De raad keurt een reglement over gevonden of verloren voorwerpen goed.
Nieuwe regelgeving over de registratie van gevonden of verloren voorwerpen.
Art 3.58 van de wet van 4 februari 2020 houdende boek 3 "Goederen' van het Burgerlijk Wetboek: Gevonden zaken: verplichtingen.
Omwille van de nieuwe regelgeving die al sinds 1 september 2021 van kracht is rond verloren en gevonden voorwerpen, moest de huidige procedure herbekeken worden.
De wet verplicht gemeenten om een register bij te houden. Dit is een verantwoordelijkheid van de steden en gemeenten, maar werd in het verleden gedelegeerd aan de politiezones.
Voor de registratie en opvolging van gevonden voorwerpen sluit de gemeente Tervuren zich aan bij dit platform www.gevondenofverloren.be. Het gebruik van het platform biedt heel wat voordelen:
Frontoffice (betere dienstverlening naar burgers):
- website: online aangifte voor de burger van gevonden en verloren voorwerpen
- automatische publicatie van de voorwerpen op een landelijke website
Backoffice:
- volledig geautomatiseerde processen (o.a. voor bewaartermijnen)
- gevonden en verloren voorwerpen kunnen aan elkaar gelinkt worden
- administratieve opvolging (o.a. briefwisseling naar eigenaars)
- mogelijkheid om lijsten te trekken (o.a. welke voorwerpen aan welke organisatie geschonken worden)
- begeleiding bij instellen van parameters en gebruikerstrainingen
Indien dit project in Tervuren een succes blijkt, wil de politie dit in heel de politiezone implementeren.
Omwille van deze nieuwe werking en verantwoordelijkheid die de gemeente opneemt inzake de registratie en opvolging van gevonden voorwerpen, is het ook noodzakelijk om een reglement op te stellen.
Artikel 1. Situering
Dit reglement beschrijft de regels en afspraken die gevolgd moeten worden in de omgang met gevonden voorwerpen op grondgebied Tervuren, conform de Wet van 4 februari 2020 houdende boek 3 'Goederen' van het Burgerlijk Wetboek artikelen 3.58, 3.59 en 3.60 waarin bepaald wordt dat de gemeente onder ander verplicht is om:
• alle gevonden voorwerpen te registreren,
• een redelijke inspanning te doen om de rechtmatige eigenaar op te sporen en te contacteren,
• de gevonden voorwerpen in bewaring te nemen gedurende 6 maanden, behalve voor fietsen (3 maanden) en bederfbare of onhygiënische voorwerpen. Na deze periode kan de gemeente te goeder trouw en op een economisch verantwoorde wijze beschikken over het gevonden voorwerp.
In de ‘gevonden voorwerpen’ kunnen we 4 categorieën onderscheiden:
• fietsen
• gemotoriseerde rijvoertuigen
• gelden
• alle overige gevonden voorwerpen
Artikel 2. Toepassingsgebied Tervuren
Onverminderd het ruime toepassingsgebied dat door de wetgever bepaald werd, is de toepassing van dit reglement in Tervuren niet van kracht op de gevonden voorwerpen van de Tervuurse gemeentescholen en de speelpleinwerking. Zij beheren de verloren voorwerpen binnen hun eigen werking.
Artikel 3. Politionele check
Het beheer van de goederenstroom gebeurt in samenwerking met de lokale politie. De gevonden voorwerpen worden bij de politie of aan de snelbalie van het onthaal afgeleverd. De politie vindt ook zelf achtergelaten voorwerpen en voertuigen. Zij controleren of een goed als gestolen geseind staat. Een gestolen goed wordt niet beschouwd als een gevonden voorwerp.
Indien het voorwerp niet geseind staat, bezorgt de politie dit goed aan de gemeente.
Vanaf het moment dat de goederen in beheer van de gemeente Tervuren komen, worden ze geregistreerd via het online registratiesysteem gevondenofverloren.be.
Artikel 4. Registratie van een gevonden voorwerp
Als de vinder van een voorwerp het voorwerp nog niet heeft terugbezorgd aan de eigenaar en indien de vinder het voorwerp zelf wenst te bewaren, is hij verplicht om binnen de 7 dagen na de vondst het voorwerp te laten registreren bij de gemeente.
De gemeente Tervuren heeft de registratie van gevonden voorwerpen georganiseerd met behulp van een internetplatform: gevondenofverloren.be.
Een vinder van een voorwerp kan:
• het voorwerp zelf registreren via het internetplatform,
• een gevonden voorwerp afgeven aan het onthaal van de politie of via de snelbalie van de gemeente een gevonden voorwerp in bewaring geven. Indien er nog geen informatie werd ingegeven op het online platform, moet de vinder een informatieformulier invullen,
• voor fietsen, bromfietsen of andere voertuigen de informatie doorgeven aan het onthaal van de politie. De dienst werken in eigen beheer zorgt dat de fiets of het voertuig wordt overgebracht naar de gemeentelijke bewaarplaats (in een loods).
Bij een overdracht aan de gemeente ondertekent de vinder een verklaring waarmee deze definitief afstand doet van diens eventuele recht om eigenaar te worden na 5 jaar als de eigenaar niet gevonden wordt of als deze het voorwerp niet komt ophalen.
Artikel 5. Melding en registratie van verloren voorwerpen
Een eigenaar die een voorwerp verloren is, kan:
• nakijken op het internetplatform of er een dergelijk gevonden voorwerp geregistreerd werd via de website www.gevondenofverloren.be,
• op het internet een melding invoeren van het verloren voorwerp via de website www.gevondenofverloren.be.
Artikel 6. Vinder houdt het voorwerp zelf in bewaring
Indien de vinder het gevonden voorwerp, na registratie bij de gemeente, zelf in bewaring wenst te houden, is de vinder gehouden om alle regels te respecteren inzake:
• de eigenaar trachten te achterhalen,
• de eigenaar te contacteren,
• de minimale bewaartermijnen,
• het te goeder trouw en op een economische wijze beschikken over het gevonden voorwerp.
Artikel 7. Opzoeken en contacteren van de eigenaar
De gemeente doet een redelijke inspanning om de eigenaar te achterhalen. Een politionele check zoals vermeld in artikel 2 kan daarbij helpen. Indien de eigenaar achterhaald is, zal de gemeente deze contacteren:
• telefonisch indien de gemeente beschikt over het telefoonnummer
• via mail of gewone brief indien deze gegevens bekend zijn
• via aangetekend schrijven indien de eigenaar op één van de voorgaande manieren gecontacteerd werd, maar binnen de maand nog niet gereageerd heeft.
Artikel 8. Bewaring van gevonden voorwerpen en beschikking
Gevonden voorwerpen worden door de gemeente bewaard in het archief van het administratief centrum voor een periode van minimum 6 maanden. Voorwerpen van waarde (bijvoorbeeld sieraden) of geld worden in een kluis bewaard.
Fietsen en andere voertuigen worden door de gemeente bewaard in een loods. Voor fietsen en overige voertuigen geldt een bewaartermijn van 6 maanden.
Voorwerpen die vatbaar voor bederf of onhygiënisch zijn, worden onmiddellijk vernietigd.
Na het aflopen van de wettelijke bewaartermijnen, kan de gemeente te goeder trouw en op een economische wijze beschikken over het gevonden voorwerp. Dit houdt in dat:
1. Fietsen worden:
• geschonken aan het OCMW of aan de fietsbibliotheek,
• geschonken aan Velo Leuven,
• ter verkoop aangeboden,
• vernietigd.
2. Gemotoriseerde voertuigen worden:
• ter verkoop aangeboden,
• vernietigd.
Voor deze categorie bezorgt de politie het ‘bericht van schrapping’ dat zij van de Federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer ontvangen. Dit is nodig om één van bovenvermelde acties te kunnen uitvoeren.
3. Alle overige gevonden voorwerpen worden:
• aan het OCMW geschonken,
• ter verkoop aangeboden (de inschatting van de waarde kan gebeuren door een ambtenaar of door een expert),
• naar de kringloopwinkel gebracht,
• vernietigd.
De eventuele opbrengst van een verkoop of verschroting wordt geregistreerd door de gemeente en gedurende 5 jaar na de registratie ter beschikking gehouden voor de eigenaar. Deze heeft tot 5 jaar na de registratie als gevonden voorwerp, het recht om diens eigendom of de verkoopopbrengst ervan op te eisen.
Artikel 9. Ophalen van een eigendom
§1. De eigenaar die een voorwerp op het internetplatform herkent als zijn eigendom of die door de gemeente gecontacteerd werd, kan een afspraak maken bij de dienst algemeen secretariaat voor het ophalen van zijn eigendom. De aanbieder moet bewijzen dat hij eigenaar is (bijvoorbeeld met een aankoopbewijs, sleutel, foto van het voorwerp met de eigenaar, uitzonderlijk kenmerk beschrijven,…).
Bij deze overdracht wordt een verklaring voor ontvangst, inclusief een verklaring dat het voorwerp hem/haar toebehoort, ondertekend door de eigenaar.
§2. De eigenaar heeft tot 5 jaar na de registratie als gevonden voorwerp, het recht om zijn eigendom of de verkoopopbrengst ervan, na aftrek van de bewaarkosten, op te eisen. Tevens zullen andere kosten die gemaakt werden met betrekking tot het weghalen (bijvoorbeeld takelkosten), schatting van goederen,… op de eigenaar verhaald worden. De gemeente brengt de eigenaar hiervan op de hoogte.
Voor deze kosten wordt een factuur opgemaakt. Het gevonden voorwerp kan pas na het voorleggen van een bewijs van betaling worden opgehaald.
Artikel 10. Eigendom van het gevonden voorwerp
5 jaar na de registratie als gevonden voorwerp en mits naleving van de wettelijke bepalingen, wordt het gevonden voorwerp eigendom van de vinder of de gemeente. Daaruit vloeit voort dat diegene die het voorwerp bewaart, na 5 jaar ook eigenaar wordt van de verkoopopbrengst van het voorwerp.
Artikel 11. Retributie
§1. De gemeente heft een éénmalige retributie op het bewaren van gevonden voorwerpen ('bewaarkosten') en maakt hierin een onderscheid:
- klein voorwerp: 0 euro
- groot voorwerp (> 50 cm x 50 cm): 5 euro
- fiets: 10 euro
- gemotoriseerd voertuig: 100 euro
Deze retributie wordt verhoogd met de andere kosten, vermeld in artikel 9, §2 van dit reglement.
§2. Indien de eigenaar zijn voorwerp komt afhalen binnen een termijn van 2 weken, wordt hij vrijgesteld van de retributie. De andere kosten, vermeld in artikel 9, §2 moeten wel worden betaald.
De eigenaar heeft het recht om definitief afstand te doen van zijn eigendom en dient daarvoor een afstandsverklaring te ondertekenen.
§3. De retributie dient contant, digitaal of per overschrijving betaald te worden.
§4. De retributie is verschuldigd door de eigenaar.
Artikel 12. Inwerkingtreding
Dit reglement treedt in werking vanaf 1 juni 2023.