De raad neemt kennis van het volledige einddocument en keurt de principes van de studie goed.
Het illustratief voorbeeldplan van de Ravensteinwijk opgemaakt door BRUT.
- Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.
- Het collegebesluit van 10 oktober 2022 houdende goedkeuring van het plan van aanpak voor het project 'Verkavelingswijken in transformatie' met betrekking tot de Ravensteinwijk.
In het najaar van 2020 werd een oproep gelanceerd naar lokale besturen met concrete cases van goed ontsloten 20ste-eeuwse woonwijken waar de generatiewissel zich laat voelen en een bijkomende woonopgave aan de orde is. Samen met een extern regieteam (Voorland, 51N4E, Tussengoed en UHasselt) werden 6 wijken geselecteerd die in een eerste fase zullen onderzocht en geanalyseerd worden om de potentie voor transformatie in beeld te brengen.
Onze gemeente is in 2021 geselecteerd voor het leertraject 'Verkavelingswijken in transformatie'.
Met dit leertraject wou de Vlaamse overheid (Departement Omgeving en Team Vlaams Bouwmeester) steden en gemeenten ondersteunen bij de transformatie van goed gelegen wijken. Doel is om de mogelijkheden te verkennen om de dichtheid én de kwaliteit van de woonomgeving in deze wijken te vergroten. Hieraan werd een leertraject gekoppeld voor zowel de deelnemende gemeenten, de overige lokale besturen als Vlaanderen. Het gaat om kwaliteitsvol verdichten, het verhogen van de leef- en omgevingskwaliteit en integrale verduurzaming.
De Ravensteinwijk kent een lage woondichtheid maar wordt gekenmerkt door een zeer hoge knooppuntwaarde inzake openbaar vervoer en fietsverkeer en een hoog voorzieningenniveau. Het is een ‘schoolvoorbeeld’ van een autogerichte tuinwijk uit de jaren 1970, met brede straten, een oprit voor elke woning en hier en daar een verloren stukje groen. De wijk is aan vernieuwing toe. De gemeente wil samen met de bewoners en de woonmaatschappij ‘Woontrots’ inzetten op vergroening, ontharding, verbinding en verdichting van deze wijk, en zo toewerken naar een aangename en groene woonomgeving.
Het project 'verkavelingswijken in transformatie - Ravensteinwijk' heeft dit traject doorlopen, waaronder 2 participatiemomenten (3 december 2022 en 2 december 2023) en 2 themacolleges (10 oktober 2023 en 19 maart 2024). Aansluitend heeft er op 5 juni 2024 een bespreking in het managementteam (MAT) plaatsgevonden.
Het resultaat van al deze overlegmomenten is gebundeld in het einddocument, inclusief een illustratief voorbeeldplan bestaande uit vier domeinen (bebouwing, open ruimte, toegangen en voorzieningen) met actiepunten.
Dit document wordt het toetsingskader voor de toekomstige omgevingsvergunningen voor o.a. het WZC Zoniën en Woontrots.
Artikel 1. De raad neemt kennis van het einddocument van de studie in samenwerking met de Vlaamse Bouwmeester voor een toekomstvisie voor de wijk Ravenstein.
Artikel 2. De raad keurt de principes zoals beschreven in de samenvatting van blz. 8 t.e.m. 11 goed.