Terug
Gepubliceerd op 30/08/2024

Besluit  Gemeenteraad

do 27/06/2024 - 20:00

Goedkeuring van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening

Aanwezig: Hugo Vankelecom, voorzitter
Marc Charlier, burgemeester
Bram Peters, Kristina Eyskens, Werner Aerts, Sofie Lombaert, Jan Trappeniers, Lut Kint, schepenen
Mario Van Rossum, Mark Van Roy, Christine Tinlot, Willy Roeykens, Dirk De Vos, Robert Steuts, Geoffroy de Schaetzen, Omer Graulus, Sebastiaan Coudré, Thomas Geyns, Elmo Peeters, Serge Liesenborghs, Yvette Schepers, Geoffroy de Visscher, Nadine Gabet, Ineke Casier, Geert Goossens, raadsleden
Ilse Vandenbemd, algemeen directeur waarnemend
Verontschuldigd: Kelly Merckx, raadslid
Dirk Stoffelen, algemeen directeur
Afwezig: Bram Bartholomees, raadslid

De raad verdaagt dit punt naar een volgende zitting.

Aanleiding

Na het goedkeuren van de BGO is de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening het eindproduct van het actieplan ACT-23, namelijk '(Bindende) instrumenten ontwikkelen om de stedenbouwkundige kwaliteit te waarborgen'.

Regelgeving

- Artikel 56 en 57 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.
- Artikel 2.3.2. §2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening
De gemeenteraad kan stedenbouwkundige verordeningen vaststellen, voor het gehele grondgebied van de gemeente of voor een deel waarvan hij de grenzen bepaalt met naleving van de door de Vlaamse Regering en de provincieraad vastgestelde stedenbouwkundige verordeningen.
- Provinciaal Ruimtelijk Structuurplan Vlaams-Brabant
- Beleidsplan Ruimte provincie Vlaams-Brabant, definitief vastgesteld door de provincieraad op 19 september 2023
- Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan Tervuren

Feiten, context en argumentatie

De opmaak van een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan 'Afbakening woonkernen Horizon+' en parallel hiermee een gemeentelijke stedenbouwkundige verordening hebben als voornaamste doel om meer uniformiteit te brengen in de stedenbouwkundige voorschriften die van toepassing zijn in Tervuren.
Het strategisch project Horizon+ is een samenwerkingsverband met volgende kernpartners: de gemeenten Tervuren, Overijse, Hoeilaart en Sint-Genesius-Rode, de provincie Vlaams-Brabant en de Vlaamse overheid. Het project is ontstaan doordat er zich nieuwe ruimtelijke vraagstukken stelden op het vlak van toenemend ruimtegebruik en verhardingsgraad, ruimtelijke versnippering, landschapsgebruik en recreatieve ontsluiting in de regio nabij het Zoniënwoud. De partners van het strategisch project Horizon+ werken aan een toekomstgericht en duurzaam ruimtelijk beleid waarbij het wonen, het werken, de voorzieningen zijn geconcentreerd in goed uitgeruste en duurzaam bereikbare woonkernen. Buiten de kernen ligt de focus op de afstemming van het wonen en de bebouwing op de openruimtestructuren: landbouwgebieden, valleien, bosstructuren. In de gebieden met woonbestemming buiten de woonkernen wordt een groei van het wonen niet gestimuleerd.
Verordeningen bieden de gemeente de mogelijkheid de beleidslijnen definitief juridisch te verankeren.

Vooropgestelde procedure gemeentelijke stedenbouwkundige verordening na goedkeuring van de BGO door de gemeenteraad op 30 november 2023:
- goedkeuring ontwerp van gemeentelijke stedenbouwkundige verordening door het college op 8 januari 2024, met de aangepaste bepalingen over het meetellen van de halfverhardingen: 'Alle oppervlaktes die niet volledig uit natuurlijke bodem en levende materialen bestaan tot een diepte van 40cm onder het maaiveld worden meegerekend. Waterdoorlatende halfverhardingen worden voor 75% van hun oppervlakte meegeteld.' De eerder gemaakte afspraken over de minimale kavelbreedte van 18 m bij nieuwe verkavelingen en het verbod op bouwen in tweede orde blijven behouden. Dit werd op deze manier opgenomen in de verordening.
- kennisname door de gemeenteraad (niet voorzien in de wettelijke procedure) op 25 januari 2024.
- adviesvraag aan de GECORO, provincie en gewest. Advies verleend door Gecoro op 10 april 2024. Advies verleend door de provincie op 29 februari 2024. Er werd geen advies verleend door het Vlaamse Gewest.
- organisatie van het openbaar onderzoek door het college van 8 februari 2024 tot en met 8 maart 2024. Er werden 8 bezwaarschriften ingediend.
- goedkeuring plan-MER-ontheffing op 23 mei 2024.
- kennisname door het college na de behandeling van de bezwaren op 10 juni 2024 en het college legt dit ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad van 27 juni 2024.

- definitieve goedkeuring door de gemeenteraad
- toezichtstermijn door de deputatie en de Vlaamse Regering (schorsing/vernietiging)
bekendmaking in het Belgisch Staatsblad.

Publieke stemming
Aanwezig: Hugo Vankelecom, Marc Charlier, Bram Peters, Kristina Eyskens, Werner Aerts, Sofie Lombaert, Jan Trappeniers, Lut Kint, Mario Van Rossum, Mark Van Roy, Christine Tinlot, Willy Roeykens, Dirk De Vos, Robert Steuts, Geoffroy de Schaetzen, Omer Graulus, Sebastiaan Coudré, Thomas Geyns, Elmo Peeters, Serge Liesenborghs, Yvette Schepers, Geoffroy de Visscher, Nadine Gabet, Ineke Casier, Geert Goossens, Ilse Vandenbemd
Resultaat: Met 25 niet gestemd

Enig artikel. De raad verdaagt dit punt naar een volgende zitting.