Terug
Gepubliceerd op 28/06/2024

Besluit  Gemeenteraad

do 27/06/2024 - 20:00

Niet-goedkeuring van de meerjarenplanwijziging 2024 van de Anglicaanse Kerk St. Pauls Tervuren

Aanwezig: Hugo Vankelecom, voorzitter
Marc Charlier, burgemeester
Bram Peters, Kristina Eyskens, Werner Aerts, Sofie Lombaert, Jan Trappeniers, Lut Kint, schepenen
Mario Van Rossum, Mark Van Roy, Christine Tinlot, Willy Roeykens, Dirk De Vos, Robert Steuts, Geoffroy de Schaetzen, Omer Graulus, Sebastiaan Coudré, Thomas Geyns, Elmo Peeters, Serge Liesenborghs, Yvette Schepers, Geoffroy de Visscher, Nadine Gabet, Ineke Casier, Geert Goossens, raadsleden
Ilse Vandenbemd, algemeen directeur waarnemend
Verontschuldigd: Kelly Merckx, raadslid
Dirk Stoffelen, algemeen directeur
Afwezig: Bram Bartholomees, raadslid

De raad keurt de meerjarenplanwijziging 2024 niet goed.

Aanleiding

Elke kerkraad moet een meerjarenplan opstellen dat de financiële afspraken bevat tussen de kerkfabriek en de gemeente voor een periode van zes jaar. De kerkfabriek St. Pauls Tervuren wenst wijzigingen aan te brengen.

Regelgeving

- Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, artikel 13 tot en met 15
- Besluit van de gemeenteraad van 24 september 2019 over de goedkeuring van het meerjarenplan 2020-2025
- Omzendbrief BB 2013/01 over de boekhouding van de besturen van de eredienst
De gemeente waar zich het hoofdgebouw van de eredienst bevindt, is verantwoordelijk voor het toezicht.

Feiten, context en argumentatie

De kerkraad heeft de wijziging op 10 juni 2024 goedgekeurd. De gemeente heeft de meerjarenplanwijziging 2024 op 18 juni 2024 ontvangen.

Op 31 mei 2024 heeft de dienst financieel beleid en boekhouding de penningmeester, Andy Williamson, de secretaris, Elaine Lambert en de secretaris-generaal van het Centraal Comité van de Anglicaanse Eredienst in België, Stephen Murray, ontmoet om de noodzakelijke wijzigingen die moeten worden aangebracht in het budget 2024 en bijhorend meerjarenplan te bespreken. De kerkfabriek heeft tot nu nog nooit een exploitatietoelage gevraagd aan de gemeenten. De kosten werden altijd door de vzw Friends of Saint Paul’s gedragen. Deze vereniging heeft tot doel de nevenactiviteiten van Saint Pauls te ondersteunen. De Covid-pandemie heeft geleid tot minder inkomsten. Wegens het stopzetten van de huurovereenkomst met de Britse school van Tervuren moet de kerkfabriek noodgedwongen een overeenkomst afsluiten met de kerkraad van Sint-Jozef Moorsel voor het gedeeld gebruik van de kerk. De vzw wenst de kosten voor de eredienst niet meer te dragen waardoor de kerkfabriek genoodzaakt is een budget- en meerjarenplanwijziging bij de gemeente aan te vragen. De dienst financieel beleid en boekhouding heeft samen met de bovenvermelde afgevaardigden het verloop van de verschillende procedures overlopen. Aangezien er in het verleden nooit een toelage werd gevraagd, heeft er ook nooit een verplicht overleg tussen kerkfabriek en gemeenten plaatsgevonden. De dienst acht het noodzakelijk om bij deze ingrijpende wijzigingen voorafgaandelijk de andere gemeenten de kans te geven om de cijfers te bespreken. Dat overleg heeft echter nog niet plaatsgevonden.

De parochie strekt zich uit over het grondgebied van meerdere gemeenten. De verdeelsleutel is bepaald op basis van het aantal gelovigen: 60% Tervuren, 23% Overijse, 10% Kraainem, 7% Wezembeek-Oppem, 0% Kortenberg, 0% Zaventem.

Onze gemeente heeft geen advies van het erkend representatief orgaan ontvangen. Het is niet duidelijk of het Centraal Comité van de Anglicaanse eredienst deze meerjarenplanwijziging voor advies heeft ontvangen.
De kerkfabriek heeft geen budgetwijziging ingediend. Logischerwijs moet dit document samen met een meerjarenplanwijziging worden goedgekeurd.

Aangezien niet alle documenten werden ingediend, de procedure en afspraken niet correct zijn gevolgd en er geen overleg met de verschillende gemeenten heeft plaatsgevonden, stelt de dienst voor om de meerjarenplanwijziging 2024 niet goed te keuren.

Budget

De kerkfabriek vraagt een exploitatietoelage van 26.631 euro. Met een budgetwijziging wordt er rekening gehouden met de overschotten en tekorten uit het verleden (k-waarde) waardoor het uiteindelijke bedrag van de toelage nog kan wijzigingen. Het aandeel van de gemeente Tervuren bedraagt 15.978,60 euro (60%) voor 2024. De kerkfabriek vraagt een toelage van 27.166,20 euro in 2025 waarvan 16.299,72 euro voor onze rekening is. Het meerjarenplan van de gemeente Tervuren voorziet geen exploitatietoelage.

Publieke stemming
Aanwezig: Hugo Vankelecom, Marc Charlier, Bram Peters, Kristina Eyskens, Werner Aerts, Sofie Lombaert, Jan Trappeniers, Lut Kint, Mario Van Rossum, Mark Van Roy, Christine Tinlot, Willy Roeykens, Dirk De Vos, Robert Steuts, Geoffroy de Schaetzen, Omer Graulus, Sebastiaan Coudré, Thomas Geyns, Elmo Peeters, Serge Liesenborghs, Yvette Schepers, Geoffroy de Visscher, Nadine Gabet, Ineke Casier, Geert Goossens, Ilse Vandenbemd
Voorstanders: Hugo Vankelecom, Marc Charlier, Bram Peters, Kristina Eyskens, Werner Aerts, Sofie Lombaert, Jan Trappeniers, Lut Kint, Mario Van Rossum, Mark Van Roy, Christine Tinlot, Willy Roeykens, Dirk De Vos, Robert Steuts, Geoffroy de Schaetzen, Omer Graulus, Sebastiaan Coudré, Thomas Geyns, Elmo Peeters, Serge Liesenborghs, Yvette Schepers, Geoffroy de Visscher, Nadine Gabet, Ineke Casier, Geert Goossens
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

Artikel 1. De raad keurt de meerjarenplanwijziging 2024 van de Anglicaanse Kerk Saint Pauls Tervuren niet goed.
Artikel 2. Een afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant en de gemeenten Overijse, Kraainem, Wezembeek-Oppem, Kortenberg en Zaventem.