Terug
Gepubliceerd op 27/09/2024

Besluit  Gemeenteraad

do 26/09/2024 - 20:00

Goedkeuring van het voorstel tot gelijktrekking van de fietsvergoeding voor een dienstverplaatsing aan de fietsvergoeding voor woon-werkverkeer voor het personeel

Aanwezig: Hugo Vankelecom, voorzitter
Marc Charlier, burgemeester
Bram Peters, Kristina Eyskens, Werner Aerts, Sofie Lombaert, Jan Trappeniers, Lut Kint, schepenen
Mario Van Rossum, Christine Tinlot, Willy Roeykens, Dirk De Vos, Robert Steuts, Omer Graulus, Sebastiaan Coudré, Thomas Geyns, Elmo Peeters, Serge Liesenborghs, Yvette Schepers, Geoffroy de Visscher, Nadine Gabet, Geert Goossens, raadsleden
Dirk Stoffelen, algemeen directeur
Verontschuldigd: Kelly Merckx, raadslid
Afwezig: Mark Van Roy, Geoffroy de Schaetzen, Bram Bartholomees, Ineke Casier, raadsleden

De raad keurt het voorstel tot gelijktrekking van de fietsvergoeding voor een dienstverplaatsing aan de fietsvergoeding voor woon-werkverkeer voor het personeel goed.

Regelgeving

Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur
De raad is bevoegd voor het vaststellen van de rechtspositieregeling van het personeel.

Feiten, context en argumentatie

Momenteel bedraagt de fietsvergoeding voor een dienstverplaatsing voor het personeel 0,2219 euro per kilometer. De fietsvergoeding voor woon-werkverkeer bedraagt 0,35 euro per kilometer (= volgens de rechtspositieregeling het bedrag dat op grond van de fiscale wetgeving en socialezekerheidswetgeving is vrijgesteld van belastingen en sociale bijdragen). Het verschil tussen beide zorgt voor ongewenste neveneffecten op de werkvloer (vb. personeelsleden die toch de wagen verkiezen). Bovendien komen hier geregeld vragen over. Het verschil is moeilijk te verklaren. 

Het college stelt voor om de fietsvergoeding voor een dienstverplaatsing gelijk te trekken met de fietsvergoeding voor woon-werkverkeer. Het bedrag van de vergoeding voor dienstverplaatsingen met de eigen fiets wordt door het bestuur zelf bepaald tussen 0,15 euro en het bedrag dat op grond van de fiscale wetgeving en de socialezekerheidswetgeving fiscaal en sociaalrechtelijk vrijgesteld is van belasting en sociale bijdragen. Momenteel is het bedrag van 0,35 euro vrijgesteld.

Een fietsvergoeding voor woon-werkverplaatsingen is vrijgesteld van personenbelasting tot een bepaald maximumbedrag. Momenteel staat dit maximumbedrag ingesteld op 0,35 euro per afgelegde kilometer en 3.500 euro per jaar. Personeelsleden worden dus niet belast voor minder dan 10.000 kilometer op jaarbasis. 

Het managementteam gaf in zitting van 14 augustus 2024 een positief advies voor de gelijktrekking van de verschillende fietsvergoedingen.

Budget

Een verhoging van de fietsvergoeding voor dienstverplaatsingen tot 0,35 euro per kilometer zorgt voor een geschatte meerkost van 350 euro op jaarbasis.

Publieke stemming
Aanwezig: Hugo Vankelecom, Marc Charlier, Bram Peters, Kristina Eyskens, Werner Aerts, Sofie Lombaert, Jan Trappeniers, Lut Kint, Mario Van Rossum, Christine Tinlot, Willy Roeykens, Dirk De Vos, Robert Steuts, Omer Graulus, Sebastiaan Coudré, Thomas Geyns, Elmo Peeters, Serge Liesenborghs, Yvette Schepers, Geoffroy de Visscher, Nadine Gabet, Geert Goossens, Dirk Stoffelen
Voorstanders: Hugo Vankelecom, Marc Charlier, Bram Peters, Kristina Eyskens, Werner Aerts, Sofie Lombaert, Jan Trappeniers, Lut Kint, Mario Van Rossum, Christine Tinlot, Willy Roeykens, Dirk De Vos, Robert Steuts, Omer Graulus, Sebastiaan Coudré, Thomas Geyns, Elmo Peeters, Serge Liesenborghs, Yvette Schepers, Geoffroy de Visscher, Nadine Gabet, Geert Goossens
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

Enig artikel. De raad keurt het voorstel goed om vanaf 1 oktober 2024 de fietsvergoeding voor een dienstverplaatsing voor het personeel gelijk te trekken met de fietsvergoeding voor woon-werkverkeer. Het personeelslid ontvangt een fietsvergoeding die gelijk is aan het bedrag dat op grond van de fiscale wetgeving en socialezekerheidswetgeving is vrijgesteld van belastingen en sociale bijdragen.