De vraag en het antwoord wordt aan de raad toegelicht en wordt in het audioverslag weergegeven.
Vraag via e-mail van 24 september 2024 van raadslid de Visscher om een mondelinge vraag te agenderen op de gemeenteraad van 26 september 2024
Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
Art. 12. - De gemeenteraadsleden hebben het recht aan het college van burgemeester en schepenen vragen te stellen.
Het gemeenteraadslid dient de vraag in via brief of e-mail en richt de vraag aan de algemeen directeur of aan het algemeen secretariaat. Hij/zij krijgt binnen de twintig dagen na ontvangst een schriftelijk antwoord.
Het gemeenteraadslid kan in zijn schrijven expliciet verzoeken om de vraag als punt aan de agenda van de gemeenteraad toe te voegen. In dat geval wordt ze mondeling behandeld ter zitting, op voorwaarde dat de vraag ingediend is uiterlijk twee dagen voor de gemeenteraadszitting.
Een gemeenteraadslid kan voor de start van de zitting verzoeken om een ingediende vraag toch als extra agendapunt toe te voegen. Dit kan indien het niet mogelijk was om de vraag binnen de hierboven vermelde termijn in te dienen en de behandeling ervan niet tot de volgende gemeenteraad kan uitgesteld worden. Deze agendering volgt dan de procedure zoals voorzien in artikel 15 §2.
In principe zou het diftar systeem begin 2025 geïmplementeerd moeten worden. Een paar weken voor de implementatie zijn er nog heel veel praktische vragen:
- Wat zullen de exacte tarieven zijn?
o Prijs per kilo
o Prijs per ophaling
o Vaste prijs per jaar
o Zijn er inbegrepen kilo’s of ophalingen in de vaste prijs per jaar?
o Prijs van de container (betaald door de gemeente of door de inwoners)?
- Hoe worden de inwoners hiervoor gefactureerd?
o Via domiciliëring? Via een factuur? Via de belastingen?
o Is een voorschot verplicht? Wordt de container toch leeggemaakt indien het voorschot niet betaald kan worden of is opgebruikt?
o Hoe worden de onbetaalde bedragen gerecupereerd? Wie zal de extra kosten hiervan betalen: gemeente Tervuren of Interrand?
o Wat gebeurt er als de chip van de container niet meer werkt? Wordt de container toch leeggemaakt?
o Op welke manier kunnen de inwoners hun factuur controleren?
- Hoe zien de containers eruit?
o Zullen de containers geleverd worden of zullen de inwoners zelf hun container bij Interrand moeten afhalen?
o Zijn er verschillende maten? Hoe wordt bepaald wie welk soort container zal krijgen?
o Wat is het totale gewicht? Zijn er wieltjes op de grotere modellen?
o Is er een beveiligingssysteem om te vermijden dat de buren hun zakken in onze container steken?
o Mogen ze op de stoep blijven staan voor de huizen die hiervoor geen plaats hebben?
o Wat gebeurt indien de container gestolen of beschadigd zou zijn?
- Hoe gebeurt de collecte op zich?
o Is er al een inschatting van de extra tijd die het neemt om de containers leeg te maken ten opzichte van de omhaling met de zakken vandaag?
o Klopt het dat de containers voor restafval maar om de twee weken geleegd zouden worden? Is er een extra passage voorzien indien de geplande collecte op een feestdag valt? Betekent dit dat inwoners best grotere containers moeten kopen/krijgen?
o Hoelang mogen de containers na ophaling op de stoep blijven staan? Zijn er boetes voorzien voor de inwoners die hun container niet snel genoeg binnen halen?
De vraag en het antwoord zijn integraal opgenomen in de audio-opname die op de webstek van de gemeente gepubliceerd wordt, zoals voorzien bij artikel 33 §2 van het huishoudelijk reglement.