Terug
Gepubliceerd op 27/09/2024

Besluit  Gemeenteraad

do 26/09/2024 - 20:00

Goedkeuring van het reglement zorgparkeren

Aanwezig: Hugo Vankelecom, voorzitter
Marc Charlier, burgemeester
Bram Peters, Kristina Eyskens, Werner Aerts, Sofie Lombaert, Jan Trappeniers, Lut Kint, schepenen
Mario Van Rossum, Mark Van Roy, Christine Tinlot, Willy Roeykens, Dirk De Vos, Robert Steuts, Omer Graulus, Sebastiaan Coudré, Thomas Geyns, Elmo Peeters, Serge Liesenborghs, Yvette Schepers, Geoffroy de Visscher, Nadine Gabet, Geert Goossens, raadsleden
Dirk Stoffelen, algemeen directeur
Verontschuldigd: Kelly Merckx, raadslid
Afwezig: Geoffroy de Schaetzen, Bram Bartholomees, Ineke Casier, raadsleden

De raad keurt het reglement zorgparkeren goed.

Aanleiding

E-mail van de Eerstelijnszone Druivenstreek van 3 september 2024.

Regelgeving

- Artikel 40, §3 en artikel 41, 2e lid, 2° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze bevoegdheid kan niet worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen.
- Statuten van de vzw Eerstelijnszone Druivenstreek van 4 april 2019

Feiten, context en argumentatie

Sinds 2019 bestaat er een samenwerkingsverband met de Eerstelijnszone Druivenstreek (ELZ Druivenstreek) binnen de domeinen zorg en welzijn. Het werkgebied omvat de gemeenten Tervuren, Hoeilaart, Overijse, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Kraainem. ELZ Druivenstreek is een organisatie die verbindingen tussen alle professionals, betrokken bij de eerste lijn binnen onze zes gemeenten, faciliteert opdat uiteindelijk de burger daardoor betere zorg krijgt.

Professionals die zorg aan huis bieden, verliezen vaak kostbare tijd bij het zoeken naar een parkeerplaats dichtbij de woning van de patiënt. Dit probleem stelt zich voornamelijk in de dorpskernen. Met het initiatief zorgparkeren willen de 6 gemeenten zorgverleners private parkeerplaatsen laten gebruiken tijdens het uitvoeren van de zorg. De werkgroep zorgparkeren werkte met de zes gemeenten een uniform reglement uit om dit te faciliteren binnen de eerstelijnszone. Sensibiliseren van burgers en zorgverleners staat hiermee hoog op de agenda. Zorgparkeren wordt beschouwd als een middel om de burgers toe te staan de zorgverleners, die onder druk staan, te helpen bij het uitvoeren van hun job.

De 'zorgparking' is een parkeerplaats voor zorgverleners:
- Ofwel voor een garagepoort en/of oprit, al dan niet op de openbare weg van de gemeente.
- Ofwel op de oprit zelf.

Het project is gebaseerd op vrijwilligheid. De burger, die rechtmatig beschikt over een parkeerplaats, biedt deze vrijwillig aan de zorgverlener aan. Het is hierbij niet noodzakelijk dat de zorg plaatsvindt op de locatie waar de parkeermogelijkheid aangeboden wordt. Zo kan iemand een zorgparkeerplaats aanbieden op zijn oprit, zodat een zorgverlener gemakkelijk bij zijn buurman zorg aan huis kan bieden. De burger geeft met een sticker aan dat zorgverleners mogen parkeren op zijn oprit of voor de garagepoort/oprit. Zorgverleners leggen een parkeerkaart achter de voorruit met hun naam en mobiel nummer zodat de auto snel kan verplaatst worden indien nodig. De zorgverlener vraagt bij de ELZ Druivenstreek een 'zorgparkeerkaart' aan, die kosteloos wordt afgeleverd. Deze geeft het recht om gebruik te maken van een zorgparking in alle zes gemeenten van de eerstelijnszone.

Aangezien zorgverleners niet werken binnen de gemeentegrenzen, werd voor de ELZ Druivenstreek één gezamenlijk reglement voor zorgparkeren opgesteld. Het aanbod van zorgverlening aan huis is divers. Enerzijds zijn er erkende zorgverleners met een RIZIV-nummer (artsen, kinesisten, apothekers, verpleegkundigen, vroedvrouwen...), anderzijds is er aanvullende thuiszorg (poetsen, wassen, strijken of boodschappen doen). De hulp van erkende zorgverleners die een kort huisbezoek afleggen, is voor de eerstelijnszone prioritair. De thuiszorg werd niet geselecteerd als gebruiker van de zorgparkeerkaart, zoals zal blijken uit de volgende punten.
Er zijn regio's in Vlaanderen waar gebruikers met een zorgparkeerkaart geen parkeerretributies dienen te betalen. Hierover werd geen consensus gevonden met de zes gemeenten. Er is dan ook besloten om dit niet in te voeren in het reglement. De lokale retributiereglementen dienen dus niet te worden gewijzigd. Houders van een zorgparkeerkaart worden bijgevolg niet vrijgesteld van retributies wanneer ze parkeren in een zone met betalend parkeren. In een latere fase, wanneer het project enige doorlooptijd heeft gehad, kan dit herbekeken worden.
Als nieuw lokaal initiatief is het de bedoeling om het project zo laagdrempelig mogelijk te maken, zowel voor de burger als de zorgverlener. Bijgevolg is de parkeertermijn vastgesteld op maximum één uur. Dit faciliteert gemakkelijk en kort parkeren dichtbij de woning van de patiënt. Een enorme tijdswinst, met meer tijd voor zorg. Voor de erkende zorgverlener volstaat dit om een huisbezoek af te leggen. Lokale thuiszorgdiensten zijn vaak langer ter plaatse en beschikken hiervoor reeds over een lokale parkeerkaart uitgereikt door de gemeente. Ook het overtuigen van burgers om een zorgparking aan te bieden, zal gemakkelijker gaan als de parkeertijd niet te lang is.
Voor zorgverleners is het handig om een overzicht van zorgparkings terug te vinden op een website. Burgers zouden dan hun zorgparking dienen te registreren en toelating geven dat hun privégegevens worden gedeeld. In regio's waar er een registratie wordt gevraagd, is het aantal zorgparkings zeer laag. Daarom is ervoor gekozen om helemaal geen procedure op te leggen. De stickers zullen gemakkelijk toegankelijk zijn voor de burger en verspreid worden op toegankelijke plaatsen (onthaal gemeentehuis, bibliotheek, woonzorgcentra, groepspraktijken...). De sticker duidelijk zichtbaar aanbrengen, volstaat om een zorgparking aan te bieden. Door de sticker te verwijderen, is de zorgparking niet langer beschikbaar. De werkgroep buigt zich nog over de vormgeving van de parkeerkaarten en stickers. Hierbij wordt aandacht besteed aan een uniforme communicatie en herkenbaarheid voor burger, zorgverleners, politie en parkeerwachters.

Advies werd ingewonnen bij de mobiliteitsambtenaar en de lokale politie. Dit advies is positief. De politie kan verbaliseren wanneer de wagen op de openbare weg staat. De verdeling van de stickers is voor de gemeente; hierin zal de lokale politie niet faciliteren maar wel doorverwijzen.

Publieke stemming
Aanwezig: Hugo Vankelecom, Marc Charlier, Bram Peters, Kristina Eyskens, Werner Aerts, Sofie Lombaert, Jan Trappeniers, Lut Kint, Mario Van Rossum, Mark Van Roy, Christine Tinlot, Willy Roeykens, Dirk De Vos, Robert Steuts, Omer Graulus, Sebastiaan Coudré, Thomas Geyns, Elmo Peeters, Serge Liesenborghs, Yvette Schepers, Geoffroy de Visscher, Nadine Gabet, Geert Goossens, Dirk Stoffelen
Voorstanders: Hugo Vankelecom, Marc Charlier, Bram Peters, Kristina Eyskens, Werner Aerts, Sofie Lombaert, Jan Trappeniers, Lut Kint, Mario Van Rossum, Mark Van Roy, Christine Tinlot, Willy Roeykens, Dirk De Vos, Robert Steuts, Omer Graulus, Sebastiaan Coudré, Thomas Geyns, Elmo Peeters, Serge Liesenborghs, Yvette Schepers, Geoffroy de Visscher, Nadine Gabet, Geert Goossens
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

Doelstelling

Zorgverleners aan huis, zoals artsen, thuisverpleegkundigen, kinesitherapeuten, … verliezen kostbare tijd bij het zoeken naar een parkeerplaats dicht bij de woning van hun patiënt. Met de introductie van het zorgparkeren wordt beoogd om het werk van zorgverleners op het grondgebied van Eerstelijnszone Druivenstreek (zorgparkeren van toepassing in de gemeenten Zaventem, Wezembeek-Oppem, Kraainem, Tervuren, Overijse en Hoeilaart) te faciliteren door private parkeerplaatsen voor garagepoorten of opritten te laten gebruiken tijdens de uitvoering van de zorg. Het project is gebaseerd op vrijwilligheid. Diegene die rechtmatig beschikt over een parkeerplaats biedt deze vrijwillig aan de zorgverlener aan. De zorg moet hierbij niet plaatsvinden op de locatie waar de parkeermogelijkheid aangeboden wordt.

Artikel 1. Definities

- De aanbieder: de persoon die het rechtmatig en exclusief gebruiksrecht (bv. de huurder, de eigenaar, vruchtgebruiker...) uitoefent op een parkeerplaats zoals een garage en/of oprit en die middels een zichtbaar aangebrachte zorgparkeersticker toestemming verleent aan de gebruiker om zijn voertuig op de parkeerplaats gratis te parkeren tijdens de duur van het huisbezoek (en dit voor maximum één uur).

- De gebruiker: de zorgverlener die in het bezit is van een RIZIV-nummer en die een huisbezoek aflegt met een voertuig waarbij zichtbaar een zorgparkeerkaart is aangebracht.
De huisartsenwachtpost Druivenstreek ontvangt generieke parkeerkaarten voor alle gebruikte voertuigen.

- Huisbezoek: een bezoek aan huis in het kader van het verlenen van zorg door een zorgverlener.

- De zorgparkeersticker: een sticker, kosteloos ter beschikking gesteld aan de aanbieder, die, door deze sticker aan te brengen op de garagepoort of oprit voor de zorgparking, aangeeft dat de gebruiker de toelating heeft om deze te gebruiken als parkeerplaats voor zijn voertuig. De aanbieder kan deze sticker gratis verkrijgen via zijn gemeente.

- De zorgparking: de parkeerplaats

  • ofwel voor een garagepoort en/of oprit, al dan niet op de openbare weg van de gemeente
  • ofwel op de oprit zelf

die door de aanbieder ter beschikking gesteld wordt van de gebruiker.

- De zorgparkeerkaart: de parkeerkaart die op vraag van de zorgverlener kosteloos wordt afgeleverd door Eerstelijnszone Druivenstreek. Deze geeft het recht om gebruik te maken van een zorgparking overeenkomstig de bepalingen van dit reglement. De contactgegevens van de zorgververlener worden hierop genoteerd.
Houder zijn van een zorgparkeerkaart betekent niet dat de gebruiker vrijgesteld is van het betalen van retributies zoals omschreven in het retributiereglement op het parkeren in zones met beperkte parkeertijd en in het retributiereglement op het betalend parkeren, reglementen goedgekeurd door de gemeenteraad van de betreffende gemeente.

Artikel 2. Instemming met het gebruiksreglement

Dit reglement is van toepassing op alle aanbieders en gebruikers die wensen mee te werken aan of gebruik te maken van de regeling van zorgparkeren.
Voor de gebruiker geldt dat hij/zij door het voorleggen van de zorgparkeerkaart in de wagen zonder enig voorbehoud de bepalingen van dit reglement aanvaardt.
Voor de aanbieder geldt dat hij door het aanbrengen van de zorgparkeersticker zonder enig voorbehoud de bepalingen van dit reglement aanvaardt.

Artikel 3. De aanbieder

1. De aanbieder mag geen zorgparking ter beschikking stellen waarvan de garage en/of oprit bestemd is voor gemeenschappelijk gebruik en waarvan de aanbieder dus niet de enige rechtmatige gebruiker is.
2. De aanbieder brengt de sticker duidelijk zichtbaar aan, ter hoogte van de zorgparking die ter beschikking wordt gesteld.
3. De aanbieder verbindt zich ertoe de bestickerde parkeerplaats steeds ter beschikking te stellen aan de gebruiker, behoudens het eigen gebruik van de parkeerplaats door de aanbieder.
4. Het aanbrengen van de zorgparkeersticker houdt in dat alle gebruikers rechtmatig gebruik kunnen maken van de zorgparking.
5. De aanbieder stelt de zorgparking gratis ter beschikking. In geen geval is een vergoeding verschuldigd voor het gebruik, ook al wordt de maximumduur van het gebruik overschreden.
6. De aanbieder kan te allen tijde zijn medewerking aan het project stopzetten door de zorgparkeersticker (tijdelijk) te verwijderen.

Artikel 4. De gebruiker

1. De gebruiker is verplicht een geldig telefoonnummer te vermelden op de zorgparkeerkaart waarop hij/zij kan bereikt worden tijdens het huisbezoek.
2. De gebruiker moet de zorgparkeerkaart zichtbaar in het voertuig aan de voorruit leggen wanneer hij/zij gebruik maakt van een zorgparking.
3. De gebruiker moet de verkeersregels naleven en bijvoorbeeld geen gebruik maken van zones bestemd voor voetgangers of deze hinderen.
4. De gebruiker moet het voertuig zo snel mogelijk verplaatsen op eenvoudig verzoek van de aanbieder.
5. De gebruiker beperkt de duur van het parkeren tot wat noodzakelijk is voor de toediening van de zorg én respecteert hierbij de maximum parkeertermijn van één uur.
6. Het is de gebruiker niet toegelaten:

  • Een zorgparking op te eisen van een aanbieder, bijvoorbeeld wanneer er andere voertuigen geparkeerd staan: de zorgparkeerkaart biedt een parkeermogelijkheid, geen garantie;
  • De zorgparkeerkaart gebruiken buiten het kader van dit reglement, bijvoorbeeld door te parkeren op een privé-parkeerplaats zonder zorgparkeersticker;
  • Misbruik te maken van de zorgparking, bijvoorbeeld door deze te gebruiken indien men geen zorg verstrekt;
  • Op welke wijze ook, een zorgparking te reserveren of zich te laten voorbehouden;
  • Een vergoeding te betalen aan de aanbieder van een zorgparking;
  • De zorgparkeerkaart te laten gebruiken door derden.

7. De gebruiker is verplicht de zorgparkeerkaart terug te bezorgen aan Eerstelijnszone Druivenstreek binnen de 2 maanden nadat hij/zij de activiteiten als zorgverlener stopgezet heeft.

Artikel 5. Organisatoren

1. Lokaal bestuur Zaventem, Wezembeek-Oppem, Kraainem, Tervuren, Overijse, Hoeilaart en Eerstelijnszone Druivenstreek vzw zijn de organisatoren van het project zorgparkeren.
2. Informatie met betrekking tot het project zorgparkeren kan steeds bekomen worden bij de organisatoren.
3. Indien en voor zover er in het kader van het reglement persoonsgegevens worden verwerkt, zal hiervoor alle wettelijke en praktische maatregelen getroffen worden om te voldoen aan de bepalingen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming.
4. De persoonlijke gegevens van aanbieders en gebruikers worden niet doorgegeven aan derden.
5. De organisatoren fungeren als contactpunt tussen aanbieder en gebruiker. De organisatoren kunnen echter in geen enkel geval aansprakelijk gesteld worden voor welk risico, schade- of aansprakelijkheidsgeval dan ook, naar aanleiding van dit project en onder meer niet voor:

  • inbreuken op dit reglement door de aanbieder en/of de gebruiker;
  • eventuele schade van welke aard of oorzaak ook, die de aanbieder lijdt (bijvoorbeeld beschadiging aan garagepoort, inbraak, vandalisme, verzakking...) of die de gebruiker lijdt;
  • rechtstreekse of onrechtstreekse schade berokkend door of aan derden.

Artikel 6. Slotbepalingen

1. De politie blijft bevoegd bij eventuele conflicten over het gebruik van de zorgparking. De politie kan indien nodig overgaan tot het vaststellen van een inbreuk en het takelen van het voertuig van de gebruiker.
2. Het reglement is digitaal beschikbaar op de websites van alle organisatoren.
3. De organisatoren kunnen het project te allen tijde stopzetten of het reglement aanpassen met het oog op een betere werking.
4. Klachten en opmerkingen kunnen steeds doorgegeven worden aan de organisatoren:

Burgers via hun gemeente:

  • Hoeilaart: welzijn@hoeilaart.be
  • Kraainem: info@kraainem.be
  • Overijse: thuisdiensten@overijse.be
  • Tervuren: welzijn@tervuren.be
  • Wezembeek-Oppem: info@wezembeek-oppem.be
  • Zaventem: info.ocmw@zaventem.be
  • Zorgverleners via Eerstelijnszone Druivenstreek: info@elzdruivenstreek.be