Terug
Gepubliceerd op 30/08/2024

Besluit  Gemeenteraad

do 27/06/2024 - 20:00

Goedkeuring van de Klimaatstudie Tervuren 2030-2050 en de goedkeuring van het Energie- en Klimaatactieplan Tervuren 2030 voor de gemeente Tervuren

Aanwezig: Hugo Vankelecom, voorzitter
Marc Charlier, burgemeester
Bram Peters, Kristina Eyskens, Werner Aerts, Sofie Lombaert, Jan Trappeniers, Lut Kint, schepenen
Mario Van Rossum, Mark Van Roy, Christine Tinlot, Willy Roeykens, Dirk De Vos, Robert Steuts, Geoffroy de Schaetzen, Omer Graulus, Sebastiaan Coudré, Thomas Geyns, Elmo Peeters, Serge Liesenborghs, Yvette Schepers, Geoffroy de Visscher, Nadine Gabet, Ineke Casier, Geert Goossens, raadsleden
Ilse Vandenbemd, algemeen directeur waarnemend
Verontschuldigd: Kelly Merckx, raadslid
Dirk Stoffelen, algemeen directeur
Afwezig: Bram Bartholomees, raadslid

De raad keurt de Klimaatstudie Tervuren 2030-2050 en het Energie- en Klimaatactieplan Tervuren 2030 goed.

Aanleiding

De ondertekening van het Europees Burgemeesterconvenant

Regelgeving

- Artikel 56 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.
- Het besluit van de raad van 30 september 2021
De gemeente Tervuren ondertekent het Europees Burgemeesterconvenant met het engagement tot de opmaak van een klimaatplan.
- Het besluit van het college van 29 augustus 2022
Het college neemt kennis van het voorontwerp klimaatmitigatieplan 2030.
- De bespreking tijdens het college van 13 mei 2024
Het besluit van het college van 3 juni 2024
Het college neemt kennis van de Klimaatstudie, het Energie- en Klimaatactieplan Tervuren 2030 en de antwoordbrief aan de milieuadviesraad.

Feiten, context en argumentatie

De raad heeft op 30 september 2021 unaniem beslist om toe te treden tot het tweede Europees Burgemeesterconvenant. Dit betekent dat het bestuur zich inzet om tegen 2030 de CO2-uitstoot op het grondgebied van de gemeente Tervuren met minstens 40 procent te verminderen. Dit werd uitgewerkt in het luik 'mitigatie'. Daarnaast werd een adaptatieluik opgemaakt om ons voor te bereiden op extremere weersomstandigheden zoals wateroverlast, langere droogteperiodes en toenemende hittestress en onze veerkracht te verhogen door ons aan te passen aan de gevolgen van de klimaatverandering.
Onder begeleiding van de studiebureaus Zero Emission Solutions (nu AYA) en Sumaqua werd een participatietraject doorlopen om te komen tot een klimaatstudie, die de basis heeft gevormd voor het Energie- en Klimaatactieplan 2030 voor de gemeente Tervuren (of het SECAP (Sustainable Energy and Climate Action Plan)). De gemeentelijke administratie zet hier actueel (en ook in de voorgaande jaren) al effectief op in.

Voor de verdere realisatie is een samenwerking met alle beleidsniveaus en met alle betrokkenen (de inwoners, bedrijven, landbouwers...) nodig. Dit plan vereist de inzet van het personeel en van de middelen. Afspraken zullen worden gemaakt om synergieën tussen de verschillende projecten en de verschillende gemeentelijke diensten te maximaliseren.
De klimaat- en energiecijfers zijn in een snelle evolutie. Ze vereisen een voortdurende monitoring, bijsturing en nieuwe samenwerkingen. De milieuadviesraad bracht op 27 februari 2024 een advies uit met de volgende aanbevelingen:
- Een prioritaire aanstelling van een klimaatambtenaar voor het overkoepelen van de acties in dit plan en de opvolging hiervan tussen de verschillende diensten en het college.
- Het gebruik maken van artikel 68 van het decreet van 25 april 2014 om de omgevingsvergunning omtrent de grondwaterwinningen te beperken in duur.
- Het creatief en passend communiceren naar de inwoners.
- De Tuinrangers kwaliteitslabels laten uitreiken voor de voorbeeldtuinen.
Dit advies kan worden ondersteund met de volgende nuancering: Bij de start van de nieuwe legislatuur zal verder onderzoek uitwijzen hoeveel personeelsinzet nodig is voor de realisatie van de doelstellingen uit het klimaatplan.

De in de klimaatstudie opgenomen voorgestelde scenario’s zijn vrij optimistisch met een CO2-reductie van 50% of meer tegen 2030. Ook in een scenario met een zo realistisch mogelijke transitie zullen de voorgestelde maatregelen bijdragen tot een 40 tot 47% CO2-reductie conform de doelstellingen van het Burgemeesterconvenant.

Publieke stemming
Aanwezig: Hugo Vankelecom, Marc Charlier, Bram Peters, Kristina Eyskens, Werner Aerts, Sofie Lombaert, Jan Trappeniers, Lut Kint, Mario Van Rossum, Mark Van Roy, Christine Tinlot, Willy Roeykens, Dirk De Vos, Robert Steuts, Geoffroy de Schaetzen, Omer Graulus, Sebastiaan Coudré, Thomas Geyns, Elmo Peeters, Serge Liesenborghs, Yvette Schepers, Geoffroy de Visscher, Nadine Gabet, Ineke Casier, Geert Goossens, Ilse Vandenbemd
Voorstanders: Hugo Vankelecom, Marc Charlier, Bram Peters, Kristina Eyskens, Werner Aerts, Sofie Lombaert, Jan Trappeniers, Lut Kint, Mario Van Rossum, Mark Van Roy, Christine Tinlot, Willy Roeykens, Dirk De Vos, Robert Steuts, Geoffroy de Schaetzen, Omer Graulus, Sebastiaan Coudré, Thomas Geyns, Elmo Peeters, Serge Liesenborghs, Yvette Schepers, Geoffroy de Visscher, Nadine Gabet, Ineke Casier, Geert Goossens
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

Artikel 1. De raad keurt de Klimaatstudie Tervuren 2030-2050 en het Energie- en Klimaatactieplan Tervuren 2030 voor de gemeente Tervuren goed.
Artikel 2. Het Energie- en Klimaatactieplan Tervuren 2030 zal ingediend worden bij de Europese Commissie via www.burgemeesterconvenant.eu.