet van 7 december 2018, of tot de betrokkene vraagt om de persoonsgegevens die gemeente Tervuren verwerkt, te verwijderen, conform de voorwaarden, vermeld in de algemene verordening gegevensbescherming. De archiveringstermijn van de persoonsgegevens bij de gemeente Tervuren bedraagt 3 jaar overeenkomstig de bepalingen van de Selectielijst voor Vlaamse gemeentearchieven.
§5. De gemeente Tervuren doet een beroep op agentschap Digitaal Vlaanderen voor de doeleinden omschreven in artikel 2. Agentschap Digitaal Vlaanderen treedt in dit kader op als verwerker van de gemeente Tervuren, die de verwerkingsverantwoordelijke is. De modaliteiten van de verwerking zijn geregeld in de bijgevoegde verwerkingsovereenkomst.
Artikel 7. Ondertekening
De vastgoeddossiers die de gemeente via het VIP ter beschikking stelt, worden niet ondertekend aangezien het vastgoeddossier een louter informatief document betreft dat geen beleidsmatige stellingname inhoudt en niet gekwalificeerd wordt als stuk of briefwisseling in de zin van artikel 279 van het Decreet lokaal bestuur.
Artikel 8. Opheffing en inwerkingtreding
§1. Alle retributiereglementen over het afleveren van vastgoedinformatie worden vanaf 13 juni 2023 opgeheven.
§2. Dit retributiereglement treedt in werking vanaf 13 juni 2023.
De raad keurt de aanpassingen aan het retributiereglement goed.
De indexering van de tarieven aan de hand van de gezondheidsindex.
- Het ministerieel besluit van 7 januari 2007 betreffende de gemeentelijke parkeerkaart.
- Het raadsbesluit van 8 september 2015 houdende goedkeuring van de overeenkomst met Vinci Park Services Belgium nv voor de exploitatie van het parkeren op straat in het centrum van Tervuren.
- Artikel 40 §3 en artikel 41, 2e lid, 14° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. De bevoegdheid tot het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan, inclusief verminderingen en vrijstellingen, kan niet worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen.
- Het raadsbesluit van 28 april 2022 houdende goedkeuring van de wijziging van het retributiereglement voor het parkeren op straat in het centrum van Tervuren.
Huidige situatie
De retributie is van toepassing volgens de voorwaarden zoals op de parkeerautomaten vermeld.
Deze retributie bedraagt:
1° in de zone Markt
Het regime betalend parkeren is van toepassing alle dagen van 9u tot 18u. De eerste 30 minuten van de parkeertijd geldt gratis parkeren. Na afloop van deze gratis parkeertijd geldt een tarief van € 1 per schijf van 30 minuten, ook betaalbaar aan € 0,10 per schijf van drie minuten. De maximale parkeerduur bedraagt twee uur.
2° in de zone Handelscentrum
Het regime betalend parkeren is van toepassing alle dagen van 9u tot 18u, behoudens op zon- en feestdagen. De eerste 30 minuten van de parkeertijd geldt gratis parkeren. Na afloop van deze gratis parkeertijd geldt een tarief van € 1 per schijf van 30 minuten, ook betaalbaar aan € 0,10 per schijf van drie minuten. De maximale parkeerduur bedraagt twee uur.
3° in de zone Park
Het regime betalend parkeren is van toepassing alle dagen van 9u tot 18u, met inbegrip van zon- en feestdagen. De eerste 30 minuten van de parkeertijd geldt gratis parkeren. Na afloop van deze gratis parkeertijd geldt een tarief van € 0,60 per schijf van 30 minuten, ook betaalbaar aan € 0,10 per schijf van vijf minuten.
Ingeval van een langere parkeerduur zijn volgende voordeeltarieven van toepassing (idem als de tarieven in de ondergrondse parking):
- een dagtarief van € 4,50 geldig van maandag tot en met zaterdag van 9u tot 18u
- een dagtarief van € 2,20 geldig op zon- en feestdagen van 9u tot 18u.
Voorgestelde aanpassingen:
1. schrappen van de mogelijkheid om in de betaalzone Park per schijf van 5 minuten te betalen. Er kan dan nog enkel per schijf van 30 minuten betaald worden, het eerste halfuur van de parkeertijd blijft gratis.
2. indexering tarieven
zone betalend parkeren |
Huidig tarief |
indexering |
Nieuwe tarieven |
Markt |
€ 1 per 30 min |
€ 1,20 per 30 min |
€ 1,20 per 30 min |
|
€ 0,10 per 3 min |
€ 0,12 per 3 min |
€ 0,20 per 5 min |
|
Retributie € 25 |
€ 30,12 |
€ 30 |
Handelscentrum |
1€ per 30 min |
€ 1,20 per 30 min | € 1,20 per 30 min |
|
€ 0,10 per 3 min |
€ 0,12 per 3 min |
€ 0,20 per 5 min |
|
Retributie € 25 |
€ 30,12 |
€ 30 |
Zone Park |
€ 0,60 per 30 min |
€ 0,72 per 30 min |
€ 0,70 per 30 min |
|
€ 0,10 per 5 min |
€ 0,144 per 5min |
€ 0,10 per 5 min |
|
€ 4,50/dag (ma-za) * |
€ 5,27 |
€ 5,30 |
|
€ 2,20/dag (zon/feest)* |
€ 2,85 |
€ 2,90 |
|
retributie € 25 |
€ 30,12 |
€ 30 |
tarieven in voege sinds 1 januari 2018
*tarieven in voege sinds 1 januari 2020
Artikel 1. Voor de toepassing van dit retributiereglement wordt verstaan onder:
- parkeerplaats: ruimte op de openbare weg die bestemd is om een motorvoertuig, reclamevoertuig of aanhangwagen te parkeren.
- parkeerkaart: individuele toelating uitgereikt aan bijzondere doelgroepen van gebruikers van parkeerplaatsen, aangeduid door de gemeenteraad.
- het gebruik van een parkeerplaats: de feitelijke bezetting van een parkeerplaats door een motorvoertuig, reclamevoertuig of aanhangwagen langer dan de tijd die nodig is voor het laten instappen of uitstappen van mensen of het laden en lossen van zaken in de zin van artikel 2.23 van het KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg. Het gebruik van een parkeerplaats door een motorvoertuig, reclamevoertuig of aanhangwagen in één van de in artikel 2 bedoelde zones is onderworpen aan de gebruiksvoorwaarden bepaald door dit retributiereglement.
- parkeerticket: het bewijs van de parkeertijd die overeenstemt met het betaalde retributiebedrag. Hieronder wordt verstaan: hetzij het papieren parkeerticket, afgeleverd door de parkeerautomaat, hetzij het digitale parkeerticket, digitaal afgeleverd door een digitaal betaalsysteem dat wordt vermeld op de parkeerautomaat.
- parkeerbiljet: document dat onder de ruitenwisser van een geparkeerd voertuig wordt aangebracht door een personeelslid van de door het gemeentebestuur aangestelde concessionaris belast met de exploitatie van het parkeerbeheer op het ogenblik dat het personeelslid vaststelt dat de retributie verschuldigd is. Indien het niet mogelijk blijkt het biljet onder de ruitenwisser achter te laten, wordt het onmiddellijk per post toegezonden aan de houder van de nummerplaat van het geparkeerde voertuig.
Artikel 2. Er wordt een retributie geheven ten voordele van de gemeente Tervuren:
1. op het gebruik van parkeerplaatsen waar de beperking van de parkeertijd geregeld is overeenkomstig artikel 27.1-27.3 van het KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, hierna genoemd de Wegcode:
a) in zones met beperkte parkeertijd (blauwe zones) en op de openbare weg met blauwe zone reglementering
b) in zones met betalend parkeren
2. op het gebruik van parkeerplaatsen voorbehouden aan de houders van een gemeentelijke parkeerkaart, zoals geregeld in artikel 27ter van de Wegcode.
Artikel 3. De retributie geldt per geparkeerd voertuig en is verschuldigd door de houder van de nummerplaat.
PARKEREN MET BEPERKTE PARKEERTIJD
Artikel 4. De retributie "blauwe zone" is van toepassing in zones met beperkte parkeertijd (blauwe zones) en op de openbare weg met blauwe zone reglementering zoals bepaald in artikel 27.1 en 27.2 van de Wegcode en zoals vastgelegd in de aanvullende reglementen op de politie van het wegverkeer. Meer bepaald ressorteren volgende straten onder het regime van de "blauwe zone":
- Bergestraat (van de Hoornzeelstraat tot aan de Olmenstraat)
- Broekstraat (volledig)
- Brusselsesteenweg (vanaf Wijngaardstraat tot aan Tervurenlaan)
- de Robianostraat (volledig)
- Duisburgsesteenweg (vanaf Kasteelstraat tot aan Hertenbergstraat)
- Gaystraat (volledig)
- Gemeentestraat (volledig)
- Hippolyte Boulengerlaan (vanaf Brusselsesteenweg tot aan Jef Coosemansstraat)
- Hofkensstraat (volledig)
- Hoornzeelstraat (vanaf Wandelaarsstraat tot aan Bergestraat)
- Jef Coosemansstraat (volledig)
- Kapellestraat (volledig)
- Karblokstraat (volledig)
- Lempereurplein (volledig)
- Lindeboomstraat (vanaf Paardenmarktstraat tot aan Olmenstraat)
- Louis Buelenslaan (volledig)
- Nieuwstraat (volledig)
- Olmenstraat (volledig)
- Oppemstraat (vanaf Brusselsesteenweg tot aan Tervurenlaan)
- Oud-Gasthuisstraat (volledig)
- Paardenmarktstraat (volledig)
- Pastoor Vandersandestraat (volledig)
- Peercouriniestraat (volledig)
- Peperstraat (volledig)
- Puttestraat (volledig)
- Rozendalstraat (volledig)
- Sint-Janstraat (volledig)
- Tabaksbergstraat (volledig)
- Vander Achterstraat (volledig)
- Vestenstraat (volledig)
- Wandelaarstraat (volledig)
- Wijngaardstraat (volledig)
Artikel 5. Het gebruik van een parkeerplaats, zoals omschreven in artikel 4, is gratis voor de duur van twee uur of zoals aangebracht op de signalisatie, op voorwaarde dat de bestuurder de richtlijnen inzake het gebruik van de parkeerschijf naleeft, zoals bepaald in artikel 27.1 van de Wegcode.
Artikel 6.
§1. De retributie "blauwe zone" is verschuldigd van zodra de gratis parkeerduur is overschreden of wanneer de bestuurder de richtlijnen inzake het gebruik van de parkeerschijf niet heeft nageleefd. Deze retributie bedraagt € 30 en laat toe om gedurende maximum negen opeenvolgende uren te parkeren in de zone met beperkte parkeertijd of op de openbare weg met een blauwe zone reglementering, maximaal geldig tot het einde van de kalenderdag.
§2. De retributie "blauwe zone" wordt betaald binnen de vijf dagen na ontvangst van het parkeerbiljet. De betaling gebeurt per overschrijving op de bankrekening van de concessionaris die met de exploitatie van het parkeerbeheer is belast overeenkomstig de op het parkeerbiljet opgenomen richtlijnen.
Artikel 7. De retributie "blauwe zone" is verschuldigd alle dagen van 9u tot 18u, behoudens op zon- en feestdagen, of zoals aangebracht op de signalisatie.
BETALEND PARKEREN
Artikel 8. In de zones met een regime van betalend parkeren geschiedt het gebruik van de parkeerplaatsen op de wijze en onder de voorwaarden zoals op de parkeerautomaten vermeld.
Artikel 9. De zone betalend parkeren wordt opgedeeld in de volgende zones:
§1. De betalende zone Markt, meer bepaald de parkeerplaatsen:
- in het noordelijke en oostelijke deel van het plein (Markt)
- op de hoek van de School van Tervurendreef en de Klarastraat
- aan beide zijden van de Kerkstraat tussen Brusselsesteenweg en Kerkstraat nr. 11.
§2. De betalende zone Handelscentrum die zich afbakent over de volgende straten:
- Brusselsesteenweg (vanaf Leuvensesteenweg tot aan Wijngaardstraat)
- Hoornzeelstraat (vanaf Peperstraat tot aan Wandelaarstraat)
- Kasteelstraat (volledig)
- Kerkstraat (volledig)
- Klarastraat (volledig, met uitzondering van de parkeerplaatsen op de hoek van de School van Tervurendreef en de Klarastraat)
- Leuvensesteenweg (vanaf Brusselsesteenweg tot aan Broekstraat)
- Melijndreef.
§3. De betalende zone Park die zich afbakent over de volgende straten:
- Kastanjedreef (vanaf Paleizenlaan tot aan Keizerinnedreef langs één zijde van de straat)
- Warande (gedeelte gesitueerd ter hoogte van en aan de zijde van het Hoefijzercomplex van de site Panquin)
- parking Keizerinnedreef.
Artikel 10.
§1. De retributie is van toepassing volgens de voorwaarden zoals op de parkeerautomaten vermeld.
§2. Deze retributie bedraagt:
1° in de zone Markt
Het regime betalend parkeren is van toepassing alle dagen van 9u tot 18u. De eerste 30 minuten van de parkeertijd geldt gratis parkeren. Na afloop van deze gratis parkeertijd geldt een tarief van € 1,20 per schijf van 30 minuten, ook betaalbaar aan € 0,20 per schijf van vijf minuten. De maximale parkeerduur bedraagt twee uur.
2° in de zone Handelscentrum
Het regime betalend parkeren is van toepassing alle dagen van 9u tot 18u, behoudens op zon- en feestdagen. De eerste 30 minuten van de parkeertijd geldt gratis parkeren. Na afloop van deze gratis parkeertijd geldt een tarief van € 1,20 per schijf van 30 minuten, ook betaalbaar aan € 0,20 per schijf van vijf minuten. De maximale parkeerduur bedraagt twee uur.
3° in de zone Park
Het regime betalend parkeren is van toepassing alle dagen van 9u tot 18u, met inbegrip van zon- en feestdagen. De eerste 30 minuten van de parkeertijd geldt gratis parkeren. Na afloop van deze gratis parkeertijd geldt een tarief van € 0,70 per schijf van 30 minuten.
Ingeval van een langere parkeerduur zijn volgende voordeeltarieven van toepassing (idem als de tarieven in de ondergrondse parking):
- een dagtarief van € 5,30 geldig van maandag tot en met zaterdag van 9u tot 18u
- een dagtarief van € 2,90 geldig op zon- en feestdagen van 9u tot 18u.
§3. De retributies worden vooraf betaald:
1° aan de parkeerautomaten volgens de op de automaten vermelde modaliteiten
2° op elke andere wijze die door de concessionaris belast met het parkeerbeheer wordt toegelaten en kenbaar gemaakt.
Artikel 11.
§1. De retributie "forfaitaire parkeerretributie" is verschuldigd:
1° na het verstrijken van de parkeerduur zoals aangegeven op het parkeerticket
2° wanneer geen papieren parkeerticket zichtbaar achter de voorruit of, als er geen voorruit is, op het voorste gedeelte van het voertuig kan worden aangetroffen EN bij afwezigheid van een geldig digitaal parkeerticket voor het geparkeerde voertuig.
3° wanneer het parkeerticket van het geparkeerde voertuig niet voldoet aan het voor de betrokken zone geldende tarief.
Deze retributie bedraagt € 30 en laat toe om gedurende 1 dag (en maximaal geldig tot het einde van de kalenderdag) te parkeren in de betalende zone.
§2. De 'forfaitaire parkeerretributie' dient betaald te worden binnen de vijf dagen na ontvangst van het parkeerbiljet. De betaling gebeurt per overschrijving op de bankrekening van de concessionaris die met de exploitatie van het parkeerbeheer is belast overeenkomstig de op het parkeerbiljet opgenomen richtlijnen.
Artikel 12. De beperkingen van de parkeertijd gelden niet voor de voertuigen die gebruikt worden door personen met een handicap. Op voorwaarde dat de speciale kaart zoals bepaald in artikel 27.4.3. van de Wegcode zichtbaar is aangebracht op de binnenkant van de voorruit of, als er geen voorruit is, op het voorste gedeelte van het voertuig, kan het voertuig kosteloos en zonder tijdsbeperking worden geparkeerd:
- in de blauwe zone of de straten waarin het regime "blauwe zone" geldt
- in de zone betalend parkeren
- op de parkeerplaatsen voorbehouden aan personen met een handicap zoals beschreven in artikel 27bis van de Wegcode.
PARKEERKAARTEN
Artikel 13. De gemeente Tervuren preciseert de regels voor de uitreiking en het gebruik van de parkeerkaarten met inachtneming van het KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg en van het ministerieel besluit van 9 januari 2007 betreffende de gemeentelijke parkeerkaart. Binnen dit kader kan zij aanvullende categorieën begunstigden bepalen. Er kan enkel een parkeerkaart uitgereikt worden voor buitenlandse nummerplaten, indien voldaan is aan de bepalingen van het KB van 20 juli 2001 betreffende de inschrijving van voertuigen. De bewijsstukken moeten aangereikt worden door de aanvrager.
Artikel 14.
§1. Het afleveren van gemeentelijke parkeerkaarten zal gebeuren door de concessionaris die door de gemeente belast is met de exploitatie van het parkeerbeheer.
§2. Het afleveren van gemeentelijke parkeerkaarten gebeurt aan een tarief van € 50 per jaar per kaart, behoudens in de specifieke gevallen hierna bepaald. De retributie wordt vooraf betaald en het bedrag is ondeelbaar.
§3. Voor het afleveren van een gemeentelijke parkeerkaart ter vervanging van een verloren, gestolen of beschadigde parkeerkaart wordt een retributie van € 20 aangerekend. Een duplicaat kan enkel worden afgeleverd na aangifte verlies of diefstal bij politie. Een bewijs van deze aangifte wordt voorgelegd aan de concessionaris zoals vermeld in artikel 14 §1.
Artikel 15.
§1. Inwoners van de straten die ressorteren onder de betalende of de blauwe zone kunnen, overeenkomstig de bepalingen van het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer inzake het bewonersparkeren, aanspraak maken op een gemeentelijke parkeerkaart voor bewoners of 'bewonerskaart'. Dienaangaande is de definitie van "bewonerskaart" van artikel 2.52 van de Wegcode van toepassing: een gemeentelijke parkeerkaart specifiek bestemd voor personen die hun hoofdverblijfplaats of domicilie hebben in de op de kaart vermelde gemeente, zone of straat. Wat het begrip "hoofdverblijfplaats" betreft, wordt verwezen naar de ministeriële omzendbrief van 18 december 1991 en het arrest nr. 26.007 van de Raad van State. Enkel bewoners met een hoofdverblijfplaats in de straten die ressorteren onder de betalende of de blauwe zone komen in aanmerking voor de uitreiking van een bewonerskaart.
§2. Er kunnen maximaal twee bewonerskaarten worden uitgereikt per wooneenheid.
Voor de eerste bewonerskaart wordt een retributie van € 50 aangerekend, voor de tweede bewonerskaart een retributie van € 150 per jaar.
Aan de bewoners van een woning met parkeerplaats op eigen perceel (garage of oprit) kan slechts één bewonerskaart worden uitgereikt; voor deze bewonerskaart wordt een retributie van € 150 per jaar aangerekend.
§3. Bewoners van een meergezinswoning met een toegang tot parkeerplaatsen voor meerdere wagens, en met minstens één parkeerplaats per appartement, waarvan de meergezinswoning definitief werd vergund voor of op 4 april 2020 hebben recht op een eerste en een tweede bewonerskaart, aan respectievelijk € 50 en € 150 euro per jaar.
Bewoners van meergezinswoningen, met een toegang tot parkeerplaatsen voor meerdere wagens, en met minstens één parkeerplaats per appartement, waarvan de meergezinswoning definitief werd vergund na 4 april 2020 hebben recht op één bewonerskaart aan € 150 per jaar.
§4. De tarieven vermeld in §2. en §3. gelden voor voertuigen beperkt tot een lengte van 4,90 meter. De aanvrager dient de afmetingen van het voertuig aan te tonen aan de hand van een bewijsstuk van het betreffende voertuig. Voor voertuigen langer dan 4,90 meter bedraagt de retributie het dubbele van de bedragen vermeld in §2. en §3.
§5. Voor begunstigden van een verhoogde tegemoetkoming in de terugbetaling van gezondheidszorg worden de tarieven vermeld in §2., §3. en §4. gehalveerd.
Het recht op een verhoogde tegemoetkoming dient te worden bewezen aan de hand van een attest van het ziekenfonds.
§6. Op voorwaarde dat de geldige bewonerskaart zichtbaar wordt aangebracht op de binnenkant van de voorruit of, als er geen voorruit is, op het voorste gedeelte van het voertuig, kan het voertuig kosteloos en zonder tijdsbeperking worden geparkeerd:
- in de blauwe zone of de straten waarin het regime blauwe zone van toepassing is
- in de betalende zone Park
- in de betalende zone Markt van 17u tot 9u van maandag tot en met zondag
- in de betalende zone Handelscentrum op zon- en feestdagen en van 17u tot 9u van maandag tot en met zaterdag
§7. Bij het gebruik van een vervangvoertuig dient de houder van de overeenkomstige bewonerskaart volgende stappen te ondernemen:
- meedelen van het bewonerskaartnummer aan de concessionaris belast met de exploitatie van het parkeerbeheer
- overmaken van een officieel document van de garage of verzekeringsmaatschappij waaruit blijkt dat de houder beschikt over het vervangvoertuig, alsook de tijdsperiode waarin de houder over dit vervangvoertuig beschikt.
Indien cumulatief aan deze voorwaarden is voldaan, geniet de houder van de bewonerskaart voor dit vervangvoertuig van dezelfde voorwaarden als vermeld in de voorgaande paragraaf.
§8. De concessionaris belast met de exploitatie van het parkeerbeheer beschikt over het recht om een alternatief en gebruiksvriendelijker systeem van bewonerskaarten te implementeren, mits dezelfde voorwaarden en voordelen gelden voor de houders van de bewonerskaarten.
Artikel 16. Een zorgverstrekker of organisatie voor zorgverstrekking komt in aanmerking voor het aanvragen van een parkeerkaart voor de categorie "zorgverstrekker" indien het een door het RIZIV of de Vlaamse Gemeenschap erkende zorgverstrekker of organisatie betreft. Er kan maximaal 1 parkeerkaart per voertuig aangevraagd worden. Deze parkeerkaarten zijn 1 jaar geldig en dienen desgevallend jaarlijks vernieuwd te worden. Deze parkeerkaart is geldig in zowel de betalende zone als de blauwe zone. De parkeerkaart laat een maximale parkeertijd toe van 2 uur in de betalende zone en van 4 uur in de blauwe zone. Het begintijdstip van het parkeren wordt aangeduid via de parkeerschijf die zichtbaar naast de parkeerkaart wordt gelegd op de binnenkant van de voorruit of, als er geen voorruit is, op het voorste gedeelte van het voertuig.
Artikel 17. Werknemers van bedrijven of van organisaties gevestigd in de blauwe of betalende zone komen in aanmerking voor het aanvragen van een 'werknemerskaart'. De werknemerskaart geeft het recht om in de blauwe zone te parkeren. Een werknemerskaart die geldig is van maandag tot en met vrijdag van 9u tot 18u kost € 430 per jaar. Een werknemerskaart die alle dagen en onbeperkt geldig is, kost € 650 per jaar. De werknemerskaart is geldig voor 1 jaar.
De aanvrager van een werknemerskaart moet een bewijs voorleggen dat hij of zij tewerkgesteld is bij een bedrijf of organisatie gelegen in de betalende of blauwe zone. De werknemerskaart moet zichtbaar achter de voorruit of, als er geen voorruit is, op het voorste gedeelte van het voertuig geplaatst worden.
Artikel 18. Voor de uitvoering van werken in de betalende of de blauwe zone kunnen aannemers een 'aannemerskaart' kopen. Met een aannemerskaart kan van maandag tot en met zaterdag van 9u tot 18u geparkeerd worden in de betalende en de blauwe zone. De kaart kan aangekocht worden voor een periode van 3, 6 of 12 maanden en kost € 35 per maand.
De aanvrager van een aannemerskaart moet het bewijs van officiële aannemer aan de hand van BTW-nummer en het inschrijvingsbewijs van de betreffende wagen voorleggen.
De aannemerskaart moet zichtbaar achter de voorruit of, als er geen voorruit is, op het voorste gedeelte van het voertuig geplaatst worden.
Artikel 19. Op de bewonerskaart kunnen 2 voertuigen vermeld worden. Op de werknemerskaart kunnen 4 voertuigen vermeld worden. Op de aannemerskaart kan 1 voertuig vermeld worden.
Artikel 20. Gemeentelijke dienstvoertuigen, herkenbaar door het gemeentelijk logo op de deur aan de bestuurderszijde, en brandweer- en politievoertuigen, kunnen kosteloos en onbeperkt in de tijd parkeren in zowel de betalende als de blauwe zone.
Artikel 21. Een elektrisch voertuig dat op een voorbehouden parkeerplaats voor elektrische voertuigen parkeert, dient:
- de parkeerretributie te betalen indien de parkeerplaats zich bevindt in de betalende zone
- een parkeerschijf te plaatsen indien de parkeerplaats zich bevindt in de blauwe zone.
Artikel 22. Ingeval van niet-betaling van de retributie 'blauwe zone' en de 'forfaitaire parkeerretributie' binnen de vooropgestelde termijn van vijf dagen, wordt een aanmaningsprocedure opgestart. Vanaf de tweede aanmaning wordt per aanmaning een bijkomende administratieve vergoeding aangerekend van € 10. Na de tweede aanmaning beschikt de concessionaris over het recht om de retributie in te vorderen via gerechtelijke weg, evenwel slechts na een laatste aanmaning te hebben verstuurd per aangetekend schrijven.
Artikel 23. Gelijklopend met de duur van overheidsmaatregelen voor de remediëring van een pandemie of andere crisissituaties waarbij bewoners die beschikken over een bewonerskaart verplicht thuiswerken én (niet-)essentiële winkels verplicht moeten sluiten, wordt volgende maatregel ingevoerd:
- houders van een bewonerskaart kunnen gratis parkeren in de zone Handelscentrum.
Artikel 24. Het besluit van de gemeenteraad van 28 april 2022 over het retributiereglement op het parkeren op straat wordt opgeheven op 1 juli 2023.
Artikel 25. Dit retributiereglement treedt in werking vanaf 1 juli 2023.
De vraag en het antwoord wordt aan de raad toegelicht en wordt in het audioverslag weergegeven.
Vraag via mail van 23 mei 2023 van raadslid Liesenborghs om een mondelinge vraag te agenderen op de gemeenteraad van 25 mei 2023
Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
Art. 12. - De gemeenteraadsleden hebben het recht aan het college van burgemeester en schepenen vragen te stellen.
Het gemeenteraadslid dient de vraag in via brief of e-mail en richt de vraag aan de algemeen directeur of aan het algemeen secretariaat. Hij/zij krijgt binnen de twintig dagen na ontvangst een schriftelijk antwoord.
Het gemeenteraadslid kan in zijn schrijven expliciet verzoeken om de vraag als punt aan de agenda van de gemeenteraad toe te voegen. In dat geval wordt ze mondeling behandeld ter zitting, op voorwaarde dat de vraag ingediend is uiterlijk twee dagen voor de gemeenteraadszitting.
Een gemeenteraadslid kan voor de start van de zitting verzoeken om een ingediende vraag toch als extra agendapunt toe te voegen. Dit kan indien het niet mogelijk was om de vraag binnen de hierboven vermelde termijn in te dienen en de behandeling ervan niet tot de volgende gemeenteraad kan uitgesteld worden. Deze agendering volgt dan de procedure zoals voorzien in artikel 15 §2.
"De mogelijke komst van een McDonald’s in de residentiële Rotselaerwijk veroorzaakt opnieuw veel commotie.
We willen de talrijke reacties van de burgers meer echo's geven en steunen. Zijn alle pistes onderzocht om een gepast antwoord te geven? Bijvoorbeeld een fast-food taks, een taks op drive-ins, of nog een “fastfood exclusion zone” in de nabijheid van de scholen zoals drie jaar geleden voorgesteld? Is er iemand aangesteld, eventueel extern, om te kijken hoe dat in andere gemeenten aangepakt wordt?
Graag uw standpunt hier ter zake. "
De vraag en het antwoord zijn integraal opgenomen in de audio-opname die op de webstek van de gemeente gepubliceerd wordt, zoals voorzien bij artikel 33 §2 van het huishoudelijk reglement.
De voorzitter sluit de zitting op 26/05/2023 om 08:15.
Namens Gemeenteraad,
Dirk Stoffelen
algemeen directeur
Mario Van Rossum
voorzitter waarnemend