Terug
Gepubliceerd op 27/09/2024

Besluit  Gemeenteraad

do 26/09/2024 - 20:00

Goedkeuring van het reglement voor de aanleg van een geveltuin

Aanwezig: Hugo Vankelecom, voorzitter
Marc Charlier, burgemeester
Bram Peters, Kristina Eyskens, Werner Aerts, Sofie Lombaert, Jan Trappeniers, Lut Kint, schepenen
Mario Van Rossum, Mark Van Roy, Christine Tinlot, Willy Roeykens, Dirk De Vos, Robert Steuts, Omer Graulus, Sebastiaan Coudré, Thomas Geyns, Elmo Peeters, Serge Liesenborghs, Yvette Schepers, Geoffroy de Visscher, Nadine Gabet, Geert Goossens, raadsleden
Dirk Stoffelen, algemeen directeur
Verontschuldigd: Kelly Merckx, raadslid
Afwezig: Geoffroy de Schaetzen, Bram Bartholomees, Ineke Casier, raadsleden

De raad keurt het reglement goed.

Aanleiding

Het initiatief om extra kwaliteitsvol groen in het handelscentrum en de deelkernen te stimuleren.

Regelgeving

- Artikel 40, §3 en artikel 41, 2e lid, 2° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze bevoegdheid kan niet worden gedelegeerd aan het schepencollege.
- het Lokaal Energie- en Klimaatplan, goedgekeurd in de gemeenteraad op 27 juni 2024
- het hemelwater- en droogteplan, goedgekeurd door de gemeenteraad op 25 september 2023

Feiten, context en argumentatie

De gemeente wil, samen met de bewoners en de handelaars, werk maken van een groener straatbeeld. Dat kan onder andere door de aanleg van geveltuintjes. Daarvoor is een wettelijk kader nodig zodat inwoners en handelaars enerzijds weten welke stappen er dienen genomen te worden en de gemeentediensten anderzijds kunnen inschatten welke ondersteuning er moet geboden worden.

Geveltuinen dragen niet alleen bij aan een klimaatvriendelijke gemeente door de vergroening en de ontharding van het openbaar domein, maar zorgen ook dat het straatbeeld attractiever wordt en de belevingswaarde op het openbaar domein toeneemt.

Budget

De aanleg van het plantgat voor een geveltuin gebeurt door het eigen personeel.

Publieke stemming
Aanwezig: Hugo Vankelecom, Marc Charlier, Bram Peters, Kristina Eyskens, Werner Aerts, Sofie Lombaert, Jan Trappeniers, Lut Kint, Mario Van Rossum, Mark Van Roy, Christine Tinlot, Willy Roeykens, Dirk De Vos, Robert Steuts, Omer Graulus, Sebastiaan Coudré, Thomas Geyns, Elmo Peeters, Serge Liesenborghs, Yvette Schepers, Geoffroy de Visscher, Nadine Gabet, Geert Goossens, Dirk Stoffelen
Voorstanders: Hugo Vankelecom, Marc Charlier, Bram Peters, Kristina Eyskens, Werner Aerts, Sofie Lombaert, Jan Trappeniers, Lut Kint, Mario Van Rossum, Mark Van Roy, Christine Tinlot, Willy Roeykens, Dirk De Vos, Robert Steuts, Omer Graulus, Sebastiaan Coudré, Thomas Geyns, Elmo Peeters, Serge Liesenborghs, Yvette Schepers, Geoffroy de Visscher, Nadine Gabet, Geert Goossens
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

Artikel 1. Doel

De gemeente Tervuren wil extra kwaliteitsvol groen in het (handels)centrum en de deelkernen stimuleren. Inwoners kunnen een deel van het voetpad omvormen tot geveltuin.
Het aanleggen, beplanten en onderhouden van bovenvermeld groen kan volgens de voorwaarden bepaald in dit reglement.

Artikel 2. Definities

  • Geveltuin: een beplante zone van het openbaar voetpad tegen de gevel van een gebouw, vrijstaande muur,...
  • Vergunninghouder: de persoon die de geveltuin aanvraagt zijnde de eigenaar, vereniging van mede-eigenaars, mede-eigenaar of de gebruiker of houder van een zakelijk recht, die de geveltuin aanlegt, heeft laten aanleggen of het eigendom verworven heeft van een gebouw met een bestaande geveltuin. Een huurder kan optreden als vergunninghouder, mits toestemming van de eigenaar.
  • De weg voor voetgangersverkeer / voetpad: elk gedeelte van de openbare weg dat hoofdzakelijk gebruikt wordt voor voetgangersverkeer waaronder ook rolstoelgebruikers.
  • Obstakelvrije ruimte: ruimte waarbinnen de voetganger zich kan voortbewegen zonder dat een vaste hindernis (een paal, een verkeersbord, een parkeerzone, enzovoort) zijn voortgang belemmert. De afstand van deze loopweg wordt in dit reglement gemeten grenzend aan de rand van het geveltuintje en gemeten loodrecht op de perceelgrens.
  • Breedte van de geveltuin: de afstand loodrecht op de gevel van de geveltuin
  • Lengte van de geveltuin: de afstand gemeten, parallel aan de gevel
  • Gelijkgronds profiel: inrichting van het openbare domein zonder niveauverschillen en waarbij alle verkeersdeelnemers de volledige breedte van het openbare domein delen. Er is geen voorbehouden zone voor voetgangers.

Artikel 3. Werkwijze

De werken die door de gemeente worden uitgevoerd, bestaan uit:

  • het nakijken van aanwezige leidingen op het openbaar domein;
  • het maken van het plantvak (verwijderen van verharding inclusief fundering);
  • het vastzetten en plaatsen van de boordsteen rondom het nieuwe plantvak.

De aanvrager moet zelf zorgen voor de potgrond, de plant(en) en de eventuele klimhulp.
Deze service wordt éénmalig per adres gratis aangeboden.

Artikel 4. Algemene voorwaarden

  • Voorwaarden aanleg
    • Het uitbreken van de voetpadverharding en de aanleg van het plantvak mogen enkel uitgevoerd worden door de gemeentelijke diensten of een door de gemeente aangestelde aannemer.
    • Voetpaden die smaller zijn dan 1,50 meter komen niet in aanmerking voor een geveltuin.
    • Als het voetpad smaller is dan 1,80 meter, mag het plantvak een breedte van 0,30 meter hebben. Na aanleg van het plantvak moet een onbelemmerde voetpadbreedte van minimaal 1,20 meter over de gehele lengte van de geveltuin behouden blijven.
    • Als het voetpad breder is dan 1,80 meter, mag het plantvak een breedte van 0,30 meter of 0,60 meter hebben. Na aanleg van het plantvak moet een onbelemmerde voetpadbreedte van minimaal 1,50 meter over de gehele lengte van de geveltuin behouden blijven.
    • Deze bepalingen met betrekking tot de onbelemmerde voetpadbreedte gelden niet voor straten met een gelijkgronds profiel.
    • Een geveltuin kan aangelegd worden tot op 0,30 meter van de perceelsgrens met de naaste buur. De planten mogen niet voor of aan de gevel van de naaste buur groeien.
    • De totale lengte van de geveltuin(en) bedraagt maximum 1,00 meter, opdeelbaar in twee delen.
    • Bij aanwezigheid van obstakels op het voetpad ter hoogte van de gevel, worden de geveltuintjes zo geplaatst dat de toegankelijkheid gegarandeerd blijft door minstens 1,20 meter doorgang te vrijwaren.
    • De plantkeuze moet van die aard zijn dat deze geen schade kan berokkenen aan medeburgers en boven- en ondergrondse constructies.
    • De beplanting moet aangepast zijn. Sterk gedoornde en/of giftige en/of invasieve en/of breed uitgroeiende planten zijn niet toegestaan.
    • Ornamenten (vb. tuinbeelden, verlichtingsarmaturen, sierafsluitingen,…) zijn niet toegelaten in de geveltuin.
    • Eventuele gevelbevestigingen zijn ten laste van de vergunninghouder.
    • Het is verboden om de ankerpunten voor vlaggen, kerstverlichting, openbare verlichting, nutsleidingen, … te gebruiken om een klimstructuur te maken.
    • Voor panden met aanwezige erfgoedwaarde op de vastgestelde inventaris van het Vlaams Gewest kan een geveltuin, maar moet omzichtig te werk gegaan worden en de eventuele bevestiging van de klimplanten of klimhulp tegen de gevel met de nodige zorg aangebracht worden zodat er geen permanente schade aan de erfgoedwaarden optreedt. Bij waardevolle gevels mogen geen zelfhechtende klimplanten (klimop, wingerd, klimhortensia of andere klimplanten met hechtwortels) gebruikt worden. Voor de bevestiging van de klimhulp mag enkel geboord worden in de voegen in plaats van in monoliete gevelelementen. De geveltuin heeft dan geen negatieve impact op de erfgoedwaarde van het pand, onder voorwaarde dat de natuursteen, baksteen, sierelementen (bijv. mollures, keramische tegels en andere ) of kunststeen niet onherstelbaar beschadigd wordt.
  • Voorwaarden onderhoud:
    • Het onderhoud van de geveltuin en de verharding/voetpad errond is ten laste van de vergunninghouder. Het onderhoud moet zodanig gebeuren dat de beplanting geen hinder of gevaar oplevert voor voetgangers of verkeer. Planten en klimbegeleiding mogen niet buiten de rand uitspringen en moeten zodanig onderhouden worden zodat de vereiste minimale doorgang (zie artikel 4 – voorwaarden aanleg) tot op een hoogte van 2,50 m gevrijwaard blijft.
    • Alle voorzieningen van openbaar nut zoals straatnaamborden, huisnummers, verkeersborden, verlichtingspalen en pictogrammen, distributiekasten van de nutsmaatschappijen,  moeten steeds zichtbaar blijven en bereikbaar zijn. Op deze plaatsen mag er geen gevelbegroeiing komen.
    • De verzorging van de geveltuin gebeurt zonder biociden door de vergunninghouder.
    • De vergunninghouder verbindt er zich toe elke verzakking of andere beschadiging onmiddellijk te melden aan de gemeente en zelf voorlopig de nodige veiligheidsmaatregelen te treffen.
    • De bevoegde gemeentediensten herstellen eventuele schade aan de openbare weg veroorzaakt door de geveltuin op kosten van de vergunninghouder.

Artikel 5. Aanvragen geveltuin

De aanvraag gebeurt door middel van het online aanvraagformulier dat beschikbaar is via de website van de gemeente.
Bij de aanvraag worden de gevraagde bijlages toegevoegd (foto van de gevel en het bestaande voetpad, een voorstel van beplanting en een schets met de gewenste afmetingen van de plantzone t.o.v. de gevel). Indien een huurder een geveltuin wil aanvragen, wordt ook een schriftelijk akkoord van de eigenaar toegevoegd (zie artikel 4 – voorwaarden).
De aanvrager dient te bevestigen dat hij gemachtigd is om op te treden als vergunningshouder en akkoord is met de voorwaarden die zijn opgenomen in dit reglement.
De uitvoering van de aanvragen wordt gebundeld in verschillende uitvoeringsperiodes.
Het college kan de aanvraag voor de aanleg van een geveltuin gemotiveerd weigeren. De motivatie voor de weigering zal bezorgd worden aan de aanvrager.

Artikel 6. Controle en aansprakelijkheid

  • Controle:
    • Het college is gemachtigd alle onderzoeken in te stellen of te laten instellen om controle uit te oefenen op de naleving van de voorwaarden van dit reglement. Het verstrekken van onvolledige of onjuiste gegevens of het niet naleven van de voorwaarden van dit reglement kan aanleiding geven tot het intrekken van de vergunning voor de geveltuin.
    • Op eerste verzoek van het college moeten de geveltuinen die afwijken van de regelgeving of slecht onderhouden worden, verwijderd worden of in overeenstemming gebracht worden met de regelgeving. Indien hier niet op in gegaan wordt, kan het college de geveltuin laten verwijderen op kosten van de vergunninghouder.
  • Aansprakelijkheid:
    • De ondergrondse nutsvoorzieningen mogen door de aanleg of het bestaan van de geveltuin geen hinder ondervinden. Alle eventuele schade aan ondergrondse leidingen en andere nutsvoorzieningen, veroorzaakt na de aanleg van de geveltuin, zal ten koste vallen van de vergunninghouder.
    • De vergunninghouder moet ten allen tijde de toegang van de gemeente en de nutsbedrijven tot de geveltuin, ten behoeve van werkzaamheden, gedogen. De gemeente en de nutsbedrijven zijn gerechtigd de verwijdering van materialen te eisen ten behoeve van hun werkzaamheden. De vergunninghouder kan de beplanting desgewenst recupereren. De gemeente betaalt hiervoor geen vergoeding aan de beheerder. De gemeente kan nooit aansprakelijk gesteld worden voor gelijk welke verandering of beschadiging veroorzaakt aan de geveltuin.
    • De vergunninghouder vrijwaart het de gemeente tegen alle vorderingen die derden tegen haar instellen als gevolg van de geveltuin.
    • De vergunninghouder is burgerrechtelijk verantwoordelijk voor alle ongevallen die voortvloeien uit de aanwezigheid van de geveltuin of het niet naleven van het reglement.
    • De gemeente kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor schade aan opstaande kabels of afsterven van planten door het strooien van zout.

Artikel 7. Duurtijd, stopzetting en aanpassingen

  • Duurtijd: De aanvrager moet de geveltuin gedurende minimum 5 jaar in stand houden, tenzij de woning verkocht wordt. Deze termijn gaat in vanaf de aanleg door de gemeentelijke diensten of een door de gemeente aangestelde aannemer. De aanplant van de geveltuin dient binnen de 6 maanden na aanleg van het plantvak te gebeuren, zo niet wordt dit beschouwd als een vroegtijdige stopzetting.
  • Stopzetting: Bij het stopzetten van de geveltuin dient de vergunninghouder de dienst openbaar domein (openbaardomein@tervuren.be) hierover in te lichten. De planten dienen door de vergunninghouder zelf verwijderd te worden. Het herstellen van het voetpad gebeurt door de gemeentelijke diensten of een door de gemeente aangestelde aannemer.

Artikel 8. Procedure
Het college is bevoegd om te beslissen over betwistingen of onduidelijkheden in het kader van de uitvoering van dit reglement.


Artikel 9. Slotbepalingen
Dit reglement treedt in werking op 1 oktober 2024.