Terug
Gepubliceerd op 06/11/2024

Besluit  Gemeenteraad

do 26/09/2024 - 20:00

Mondelinge vraag over de evaluatie van Diftar: impact op restafval, kosten en zwerfvuil (raadslid de Visscher)

Aanwezig: Hugo Vankelecom, voorzitter
Marc Charlier, burgemeester
Bram Peters, Kristina Eyskens, Werner Aerts, Sofie Lombaert, Jan Trappeniers, Lut Kint, schepenen
Mario Van Rossum, Mark Van Roy, Christine Tinlot, Willy Roeykens, Dirk De Vos, Robert Steuts, Omer Graulus, Sebastiaan Coudré, Thomas Geyns, Elmo Peeters, Serge Liesenborghs, Yvette Schepers, Geoffroy de Visscher, Nadine Gabet, Geert Goossens, raadsleden
Dirk Stoffelen, algemeen directeur
Verontschuldigd: Kelly Merckx, raadslid
Afwezig: Geoffroy de Schaetzen, Bram Bartholomees, Ineke Casier, raadsleden

De vraag en het antwoord wordt aan de raad toegelicht en wordt in het audioverslag weergegeven.

Aanleiding

Vraag via e-mail van 24 september 2024 van raadslid de Visscher om een mondelinge vraag te agenderen op de gemeenteraad van 26 september 2024

Regelgeving

Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
Art. 12. - De gemeenteraadsleden hebben het recht aan het college van burgemeester en schepenen vragen te stellen.
Het gemeenteraadslid dient de vraag in via brief of e-mail en richt de vraag aan de algemeen directeur of aan het algemeen secretariaat. Hij/zij krijgt binnen de twintig dagen na ontvangst een schriftelijk antwoord.
Het gemeenteraadslid kan in zijn schrijven expliciet verzoeken om de vraag als punt aan de agenda van de gemeenteraad toe te voegen. In dat geval wordt ze mondeling behandeld ter zitting, op voorwaarde dat de vraag ingediend is uiterlijk twee dagen voor de gemeenteraadszitting.
Een gemeenteraadslid kan voor de start van de zitting verzoeken om een ingediende vraag toch als extra agendapunt toe te voegen. Dit kan indien het niet mogelijk was om de vraag binnen de hierboven vermelde termijn in te dienen en de behandeling ervan niet tot de volgende gemeenteraad kan uitgesteld worden. Deze agendering volgt dan de procedure zoals voorzien in artikel 15 §2.

Feiten, context en argumentatie

Gelijkaardige systemen zoals Diftar bestaan reeds in andere gemeenten. Simulaties van de tarieven van andere gemeenten tonen dat de jaarlijkse prijs voor een gezin met een factor 4 tot 9 vermenigvuldigd zou worden.
- Wat is de evaluatie bij andere gemeenten na een aantal jaren?
- Is er na enkele jaren daadwerkelijk een structurele daling op lange termijn van de jaarlijkse hoeveelheid restafval per inwoner? Van welke orde?
- Sommige gemeenten zijn gestopt met het Diftar systeem (of gedeeltelijk gestopt) omdat er meer en meer zwerfvuil was. Is dat geëvalueerd voor Tervuren? Wat zijn de actieplannen die door Interrand of de gemeente voorzien zijn om die te vermijden?
- Als de volumes van restafval per inwoner effectief dalen, zijn we dan zeker dat de prijzen niet zullen stijgen (gezien de vaste kosten dezelfde zullen blijven)? Welke beschermingsmechanismen zijn tot nu toe met Interrand afgesproken?

De vraag en het antwoord zijn integraal opgenomen in de audio-opname die op de webstek van de gemeente gepubliceerd wordt, zoals voorzien bij artikel 33 §2 van het huishoudelijk reglement.